Helldivers 2 Review | Η απλότητα κάνει την διαφορά!

108

Αγαπημένο από πολλούς, με δυνατό πυρήνα στο community του, το Helldivers επιστρέφει με το δεύτερο μέρος του, κάνοντας τα πιο απλά, τόσο καλά όπου, καταφέρνει να παραδώσει μία αγνή, διασκεδαστική και ”εθιστική” εμπειρία. Ξέρετε, πέρα από την ΑΑΑ παιχνίδια, τα οποία κυκλοφορούν εκεί έξω, σε τακτά χρονικά διαστήματα, πάντα υπάρχει και το μέσο ανάμεσα σε indie και τεράστιες κυκλοφορίες. Να τα πούμε ΑΑ; Ονομάστε τα, όπως εσείς επιθυμείτε. Παιχνίδια, τα οποία ακούγονται και δεν ακούγονται. Διαφημίζονται και δεν διαφημίζονται. Και από εκεί πολλές φορές, προκύπτουν, μικρά διαμάντια, τα οποία μέρα με την μέρα, αποκτούν την προσοχή και την αγάπη που τους αναλογεί, προσθέτοντας ακόμη ένα Α, στο ”ΑΑ”, που αναφέρθηκα πριν. Νομίζω, πως σε αυτή την κατηγορία, ανήκει δικαιωματικά, και το Helldivers 2.

Ένα παιχνίδι, δια χειρός Arrowhead Studios, το οποίο ήρθε να αλλάξει ύφος στο δεύτερό του μέρος, Για όσους, ενδεχομένως δεν έχουν την οποιαδήποτε επαφή με το πρώτο παιχνίδι, εν τάχει, να πούμε ότι το Helldivers κυκλοφόρησε το 2015. Ένα πέρα για πέρα σκληροπυρηνικό Shoot ’em up, σε top-down προοπτική, όσον αφορά την κάμερα του, το οποίο, ήρθε να δημιουργήσει το δικό του κοινό και να δημιουργήσει το δικό του community, εισπράττοντας εξαιρετικά reviews και αγάπη από τον κόσμο.

Φτάνουμε στο 2024, και το sequel έρχεται, φεύγοντας από αυτή την λογική του top-down και πάει σε third person mode, σε ένα κλασσικό squad-based shooter!

Το Helldivers 2 διαδραματίζεται σε ένα φουτουριστικό σκηνικό στο οποίο η ανθρωπότητα κυβερνιέται από την ”managed democracy” της Super Earth. Οι παίκτες παίρνουν τους ρόλους των Helldivers, κάποιων ελίτ στρατιωτών που πολεμούν και πεθαίνουν για να προστατεύσουν την υπόλοιπη ανθρωπότητα από διάφορες εχθρικές φατρίες. Ουσιαστικά στο παιχνίδι δεν υπάρχει κάποιο story mode ή κάποιο campaign με cutscenes κλπ, και η οποιαδήποτε ιστορία ή lore εκτυλίσσεται εν ώρα δράσης, καθώς παίζετε παρέα με τους συμπαίκτες σας και ανάλογα φυσικά τις εκάστοτε ενέργειες σας, μέσα στους χάρτες του παιχνιδιού. Και βασικά μέσα στις άκρες, αυτή είναι η βασική ιδέα του παιχνιδιού, όσον αφορά την ”ιστορία”.

Και μιας και ανέφερα χάρτες, να σταθούμε λίγο στο setting του παιχνιδιού, το οποίο απαρτίζεται από διάφορους πολυποίκιλους βιότοπους και πλανήτες. Το κάθε biome, έχει την δική ξεχωριστή ιδιαιτερότητα και αυτή παίζει ρόλο στο πως ο παίκτης κινείται πάνω σε αυτόν, όπως επίσης και πως θα συμπεριφερθεί ακόμη και σε τομείς όπως τα όπλα και το shooting.

