Marvel’s Spiderman 2 | Review

311

Για όσους με ξέρουν μέσω του CyprusGamer, πιθανών να μην το γνωρίζουν, αλλά μόνο δυο υπερ-ήρωες μου αρέσουν αρκετά για να ακολουθώ τις ιστορίες τους, ο Batman και ο Spiderman. Η πρώτη μου επαφή και με τους δυο ήταν σε μικρότερη ηλικία μέσω των βιντεοπαιχνιδιών αλλά και των κινουμένων σχεδίων.

Απο τότε, ΚΑΘΕ καινούριο παιχνίδι για όποιον και από τους δυο ήρωες κυκλοφορήσει, με βρίσκει ενθουσιασμένο και περιμένω να το πάρω στα χέρια μου.

Μετά το ΚΑΤΑΠΛΥΚΤΙΚΟ Marvel’s Spiderman του PS4, και το sequel του στο PS5 με τον Miles Morales, είναι περιττό να πω πως ανυπομονούσα για το Spiderman 2 με όλη μου την ψυχή.

Έχοντας επιτέλους παίξει, και τερματίσει το νεότερο παιχνίδι της Insomniac, είμαι έτοιμος να μοιραστώ τις σκέψεις μου σε ένα spoiler free review.

Πιάστε τον καφέ σας, βάλτε την στολή σας και ετοιμάστείτε διότι it’s clobbering time! (Wait… λάθος ήρωας. Eh, same universe!)

STORY

Η ιστορία ξεκινά από εκεί που μας άφησε το Spiderman: Miles Morales. Πλέον με δύο αραχνοανθρώπους προστάτες, η Νέα Υόρκη δεν κοιμάται ποτέ.

Μπαίνουμε στη στολή του Peter Parker, ο οποίος, τώρα σαν “βετεράνος” ήρωας, προσπαθεί να βρει την χρυσή γραμμή μεταξύ της ζωής του σαν Spiderman και σαν Peter. Ένα από τα θέματα που εξερευνάτε αρκετά, είναι το work/life balance, το οποίο είμαι σίγουρος πως αρκετοί από εμάς μπορούμε να δούμε παραλληλισμούς με την πραγματική μας ζωή. 

Πώς μπορεί ο Peter να ”μπαλανσάρει” την δουλειά του σαν Spiderman, σαν επιστήμονας, σαν σύντροφος και σαν φίλος?

Παράλληλα, ο Miles Morales, ο καινούριος ήρωας και “μαθητευόμενος” του Peter, έχει τα δικά του προβλήματα που αντιμετωπίζει στην πραγματική του ζωή, τα οποία αποφεύγει με την δικαιολογία πως το καθήκον τον καλεί.

Θα δείτε πολλά πρόσωπα τα οποία επιστρέφουν από τα προηγούμενα δυο παιχνίδια της σειράς, ανανεωμένα με καινούριες ατζέντες και στόχους. Μαζί με αυτά όμως, θα γνωρίσετε τις δύο μεγαλύτερες απειλές που έχει ζήσει η Νέα Υόρκη και είναι στα χέρια των δύο αραχνοανθρώπων να σώσουν την μέρα.

Δε θα μπω σε λεπτομέρειες για να αποφύγω spoilers, αλλά νιώθω πως αυτή η ιστορία αντιμετωπίζει ενδιαφέρων θεματολογίες και τις προσεγγίζει με έναν όμορφο τρόπο.

Όλοι γνωρίζουμε βέβαια, και από το κουτί, και από όλο το promotional material, πως θα δούμε και πιθανών να έρθουμε αντιμέτωποι με τον Venom.

Η γνωριμία του στην ιστορία και το μέγεθος της απειλές που φέρνει στον εικονικό κόσμο της Νέας Υόρκης ήταν πολύ αποτελεσματική, παρόλο που νιώθω πως η ιστορία κλιμακώνετε αρκετά γρήγορα στο τελευταίο arc του παιχνιδιού, και θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερο το delivery αν του έδιναν περισσότερο χρόνο.

Η Insomniac συστήνει πολύ ενδιαφέρων στοιχεία gameplay τα οποία δένουν με την πλοκή, αλλά δεν τα αξιοποιεί στο μέγιστο τους, το οποίο θα έσπρωχνε το παιχνίδι και τα stakes στο επόμενο επίπεδο.

Το εικονικό banter του Spiderman εν ώρα δράσης όμως είναι άψογο όπως θα περίμενε κανείς, και μπορείτε να δείτε ένα μικρό παράδειγμα στο gameplay κλιπ από κάτω.

GAMEPLAY

Η gameplay εμπειρία του Spiderman 2 χωρίζετε σε δύο κύριους πυλώνες.

