Persona 3 Reload | Mini Review

103

Για πολλούς, και την Atlus συμπεριλαμβανομένου, το Persona 3 θεωρείτε το πρώτο παιχνίδι της σειράς το οποίο χάραξε τον δρόμο για την εικόνα που έχει σήμερα. Αρχικά ονoμαζόταν Shin Megami Tensei: Persona 3, το παιχνίδι υπαγόταν κάτω από την ευρύτερη SMT ταμπέλα, αλλά πλέον, έχει ξεφύγει και απέκτησε τη δική του ταυτότητα.

Το Persona 3 έφερε και πάντρεψε το κλασικό Dungeon Crawling με τους εικονικούς δαίμονες της σειράς, μαζί με την διαχείριση του χρόνου εκτός μαχών, όπου σας δίνεται η ευκαιρία να καλλιεργήσετε σχέσεις και ικανότητες όπως εσείς θέλετε, έχοντας ένα ολόκληρο χρόνο στην διάθεση σας.

Με το Reload, το Persona 3 εκμοντερνίζεται για πλατφόρμες της υφιστάμενης γενιάς και έρχεται να φέρει την ‘definitive’ edition του παιχνιδιού, με αρκετές προσθήκες, αλλά και δυστυχώς με δύο μεγάλες απώλειες.

Ο επίλογος ο οποίος υπήρχε με το Persona 3 FES release στο PS2, και η female protagonist για κάποιο λόγο λείπουν από το remake.

STORY

Το παιχνίδι ξεκινά δυναμικά, ρίχνοντας σας απευθείας στα βαθιά Σαν ένας μαθητής από μια άλλη πόλη, φτάνετε στο Iwatodai τα μεσάνυχτα με το τρένο. Κατεβαίνοντας από το τρένο, απευθείας αντιλαμβάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Διάφορα σεντούκια νεκρών και κηλίδες αίματος στολίζουν την πόλη, μαζί με μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Φτάνοντας στον κοιτώνα όπου θα περάσετε τον επόμενο χρόνο της ζωής σας, συναντάτε ένα μυστήριο αγόρι όπου σας δίνει τρομακτικές προειδοποιήσεις, και σας αναγκάζει να υπογράψετε ένα συμβόλαιο που αναγράφει πως αντιλαμβάνεστε πως είσαστε έτοιμοι να δεχτείτε τις συνέπειες των πράξεων σας.

Με την υπογραφή σας, το αγόρι εξαφανίζετε μέσα στις σκιές, και γνωρίζετε τα άτομα που μένουν μαζί σας στον κοιτώνα.

Με μία περίεργη στροφή γεγονότων, αντιλαμβάνεστε πως έχετε την δύναμη να καλείτε το Persona σας, την δύναμη της ψυχής, και μάσκα που φοράτε στην καθημερινή σας ζωή. Ο χαρακτήρας σας όμως, όχι απλά μπορεί να καλέσει το Persona του, αλλά κατέχει την δύναμη του Wild Card, όπου μπορεί να καλέσει πολλαπλά Personas.

Τι είναι το Dark Hour? Τι βρίσκετε στην κορυφή του μυστηριώδεις πύργου Tartatrus? Μαζί με τους συμμάχους σας προσπαθείτε να βρείτε αυτές τις απαντήσεις.

GAMEPLAY

Το gameplay χωρίζετε σε 2 κύρια σημεία:

Εξερεύνηση του μυστηριώδες πύργου Tartarus, και να ζήτε την καθημερινή σας ζωή.

COMBAT

Μέσα στο Tartarus, ανεβαίνετε ορόφους και με τα Personas σας αντιμετωπίζετε shadows τα οποία παραμονεύουν χρησιμοποιώντας turned based combat το οποίο θυμίζει αρκετά την σειρά Pokemon.

Στο combat, κλασικά έχετε τη δυνατότητα να αλλάζετε συνεχώς persona για να αμυνθείτε και να εκμεταλλευθείτε τις αδυναμίες των αντιπάλων σας.

Η Atlus έχει δανειστεί και εξελίξει το σύστημα μάχης από το Persona 5, προσθέτοντας νέα στοιχεία όπως το theurgy και η συμπεριλάβει ενός συστήματος όπως το Baton Pass.