Στην ραχοκοκαλιά του το παιχνίδι μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ένα PvE exrtaction shooter. Ξεκινάμε κάνοντας προσγείωση σε διάφορους πλανήτες, και έχουμε κάποιους βασικούς στόχους-αποστολές να ολοκληρώσουμε. Σε κάθε αποστολή, υπάρχει και ο περιορισμός του χρόνου, μιας και οι αποστολές πρέπει να ολοκληρωθούνε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να γίνει παράλληλα το ”call” του extraction. Αυτό αρχικά, σου δίνει ώθηση να κινηθείς με τακτική και σπιρτάδα στο gameplay σου, ενώ τα τελευταία λεπτά, κατά το κάλεσμα του extraction η αλλεπάλληλη επίθεση ορδών από εχθρούς σε γεμίζουν αδρεναλίνη και όταν καταφέρεις να μπεις στο spaceship, για να φύγεις από αυτό το επικίνδυνο μέρος, η ικανοποίηση είναι τεράστια.

Εννοείται πως, μπορείς να αναβαθμίσεις τα όπλα σου και το armor σου-στολές σου, και σε αυτό βοηθούν και οι διάφοροι πόροι, που μπορούμε να μαζέψουμε σε κάθε αποστολή. Το παιχνίδι πρέπει να τονίσω πως δεν είναι looter shooter.

Η ποικιλία των όπλων είναι μικρή. Εκεί που δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα είναι στα λεγόμενα ”stratagems”, κάποια special pods όπου οποιοδήποτε μέλος της ομάδας μπορεί να καλέσει, και αυτό να προσγειωθεί στο σημείο του χάρτη που το κάλεσε. Αυτά τα stratagems, έχουν τέσσερις κατηγορίες, τα supply strategems, defensive strategems, offensive strategems και mission strategems. Μπορείτε για παράδειγμα να καλέσετε, από backpacks με σφαίρες και defensive drones, μέχρι να διατάξετε ον βομβαρδισμό από ψηλά ενός συγκεκριμένου σημείου.

Όμως, πως δεν μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε, όποτε εσείς θέλετε. Η χρήση τους, έχει συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα που μπορούν να γίνουν use ξανά. Οπότε φανταστείτε, πως αυτός ο συνδυασμός των strategems, από όλα τα μέλη της ομάδας, μπορούν να δημιουργήσουνε ένα εξαιρετικό πλαίσιο εμπειρίας στο gameplay. Μπορεί η συνταγή να ακούγεται απλή και είναι φυσικά, αλλά είναι τόσο απλό καλά δομημένο, που είναι απλά ”εθιστικό” και άκρως διασκεδαστικό.

Όλο το μυστικό του παιχνιδιού, είναι το gameplay του. Το shooting είναι εξαιρετικό και η αλληλεπίδραση με τους συμπαίκτες σου και τον κόσμο του τίτλου, δίνουν μία πολύ όμορφη αίσθηση. Είναι κάτι άκρως οικείο αλλά παράλληλα και φρέσκο. Να αναφέρουμε, πως υπάρχει η δυνατότητα σε co-op μέχρι και 4 άτομα, ενώ υπέροχη είναι και η δυνατότητα του cross-platform ανάμεσα σε PC και PlayStation 5. Δεν θα σύστηνα να παίξετε solo το παιχνίδι, μιας και ο τίτλος είναι κομμένος και ραμμένος για co-op. Και να θυμάστε…υπάρχει κανονικά friendly fire!!!

Mερικά, μικρά ”θέματα-παράπονα” που πρέπει να αναφέρω είναι πως αρχικά η ποικιλία των εχθρών είναι μικρή και θα ήθελα ελαφρώς ένα πιο διευρυμένο οπλοστάσιο, αν και ακούω την άποψη πως το παιχνίδι δεν θέλει να κάνει focus εκεί. Επίσης, όντας ένα always-online παιχνίδι, υπήρξαν, ειδικά κατά τον πρώτο καιρό του launch, αρκετά θέματα με τους servers.

