Like a Dragon: Infinite Wealth | Review

198

Από πού να ξεκινήσω και πού να τελειώσω.

Αυτό θα είναι ένα άκρως προσωπικό review, κρατώντας μια αντικειμενική άποψη (όσο γίνετε στην συγκεκριμένη περίπτωση) αναλύοντας αναλυτικά το 8ο mainline παιχνίδι Like a Dragon.

Αξίζει να αναφέρω πως αναμένω το Infinite Wealth από το 2020, από την στιγμή που είδα τα credits στο προηγούμενο παιχνίδι της σειράς, Yakuza: Like a Dragon, ή ποιο σωστά, Like a Dragon 7/ Yakuza 7.

Είμαι σίγουρος όλοι μας έχουμε μια σειρά που μόλις πάρει μια καινούρια κυκλοφορία θα αφήσουμε όλες τις άλλες μας υποχρεώσεις στο πλάι και θα απορροφηθούμε στον κόσμο που μας περιμένει.

Το Yakuza/ Like a Dragon για εμένα είναι μία από αυτές τις σειρές,. αγγίζοντας τιτάνες όπως το Xeno series και το Persona series, και αυτό είναι εμφανές με τις 65 ώρες που του αφιέρωσα σε περίοδο 8 ημερών.

Ακολουθά ένα αναλυτικότατο review για μια ιστορία όπου με συγκίνησε πολλαπλές φορές, με την χρήση λεπτών και εξαιρετικών στοιχείων πλοκής όπου φέρνουν την ιστορία του Kiryu Kazuma, ένα θρύλο εντός και εκτός της σειράς παιχνιδιών του σε ένα αντάξιο τέλος, όπου θα θυμάμαι για το υπόλοιπο της ζωής μου. Μιλάμε πλέον για μηνύματα που ξεπερνούν το μέσω ψυχαγωγίας και αγγίζουν την ψυχή σου σαν άνθρωπος.

Kiryu Kazuma, one of the two protagonists delivering life lessons.
Kiryu Kazuma, one of the two protagonists delivering life lessons. Pt1.

Το ακόλουθο review είναι όσο ποιο spoiler-free γίνετε και δεν αναφέρεται τίποτα περαιτέρω από ότι έχει δείξει η RGG και η SEGA στα επίσημα trailers του παιχνιδιού.

STORY

Ichiban Kasuga fighting against a new character during a cutscene.
Ichiban Kasuga fighting against a new character during a cutscene.

Συνεχίζοντας από το τέλος του Like a Dragon 7, με τις μεγάλες συντεχνίες Tojo και Omi πλέον διαλυμένες, ο κόσμος τις Ιαπωνίας έχει γεμίσει με Yakuza οι οποίοι δεν έχουν τόπο να ονομάσουν σπίτι. Συνδυασμένο με τον άκρως αυστηρό νόμο των 5 ετών που δεν επιτρέπει σε πρώην Yakuza να ενταχθούν πίσω στην κοινωνία, ο Ichiban Kasuga αναλαμβάνει δράση και προσπαθεί με κάθε τρόπο που μπορεί να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους να φτιάξουν μια καλύτερη ζωή.

Η μοίρα όμως παίζει άλλα παιχνίδια για τον ήρωα μας, και με μια περίεργη εξέλιξη, η ζωή τον φέρνει στην Hawaii, όπου ψάχνει να βρει την βιολογική του μητέρα. Που θα τον οδηγήσει αυτό? Και ποιος άραγε κινεί τα νήματα πίσω από αυτό το γεωπολιτικό δράμα που διασχίζει τον ειρηνικό ωκεανό?

Στην άλλη μεριά της εξίσωσης, έχουμε τον Kazuma Kiryu, όπου πλέον κάτω από τα αυστηρά μέτρα των Daidoji (περισσότερα στο review μου του Gaiden), ο οποίος επίσης βρίσκετε στην Hawaii, σε μια άκρως μυστική αποστολή. Πώς συνδέονται οι ιστορίες του Kasuga και του Kiryu?

Μέσα από τα trailers, μάθαμε πως ο Kiryu πάσχει από καρκίνο, και όπως ο ίδιος αναφέρει δεν του απομένει πολύς καιρός.

