Rewriting History: Πόσα θέλουν για να μας τρελάνουν;

59

Στο πιο clickbait άρθρο που έχω γράψει μέχρι στιγμής, θα ασχοληθούμε με ένα νέο trend που πήρε το μάτι μου. To trend το ονομάζω “Rewriting History”. Και εξηγώ.

Rewriting History: Fallout 76

Ξεκίνησε με το Fallout 76. Μετά την τεράστια επιτυχία της σειράς του Amazon, πολλοί αποφάσισαν να ξαναπαίξουν τα παλιά παιχνίδια Fallout, ειδικά το 4 και το πιο πρόσφατο 76. Αυτή η καινούργια πνοή ζωής, μαζί με τα 18 (πότε πρόλαβαν;) DLC για το Fallout 76, ώθησε μερικούς να δηλώσουν πως “ορίστε, το Fallout 76 πάντα ήταν καλό, απλώς ήθελε λίγο καιρό για να στρώσει”.

Πρώτον, 6 χρόνια μετά και 18 DLC δεν το λες “λίγο καιρό”. Το λες το ξαναφτιάχνω απ’ τα μπετά. Δεύτερον και σημαντικότερον, όχι το Fallout 76 δεν ήταν πάντα καλό. Ήταν ένα αίσχος παιχνίδι, από κάθε άποψη. Το παιχνίδι είχε περισσότερα Bugs και από τον Bugs Bunny. To 90% των asset ήταν από το Fallout 4. Το παιχνίδι ήταν σπασμένο με critical errors. Το PvP ήταν εξίσου σπασμένο. Σε αυτά προσθέστε το φιάσκο με την τσάντα από καμβά, το Fallout 1st και τα devroom break-ins και έχετε την συνταγή της αποτυχίας.

Το Fallout 76 μπορεί να έσιαξε κάπως, αλλά δεν θα αλλάξετε εσείς την ιστορία, επειδή κάπως σας βόλεψε τώρα.

Rewriting History: Elder Scrolls Online

Αν το Fallout 76 ήταν επικών διαστάσεων αποτυχία και δεν τους παίρνει να κάνουν το άσπρο μαύρο, τότε το Elder Scrolls Online είναι μια ιστορία που ελάχιστα θυμούνται.

Πρόσφατα βγήκε ένας developer και είπε πως τo Elder Scrolls Online αξίζει όσο 15 single player παιχνίδια. Έχοντας παίξει για 150 ώρες ESO, μπορώ να σας πω με βεβαιότητα πως όχι. Αν σας δώσουν την επιλογή μεταξύ ESO και 15 single-player παιχνιδιών, διαλέξτε το δεύτερο.

Του Στραβού το Δίκιο

Θέλω να είμαι δίκαιος. Το ESO είναι από τα πολύ καλά ΜΜΟ εκεί έξω. Έχει πολλά quests, ενδιαφέροντα storylines, μια ενεργή κοινότητα. Δεν είναι εχθρικό προς τον παίκτη, δίνει επιλογές, είναι full voice over. Με ένα τίμιο 20ευρω στο steam (μπορεί να πέσει μέχρι 70% σε sale) και με προαιρετική την συνδρομή, το ESO είναι εξαιρετική Value for Money επιλογή.

Πώς ήταν το ESO στο launch του;

Αλλά ρε φίλε δεν θα ξαναγράψουμε την ιστορία. Μπορεί 10 χρόνια μετά και 42 (ναι τόσα είναι) DLC να έστρωσε, αλλά όταν βγήκε το 2014 φρίξαμε. Καλή ιστορία, αλλά είχε προβλήματα και έμπαζε από παντού. Προβλήματα σε grouping, phasing, αποστολές, mob spawns και ένα σωρό άλλα τεχνικά προβλήματα. Και φυσικά έλειπαν ένα σωρό Features όπως π.χ το housing.

Και δεν αναφέρομαι καν στο άθλιο monetization model που είχε υιοθετήσει η Zenimax. Το race των Imperials ήταν κλειδωμένο, τα mounts ήταν αδύνατο να τα αποκτήσεις (εκτός αν πλήρωνες), το subscription ήταν υποχρεωτικό ακόμη και για τις πρώτες 30 μέρες δωρέαν. Το παιχνίδι έκανε τα πάντα grindy, έδινε χρυσό με το σταγονόμετρο, για να σε αναγκάζει να αγοράζεις πράγματα από το in-game shop. Ενώ είχες πληρώσει 60 ευρώ για το παιχνίδι ΚΑΙ 15 τον μήνα συνδρομή.

Rewriting History

Είναι λυπηρή η προσπάθεια του Rewriting History και είμαι σίγουρος πως θα ακολουθήσουν κι άλλα παραδείγματα. Το να προσπαθούν να αποδείξουν πως κάποια παιχνίδια είναι καλά, όταν ήθελαν μια δεκαετία και 50 updates για να στρώσουν, υποτιμά και την μνήμη μας και την νοημοσύνη μας. Ποιος νοήμων gamer θα πιστέψει πως το Destiny ήταν πάντα καλό, όταν οι κυκλοφορίες και του πρώτου και του δεύτερου παιχνιδιού ήταν απογοητευτικές και χρειάστηκαν χρόνια αργότερα για να χτίσουν το content τους;

Προφανώς δεν είμαι εναντίον της προσπάθειας για την βελτίωση των παιχνιδιών. Είμαι οπαδός των redemption arcs, ειδικά όταν αυτά κερδίζουν εκ νέου την εμπιστοσύνη των παικτών.

Αλλά, αν έρθει το No Man’s Sky ή το Cyberpunk και πει πως ήταν “από την αρχή” καλό ή αν αρχίσουν να κάνουν flex οι devs, παραβλέποντας το γεγονός πως είχαν αποτύχει αρχικά, τότε απλώς μας κοροϊδεύουν.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.