Η εξερεύνηση στη Νέα Υόρκη χρησιμοποιώντας τις αραχνο-ικανότητες σας, και η μάχες με εχθρούς.

COMBAT

Χτίζοντας πάνω στα συστήματα που μας έχουν συστηθεί από το πρώτο Marvel’s Spiderman στο PS4, η Insomniac καταφέρνει να σηκώσει το επίπεδο μάχης στο επόμενο στάδιο, δίνοντας μας νέα abilities τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαζί με τα gadgets σας, τα οποία επέστρεψαν.

Η μάχες είναι γρήγορες και χαοτικές (με την καλή έννοια) και έχετε μια πληθώρα ικανοτήτων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Μπορείτε να ξεκινήσετε ένα απλό combo με το τετράγωνο, να κάνετε dodge με τον κύκλο (ακριβώς όπως το πρώτο), να τραβήξετε εχθρούς με τους ιστούς σας, να ρίξετε ιστούς για να εγκλωβίσετε τους αντιπάλους σας.

Με το R1 πατημένο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε gadgets, τα οποία σας δίνουν διάφορες ευκαιρίες να ανατρέψετε μια μάχη. 

Επίσης, μπορείτε πλέον να κάνετε parry έναν εχθρό, και να αντεπιτεθείτε, κρατώντας το flow της μάχης. Σε κάποια encounters, αυτό το mechanic είναι ΠΟΛΥ σημαντικό, γ’αυτό θα πρότεινα να εξοικειωθείτε μαζί του. Εξάλλου, νιώθει πολύ ωραίο να το χρησιμοποιείτε.

Έχοντας πατημένο το L1, σας δίνετε η δυνατότητα να εκτελέσετε τα skills σας όταν δεν είναι σε cooldown. Ο κάθε χαρακτήρας έχει τα δικά του skills, και σας δίνετε η επιλογή μεταξύ 2 διαφορετικών για τον κάθε ένα, αφήνοντας σας να επιλέξετε εσείς τον τρόπο που θέλετε να παίξετε.

Κάποια από αυτά είτε ξεκλειδώνουν, είτε ενδυναμώνονται μέσω Skill Points που κερδίζετε όποτε κάνετε level up.

Ακολουθεί ένα κλιπάκι από την αρχή του παιχνιδιού που δείχνει ένα απλό combat encounter και την χρήση skills.

ΕXPLORATION

ΠΟΙΟΣ χρησιμοποιεί fast travel στο Spiderman 2? Όχι, αλήθεια, ποιος;

Η περιήγηση της Νέας Υόρκης δεν έχει νιώσει ποτέ τόσο καλή. Βρήκα τον εαυτό μου, όπως και στο πρώτο παιχνίδι, να περιπλανώμαι γύρο στον πανέμορφο κόσμο που έφτιαξε η Insomniac, βασισμένο στην πραγματική Νέα Υόρκη.

Πλέον και με καινούριες ικανότητες, δεν μπορείτε απλός να πετάτε με τους ιστούς σας, αλλά μπορείτε να ανοίξετε κυριολεκτικά τα φτερά σας και να πετάξετε σαν να μην υπάρχει αύριο.

Με διαφορά ήταν η καλύτερη προσθήκη στο παιχνίδι, και απάντησε στο ερώτημα που είχα πριν την κυκλοφορία του “πώς μπορούν να κάνουν το navigation ακόμα καλύτερο?”

Δεν υπάρχει όμως εκεί για να υπάρχει ο χάρτης. Αυτή τη φορά περιέχει μια πληθώρα διαφόρων και με ουσία side activities, συμπεριλαμβανομένων:

  • Enemy Bases
  • Photo Opportunities
  • Mysteriums
  • Random Crimes
  • Hidden Spider Robots

και αρκετών άλλων.

Κάθε πλευρά της Νέας Υόρκης έχει κάτι να δείτε και να κάνετε, είτε εξερευνάτε, είτε προσπαθείτε να πάτε στο επόμενο main story quest σας. Το καλύτερο κομμάτι σε αυτά όμως, είναι το variety που προσφέρουν στο gameplay, αφού το κάθε ένα σχεδόν έρχεται με δικό του mini-game.

Το character progression σας, χρειάζεται υλικά τα οποία μαζεύετε μόνο από side activities όπως τα παραπάνω, και αυτό δίνει περισσότερο νόημα σε αυτά, στο σημείο που ποτέ δεν ένιωσα αναγκασμένος να τα κάνω, και απλός ήθελα διότι το απολάμβανα.

Μπορείτε ανά πάσα στιγμή (με εξαίρεση κάποιων στιγμών στην ιστορία) να αλλάξετε ελεύθερα μεταξύ του Peter και του Miles.

