”We become who we are meant to be”…
Και κάπως έτσι το 2013, επέστρεψε η αγαπημένη Lara Croft έπειτα από πάρα πολλούς κλασσικούς τίτλους και spin-offs. Η Square Enix, αποφάσισε να αναλάβει αυτό το βαρύ φορτίο, γιατί πρόκειται για μία πραγματική υπεύθυνη απόφαση να αναγεννήσεις μία ηρωίδα η οποία από το 1993 μέχρι και σήμερα έχει κατακτήσει εκατομμύρια κόσμου, πάνω στην γη.
Square Enix λοιπόν και Crystal Dynamics αποφάσισαν πριν 5 χρόνια να φέρουν την αγαπημένη μας αρχαιολόγο Lara Croft στο προσκήνιο με ένα reboot. Και έτσι γεννήθηκε το Tomb Raider 2013, μία αρκετά καλή προσπάθεια δεδομένων των καιρών και των συνθηκών. Ακολούθησε φυσικά το Rise of the Tomb Raider το 2015 και φυσικά το πρόσφατο Shadow of the Tomb Raider το οποίο έρχεται να κλείσει, την origin ιστορία της Lara Croft σε αυτή την τριλογία που έχτισε η Square Enix, με την διαφορά, πως αυτή την φορά από πίσω βρίσκεται η Eidos Montreal και όχι η Crystal Dynamics.
Είναι το Shadow of the Tomb Raider το κλείσιμο που θέλουμε για αυτή την τριλογία, το κλείσιμο που αξίζει σε αυτό το reboot; Εγώ θα σας αναφέρω την εμπειρία μου, την οποία βίωσα πολύ έντονα, είναι η αλήθεια.
Ιστορία – Πλοκή
Αρχικά, να αναφέρουμε πως το Shadow of the Tomb Raider αποτελεί το sequel του Rise of the Tomb Raider και πιο συγκεκριμένα 2 μήνες, μετά τα γεγονότα του Rise. Για ακόμη μία φορά, η Lara έχει συντροφιά της τον καλύτερό της φίλο, τον Jonah, όπου οι δύο τους ταξιδεύουν στην Λατινική Αμερική προσπαθώντας να σταματήσουν την γνωστή πλέον, παραστρατιωτική οργάνωση, Trinity, η οποία ηγείται του Pedro Dominquez.
Η Trinity έχει στην κατοχή της ένα πολύ σημαντικό artifact-ένα πολύ σημαντικό σεντούκι το οποίο επιφέρει φυσικές καταστροφές στον κόσμο, και το οποίο με λάθους χειρισμούς μπορεί να επιφέρει μοιραία αποτελέσματα στην ανθρωπότητα.
Έτσι καταλήγουμε από την Λατινική Αμερική, στα βάθη του τροπικού Αμαζονίου, προσπαθώντας μα σταματήσουμε την Trinity και να βρούμε πρώτοι το κομμάτι που λείπει από την παραστρατιωτική ομάδα.
Gameplay – Οπλοστάσιο & Upgrades
Για κάτι το οποίο παραπονέθηκαν οι fans του παιχνιδιού, ήταν το gameplay και πόσο το Tomb Raider 2013 με το Rise of the Tomb Raider μοιάζανε. Δεν θα διαφωνήσω αλλά ούτε θα συμφωνήσω με αυτή την άποψη. Το θέμα εδώ είναι, πως στο Shadow of the Tomb Raider, από την πρώτη στιγμή αντιλαμβάνεσαι πως η Eidos προσπάθησε να φέρει στον τομέα του gameplay νέα στοιχεία και αναζωογονήσει με νέες προσθήκες τον τίτλο.
Για να είμαστε ακριβείς, η βάση του gameplay είναι η ίδια. Μην περιμένετε τραγικές αλλαγές και κάτι τελείως διαφορετικό. Όμως, οι προσθήκες είναι τόσες ώστε να σε κάνουν να μην βαρεθείς και εξερευνήσεις όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία σου προσφέρονται.
Το shooting έχει λάβει βελτίωση και ξεφεύγει από το κλασσικό arcade shooting που είχαμε στο Rise. Οι stealth μηχανισμοί, τους οποίους πραγματικά απόλαυσα έχουν και αυτοί επίσης λάβει πολύ όμορφα upgraddes. Για παράδειγμα, η Lara μπορεί και εκμεταλλεύεται την τεράστια χλωρίδα των τροπικών δασών του Αμαζονίου, και να χτυπά τους εχθρούς με δεκάδες τρόπους όντας κριμένη από κισσούς.
