Prince of Persia: The Lost Crown | Review

101

Μόλις η Ubisoft ανακοίνωσε το νέο Prince of Persia: The Lost Crown μπορώ να πω πως ενθουσιάστηκα αν και με επιφυλάξεις, καθώς ως λάτρης των παλιών καλών παιχνιδιών της σειράς όπως της Sands of Time τριλογίας, ήθελα να δω επιτέλους κάτι αντάξιο εκείνων των αριστουργημάτων που σημάδεψαν την παιδική μας ηλικία. Απογοητεύτηκα λίγο όταν στο πρώτα τρέιλερ είδα εν έτη 2024 παιχνίδι τέτοιο βεληνεκούς σε 2 διαστάσεις, αλλά από αυτά που έιδα είχα μέσα μου την ελπίδα ότι το gameplay του θα με ανταμείψει.

Το Prince of Persia: The Lost Crown λοιπόν είναι ένα παιχνίδι δράσης-περιπέτειας, 2.5D δηλαδή κίνηση των χαρακτήρων σε 2 διαστάσεις αλλά με 3D γραφικά και δομή Metroidvania, δηλαδή θα πρέπει συνεχώς να πηγαίνουμε μπροστά και πίσω στον χάρτη για να χρησιμοποιήσουμε αντικείμενα και δωμάτια που πριν δεν μπορούσαμε, προκειμένου να προχωρήσουμε παρακάτω.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία μας λαμβάνει χώρα στην Περσία φυσικά και συγκεκριμένα στο Όρος Καφ – ένα παλαιότερα θαυμαστό μέρος, πλέον καταραμένο και εχθρικό. Σε αυτόν τον αχανή κόσμο, παίρνουμε τον ρόλο του Σαργκόν, ενός νεαρού, πολυταλαντούς περσικού πολεμιστή με μοναδικές ικανότητες, σε μια επική αναζήτηση για τη σωτηρία του Πρίγκιπα της Περσίας Γκασάν, διαδόχου του θρόνου της.

Ο Σαργκόν είναι μέλος των Immortals(Αθανάτων), μιας ομάδος με τους καλύτερους πολεμιστές της Περσίας με σκοπό την προστασία του θρόνου και των διαδόχων του. Καθώς λοιπόν η απαγωγή του Πρίγκιπα Γκασάν μας φέρνει στο Όρος Καφ, το οποίο είναι και το σπίτι του Σίμουργκ, Θεού του Χρόνου και της Γνώσης, ανακαλύπτουμε ότι η γη αυτή κρύβει πολλά μυστήρια, οτί ο χρόνος δεν κυλάει ομαλά εδώ και ζωντανά όντα βρίσκονται παγιδευμεύνα εδώ και 30 χρόνια.

Ανατροπές, προδοσίες και αναπάντεχες βοήθειες από θνητούς και θεούς είναι λίγα μόνο από τα γεγονότα της ιστορίας που θα συναντήσουμε. Πληροφορίες και το lore του παιχνιδιού και της μυθολογίας της Περσίας μπορούμε να διαβάζουμε συνεχώς από επιγραφές σε τοίχους και πάπυρους μέχρι και από συνομιλίες με NPCs.

Δυστυχώς η βασική ιστορία μου φάνηκε ρηχή και σχεδόν αδιάφορη, πόσο μάλλον που οι φτωχές συζητήσεις που έχουμε με τους άλλους χαρακτήρες και ελλείψεις σε αρκετά σημεία για να εξηγήσει το πως και το γιατί, δίνοντας ως εύκολη απάντηση την “μαγεία”. Παρόλα αυτά, για όποιον θέλει να μάθει το background του κόσμου αυτού, τα αντικείμενα που θα βρει μπροστά του για να διαβάσει είναι εκατοντάδες και με πλούσιο περιεχόμενο.

 

GAMEPLAY

Ευτυχώς επανέρχεται στις ρίζες του το Prince of Persia και οι περισσότερες ώρες που θα απασχοληθούμε θα έχουν να κάνουν κυρίως με το να λύνουμε γρίφους, να αποφεύγουμε εμπόδια και παγίδες, τα κλασσικά μας κινούμενα τσεκούρια, τοίχοι και πατώματα με καρφιά είναι εδώ αλλά και αρκετά καινούργια και ιδιαίτερα που αντιστοιχούν στο ύφος της αντίστοιχης περιοχής που είμαστε. Καθώς το παιχνίδι έχει 13 μοναδικές περιοχές με πολλά δωμάτια φυσικά η κάθε μία, από αρχαίους ναούς και εντυπωσιακές βιβλιοθήκες μέχρι τεράστια δάση και κατακόμβες.