Η ιστορία εξερευνά άκρως λεπτά θέματα, από την συντροφικότητα, δεύτερες ευκαιρίες, την αξία της ζωής, και μέσα από αυτά όχι μόνο διηγείται, αλλά επίσης και διδάσκει.

Ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια του παιχνιδιού, είναι ο προαιρετικός μηχανισμός “bucket list” όπου ανακαλεί όλα τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, με άπειρους παραλληλισμούς και συλλογισμούς σε όλα τα θέματα τα οποία αναλύει το παιχνίδι με την κύρια ιστορία του. Βέβαια για να εκτιμηθεί και να έχει το μεγαλύτερο αποτέλεσμα επάνω στους παίκτες, δυστυχώς ή ευτυχώς, προοικονομεί πως έχετε μια ολοκληρωμένη επαφή με την σειρά, και δεν ξεκινάτε από αυτή την είσοδο.

Επίσης, μπορεί αυτό να είναι δικό μου προσωπικό θέμα, αλλά θα ήθελα να δω το τελευταίο κεφάλαιο να ήταν χωρισμένο σε ακόμη 1-2, για να εμβαθύνει κάποια plot points και χαρακτήρες ελαχίστως.

GAMEPLAY

Το gameplay είναι κλασσικά χωρισμένο σε διάφορα κομμάτια, με τα μεγαλύτερα να είναι το combat και το υπόλοιπο παιχνίδι. Με μια πληθώρα προεραιτικών δραστηριοτήτων, ο χρόνος σας στη Hawaii δεν θα καταλήξει ποτέ βαρετός.

Μιλάμε από ένα in-game dating app, σε ένα mini-game όπου βγάζετε φωτογραφίες ημίγυμνων αντρών με μάσκες πεταλούδας σαν είστε πάνω σε ένα τραμ (θυμίζοντας pokemon snap), σε Sujimon Battles (κυριολεκτικά Pokemon), μέχρι ένα ολόκληρο side-game όπου πηγάζει ξεκάθαρα από το τελευταίο Animal Crossing όπου μπορείτε να κτίσετε ένα ολόκληρο νησί όπως εσείς θέλετε με βαθύς μηχανισμούς. Θυμίζω, μιλάμε για ένα εγκληματικό δράμα για τους Yakuza της Ιαπωνίας, και όσο τραβηγμένο και να ακούγεται, όλα ταιριάζουν εξαιρετικά.

EXPLORATION

Honolulu City, η μεγάλη καινούρια τοποθεσία είναι τεράστια και γεμάτη πράγματα να δείτε και να κάνετε. Πολύ σπάνια βρίσκω τον εαυτό μου να προτιμά και να απορροφάτε σε side activities παρά το main story σε παιχνίδια, με μόνο δύο παραδείγματα να μου έρχονται στο μυαλό.

Elden Ring και Xenoblade 3: Future Redeemed. Και τα δύο έχουν ένα κοινό.

Ichiban Kasuga on his Segway driving around Honolulu City in Hawaii
Ichiban Kasuga on his Segway driving around Honolulu City in Hawaii.

Όλο το side content συνδέετε άμεσα με τον χαρακτήρα που ελέγχετε και τις δυνατότητες του. Κανένα side activity δεν είναι άσκοπο, και όλα προσφέρουν κάτι, ενδυναμώνοντας τον χαρακτήρα σας είτε με gear, social stats ή crafting materials.

Όπως έχω πει, τελείωσα το παιχνίδι στις 65 ώρες, και μέχρι την ώρα που γράφω αυτό το review είμαι στις 70. Πάνω από τις μισές έχω φάει σε side activities, και είμαι κοντά στο Platinum Trophy. Και οι 70 ώρες άξιζαν το ίδιο για εμένα.

COMBAT

Αμφιλεγόμενο για πολλούς βετεράνους της σειράς, ο χειρισμός της μάχης έχει αλλάξει από το beatemup σύστημα που είχε μέχρι το 7ο mainline παιχνίδι, και συνεχίζει με το turnbased σύστημα που είδαμε για πρώτη φορά πριν 4 χρόνια.