Επίσης, έχουμε νέα gadgets. Πλέον η Lara εξοπλίζεται με δύο Axes, κάτι το οποίο την βοηθά περισσότερο στις αναρριχήσεις της. Eπίσης, παίζοντας το παιχνίδι θα μπορείτε να ξεκλειδώσετε και gear το οποίο για πρώτη φορά έρχεται στο παιχνίδι, όπως ένα ενισχυμένο μαχαίρι το οποίο θα σας βοηθά να ανοίγεται κλεισμένες πόρτες με σχοινιά, καθώς και κάποιους ειδικούς μεταλλικούς πάτους, οι οποίο τοποθετούνται στα παπούτσια της Lara και την βοηθά να αναρριχάται σε απόκρημνους γκρεμούς και γενικά πολύ πιο δύσκολα μέρη από έναν απλό βράχο για παράδειγμα.
Φυσικά αξίζει να αναφέρουμε, πως πλέον χρησιμοποιεί και ένα σχοινί (paracord) ώστε να κάνει άλματα από μεγάλες αποστάσεις, κάτι επίσης νέο.
Όσον αφορά το οπλοστάσιό της, θα βρούμε ολοκαίνουργια όπλα, όπως για παράδειγμα πιστόλια, τα κλασσικά της τόξα, καθώς και διάφορα assault rifles τα οποία δέχονται αυτή την φορά πολύ περισσότερα upgrades και παραμετροποιήσεις. Πολλά επίσης και τα outfits με τα οποία μπορείτε να ντύσετε την Lara και αυτή την φορά δεν έχουν να κάνουν μόνο με την εξωτερική εμφάνιση, μιας και τα περισσότερα από αυτά προσφέρουν κάποια πλεονεκτήματα στην ηρωίδα μας. Για παράδειγμα ένα outfit μπορεί να προσφέρει την επιλογή του να μην εντοπίζεται η Lara εύκολα από τους εχθρούς καθώς πάει για stealth kill ενώ κάποιο άλλο να εντοπίζει πιο εύκολα resources.
Φυσικά στο παραπάνω, παίζει και σημαντικό ρόλο το crafting. Θα πρέπει να είστε σε μία συνεχή αναζήτηση πόρων, ώστε να ΄΄κραφτάρετε” τόσοspecial gear όσο και είδη πρώτης ανάγκης. Το crafting θα προέλθει από κυνήγι ζώων, από το μάζεμα διάφορων κουτιών ανά τον κόσμο αλλά και από loot που κάνετε σε εχθρούς που έχετε ρίξει. Για την ακρίβεια, πρόκειται για έναν τομέα που έχει μείνει δυστυχώς στάσιμος και δεν βρήκα κάποια αλλαγή.
Για ακόμη μία φορά έχουμε και τα upgrades, όπου μπορείτε να κατευθύνεται το μονοπάτι που θέλει να ακολουθήσει η Lara δίνοντας διάφορες δεξιότητες ως ειδική στο κυνήγι ή στην κατά μέτωπο επίθεση. Τα upgrades είναι αυτή την φορά πολύ περισσότερα και πολυποίκιλα και προσφέρουν πολύ περισσότερες δυνατότητες κάτι που με ευχαρίστησε. Φυσικά αυτά γίνονται από τα γνωστά και μη εξαιρετέα, base camps που ανοίγεται εντός του χάρτη.
Κάτι επίσης νέο είναι και η δράση της Lara εντός του νερού, κάτι το οποίο δεν υπήρχε μέσα στους προηγούμενους τίτλους. Το νερό και η Lara γίνονται ένα μιας και πολλές φορές θα κληθείτε να κάνετε ολόκληρα ταξίδια εντός αυτού προσπαθώντας είτε να ανακαλύψετε Tombs, είτε να προσεγγίσετε εχθρούς μέσω λιμνών και ποταμιών είτε ακόμη και να οδηγηθείτε σε main quests. Και για αυτό τον λόγο, η λεπτομέρεια και η ποικιλία μέσω στον βυθό είναι εξωπραγματικά εντυπωσιακή.
Μιλώντας για tombs…Χμμ…Μεγάλο παράπονο και αυτό από τους fans κάτι το οποίο έλαβαν υπόψιν οι developers. Ναι, η προσπάθεια των developers να δώσουν πραγματικά tombs μέσα στα οποία να υπάρχουν δύσκολα puzzles με challenge μέσα και την δυνατότητα του παίκτη να σκεφτεί πολύπλευρα και όχι απλά το παιχνίδι να τον οδηγήσει στην πανεύκολη λύση του, είναι μία πραγματικότητα. Πραγματικά έφτασα σε σημείο να κολλήσω σε αρκετά puzzles με σημεία να μου θυμίζουν τις παλιές καλές εποχές. Περίπου…μην παρεξηγηθώ… Αλλά ναι, η προσπάθεια είναι άξια συγχαρητηρίων σε αυτό τον τομέα.
