Boy Master Race!
Ότι και να πεις για το franchise του God of War, ίσως να μη σταθεί αρκετό. Στο άκουσα της λέξης PlayStation, σίγουρα το μυαλό σου θα τρέξει αυτόματα στο πασίγνωστο παιχνίδι, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τη Sony.
Σήμερα δεν είμαστε εδώ να μιλήσουμε για το παιχνίδι αυτό καθ’ αυτό, μιας και το αναλυτικό μας Review, από τον Zac, πίσω στο μακρινό 2018, μπορείτε να το διαβάσετε, πατώντας εδώ.
Όμως πριν αρχίσω στα περί της PC έκδοσης, θα ήθελα εν τάχει να αναφέρω λίγα πράγματα για το χρονικό πλαίσιο και την ιστορία μας, για τους PC Gamers που ενδεχομένως, δεν έχουν καμία επαφή με το franchise, πράγμα φυσικά απολύτως λογικό μιας και μιλάμε για έναν μέχρι και πριν λίγες ώρες φυσικά, exclusive τίτλο του PlayStation.
Η γλαφυρή παράγραφος, για την ιστορία του παιχνιδιού, μέσα από την αφήγηση του Zac:
The road so far
Πολεμοχαρής Σπαρτιάτης που δευτερόλεπτα πριν σκοτωθεί στο πεδίο μιας μάχης, επικαλείται τον Άρη, ζητώντας τη βοήθειά του να νικήσει, με αντάλλαγμα τη στρατολόγηση του.
Ο θεός του πολέμου ανταποκρίνεται και εκμεταλλεύεται το νέο του πιόνι για λεηλασίες και σφαγές. Σε κάποια φάση τον ξεγελά να σκοτώσει τη γυναίκα και το ανήλικο παιδί του, και η Αθήνα τον καταριέται να έχει επάνω του τις στάχτες και το αίμα τους, καταλήγοντας στην ασπρόγκριζα επιδερμίδα με το άλικο ποτάμι της αιματοχυσίας. Η εκδίκηση είναι το μόνο πράγμα που τον οδηγά, και φτάνει στο σημείο να σφάζει τον θεό του πολέμου, παίρνοντας τη θέση του στο θρόνο. Ο διάδοχος του Άρη. Ο γιος του Δία. Ο νέος Θεός τους πολέμου. Ο
Κράτος.
Now
Τα χρόνια από το προηγούμενο God of War ΙΙΙ ήταν πολλά. Συγκεκριμένα 9. Και έχουν φανεί στο πρόσωπο, στη στάση, και στις κινήσεις του γενειοφόρου πλέον Κράτους. Η εισαγωγή του παιχνιδιού μας τοποθετεί αμέσως κάπου βόρεια, χιονισμένα, με τον Κράτος και ένα μικρό αγόρι, να μαζεύουν ξύλα να κάψουν τη σωρό μιας γυναίκας.
Όπως πολύ γρήγορα αποκαλύπτεται, η γυναίκα αυτή ήταν η μητέρα του παιδιού, του Ατρέα, και η δεύτερη γυναίκα του Κράτους, με την τελευταία της επιθυμία να σκορπίζουν τη στάχτη της στο πιο ψηλό σημείο όλων των realms (ουράνιων βασιλείων).
Έτσι ξεκινάει το ταξίδι των 2 ηρώων, προς εκπλήρωση της υπόσχεσης που έδωσαν. Ο Κράτος, κουβαλώντας πλέον ένα τσεκούρι που χρησιμοποιούσε η γυναίκα του, και ο αποξενωμένος γιος του, ο Ατρέας, με ένα τόξο που του είχε μάθει η μητέρα να χρησιμοποιεί.
Ο δρόμος όμως είναι δύσβατος, καθώς με την κοπή κάποιων δέντρων μαρκαρισμένα με χρυσές χεριές, φαίνεται να έχει σπάσει ένα προστατευτικό πέπλο που έκρυβε την παρουσία τους από τον Odin. Οι απεσταλμένοι του δεν αργούν να καταφθάσουν, και η διαδρομή εμπλουτίζεται αμέσως με εχθρούς και μάχες.
Με τη βοήθεια διαφόρων χαρακτήρων που εμφανίζονται στο μονοπάτι αυτό, που είτε θα μας παραπέμψουν σε μικρότερες, παρεμφερείς περιπέτειες, είτε θα ζητήσουν χάρες από εμάς ως αντάλλαγμα τη βοήθειά τους, ο Κράτος, θα πολεμήσει και πάλι με σημεία και τέρατα, της Νορμανδικής μυθολογίας, για να φτάσει στην κορυφή (κυριολεκτικά).
Και κάπως έτσι έχει η ιστορίας μας…
Περνώντας τώρα στην PC έκδοση αυτή καθ’ αυτή. Το παιχνίδι φέρνει όλα τα τελευταία PC features. Αξίζει να πούμε πως η Santa Monica δούλευε περίπου 2 χρόνια το συγκεκριμένο port, με τη βοήθεια του studio Jetpack Interactive, από τον Καναδά.
O τίτλος φέρνει προηγμένα μέσα φωτισμού και απεικόνισης όπως το Ground Truth Ambient Occlusion (GTAO) και Screen Space Directional Occlusion (SSDO).
Το ξεκλείδωτο framerate και η υποστήριξη για ultra wide οθόνες είναι εκεί και πραγματικά σε κάνει να νοιώθεις πως παίζεις μία ταινία ανά στιγμές.
