Uncharted: Legacy of Thieves Collection Review

0
533

Πρόλογος δεκαετιών

Παιχνίδια έπαιζα από τον καιρό που θυμάμαι να μπορώ να κρατήσω μοχλό, ή να πατήσω κουμπιά. Από Atari σε GameBoy σε υπολογιστή στα arcades του καφενέ (space για την επαρχία Λάρνακας, μηχανούες για την υπόλοιπη Κύπρο), δεν είχα προτίμηση στην πλατφόρμα, έφτανε απλά το παιχνίδι να ήταν καλό. Και μπορεί να μην απέκτησα ποτέ κάποιες κονσόλες σταθμούς στην ιστορία, όπως το Nintendo 64 ή το Sega Mega Drive, αλλά ευτυχώς είχα ευκαιρίες να τα απολαύσω σε φίλους και συγγενείς.

Όταν απέκτησα το PlayStation 2, ανακάλυψα παιχνιδάρες που όχι μόνο θα έμεναν για πάντα ανεξίτηλες στο μυαλό μου, αλλά θα καθόριζαν το μέλλον μου στο gaming. GTA San Andreas, Prince of Persia (ειδικά το Warrior Within), Tekken 5, Resident Evil 4, Need for Speed Most Wanted, είναι κάποιοι από τους τίτλους που ξεχωρίζω από εκείνη την περίοδο και που καλούπωσαν την αγάπη μου για adventure και horror games. Το παιχνίδι όμως που κλείδωσε την επόμενη μου αγορά και σε ποια οικογένεια θα επένδυα στις κονσόλες, ήταν το God of War. Με τις δύο πρώτες κυκλοφορίες της σειράς να είναι αποκλειστικά για PlayStation 2, ήταν πολύ εύκολη απόφαση να μείνω στην οικογένεια της Sony για ένα ενδεχόμενο God of War III. Που ήρθε, το είδαμε και μας νίκησε! Μια απίστευτη προσθήκη, ένα καταπληκτικό παιχνίδι άρτια φτιαγμένο, σταθμός σε ακόμη μια γενιά PlayStation! (πράγμα που επανέλαβε και το God of War μετέπειτα το 2018 – και πιο πρόσφατα σε PC).

Στο PlayStation 3 όμως, ένα καινούριο παιχνίδι μου άνοιξε τη δίψα για περισσότερο gaming, και με έπεισε να μείνω πιστός σε αυτή την πλευρά του console war, και για την επόμενη γενιά. Αυτό ήταν το Uncharted της Naughty Dog, γνωστής ως τότε με πιο platform-y παιχνίδια όπως το Crash Bandicoot και Jak, με την πρώτη παρουσία στη σειρά, το Drake’s Fortune. Το αγόρασα το 2009, χωρίς να γνωρίζω πολλά, επειδή είχα αρχίσει το Charted (Accountant – επαγγελματικό πτυχίο) και το βρήκα αστείο (ναι ναι ξέρω) να παίζω ένα παιχνίδι που λέγεται Uncharted! Θυμάμαι να το παίζω παρέα με τον αδερφό Αλεξ, σχεδόν σερί! Και πριν καλά καλά το τελειώσουμε, να ψάχνουμε αν έχει συνέχεια!

Δύο ακόμη παιχνίδια μετά, με το (για μένα τέλειο) Uncharted 2: Among Thieves και ακολούθως το Uncharted 3: Drake’s Deception, όλα αποκλειστικά για PlayStation 3, ήταν ξεκάθαρο, ότι και στην επόμενη γενιά, ο σταυρός μου πάει στην Sony! Fast Forward στο 2016 (πέραν των προσθηκών σε PlayStation Vita) και το Uncharted 4: A Thief’s End προσγειώνεται για να απογειώσει την σειρά στα ύψη! Μια απίθανη κατάληξη σε ένα λατρεμένο χαρακτήρα, σεβόμενη την ιστορία των τελευταίων 9 χρόνων, αφήνοντας χώρο για περισσότερα στο μέλλον, χωρίς όμως να νιώθει ατέλειωτο. Χωρίς να αποκλίνει από το ύφος των προηγούμενων παιχνιδιών, τη δομή και τα στοιχεία που τα έκανε υπέροχα, αλλά τουναντίον, να κτίζει, να προσθέτει και να αναγάγει την εμπειρία σε ένα καταπληκτικό crescendo – αποσπώντας διάφορα βραβεία στο διάβα του.