AUDIO

Η ποιότητα του ήχου και οι φωνές των χαρακτήρων είναι ακριβώς ότι θα περιμένατε από έναν AAA τίτλο της Sony.

Ο Yuri Lowenthal τα σπάει ακόμη μια φορά σαν Peter Parket, και τα συναισθήματα που προβάλλει καταφέρνουν να σας μιλήσουν σε ένα βαθύτερο επίπεδο, είτε αυτό είναι με τα αστεία και catchy lines εν ώρα δράσης, είτε στις ποιο emotional στιγμές.

Το τί κρατά πίσω τον ήχο από το να λάμψει πραγματικά, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο soundtrack που να κάνει standout, και να το θυμάμαι, ή ακόμη και να το ψάξω online μετά το τέλος της περιπέτειας μου.

Τώρα μιλώ περισσότερο σαν Game Designer, αλλά δε θα με χαλούσε να ακούσω την Insomniac να πάρει ένα μεγαλύτερο ρίσκο με το soundtrack, και να ακούσουμε κάτι πιο -άγριο- σε σημαντικά σημεία της ιστορίας.

TECHNICAL DELIVERY

Ως υφίσταται, το Spiderman 2 έχει δύο μόνο performance settings, σε αντίθεση με τους προκατόχους του που έδιναν περισσότερες επιλογές.

  • Performance Mode
  • Fidelity Mode

Το Fidelity Mode όπως φαντάζεστε είναι 30FPS, και κάνει target 4K resolution με όλες τις κατηγορίες Ray Tracing.

Το Performance Mode όμως κρατά σταθερά 60FPS, με ένα πιο απλό implementation του Ray Tracing.

Σας δίνεται επίσης η επιλογή για VRR, αφήνοντας σας να παίξετε με fidelity mode σε 40FPS, έχοντας την σωστή οθόνη ή monitor.

Όλο το παιχνίδι το έχω παίξει στο performance mode, και όλα τα screenshots σε αυτό το review προέρχονται από αυτό.

PHYSICAL & PRESERVATION

Σημαντικότατο να αναφέρω πως παίζοντας το παιχνίδι με το patch το οποίο κυκλοφόρησε δεν είχα πρόβλημα και η εμπειρία μου ήταν άψογη, εκτός από 1-2 μεμονωμένα περιστατικά όπου οι υπότιτλοι ήταν unsynced για λίγο με τα λόγια των χαρακτήρων.

Για τους φίλους συλλέκτες και λάτρεις των physical όμως, θα σας ενδιαφέρουν τα παρακάτω.

Το παιχνίδι στο 1.0 version του disc δεν είναι τέλειο, αφού η ίδια η Insomniac είπε πως υπάρχει ένα Day 1 patch. Εκτός αυτού όμως είναι τελείως beatable από την αρχή μέχρι το τέλος με κάποια θέματα.

Οι φίλοι μας στο DoesitPlay εννοείτε πως έκαναν την έρευνα τους και μπορείτε να δείτε αναλυτικά το build του δίσκου στο πιο πάνω link. (Ακολουθώντας το link, θα δείτε κάποια spoilers για συγκεκριμένα story segments, και τα ονόματα κάποιων bosses. Τίποτα μεγάλο, αλλά καλό να αναφερθεί.)

Συνεχίζω να λέω πως είναι η καλύτερη σελίδα για θέματα preservation, και προσωπικά βασίζω της physical αγορές μου στην έρευνα τους.

Considering τα παραπάνω, το Spiderman 2 είναι ένα παιχνίδι το οποίο ναι θα αγοράσω και physical για τη συλλογή μου down the line, αλλά ίσως περιμένω ένα reprint με όλα τα patches.

SUMMARY

Δε γνωρίζω πως η Insomniac συνεχίζει να παραδίδει τόσο ποιοτικά παιχνίδια σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα, αλλά ειλικρινά πιστεύω πως είναι το καλύτερο studio που έχει πλέον η Sony. (Συγνώμη Naughty Dog <3 )

To Spiderman 2 όχι μόνο χτίζει και επεκτείνει ότι έκανε τον προκάτοχο του amazing (get it?) αλλά μπορεί να θεωρηθεί από κάποιους και το καλύτερο super hero game που έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα. (Ναι, ακόμη καλύτερο και από το Arkham Knight).

Για εμένα, είναι στο ίδιο επίπεδο.

Βλέπω τον εαυτό μου να επιστρέφει και να κυνηγάω το Platinum Trophy όταν καθαρίσει ακόμη λίγο το backlog.

Δε γνωρίζω γιατί βρίσκεστε εδώ ακόμη και διαβάζετε το review, αν έχετε PS5 έπρεπε ήδη να παίζετε Spiderman 2.

Ευχαριστούμε θερμά την Playstation Cyprus για την παραχώρηση του παιχνιδιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.