Η Santa Monica εργάστηκε παρέα με την NVIDIA για να φέρει αποκλειστικές τεχνολογίες στους κατόχους NVIDIA καρτών και δε σε αυτούς που έχουν κάποια από την RTX σειρά. Οπότε, τεχνολογίες όπως το DLSS, όπου πρόκειται για έναν αλγόριθμο ο οποίος σας επιτρέπει να παίζετε το εκάστοτε παιχνίδι σε μεγάλες αναλύσεις, ρίχνοντας την ποιότητα της εικόνας (ώστε να το επιτύχει αυτό αλλά φυσικά μη ορατή με το μάτι αυτή η μείωση ποιότητας) αλλά παράλληλα ανεβάζοντας εξαιρετικά το framerate είναι εκεί.
Επίσης, ο τίτλος φέρνει και το NVIDIA Reflex, το οποίο προσφέρει άκρως χαμηλότερο latency και καλύτερη απόκριση στις εντολές που δίνετε, πράγμα το οποίο θα σας βοηθήσει πάρα πολύ, ειδικά σε boss fights.
Φυσικά, ούτε οι AMD fans μένουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση παραπονεμένοι μιας και ο τίτλος εμπεριέχει το FidelityFX Super Resolution, το οποίο στην ουσία κάνει την ίδια δουλειά, με το αντίστοιχο DLSS της NVIDIA.
Ευχάριστο επίσης το γεγονός πως υποστηρίζεται μία ευρεία γκάμα από controllers, για όσους δε θέλουν να παίξουμε με ποντίκι και πληκτρολόγιο όπως το DualSense ή το DualShock της Sony ακόμη και του controller του XBOX (ρε που φτάσαμε, ουτοπία!!!).
Περνώντας τώρα στα τεχνικά ζητήματα και φυσικά ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτό το Review. Το port είναι καλό; Με μία σύντομη αρχικά απάντηση, θα πω, εξαιρετικό.
Προσωπικά το δοκίμασα σε μία RTX 2060, i7 9700k και 16GB Ram σε 1080p και έτρεχε στα 80-90 FPS δίχως V-Sync. Ενεργοποιώντας το ήμουν σταθερός στα 60FPS ενώ όταν με V-Sync off, ενεργοποίησα το DLSS από περιέργεια, ειδικά στο performance mode είδα άνοδο από 7 έως και 13 FPS.
Στο quality mode τα νούμερα ήταν σχεδόν τα ίδια, με αριθμούς πάνω από 97 FPS. Φίλος με GTX 1070 και 16GB RAM μου επιβεβαιώνει πως στις πιο προηγμένες ρυθμίσεις
(μερικά Ultra μερικά High) στα 1080p παίζει κατά κύριο λόγο σταθερά στα 55-60 FPS, με έναν CPU 10 χρόνων (i7 3770).
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου, υπήρξαν κάποια ανεπαίσθητα frame-drops αλλά κυρίως σε μάχες με πολλούς εχθρούς, όμως ακόμη και εκεί το frame-drop δεν ήταν ενοχλητικό, ούτε χαλούσε την εμπειρία με απότομα κοψίματα ή κολλήματα.
Έχοντας παίξει και την κλασσική έκδοση του παιχνιδιού σε PlayStation 4 PRO, έχω να πω πως τώρα αντιλαμβάνομαι καλύτερα το μεγαλείο της δουλειάς της Santa Monica, σε πλήρη βαθμό.
Ήταν πραγματικά ένα τεχνολογικό επίτευγμα, αυτό που κατάφερε η εταιρία, καταφέρνοντας να τρέξει τότε σε PlayStation. Και επί προσθέτως, όντας παιχνίδι του 2018, τρία χρόνια μετά δείχνει το μεγαλείο αυτού του παιχνιδιού.
Εστιάζοντας στον οπτικό τομέα ότι και να πω είναι λίγο, ότι είδαμε στην κλασσική έκδοση, έχει γίνει ακόμη καλύτερο, χάρη στα features που μπορούν τα PC να προσφέρουν. Το παιχνίδι λάμπει από την κορυφή ως τα νύχια και δε θα ξαφνιαζόμουν εάν κάποιος μου έλεγε ότι εδώ έχουμε ένα current gen παιχνίδι του 2022.
Οι δε φωτισμοί και τα textures έχουν ξεφύγει. Είναι πέρα για πέρα ένα από τα καλύτερα οπτικά (και όχι μόνο) παιχνίδια που έχουμε σε PC. Θαυμάζω το γεγονός πως η Santa Monica δούλεψε και ζύμωσε παραπάνω την PC έκδοση, δίνοντας μία extra φροντίδα, ενώ θα μπορούσε να ”πετάξει” απλά την κλασσική έκδοση στους PC Gamers.
Τέλος, να αναφέρουμε πως όπως και στην κλασσική έκδοση, έτσι και εδώ υποστηρίζονται κανονικά οι Ελληνικοί υπότιτλοι, μενού και voiceovers.
Εν κατακλείδι, το God of War σε PC είναι μία μεγάλη στιγμή για τους PC Gamers. Ένας εμβληματικός τίτλος, ένα γιγαντιαίο franchise προσγειώνεται στα συστήματα μας, εμ τον καλύτερο τρόπο, με απεριόριστο σεβασμό από τους developers στο πρόσωπο των pc κατόχων.
Εξαιρετικό port, οσκαρικό παιχνίδι, και ένας τίτλος που θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε έπειτα τα Horizon Zero Dawn και Days Gone, και πλέον θεωρώ πως είναι η καλύτερη εποχή να είσαι PC Gamer.
Ένα τεράστιο μπράβο στη Santa Monica!
Ευχαριστούμε τη Sony PlayStation Cyprus για την παραχώρηση του παιχνιδιού ώστε να επιτευχθεί το Review.