Ένα μόλις χρόνο αργότερα το Uncharted: The Lost Legacy, ένα spin-off παιχνίδι στη σειρά, που για πρώτη φορά δεν έχει τον Nathan Drake ως πρωταγωνιστή, έρχεται για να επεκτείνει την ιστορία της Chloe Frazer, φίλης, συνεργάτιδας, και σε κάποια φάση ερωτικής συντρόφου του Nathan μέσα στα προηγούμενα παιχνίδια. Οι κριτικές το ευνοούν ακόμη μια φορά, και η Naughty Dog αποδεικνύει περίτρανα ότι ξέρει να αναπτύσσει τους κόσμους που πλάθει περισσότερο από κάθε άλλο studio!

Μετά από 5 χρόνια σιωπής, το Uncharted: Legacy of Thieves φτάνει στο PlayStation 5. Το review πιο κάτω δεν αναλύει τα επί μέρους σημεία των παιχνιδιών ως συνήθως, καθώς πρόκειται για τίτλους που έχουμε ήδη δει στο παρελθόν. Αλλά βλέπουμε κυρίως τις αλλαγές και κατά πόσον αξίζει η αγορά του Collection.

Τι είναι το Uncharted: Legacy of Thieves

Δε θα αναφερθώ στις ιστορίες των παιχνιδιών, γιατί δε θέλω να κάνω spoil την εμπειρία. Παραμένουν απίθανα παιχνίδια και τα δύο, με την άποψη που είχαμε σχηματίσει τότε, απλά να επιβεβαιώνεται και πάλι! Συγκροτημένα, καλοφτιαγμένα, με κινηματογραφικά πλάνα, απίθανο soundtrack και μια ιστορία που πολλές ταινίες δεν καταφέρνουν να φτάσουν ούτε στα μισά, πρόκειται για μια υπενθύμιση στο πόσο σπουδαίο μέσο ψυχαγωγίας έχουν εξελιχθεί τα παιχνίδια. Αν δε γνωρίζεις τίποτα για τη σειρά, προτείνουμε να κοιτάξεις το Uncharted: The Nathan Drake Trilogy πρώτα, διαθέσιμο αρχικά για PlayStation 4, που φέρνει τα τρία πρώτα παιχνίδια σε ένα bundle, για να πάρεις τα πράγματα από την αρχή και να ξέρεις who is who!

Το collection που κυκλοφόρησε στις 28 Ιανουαρίου 2022 φέρνει τις δύο τελευταίες προσθήκες στη σειρά σε ένα πακέτο για το PlayStation 5. Το Uncharted 4: A Thief’s End και το Uncharted 4: The Lost Legacy μαζεύονται κάτω από τον τίτλο Uncharted: Legacy of Thieves, και αναβαθμίζονται όσον αφορά τον οπτικό τομέα και το χειρισμό τους. Είναι μια καλή ευκαιρία για κάποιον που πρώτη φορά γνωρίζει την σειρά ή/και αναμένει την ταινία, να έχει μια εισαγωγή στο ποιος είναι ο Nathan Drake, καθώς το άνοιγμα του U4ATE μας παίρνει στο παρελθόν και στα πιο νεαρά χρόνια του, πράγμα που φαίνεται θα κάνει και η ταινία με το casting του Tom Holland. Θα ζήσεις ένα από τα πιο ωραία adventure games, σε δύο διαφορετικά backgrounds, με διαφορετικούς πρωταγωνιστές και ανεξάρτητες ιστορίες σε μια τιμή καθόλου απαγορευτική (€50 για το Collection).

