Horizon Forbidden West Compete Edition | PC Review

39

Η Sony, με αμείωτο ρυθμό, συνεχίζει να παραδίδει το ένα πίσω από το άλλο τα αποκλειστικά παιχνίδια της, σε κατόχους PC, στήνοντας σιγά σιγά, ένα μεγάλο portfolio με εξαιρετικούς PC τίτλους.

Days Gone, The Last of Us Part I, God of War, είναι μερικά από τα παιχνίδια που μπορεί να απολαύσει σήμερα ένας PC Gamer, ενώ μόλις ήρθε και η σειρά του εξαιρετικού sequel του Horizon Zero Dawn (το οποίο και αυτό φυσικά υπάρχει διαθέσιμο για PC), το Horizon Forbidden West. Και για να μην το ξεχάσουμε, ήδη τον Μάιο περιμένουμε και το Ghost of Tsushima Director’s Cut.

Εννοείται πως σε αυτό το Review θα σταθούμε μόνο σε κάποια πράγματα που αφορούν αποκλειστικά την PC έκδοση. Review, για την PlayStation έκδοση, όταν κυκλοφόρησε υπάρχει κανονικά από τον ZAC και μπορείτε να το βρείτε πατώντας EΔΩ. Όμως, για όσους ενδεχομένως, δεν γνωρίζουν την ιστορία του τίτλου, ας δούμε τι μας είχε πει ο ZAC στο Review του πριν 2 χρόνια:

To Horizon Zero Dawn μας άφησε με την Aloy να χρίζεται η “Σωτήρας του Meridian”, καθώς κατατρόπωσε τον Hades και σταμάτησε την άμεση προσπάθειά του να αφανίσει ολόκληρη την ζωή στη Γη. Το σύστημα όμως πρόλαβε να μολύνει τη βιόσφαιρά μας σε τέτοιο βαθμό, που και μετά την εξόντωσή του, η φύση και όλα όσα ζουν σε αυτήν, μολύνονται και αργοπεθαίνουν. Έξι μήνες μετά τα γεγονότα του πρώτου παιχνιδιού λοιπόν, η Aloy αναλαμβάνει δράση και πάλι, και προσπαθεί να βρει τον τρόπο να σώσει τον πλανήτη μια δεύτερη φορά. Με την βοήθεια του Focus που γνωρίσαμε στο HZD, το μικρό τριγωνάκι στον κρόταφό της αλά Google Glasses που τις επιτρέπει να δει τεχνολογίες από το παρελθόν και κρυμμένα πράγματα στο παρών, ψάχνει να εντοπίσει ένα αντίγραφο της Gaia, του συστήματος που έφτιαξαν οι “παλιοί” για την ανάπλαση της ζωής στην Γη, “μητέρας” του Hades. Η αναζήτηση της θα την οδηγήσει σε νέες περιοχές στα Δυτικά, την Απαγορευμένη Δύση, κατοικήσιμες από άλλες φυλές, με άλλες βλέψεις και απόψεις για το πως πρέπει να γίνεται η διαβίωση στο αφιλόξενο περιβάλλον, και η συμβίωση με τα μηχανοκίνητα ζώα: Αναπαραγωγές ζώων και δεινοσαύρων σε μηχανικές μορφές, που στόχο είχαν αρχικά να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν ότι χρειάζεται για να φτιαχτεί ο πλανήτης.

Θα πρέπει να αναστηλώσει την Gaia, να την επαναφέρει στις δόξες της ώστε να μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το σκοπό, σώζοντας και πάλι την ανθρωπότητα, το λόγο ύπαρξής της. Αλλά τα πράγματα δεν είναι ποτέ εύκολα για έτσι μεγαλεπήβολα σχέδια, ειδικότερα όταν υπάρχει μια πλειάδα νέων κινδύνων, μεγαλύτερων, σοφότερων, πιο εξελιγμένων..

Για ακόμη μία φορά, την PC έκδοση, του τίτλου της Guerilla Games, ανέλαβε η Nixxes Software, η οποία μέχρι τώρα, ότι έχει αναλάβει για λογαριασμό της Sony, από PC ports (για αυτό άλλωστε εξαγοράστηκε από την Sony) έχει καταφέρει να παραδώσει εξαιρετικά αποτελέσματα. Αρχικά, να πούμε, πως όπως και σε όλα τα PC Ports και εδώ, έχουμε αυτά τα έξτρα καλούδια, που συνοδεύουν το PC Gaming.

Στο Forbidden West, θα βρείτε όλες τις τελευταίες τεχνολογίες αιχμής, όπως το DLSS 3, FSR 2.2 και XeSS της Intel, για καλύτερο και πιο σταθερό framerate, unlocked framerate, υποστήριξη διάφορων ultrawide οθονών (16:9, 16:10, 21:9, 32:9, 48:9) πλήρης υποστήριξη του DualSense με τα adaptive triggers και haptic feedback, ΝVIDIA Reflex και NVIDIA DLAA για μείωση του latency και ενίσχυση της συνολικής οπτικής ποιότητας αντίστοιχα και ακόμη περισσότερα. Φυσικά και υπάρχει η υποστήριξη του Ray Tracing, το οποίο κάνει το παιχνίδι να λάμπει.

Περνώντας στα τεχνικά, για τα οποία άλλωστε γίνεται και αυτό εδώ το Review, να πούμε πως η Nixxes έχει κάνει για ακόμη μία φορά μία εκπληκτική δουλειά δίνοντας ένα εξαιρετικό pc port. Σε μία εποχή που 8/10 PC ports ΑΑΑ τίτλων, είναι προβληματικά η απαιτούν πολλά μηδενικά σε builds, για να σηκώσουν ένα παιχνίδι, η δουλειά της Nixxes αποτελεί όαση, και συνεχίζει να δείχνει μία σταθερά καλή εικόνα στις δουλειές της, αποδεικνύοντας το πόσο καλή ήταν η επιλογή της Sony, να την αποκτήσει ώστε να αναπτύσσει τα PC ports της.