Τεχνικός Τομέας – Γραφικά
Δεν έχω να πω πολλά εδώ. Ήδη από το Rise of the Tomb Raider το παιχνίδι ήταν πραγματικά ένα κόσμημα. Πλέον τα τοπία εδώ αλλάζουν μιας και από τα χιόνια και τα βουνά πάμε στα τροπικά δάση και τις ζούγκλες. Πραγματικά πρόκειται για έναν τεχνικό τομέα όπου σου κόβει την ανάσα σε κάθε σου βήμα. Από τα αχανές δάση, μέχρι και τους όμορφους καταρράκτες που υπάρχουν διάχυτοι εντός του παιχνιδιού.
Περιττό να πως πως η ίδια η Lara είναι πιο όμορφη όσο ποτέ, με όλους τους χαρακτήρες που βρίσκονται στο παιχνίδι να είναι τρομακτικά κοντά στην πραγματικότητα. Θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε πάρα πολλά μυστικά εντός του Αμαζονίου και να βρείτε πανέμορφα μέρη. Πρόκειται για ένα digital ταξίδι, με την συντροφιά της Lara Croft. Ίσως το Shadow, αυτή την στιγμή να είναι ότι καλύτερο υπάρχει σε γραφικό τομέα στην βιομηχανία. Η δουλειά που έχει γίνει είναι πραγματικά ”next gen”.
Βέβαια το παραπάνω έχει το τίμημα του και ειδικά σε κατόχους PC, μιας και για να απολαύσετε την νέα περιπέτεια της Lara σε ύψη χρειάζεστε ένα πάρα πολύ καλό σύστημα. Όμως εάν συμβιβάζεστε με χαμηλότερα πράγματα, και πάλι μπορείτε να τρέξετε αξιοπρεπώς το παιχνίδι. Πιο συγκεκριμένα σε ανάλυση 1080p, και με επεξεργαστή i7-3770 και μία GTX 1070 το παιχνίδι είχε Overall τα 67 FPS με τα χαμηλότερα να είναι τα 47. Φυσικά όλα αυτά με 16GB μνήμη RAM.
Ηχητικός Τομέας – Soundtrack
Μία αναβάθμιση παρατήρησα στον ηχητικό τομέα και ειδικά στον έξω κόσμο. Οι NPCs, οι φωνές των εχθρών ακόμη και η ίδια η Lara ανάλογα σε τι διάθεση βρίσκεται (υπό απειλή, εξουθενωμένη ή κάνοντας μία επίθεση) δίνουν μία αληθοφάνεια στο παιχνίδι. Σε αυτό φυσικά παίζει ρόλο του ότι πλέον η Lara αλληλεπιδρά με NPCs, μιας και επισκέπτεται χωριά και συνοικίες εντός του Αμαζονίου, έρχεται σε συναλλαγές και αγοροπωλησίες με merchands αλλά και με ανθρώπους που τις αναθέτουν side missions. Γενικά ο ηχητικός τομέας έχει δουλευτεί και βοηθά πάρα πολύ στην όμορφη ροή του παιχνιδιού.
Όσον αφορά το soundtrack, το βρήκα και αυτό ανά σημεία ενδιαφέρον επηρεασμένο από ”φολκ” ήχους που προέρχονται από τριτοκοσμικές χώρες με τα φλάουτα και τα ταμπούρλα να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και συνδέονται άρικτα με την ζούγκλα στην οποία περιπλανιέται η Lara.
Εν κατακλείδι, η τριλογία κλείνει έτσι όπως θα έπρεπε να κλείσει, κρατώντας τον βασικό κορμό που γνωρίσαμε στα προηγούμενα δύο παιχνίδια, και φέρνοντας όσες αλλαγές έπρεπε να φέρει. Κάποια σημεία δεν πειράχτηκαν καθόλου, αλλά η τελική εμπειρία προσωπικά μου έμεινε αξέχαστη και μου έκλεισε το μάτι λέγοντας,πως ίσως αυτό το τέλος να αποτελέσει μία μεγάλη αρχή για μία πλέον, ώριμη Lara… η οποία έμαθε αρκετά τα προηγούμενα χρόνια, αποκομίζοντας εμπειρίες. Κάνει ένα διάλειμμα, δεν τελείωσε θαρρώ…
Ευχαριστούμε την G3 Great Games για την παραχώρηση του παιχνιδιού ώστε να επιτευχθεί το Review.