Αν είσαι παλαίμαχος της σειράς και τα έχεις ήδη αποκτήσει, παίξει και αγαπήσει, είτε το καθένα ξεχωριστά σε Physical μορφή, είτε μέσω του Digital Bundle που κυκλοφόρησε αργότερα, μπορείς να αναβαθμιστείς στο Remastered Collection με μόλις €10, και να τα απολαύσεις ξανά στην καλύτερη τους μορφή μέχρι στιγμής! Δε θα γνωρίσεις κάτι καινούριο μέσα από το Collection. Είναι τα ίδια αγαπημένα παιχνίδια όπως τα πρωτογνωρίσαμε. Η απίθανη κατάληξη της τετραλογίας, η “αφυπηρέτηση” του Nathan, η τελευταία του (προς το παρών, τουλάχιστον) περιπέτεια. Στο άλλο μισό, μια διαφορετική πλευρά στο σύμπαν του παιχνιδιού, με άλλους πρωταγωνιστές,  αλλά θα βιώσεις τα παιχνίδια καλύτερα! Τι εννοούμε; Και γιατί κάποιος να μην πάρει το Bundle των δύο παιχνιδιών όπως κυκλοφόρησαν, που είναι πιο φτηνό;

Πως συγκρίνεται

Το ULOT δεν προσθέτει κάτι όσο αφορά την ιστορία. Δεν υπάρχουν έξτρα στάδια, ιστορίες, DLCs ή αλλαγές σε διαλόγους και endings. Αυτό που γίνεται όμως, είναι μια σπουδαία αναβάθμιση στην εικόνα και χειρισμό του παιχνιδιού, μια μετατροπή ουσιαστικά των παιχνιδιών, από κυκλοφορίες του PlayStation 4 σε κυκλοφορίες του PlayStation 5.

Τρεις καινούριες επιλογές για visual modes κάνουν την εμφάνιση τους, με γραφικά αντάξια της current-gen, βελτιώσεις στα χρώματα και ομαλότερη κίνηση.

  • Fidelity Mode

Με native 4K resolution και 30fps framerate, είναι το απόλυτο από άποψη εικόνας. Όταν τα πράγματα περιπλέκονται λίγο στο παιχνίδι (πολλοί εχθροί, εκρήξεις κλπ), συναντήσαμε μια μικρή πτώση στα frames.

  • Performance Mode

Με βάση το 1440p και στόχο τα 60fps, αν παίζεις σε 4Κ οθόνη θα δεις ένα upscaled 4K resolution με πιο ομαλή κίνηση, και σχεδόν καμμιά διαφορά στην ανάλυση. Αν παίζεις σε 1080p HD οθόνη, θα δεις ένα supersumpled 1080p με βελτιωμένο anti-aliasing.

  • Performance+ Mode

Το ανώτερο όσο αφορά τα framerates, με στόχο τα 120fps, τα οποία όμως θα χρειαστείς οθόνη με 120hz ικανότητες για να βιώσεις.

Πέραν της εικόνας, αλλαγές στον ήχο φέρνουν Spacial 3D Audio είτε από τα ηχεία της Τηλεόρασης (από προηγούμενο update του PlayStation 5) είτε από stereo headphones (πχ το Pulse 3D Audio headset). Αυτό μεταφράζεται σε πιο immersive απόλαυση της μουσικής επένδυσης, πιο ακριβή τοποθέτηση των ήχων γύρω σου και σω  Τα loading times του παιχνιδιού εκμεταλλεύονται στο έπακρον τις ικανότητες της κονσόλας, ενώ τα από πλευράς χειρισμού, ο συγχρονισμός κραδασμών και αντίστασης όσον αφορά haptic feedback και adaptive triggers αντίστοιχα, αξιοποιεί το DualSense παντελώς!