Στην κάθε περιοχή θα συναντήσουμε μοναδικούς εχθρούς και παγίδες και ως ένα γνήσιο Metroidvania παιχνίδι θα μας ταλαιπωρήσει αρκετά με το να χρειάζεται συνεχώς να κινούμαστε μπροστά και πίσω στον χάρτη για να αξιοποιήσουμε ένα νέο αντικείμενο που πήραμε και θα μας δώσει πρόσβασει σε εκείνο το δωμάτιο που δεν μπορούσαμε να μπούμε.

Και κάπως έτσι πάει όλο το παιχνίδι, με τις ελάχιστες ώρες που θα χρειαστεί να πολεμήσουμε είτε απλούς εχθρούς είτε bosses, με ελάχιστα όπλα και ειδικές δυνάμεις που ανακαλύπτουμε στην διάρκεια της διαδρομής μας. Κύριως εχθρός μας θα είναι το δύσκολο platforming που υπάρχει σε κάποια απαιτητικά σημεία με ευτυχώς κάποια από αυτά να είναι προαιρετικά.

Ένα νέο και πολύ χρήσιμο χαρακτηρηστικό που υπάρχει εδώ και θα μας βοηθήσει στο να θυμόμαστε τι υπάρχει σε κάποιο σημείο του παιχνιδιού είναι τα Memory Shards, τα οποία είναι consumable items και όταν τα χρησιμοποιούμε “τραβάει” ένα screenshot την εικόνα μας και την βάζει στον χάρτη πάνω, δίνοντάς μας την δυνατότητα να μπορούμε ανά πάσα ώρα και στιγμή να ανατρέξουμε σε εκείνο το σημείο και να θυμηθούμε μέσω της εικόνας τι υπήρχε εκεί.

Σχετικά με τις μάχες θα έχουμε στην διάθεσή μας 3 όπλα σχεδόν από την αρχή του παιχνιδιού, Artha Surges και Time Powers. Τα Artha Surges είναι ειδικές δυνατότητες που μπορεί να κάνει ο Σάργκον με την χρήση “ιερής” ενέργειας που έχει μέσα του και φορτώνει κατά την διάρκεια της μάχης, είναι σαν τις Ulti (Ultimate Abilities) που υπάρχουν πλέον στα RPGs, πολύ ισχυρή στιγμιαία δύναμη που κάνει τρομερή ζημια στους εχθρούς. Και σαφώς ως αυθεντικό Prince of Persia που σέβεται τον εαυτό του, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι Δυνάμεις του Χρόνου, συλλέγοντας Φτερά του Σίμουργκ, Θεού του Χρόνου, καθώς προχωράμε το παιχνίδι έχουμε την δυνατότητα να χειραγωγήσουμε τον χρόνο και τον χώρο προς όφελός μας για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια. Τέλος, μερικά amulets και consumables δίνουν λίγο ποικιλία στο τρόπου που θα αποφασίσουμε να παίξουμε.

Με πάνω από 65 μοναδικούς εχθρούς και 9 boss fights, σχετικούς με τις περιοχές που εξερευνούμε, θα αντιμετωπίσουμε αρκέτες δύσκολες στιγμές που μέσω της γνωστής διαδικασίας “trial and error“, δηλαδή να δοκιμάζουμε, να αποτυγχάνουμε και ξαναπροσπαθούμε μέχρι να μάθουμε τις κινήσεις και τις δυνατότητες των εχθρών μας για να τους κερδίσουμε.

 

ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Το ύφος που επέλεξαν για το Prince of Persia: The Lost Crown από πλευράς γραφικών είναι anime-cartoon Δυτικού στυλ, αν και αρχικά με απογοήτευσε, τελικά δεν με άφησε με παράπονο. Η κάθε τοποθεσία φανταστική με ζωήρα ή μουντά χρώματα, ανάλογως τι της ταίριαζε, τα μοντέλα των χαρακτήρων και των εχθρών και αυτά με αρκετές λεπτομέρειες. Σε συνδυασμό με ωραίο soundtrack και μουσική που θυμίζει Περσία, δημιουργείται ένα όμορφο οπτικοακουστικό συνονθύλευμα που βάζει τον παίχτη στην εποχή της αρχαίας Περσίας.

