FIFA 18 Review (PC)

1444

Ήρθε για ακόμη μία χρονιά η ώρα να αναλύσουμε τον όχι αδίκως κυρίαρχο (τα τελευταία χρόνια) ποδοσφαιρικό τίτλο της ΕA Sports. Το FIFA 18, ήρθε και όπως κάθε χρόνο το περιμέναμε πως και πως…

Η υπόθεση εδώ είναι πως ναι, γνωρίζουμε πως το FIFA πάντα έχει να μας προσφέρει μία ολοκληρωμένη simulation ποδοσφαιρική εμπειρία, το θέμα είναι τι παραπάνω μπορεί να φέρει έτσι ώστε να κρατήσει τους παλιούς και καλούς ακόλουθους του franchise αλλά και να προσεγγίσει ακόμη περισσότερους, νέους παίκτες.

Ας υπολογίσουμε πως ειδικά φέτος, το αντίπαλο στρατόπεδο παρουσιάστηκε άκρως αναβαθμισμένο και σοβαρό, και ίσως το Pro Evolution Soccer 2018, να αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι των τελευταίων 6 τουλάχιστον ετών. Εδώ και εάν η ΕΑ, θα έπρεπε να μας δώσει στο FIFA 18, κάτι νέο, κάτι φρέσκο και κάτι το οποίο θα κάνει το παραπάνω ‘’κλικ’’ σε σχέση με τον τίτλο της Konami.

Gameplay

Όσοι ασχολείστε με το FIFA, γνωρίζετε πως ο τίτλος τα τελευταία χρόνια πάντα στόχευε στην ρεαλιστική απεικόνιση του ποδοσφαίρου ή αλλιώς το simulation. Ίσως και για αυτόν τον λόγο οι περισσότεροι να το αγαπήσανε και να το αγαπάνε. Οι παλιοί σίγουρα θα ανακαλύψατε πως με το FIFA 18, αυτό παύει να ισχύει στο 100%. Όχι, δεν μιλάμε για μία arcade εμπειρία αλλά PES, αλλά από την άλλη δεν μιλάμε και για μία ξεκάθαρη simulation εμπειρία όπως για παράδειγμα είχαμε στο FIFA 17. Καλό; Κακό; Δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη μιας και εν τέλει εισέπραττα μία κλασσική εμπειρία FIFA.

Προχωρώντας θα ήθελα να σταθώ στα εκπληκτικά και πολυποίκιλα animations που προστέθηκαν στο παιχνίδι. Ο συγκεκριμένος τομέας χρόνο με τον χρόνο όλο και εμπλουτίζεται και καλυτερεύει και είναι κάτι το οποίο οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στην ΕΑ.

Μένοντας στα Animations, να πούμε πως το FIFA 18 συστήνει στους παίκτες την νέα τεχνολογία Real Player Motion. Τι είναι αυτή η τεχνολογία; Πολύ απλά ‘’ρεντάρει’’ την εκάστοτε κίνηση του παίκτη frame by frame και όχι πολλά καρέ μαζί. Aυτό από την μία μηδενίζει το input lag στις κινήσεις των παικτών αλλά και προσφέρει αστραπιαίες κινήσεις στην εκάστοτε εντολή που δίνεται στον παίκτη σας.

Input lag ε; Χμμμ….

Για τους παίκτες του FIFA 17…γνωρίζετε πόσο μεγάλο πρόβλημα αποτελούσε ο εν λόγω τομέας ειδικά στο online mode.

Προχωρώντας θα ήθελα να αναφερθώ στην αμυντική λειτουργία των παικτών καθώς και τις σέντρες του παιχνιδιού. Αρχικά να πούμε πως ο συγκεκριμένος τομέας έχει βελτιωθεί τρομερά. H πίεση στην άμυνα είναι εμφανέστατη και ειδικά στις αντεπιθέσεις όταν υπάρχει ‘’miss match’’, όπου δύο επιθετικοί έρχονται αντιμέτωποι με τρεις αμυντικούς για παράδειγμα… Δύσκολο να περάσεις μιας και η βοήθεια και οι αλληλοκαλύψεις των αμυντικών είναι βγαλμένες από κανονική αμυντική ζώνη σε real life αγώνα ποδοσφαίρου.

Όσον αφορά τις σέντρες και εδώ υπάρχει μία αισθητή βελτίωση. Όσοι παίζατε FIFA 17, θα θυμάστε πως οι σέντρες έφευγαν ‘’δίχως χαρακτήρα’’ από το πόδι του παίκτη, λες και απλά σούταρε, δίχως φάλτσα και δίχως ξεκάθαρο στόχο. Πλέον μπορείτε να ελέγξετε που θα πάει η μπάλα, το ακριβές ύψος, να δώσετε το φάλτσο που επιθυμείτε και να δημιουργήσετε την κατάλληλη σέντρα.

Ένα κακό για φέτος είναι η διαιτησία. Σε καμία περίπτωση ο διαιτητής δεν θα αφήσει να παιχτεί παιχνίδι ακόμη και με το παραμικρό σπρώξιμο. Γνωρίζω πως όλα προσπαθούν να τεθούν στα πλαίσια του simulation αλλά όχι και αυτό. Το σφύριγμα του διαιτητή ακούγεται με το παραμικρό… κάτι το οποίο φέτος δεν γίνεται στο Pro Evolution Soccer 2018, όπου εκεί ο διαιτητής αφήνει την ροή του παιχνιδιού να εξελιχθεί σε τυχόν παραμικρές παρεμβάσεις. Αδικαιολόγητα αυστηρή η διαιτησία στο φετινό FIFA.