Αξίζει η αγορά;

Και ναι, και όχι.

Αν είσαι καινούριος στη σειρά, η απόφαση είναι μονόδρομος (αν και επιμένω, πάρε πρώτα το Uncharted: The Nathan Drake Trilogy). Θα βιώσεις ένα από τους σπουδαιότερους και πολυβραβευμένους τίτλους στη οικογένεια της Sony, που θα σε διασκεδάσει τόσο από πλευράς gameplay, όσο και από πλευράς χαρακτήρα, ιστορίας, εξερεύνησης, εικόνας. Είναι άρτια δομημένα και τα δυο, με πολλές ώρες παιχνιδιού – περισσότερες στο U4ATE απ’ ότι στο UTLL.

Αν είσαι παλιός και έχεις αναβαθμίσει την οθόνη/TV σου από την προηγούμενη φορά που έπαιξες το παιχνίδι, θα ξαναζήσεις την εμπειρία στην καλύτερη δυνατή του μορφή, σε ανώτερης τεχνολογίας πλατφόρμα και με πιο immersive χειρισμούς. Μόνο και μόνο για τη σκηνή με το τζιπ στην Μαδαγασκάρη σε 4K; Yes please!!

Μια φτηνή και γρήγορη λύση για marketing που συνάδει με την κυκλοφορία της ταινίας; Ίσως, ειδικότερα αν αναλογιστεί κανείς ότι μέσω Backwards Compatibility μπορεί να παίξει τα αρχικά παιχνίδια έτσι κι αλλιώς. Θα έκανε νόημα να βλέπαμε ένα Re-remastered Nathan Drake Trilogy πρώτα; Ναι, αν και αυτό θα σήμαινε πολύ περισσότερη δουλειά, που θα έστρωνε όμως καλύτερα την παρουσία ολόκληρης της σειράς στην current-gen. Ανεξαρτήτως, είναι ένα παιχνίδι κόσμημα για μια οποιαδήποτε συλλογή τίτλων PlayStation 5 και μια υπέροχη υπενθύμιση του τι βιώσαμε το 2016 και 2017! Γι αυτό θα λέγαμε ένα ξεκάθαρο ναι. Πάρτε το, βάλτε το PlayStation 5 στην καλύτερη οθόνη που έχετε, βάλτε ακουστικά και βουτήξτε!

Τι ακολουθεί για το Uncharted

Με την επερχόμενη ταινία στις 18 Φεβρουαρίου και τις μετοχές του Tom Holland στα ύψη αυτό το διάστημα (τρομερός στο The Devil all the time, τεράστια επιτυχία το Spider-Man: No Way Home), δεν αποκλείονται sequels που θα σπρώξουν ενδεχόμενες κυκλοφορίες παιχνιδιών, και vice versa.

Γνωρίζουμε ήδη ότι μέσα στη χρονιά τα δύο αυτά παιχνίδια θα βρουν το δρόμο τους για PC, και σε δηλώσεις στο παρελθόν από μέλη της ομάδας παραγωγής, “ποτέ μη λες ποτέ” ήταν η τοποθέτηση για ένα καινούριο παιχνίδι στη σειρά. Πράγμα που θα μπορούσε να έρθει είτε ως Uncharted 5, είτε ως ακόμη ένα spin-off, καθώς οι επιλογές στο Collection κλείνουν το μάτι και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Με την τρέλα να συνδυάζονται ταινίες και σειρές, δε θα αποκλείαμε και μια σειρά που να εξετάζει τα πράγματα από την πλευρά της Chloe..

Ίσως είναι μια μικρή αρχή για το Uncharted στην υφιστάμενη γενιά. Αλλά, έτσι δεν είναι που ξεκινούν τα μεγαλεία; Εξάλλου, Sig Parvis Magna..

Ευχαριστώ πολύ την PlayStation Cyprus για την παραχώρηση του κωδικού γι αυτό το review.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.