 

QUESTS

Με το κύριο Quest να κρατάει περίπου 20-25 ώρες η Ubisoft μας έδωσε την δυνατότητα να επιμηκύνουμε την διάρκεια με τα 9 προεραιτικά Side Quests, στα υποία μπορούμε να βοηθήσουμε NPCs για αποστολές όπως να συλλέξουμε κάποια συγκεκριμένα αντικείμενα από τον χάρτη ή να εξοντώσουμε συγκεκριμένους εχθρούς. Με αυτήν την διαχρονική συνταγή της η Ubisoft δίνει επιπλέον content για τον παίχτη και φυσικά ανταμοιβές μετά την επιτυχής ολοκλήρωση κάθε αποστολής, που θα τις αξιοποιήσουμε για να γίνουμε εμείς ή τα όπλα μας δυνατότερα.

 

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Το Prince of Persia: The Lost Crown είναι μια προκλητική εμπειρία, αλλά επίσης μια φιλόξενη είσοδος στο είδος. Για να βεβαιωθούν ότι κάθε παίκτης μπορεί να προσαρμόσει το ταξίδι του, έχουν ενσωματωθεί συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να ευκολύνουν την εμπειρία του παιχνιδιού. Ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις σας, θα είστε σε θέση να παίξετε το παιχνίδι και να ζήσετε την περιπέτεια του Σαργκόν.

  • Καθοδηγούμενη λειτουργία: Κατά την έναρξη ενός νέου παιχνιδιού (ή οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού), μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε αυτήν τη λειτουργία καθοδήγησης. Προσθέτει εικονίδια στον χάρτη που δείχνουν τους κύριους στόχους πορείας για να διευκολύνει την πλοήγηση και να διατηρεί την εστία στην ιστορία.
  • Memory Shards: Καρφιτσώστε στιγμιότυπα στον χάρτη για να παρακολουθείτε αποκλεισμένα μονοπάτια, μη προσβάσιμα κιβώτια και πιθανά μυστικά. Επισκεφθείτε τα αργότερα όταν έχετε ξεκλειδώσει τη σωστή δύναμη.
  • 5 Επίπεδα Δυσκολίας: Υπάρχουν 4 βασικά επίπεδα δυσκολίας και μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε το επίπεδο δυσκολίας μέσω των ρυθμίσεων του slider: αυξήστε το παράθυρο παρακολούθησης ή το παράθυρο αποφυγής, προσαρμόστε τη ζημιά του εχθρού, επιλέξτε το ρυθμό κέρδους και εξάντλησης του μέτρου Athra, και ελέγξτε ακόμη και τη ζημιά που λαμβάνετε από το περιβάλλον. Μπορείτε να αλλάξετε την επιλογή δυσκολίας οποτεδήποτε χωρίς να επηρεάζετε την πρόοδο σας.
  • Platform Assist: Ενεργοποιήστε αυτήν την επιλογή για να παρακάμψετε εντελώς τις πιο δύσκολες ενότητες πλατφόρμας, αν το επιθυμείτε, με τηλεμεταφορά απευθείας στο τέλος της ενότητας.

Να επισημάνουμε ότι η Ubisoft έχει δώσει την δυνατότητα να δοκιμάσετε το Demo του παιχνιδιού κι αν σας ικανοποιήσει τότε μετά το αγοράζετε.

Το Prince of Persia: The Lost Crown κυκλοφορεί στις 18 Ιανουαρίου, ενώ όσοι έχουν πάρει ήδη την Deluxe έκδοση ή είναι συνδρομητές στο Ubisoft+ θα έχουν την δυνατότητα για Early Access από τις 15 Ιανουαρίου.

Το Demo και το παιχνίδι είναι διαθέσιμο για download σε όλα τα format: Xbox Series X|S, Xbox One, PlayStation 4, PlayStation 5, Nintendo Switch και για PC στο Epic Games Store και το Ubisoft Store.

Ευχαριστούμε την CD Media Cyprus και την Ubisoft, για την παραχώρηση του παιχνιδιού, ώστε να επιτευχθεί το Review.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.