Rise of the Ronin | Review

152

Δεν αργήσαμε πολύ να ακούσουμε από την Team Ninja, μετά από το Wo Long: Fallen Dynasty, είχα προσωπικά τη δίψα να παίξω ένα παρόμοιο παιχνίδι ίδιον standard. Φέτος έπιασα την επιθυμία μου με τη μορφή του νέου τους παιχνιδιού, exclusive για το PS5, το Rise of the Ronin.

Ανυπομονούσα για αυτό το παιχνίδι, ήθελα να δω πώς θα ένιωθε μετά από τα trailer που έδειχναν open world exploration, ένα branching paths story mode και…gliding!

Πάμε να δούμε λοιπόν αν αξίζει το χρόνο μας αυτό το νέο release.

STORY

Η ιστορία μας διαδραματίζετε την Ιαπωνία τον 19αιώνα που είχε να αντιμετωπίσει το άνοιγμα των συνόρων της και να έχει πλέον την επιρροή του έξω κόσμου. Μέσα σε αυτό το χάος που επικρατεί, ίσε ένας samurai assassin που όταν ήταν μικρός μεγάλωσε μέσα σε πόλεμο, και έχασε όλο του το χωριό, εκτός από το δίδυμο αδελφάκι του. Μεγαλώνεις με τον δρόμο και διδάγματα των samurai assassins, και πλέον είναι στα χέρια σου πώς να αντιμετωπίσεις και να λάβεις μέρος στον πόλεμο μεταξύ τους ανθρώπους που θέλουν να ανοίξουν τα σύνορα, και αυτόν που δε θέλουν εξωτερική επιρροή.

Η ιστορία θα μας πάρει σε πόλεις και μικρά χωριουδάκια, σε όμορφα δάση και γενικά ένα open world με πολλά και διάφορα τοπία και κτήρια. Θα γνωρίσουμε πολύ κόσμο και θα πρέπει να διαλέξουμε τη μεριά που συμφωνούμε αλλά και ποιους χαρακτήρες θέλουμε να δυναμώσουμε τη φιλία μας. Θα βρεθούμε σε δύσκολες καταστάσεις και θα πρέπει να πάρουμε ακόμη πιο δύσκολες αποφάσεις.

Η ιστορία είναι αρκετά ενδιαφέρον και οι χαρακτήρες έχουν τη δική τους προσωπικότητα και τους δικούς τους στόχους, πολλοί από αυτούς είχαν καλό development.

Δεν μπορώ να πω ότι ήταν και από της πιο ενδιαφέρων ιστορίες στο gaming πρόσφατα αλλά ήταν κάτι ωραίο, και αρκετά καλό για να σε κερατίσει σε όλη τη διάρκεια.

GAMEPLAY

Τώρα φτάνουμε στο πιο σημαντικό κομμάτι όλου του review κατά τη γνώμη μου, το gameplay ενός παιχνιδιού είναι από τα σημαντικότερα θεμέλια αν θα είναι καλό ή αν θα αποτύχει.

Ευτυχώς η Team Ninja ξέρει να κάνει αυτό το κομμάτι πολύ καλά, και αν είχατε εμπειρία από τα προηγούμενα τους παιχνίδια σαν το Nioh ή το Wo Long τότε θα νιώθει αρκετά γνώριμο.

To combat, movement αλλά και τα mechanics είναι πολύ παρόμοια, και φαίνεται πώς είναι συνέχεια από το ίδιο στούντιο. Σε αυτό το παιχνίδι θα βρούμε πολλά στυλ όπλων και gear με διαφορετικά stats και διάφορους βαθμούς σαν όλα τα γνώριμα souls-like. Εννοείτε πως διατηρείτε και ο ίδιος βαθμός δυσκολίας σαν άλλα souls-like παιχνίδια, αλλά γενικά μπορώ να πω πως αυτό ήταν από τα ευκολότερα παιχνίδια που έπαιξα. Δεν το εννοώ όμως με κακό τρόπο, το αντίθετο, είναι σε καλό σημείο που να μη νιώθει πολύ δύσκολο και κουραστικό. Βέβαια, υπάρχουν και διαφορετικοί βαθμοί δυσκολίας στα μενού, που μπορούν να αλλάξουν όποτε θέλετε ανάλογα με το πως θέλετε να παίξετε.

Το loot σύστημα του παιχνιδιού, φέρνει μαζί του δυστυχώς και κάτι που θυμάμαι ότι ήταν “κακό” από το Wo Long, και αυτό είναι ο ατελείωτος αριθμός άχρηστου loot που απλά υπάρχει για να το πουλήσεις ή να το κάνεις dissassemble για υλικά να κάνεις craft και upgrade άλλα όπλα. Σπάνια βρίσκεις καλό loot που αξίζει το χρόνο σου, και αυτό σημάνει ότι περνάς αχρείαστο χρόνο στα μενού να τον ξεφορτωθείς. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι μεγάλο πρόβλημα αλλά θα ήταν καλό να ήταν πιο “stremlined” με μία λέξη.

Όπως ανάφερα και πιο πάνω, το παιχνίδι έχει και συστήματα crafting, upgrading με διάφορα υλικά και όλα τα συνηθισμένα που έρχονται, ταυτόχρονα υπάρχει και σύστημα “transmog” που σου επιτρέπει να έχεις equiped ένα κομμάτι gear αλλά να μοιάζει σαν ένα άλλο κομμάτι, αν το “fashion-sense” σας προτιμά κάτι που να φαίνεται πιο εμφανίσιμο.