Μία ευχάριστη προσθήκη παρατηρείται στον τομέα των αλλαγών. Πλέον, μπορείτε να κάνετε αυτόματα τις αλλαγές σας, δίχως να πρέπει να μπείτε στο menu. Αυτό επιτυγχάνεται, με έναν κύκλο στο κάτω μέρος της οθόνης, όπου το παιχνίδι σας εμφανίζει τον ”κουρασμένο” και προς αλλαγή παίκτη σας και φυσικά σας ”συστήνει” τον παίκτη ο οποίος θα πρέπει να μπει στον αγωνιστικό χώρο, πάντα με γνώμονα την θέση που πρέπει να αντικατασταθεί ο μέχρι τότε αγωνιζόμενος ποδοσφαιριστής.

-Online: Εδώ δεν έχουμε κάτι καινούριο. Έχουμε φυσικά τα κλασσικά Seassons, Pro Clubs, Online Friendlies και φυσικά το γνωστό και μη εξαιρετέο Ultimate Team. Εδώ δεν έχουμε να αναφέρουμε κάτι παραπάνω, παρά μόνο πως τα lags και οι αποσυνδέσεις από τους αγώνες έχουν μειωθεί αισθητά αλλά συνεχίζουν σε ελάχιστες περιπτώσεις να υπάρχουν.

The Journey, μέρος 2ο

Δεύτερο μέρος για το story mode του FIFA 18, το οποίο γνωρίσαμε για πρώτη φορά στο FIFA 17. Ο Alex Hunter επιστρέφει και όντας μεγαλύτερος αλλά και ωριμότερος έχει να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις στην καριέρα του. Καμία αλλαγή όσον αφορά την δομή αλλά και το στήσιμο αλλά παρά μόνο την ιστορία αυτή καθ’ αυτή, με πιο συναισθηματικά φορτισμένες σκηνές και καταστάσεις είναι για ακόμη μία χρονιά μία αρκετά ευχάριστη νότα για όσους θέλουν να πάρουν ένα διάλειμμα από τα online matches.

Τεχνικό Τομέας – Γραφικά

Η Frostbite Engine συνεχίζει το βιολί της και προσφέρει ακόμη και σε έναν ποδοσφαιρικό τίτλο εντυπωσιακά οπτικά αποτελέσματα. Το FIFA 17, ήταν το πρώτο παιχνίδι FIFA το οποίο αναπτύχθηκε με την γνωστή μηχανή γραφικών της ΕΑ. Στο FIFA 18, αυτή πάει ένα βήμα παραπάνω και είναι κάτι το οποίο θα καταλάβετε από την πρώτη στιγμή παίζοντας τον πρώτο σας αγώνα.

Καιρικές συνθήκες, γήπεδα, φωτισμοί ανάλογα την ώρα διεξαγωγής του αγώνα ακόμη και τα ίδια τα μοντέλα των ποδοσφαιριστών έχουν υποστεί ένα πολύ σημαντικό upgrade.

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα δεν αξίζει να το αναλύσουμε. Το παιχνίδι τρέχει άρτια σε PC και το optimization είναι εξαιρετικό.

Ηχητικός τομέας

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος ο Μartin Tyler και Alan Smith είναι εκεί και περιγράφουν με κάθε γλαφυρότητα και ζωντάνια τον εκάστοτε αγώνα, με στοχευμένα σχόλια σε real time ροή, δίχως άσχετα σχόλια.

Εν κατακλείδι η ΕΑ, προσφέρει την βασική συνταγή FIFA αλλά φέρνει αλλαγές σε κύριους παράγοντες, παράγοντες που ήθελαν δουλειά και αυτό είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του παιχνιδιού για φέτος. Gameplay στοιχεία που ‘’πονούσαν’’ στο FIFA 17 ισορροπήθηκαν και έλαβαν σημαντικές βελτιώσεις. Όχι σίγουρα η καλύτερη simulation εμπειρία που θα μπορούσε να προσφέρει η ΕΑ… όμως και για φέτος υπάρχει ξεκάθαρος νικητής στο κομμάτι του ποδοσφαίρου.

Ευχαριστούμε το Kinguin για την παραχώρηση του παιχνιδιού.

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Γραφικά
9
Gameplay
9.5
Ήχος
8
Αντοχή στον Χρόνο
8.5
Ψυχαγωγία
9.5
Προηγούμενο άρθροΤα UK Charts της εβδομάδας
Επόμενο άρθροWolfenstein II: The New Colossus – Οι απαιτήσεις συστήματος
George Nterilas
Παρών στην οικογένεια από το 2015... Σε άλλα νέα, αγαπώ Rockstar και Max Payne. Που και που παίζει και κανά FIFA. _Εditor in Chief_.
fifa-18-review-pcΤο FIFA 18 φέρνει λίγες αλλά καλές αλλαγές ειδικά στο Gameplay. Όχι η καλύτερη simulation εμπειρία αλλά σίγουρα πολύ καλύτερο από το περσινό παιχνίδι. Σίγουρα είμαι must buy τίτλος για τους λάτρεις του ποδοσφαίρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.