Αυτή λοιπόν είναι η δεύτερη προσπάθεια της RGG να δημιουργήσει ένα turn-based RPG, και καλυτερεύει όλα τα θέματα που είχε παραβλέψει την πρώτη φορά.

  • Πλέον υπάρχουν telegraphs για όλες της επιθέσεις σας όπου καλύπτουν χώρο και δεν είναι μόνο targeted σε έναν εχθρό.
  • Είναι ξεκάθαρο πότε ο χαρακτήρας σας πιάνει ένα αντικείμενο από το περιβάλλον για να το χρησιμοποιήσει παρά την βασική του επίθεση.
  • ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΊΤΕ MANUALLY ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ!
  • Πλέον υπάρχουν επιθέσεις οι οποίες είναι πιο δυνατές όταν κτυπάτε του αντιπάλου από πίσω.
  • Το σύστημα jobs/ classes επιστρέφει πολύ καλύτερο, επιτρέποντας ακόμη περισσότερους συνδυασμούς και απόλυτη ελευθερία για πια skills μπορείτε να κληρονομήσετε παρά τα preset που υπήρχαν.
  • Η μεταφορά του fighting style του Kiryu στο turn based σύστημα δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερη.

Και ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ άλλα τα οποία δεν θέλω να σας χαλάσω την ευχαρίστηση από το να τα ανακαλύψετε μόνοι σας.

The image shows a party of 4 members fighting against a boss fight of 2 giant excavators.
Mini Boss fight of 2 giant excavators

AUDIO/ ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΗ

Για ακόμη μια φορά, θα σας δίνετε η δυνατότητα να παίξετε είτε στα Αγγλικά, είτε στα Ιαπωνικά, όπως όλα τα πρόσφατα νέα releases της σειράς από το Judgment και μετά.

Αρχικά, είχα δυσκολία να επιλέξω πια μεταγλώττιση προτιμώ, λόγο του πόσο λάτρεψα τους χαρακτήρες στο 7 παίζοντας το στα Αγγλικά. Αλλά πιστεύω λόγο τον ακολούθων στοιχείων, ο καλύτερος τρόπος να παίξετε το Infinite Wealth είναι στα Ιαπωνικά:

  • Το παιχνίδι διαδραματίζετε κατά ένα μεγάλο ποσοστό του στην Hawaii, όπου διάφοροι NPCs μιλούν αγγλικά ανεξαρτήτως της γλώσσας που έχετε διαλέξει. Αυτό επηρεάζει το storytelling διότι είναι περίεργο να έχεις χαρακτήρες που λένε πως δεν καταλαβαίνουν τον άλλο, αλλά ακούγονται να μιλούν την ίδια γλώσσα και κόβει από το immersion.
  • Ο τεράστιος ρόλος του Kazuma Kiryu στην ιστορία. Όπως έχω πεί στο review μου του Gaiden, ο Takaya Kuroda είναι αναντικατάστατος, για εμένα προσωπικά.
Kiryu Kazuma, one of the two protagonists delivering life lessons.
Kiryu Kazuma, one of the two protagonists delivering life lessons. Pt2.

Εκτός της προσωπικής μου άποψης όμως, η μεταγλώττιση είναι καταπληκτική, και όποια επιλογή κάνετε στο τέλος, δεν είναι λάθος. Θέλω να δώσω για ακόμη μια φορά τα απόλυτα συγχαρητήρια μου στον Kaiji Tang ο οποίος για ακόμη μια φορά τα ΕΣΠΑΣΕ με την ερμηνεία του σαν Ichiban Kasuga στην Αγγλική μεταγλώττιση.

TECHNICAL DELIVERY

Παίζοντας την PC έκδοση στο Steam, με τα ψηλότερα settings, σε UltraWide 3440×1440, δεν αντιμετώπισα κανένα απολύτως πρόβλημα, εκτός σε λίγες περιπτώσεις όπου χαρακτήρες η αντικείμενα στο background φαίνεται να γίνονταν rendered σε χαμηλότερο resolution, χωρίς να έχω FSR ή DLSS enabled.

Παρόλο που ο υπολογιστής μου θεωρείτε high-end, το παιχνίδι φαίνεται να είναι πολύ καλά optimized, και τρέχει επίσης στο Steam Deck, out of the box.