Τα διάφορα όπλα που έχουμε στο παιχνίδι όπως spears, katana, odachi, dual swords και άλλα έρχονται το καθένα με διαφορετικά fighting styles ανάλογα με το τι σας αρέσει και τι είναι πιο καλό για τον κάθε εχθρό που έχετε να αντιμετωπίσετε.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπίσετε τους εχθρούς στο παιχνίδι με τα διάφορα όπλα, συστήματα σαν το parrying και critical hits, special attacks, διαφορετικά stances και το νέο grappling hook αλλά και το glider. Το grappling hook, μας επιτρέπει να σκαρφαλώνουμε σε κτήρια, βράχους και άλλα σημεία όπου υπάρχει η ένδειξη του, που αυτό δίνει την ευκαιρία να προσεγγίσουμε της μάχες με τον δικό μας τρόπο παρά με προκαθορισμένα μονοπάτια. Επίσης, το glider σε συνδυασμό, μας επιτρέπει να κάνουμε glide στον χάρτη, αφού είναι open world και να φτάσουμε μακρινά σημεία, ή να μπούμε σε κάστρα που δεν μπορούμε απλά να μπούμε από την πόρτα.

Επίσης, σε κάθε αποστολή μπορούμε να πάρουμε μαζί μας διάφορους NPC που γνωρίσαμε στο ταξίδι μας να μας βοηθήσουν. Το παιχνίδι έχει αρκετά και διάφορα talent trees που μας επιτρέπουν να ξοδέψουμε τους πόντους που κερδίζουμε να τα διαμορφώσουμε με τον τρόπο που θέλουμε, και αυτό συμπεριλαμβάνει και support skills για τους βοηθούς μας όπως αναφέραμε πιο πάνω.

Το open- world του παιχνιδιού προσφέρει αρκετά side-quests, πολλά collectibles, encounters, και γενικά πολλά πράγματα να εξερευνήσουμε, και το καλό νιώθει πως δεν είναι άδειο, αφού βλέπεις κόσμο και ζώα συχνά στο ταξίδι σου, πολύ σημαντικό για open world παιχνίδια.

GRAPHICS

Σε αυτόν τον τομέα δεν έχω και ιδιαιτέρα πολλά πράγματα να πω, το παιχνίδι φαίνεται αρκετά καλό για ότι είναι, αλλά βέβαια με ότι βλέπουμε γενικά στην κονσόλα του PS5, δεν είναι ένα παιχνίδι που προσφέρει κάτι διαφορετικό σε θέμα λεπτομέρειας. Τα γραφικά είναι παρόμοια με προηγούμενα παιχνίδια του στούντιο, που αν και δεν έχουν πολύ λεπτομέρεια σε “fidelity” όσον αφορά γραφικά, έχουν στο τοπίο, εδώ είναι η μεγάλη δύναμη του παιχνιδιού.

Πολλά από τα τοπία είναι πανέμορφα λόγο της ομάδας που σκέφτηκε αρκετά καλά πως να τα διακοσμήσει και να τα κάνει αυθεντικά με τρόπο που αφήνεσαι στο κόσμο του παιχνιδιού, και σε κάνουν να εκτιμάς το art direction.

Αυτό που θα ήθελα να δω σε ένα επόμενο τίτλο θα ήταν ίσως λίγο καλύτερα γραφικά αλλά με κανένα τρόπο να χαθεί η δημιουργικότητα της ομάδας όσον αφορά τον κόσμο και τα τοπία.

SOUND/VOICE ACTING

Με ένα ανοιχτό κόσμο, θα πρέπει να υπάρχει και καλή ακουστική παρουσίαση, και είμαι ευχαριστημένος να πω πως το παιχνίδι προσφέρει ρεαλιστικό ήχο όταν περπατάς μέσα στις πόλεις ή στις πεδιάδες. Ακούς γύρω σου τον άνεμο, τον κόσμο που μιλά και κάνει τις δουλείες του, φωτιές και ζώα παντού, πραγματικά πολύ καλή παρουσίαση σε αυτόν τον τομέα.

Για voice acting έχουμε αγγλικό και γιαπωνέζικο στο παιχνίδι ανάλογα με ότι αρέσει στον παίκτη. Εγώ προσκοπικά είχα το αγγλικό, και έμεινα ευχαριστημένος, σίγουρα έχει αυτόν τον ιδιαίτερο ακουστικό χαρακτήρα που βρίσκουμε σε παιχνίδια ασιατικής καταγωγής αλλά το αγαπώ γι΄αυτό.

SUMMARY

Έχω καλά λόγια να πω για το Rise of Ronin, αν και δεν έκανε κάτι ιδιαίτερα νέο για να με ενθουσιάσει, ότι είδα είναι γνώριμο και απλά εξελιγμένο.

Αγάπησα τον χρόνο που πέρασα με το παιχνίδι σαν φαν των παιχνιδιών της ομάδας, και πιστεύω ότι αξίζει ο κόσμος να του δώσει μία ευκαιρία αν του αρέσουν παιχνίδια souls-like.

Το combat παραμένει fluid με πολλές επιλογές όπως περιμέναμε(ίσως λίγο πάρα-πολλές), αρκετό loot(ίσως πάρα-πολύ) και η ιστορία ήταν αρκετά ενδιαφέρον με πολλές δύσκολες επιλογές αφού το κάθε μονοπάτι δεν είναι μαύρο-ή-άσπρο με δισδιάστατους χαρακτήρες.

Ευχαριστούμε την PlayStation Cyprus, για την παραχώρηση του παιχνιδιού ώστε να επιτευχθεί το Review.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.