Οι νέες προσθήκες γίνονται σιγά σιγά και συστήνονται στον παίκτη με σωστό pacing, χωρίς να νιώθουν overwhelming.

FREE TIME

Το Persona 3 Reload διαδραματίζετε κατά τη διάρκεια ενός χρόνου και η κάθε ημέρα είναι σημαντική. Μπορείτε να διαλέξετε πώς να ξοδέψετε τον ελεύθερο σας χρόνο, μεταξύ φίλων, δουλειών και διαφόρων δραστηριοτήτων.

Μέχρι το τέλος, θα καταλάβετε πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος. (Όπως αναφέρει και το παιχνίδι συνεχώς, Memento Mori – Remember you will die)

Περνώντας χρόνο με άλλους χαρακτήρες μπορείτε να καλλιεργήσετε τα Social Links σας, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στην δημιουργία δυνατότερων Personas.

Πολλοί χαρακτήρες όμως έχουν κάποιες προϋποθέσεις πριν μπορέσετε να περάσετε χρόνο μαζί τους. Με διάφορες ασχολίες μπορείτε να ανεβάσετε τα traits σας και να ξεκλειδώσετε περισσότερα Social Links. Από καραόκε τη νύχτα, σε υπάλληλος καφέ, σε παιχνίδια arcade οι ασχολίες είναι πολλές για να διαλέξετε που να ξοδέψετε τον χρόνο σας.

Χαρακτήρες παύουν πλέον να είναι ένα απλό μοντέλο τριών διαστάσεων σε ένα βιντεοπαιχνίδι. Με την πάροδο του παιχνιδιού, την προσπάθεια του παίκτη να περνά χρόνο μαζί τους και το εκπληκτικό voice acting της σειράς, ο κάθε χαρακτήρας είναι μοναδικός και αποκτά τη δική του προσωπικότητα.

AUDIO

Ο ηχητικός τομέας με έχει αφήσει άφωνο.

Η σειρά Persona πάντα ήταν γνωστή για το καταπληκτικό JPOP soundtrack της, στο σημείο που ξεκίνησα να περιγράφω άλλη μουσική “persona-like”, δηλαδή δημιούργησα δικό μου είδος στο κεφάλι μου.

Το Persona 3 Reload έρχεται με ένα δυνατότατο soundtrack, είτε είστε στο Tartarus και εξερευνάτε παλεύοντας shadows, είτε βρίσκεστε στο Iwatodai Strip Mall και περνάτε χρόνο με τα Social Links σας.

Επισυνάπτω ένα από τα τραγούδια του παίζει στο overworld στο original Persona 3 για να πάρετε μια γεύση.

TECHNICAL DELIVERY

Παίζοντας την PC έκδοση στο Steam, με τα ψηλότερα settings,  δεν αντιμετώπισα κανένα απολύτως πρόβλημα.

Δυστυχώς δε δίνετε η επιλογή να παίξετε σε Ultrawide Resolution , και αν θέλετε, πρέπει να κατεβάζετε mod.

To παιχνίδι φαίνεται να είναι πολύ καλά optimized, και τρέχει επίσης στο Steam Deck, out of the box.

SUMMARY

Αν είσαστε υφιστάμενοι fans των JRPGs, ή της σειράς, το παιχνίδι είναι ένα εύκολο recommendation.

Δεν συμφωνώ ότι δικαιούται να αποκαλείτε το ‘definitive edition’ από την στιγμή όπου δύο πολύ μεγάλα κομμάτια του Persona 3 λείπουν:

  • Female Protagonist
  • The Answer Epilogue (Παρόλο που έχουν ακουστεί κάτι ψηλές για επερχόμενο DLC)

Αν ψάχνετε να βουτήξετε το πόδι σας στο είδος, και να διαλέξετε το πρώτο σας JRPG, πάλι θα έλεγα ότι είναι μια καλή αρχή, αλλά θα σας πρότεινα το Persona 5 Royal.

Σε γενικές γραμμές, αν ξέρετε τι σας περιμένει, δεν υπάρχει λόγος να μην παίξετε το Persona 3 Reload.

Ευχαριστούμε θερμά τη CD Media Cyprus για την παραχώρηση του παιχνιδιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.