Το παιχνίδι, δοκιμάστηκε σε ένα σύστημα με RTX 4080 σε οθόνη 2K, Intel Core i7-13700K και 32GB Ram. Ο τίτλος έτρεχε σταθερά στα 90-120 FPS, δίχως κολλήματα και frame-drops. Είναι ίσως το καλύτερο PC Port που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό και συνολικά στην βιομηχανία σε ΑΑΑ τίτλο, αλλά και από μεριάς Sony. Κάποιο αμελητέα bugs ναι υπήρχαν, αλλά την ώρα που γράφεται το Review, η Nixxes έχει δώσει ήδη ένα σχετικό hotfix καθώς και ένα patch, το οποίο λύνει αρκετά θέματα, και φυσικά θα συνεχίζει αν υποστηρίζει τον τίτλο.

Ο οπτικός τομέας, είναι ίσως ότι πιο όμορφο έχω δει μέχρι τώρα στο PC μου. Έχοντας παίξει πρόσφατα το Alan Wake 2, το οποίο για εμένα έχει γραφικά για σεμινάριο, θεωρώ πως η Guerilla όχι απλά βρίσκεται σε αυτό το στάδιο, ενδεχομένως να το ξεπερνάει και ας κυκλοφορεί το παιχνίδι εδώ και 2 χρόνια. Τα μοντέλα των χαρακτήρων, είναι απλά για σεμινάριο, τα περιβάλλοντα είναι απλά εκθαμβωτικά, η ατμόσφαιρα σαγηνευτική. Δεν ξέρω πως το παιχνίδι έμοιαζε σε PS4 και PS5, το μόνο που ξέρω, είναι πως στο PC, δεν πίστευα αυτό που έβλεπα. Η Decima Engine, είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών, και η Guerilla την έχει ”ζυμώσει” εξαιρετικά στο Forbidden West.

Aπό εκεί και πέρα όλα στο gameplay γίνονται αστραπιαία, οι μάχες, τα loadings, η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Στη δε μάχη, βοηθάει πολύ και το NVIDIA Reflex, το οποίο λειτουργεί τέλεια, βοηθώντας στην μάχη με τις μηχανές.

Ένα αρνητικό, το οποίο θα ήθελα να αναφέρω και αντιμετώπισα κάποιες φορές σε συγκεκριμένα σημεία του παιχνιδιού, είναι το τεράστιο stuttering στον τίτλο, το οποίο αρκετές φορές τον κατέστησε unplayable. Μπορεί να βρισκόμουν σε έναν X χώρο, και καθώς γυρνούσα την κάμερα, το πρόβλημα όλο και μεγάλωνε και τα γραφικά απλά ”διαλυόντουσαν”.

Αυτό το αντιμετώπισα τουλάχιστον και μία φορά σε cutscene, όπως θα δείτε και στο παρακάτω φωτογραφικό υλικό, και είναι κρίμα μιας και όπως προείπα, μιλάμε για ένα σοβαρό και δουλεμένο port. Δεν ξέρω, αν τα παραπάνω updates που επίσης ανέφερα, λύσανε το θέμα, μιας και όταν δόθηκαν είχα φτάσει σχεδόν στο τέλος του παιχνιδιού.

Αλλά είναι κάτι που πρέπει να αναφερθεί.

Εν κατακλείδι, το PC port του Horizon Forbidden West, είναι μία εξαίσια ευκαιρία να βιώσετε έναν υπέροχο τίτλο. Είναι από τα παιχνίδια, που αν είστε λάτρης των open world παιχνιδιών σίγουρα θα λατρέψετε, ενώ εκτός των άλλων έχει να προσφέρει πάρα πολλές ώρες ενασχόλησης μιας και το πακέτο που δίνεται είναι η Complete Edition, η οποία εμπεριέχει και το επίσης εξαιρετικό Burning Shores DLC το οποίο έρχεται να προσθέσει τουλάχιστον 10 ώρες (μπορεί να φτάσει και τις 16 αν κάνετε τα πάντα) επιπλέον υλικού.

Ευχαριστούμε την Sony PlayStation Cyprus για την παραχώρηση του παιχνιδιού ώστε να επιτευχθεί το Review.

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Ιστορία
9
Γραφικά
10
Gameplay
10
Ήχος και Soundtracks
9
Προηγούμενο άρθροΤο επόμενο παιχνίδι FIFA θα έρθει από την 2Κ – Ανακοινώνεται σε λίγες ώρες το FIFA 2K FC!
Επόμενο άρθροΦαίνεται πως βρισκόμαστε πολύ κοντά στην κυκλοφορία του Silent Hill 2 Remake
George Nterilas
Παρών στην οικογένεια από το 2015... Σε άλλα νέα, αγαπώ Rockstar και Max Payne. Που και που παίζει και κανά FIFA. _Εditor in Chief_.
horizon-forbidden-west-compete-edition-pc-review-cyprusgamerΜία ακόμη εκπληκτική εμπειρία του PlayStation έρχεται σε PC με τον καλύτερο τρόπο. Το Horizon Forbidden West, δεν πρέπει να λήψει από την συλλογή σου και είναι ένας τίτλος ο οποίος είμαι σίγουρος πως θα μείνει για καιρό στην καρδιά σου, αγαπημένε PC Gamer.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.