Αυτό προσωπικά, μου δημιούργησε θέματα, όταν προσπαθούσα να μπω στο παιχνίδι σε solo και να παίξω για να μπορέσω να εκφέρω άποψη για το παιχνίδι, όταν δεν μπορούσα να παίξω co-op. Οπότε δυστυχώς, για ακόμη μία φορά, βλέπουμε το μελανό αποτύπωμα του να είναι ένας τίτλος always-online. Βέβαια, τίμιοι, οι developers, ανέφεραν πως δεν περίμεναν αυτό τον χαμό που προκλήθηκε και τον τελευταίο καιρό και προσφέρουν συνέχεια updates, σχετικά με την αύξηση χωρητικότητας στους servers. Η αλήθεια είναι πως τις τελευταίες εβδομάδες, τα πράγματα σε αυτό το κομμάτι είναι πολύ καλά.

Ένα επίσης σημείο στο οποίο θα ήθελα να σταθώ, είναι οι αποστολές αυτές καθ’ αυτές. Το υλικό είναι just ok, αλλά θα ήθελα κάτι παραπάνω. Για παράδειγμα, ένα ενδεχόμενο campaign να συμπλήρωνε αυτή την αίσθηση του ότι κάτι λείπει, αλλά επίσης ακούω το γεγονός ότι ο τίτλος κοστίζει €40. Η ομάδα ανάπτυξης, ανέφερε πως θα φέρει αρκετό υλικό στο παιχνίδι, όπως νέο faction και ακόμη περισσότερα.

To Review, βασίζεται στην PC έκδοση του παιχνιδιού, όπου δεν έχω κανένα απολύτως παράπονο, λιγοστά τα bugs, και τέτοιας φύσης, που δεν παίξανε ρόλο στην εμπειρία μου. Ένα πολύ καλό PC port στο σύνολό του και ένας οπτικός τομέας που σε σημεία, παραδόξως σε αφήνει ανέλπιστα ευχαριστημένο. Είναι ένα πάρα πολύ όμορφο παιχνίδι, και ότι δόθηκε τόση σημασία και στον οπτικό τομέα, είναι ακόμη ένα θετικό πρόσημο.

Νομίζω πως δεν έχω να πω παραπάνω πράγματα. Μιλάμε για ένα απλό, αυθεντικό online co-op shooter παιχνίδι, που ξέρει τι θέλει να κάνει και έχει την δική του ταυτότητα. Φαινομενικά απλό, αλλά πιστέψτε με, πως αυτός ο τίτλος αξίζει την προσοχή, τόσο την δικιά σας όσο και της παρέας σας. Οι στιγμές που θα ζήσετε, είμαι σίγουρος πως σας μείνουν αξέχαστες.

Στην απλότητα πολλές φορές, κρύβεται η ουσία της αυθεντικής διασκέδασης. Αν το παιχνίδι τροφοδοτηθεί με το κατάλληλο υλικό, θα έχουμε να ασχοληθούμε για πολλά χρόνια μαζί του.

Ευχαριστούμε την Sony PlayStation για την παραχώρηση του παιχνιδιού, ώστε να επιτευχθεί το Review.

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Gameplay
9
Ψυχαγωγία
10
Γραφικά
8
Ήχος και Soundtracks
7
Προηγούμενο άρθροGAMES RELEASES – ΜΑΡΤΙΟΣ 2024
Επόμενο άρθροΤο Steam ασταμάτητο, σπάει ένα ακόμη ρεκόρ παικτών!
George Nterilas
Παρών στην οικογένεια από το 2015... Σε άλλα νέα, αγαπώ Rockstar και Max Payne. Που και που παίζει και κανά FIFA. _Εditor in Chief_.
helldivers-2-review-cyprusgamerΤο Helldivers 2, είναι το απόλυτο co-op shooter παιχνίδι, το οποίο ήρθε και θέτει γερές βάσεις, για να πρωταγωνιστήσει από εδώ και ύστερα. Με σωστό χειρισμό από τους developers, όσον αφορά το υλικό που θα πρέπει να προστεθεί, νομίζω πως θα μιλάμε για ένα παιχνίδι, που και θα το μνημονεύουμε, αλλά και θα ασχοληθούμε μαζί του, πολύ, για αρκετό καιρό ακόμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.