Gameplay scene from the side activity "Dodonko Island"
Gameplay scene from the side activity “Dodonko Island”

DLC

Άκρως απογοητευτική η στάση του publisher, κλειδώνοντας κομμάτια του παιχνιδιού όπως New Game+ και διαφορετικά difficulties (τα οποία είναι μόνο available στο NG+) πίσω από paid DLC.

Επίσης, postgame dungeon κλειδωμένο πίσω από DLC.

ΌΣΟ και να αγαπώ την σειρά, το συγκεκριμένο παιχνίδι, και την RGG Studios, σε αντικειμενικό review ΔΕΝ μπορώ να το παραβλέψω αυτό, και δυστυχώς επηρεάζει το τελικό score. Αυτές οι συνήθειες, ΔΕΝ πρέπει να γίνουν το normal. Υλικό το οποίο ΠΡΕΠΕΙ να συμπεριλαμβάνετε με το base game, δεν γίνετε να πωλείτε ξεχωριστά σαν DLC σε καμία περίπτωση.

Ichiban Kasuga, one of the two protagonists of the game casually roasting the modern gaming industry.
Ichiban Kasuga, one of the two protagonists of the game casually roasting the modern gaming industry.

PHYSICAL/ GAME PRESERVATION

Με χαρά μπορώ να αναφέρω πως η φυσική έκδοση του παιχνιδιού, με εξαίρεσητο DLC που αναφέρετε πιο πάνω, βρίσκετε ολοκληρωμένη και fully playable από την αρχή μέχρι το τέλος. Περισσότερα αναλυτικά στους φίλους μου εδώ όπως πάντα.

SUMMARY

Η σειρά Like a Dragon είναι μοναδική. Δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ παρόμοιο στην βιομηχανία, και δεν μπορώ να το τονίσω αρκετά αυτό.

Παρόλα αυτά, θα σας σύστηνα να ξεκινήσετε τα παιχνίδια της σειράς, με την σειρά.

Παρόλο που μπορείτε να ξεκινήσετε με το 7, και μετά να πάτε στο Infinite Wealth, πιστέψετε με, δεν θα είναι το ίδιο.

Το Like a Dragon: Infinite Wealth είναι μια αφήγηση που με ταρακούνησε στον πυρήνα μου. Είναι μια ιστορία δύο ηρώων όπου έχουν πάει στην κόλαση και πίσω, αλλά ποτέ δεν σταμάτησαν να παλεύουν. Είναι ένα μάθημα ζωής, περιτυλιγμένο σε ένα πακέτο με άκρως διασκεδαστικό και βαθύ turn based gameplay, side activities, γέλιο και δάκρυα.

Κέρδισε την θέση του στα 5 αγαπημένα μου παιχνίδια of all time, και ότι έχω πάρει από αυτή την εμπειρία θα το κουβαλώ μαζί μου για πάντα. 

Ευχαριστούμε θερμότατα την CD Media Cyprus για την παραχώρηση του παιχνιδιού.

 

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Ιστορία & Χαρακτήρες
10
Παρουσίαση
10
Gameplay
10
Ηχητικός Τομέας
10
Ψυχαγωγία
10
Αντοχή στον Χρόνο
10
DLC
1
Προηγούμενο άρθροΔύο νέα παιχνίδια σας περιμένουν εντελώς δωρεάν στο Epic Games Store
Επόμενο άρθροΤο Helldivers 2, έκανε μακράν το καλύτερο λανσάρισμα σε PC, από όλα τα παιχνίδια των PlayStation Studios
Lefkos Savvides
Resident Nintendo & JRPG nerd. Go read The House In Fata Morgana.
like-a-dragon-infinite-wealth-reviewΤο Like a Dragon: Infinite Wealth είναι μια αφήγηση που με ταρακούνησε στον πυρήνα μου. Είναι μια ιστορία δύο ηρώων όπου έχουν πάει στην κόλαση και πίσω, αλλά ποτέ δεν σταμάτησαν να παλεύουν. Είναι ένα μάθημα ζωής, περιτυλιγμένο σε ένα πακέτο με άκρως διασκεδαστικό και βαθύ turn based gameplay, side activities, γέλιο και δάκρυα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.