Mario vs. Donkey Kong Review

59

Η Nintendo ξέρει τι κάνει.

Αυτή ήταν η εντύπωση μας από πάντοτε. Η κάθε ενέργεια της εταιρείας είναι καλομελετημένη, προσεγμένη, και στοχεύει προς την ικανοποίηση των πελατών της και κατ’ επέκταση την μεγιστοποίηση των κερδών της. Η τεράστια επιτυχία του The Super Mario Bros Movie πέρσι, οι αποκλειστικότητες σε first-party τίτλους που δεν περνάνε σε άλλες πλατφόρμες, το κυνηγητό emulators και το κλείσιμό τους, και οι προσθήκες παλιών παιχνιδιών στην συνδρομητική υπηρεσία της, δείχνουν πόσο συγκεντρωμένη είναι σε αυτό που κάνει.

Σε αυτές τις ενέργειες συμπεριλαμβάνεται και η επανακυκλοφορία παλαιότερων τίτλων στην υφιστάμενη γενιά κονσόλας, με αναβαθμισμένα γραφικά και -συνήθως – περιεχόμενο. Ο παράγοντας νοσταλγία, που στοχεύει στους παλαιότερους παίκτες να αγοράσουν αυτούς τους τίτλους και στους καινούριους να τα μάθουν. Εδώ εμπίπτει και η κυκλοφορία τους Mario vs. Donkey Kong. Από το μακρινό Game Boy το 1994 (τότε ως Donkey Kong), μετέπειτα στο Game Boy Advance το 2004 ως Mario vs. Donkey Kong, και τώρα 20 χρόνια μετά, έρχεται το puzzle-platformer παιχνίδι που βάζει τους δύο αιώνιους (;) αντίπαλους (;;) σε γνώριμες καταστάσεις, με καινούρια εμφάνιση.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Στον κόσμο του παιχνιδιού έχουν κυκλοφορήσει μικρά, κουρδιστά παιχνίδια Mario. Ο Donkey Kong μπαίνει στο εργοστάσιο παραγωγής τους, και κλέβει όσα χωράει ο σάκος του. Οι συναγερμοί και τα πανικόβλητα μανιτάρια εργάτες φτάνουν στον Μάριο, ο οποίος παίρνει στο κατόπι τον DK για να πάρει πίσω τα Mario Toys. Και αυτή είναι όλη η ιστορία! Μια βασική πλοκή, χωρίς πολλά λόγια, χωρίς εισαγωγές και κρυμμένες προθέσεις! Θα κυνηγήσεις τον DK σε διάφορους κόσμους, και θα σου ξεφεύγει πάντα για να σε πάρει στον επόμενο!

GAMEPLAY

Το παιχνίδι είναι puzzle-platformer. Παίζεται από το πλευρό και πρέπει να περάσεις τα διάφορα εμπόδια του σταδίου για να το τελειώσεις. Θα βρεις διάφορους κόσμους όπως η πόλη, η ζούγκλα, το εργοστάσιο, και ο καθένας τους χωρίζεται σε έξι στάδια, με τη δική τους δομή και δυσκολία. Υπάρχουν σκάλες που πρέπει να ανέβεις, κουμπιά που πρέπει να πιέσεις για να εμφανιστούν τα τουβλάκια του αντίστοιχου χρώματος, και άλλα που αντιστρέφουν τη φορά διαφόρων κινούμενων μερών. Υπάρχουν εχθροί σε κάποια στάδια, που μπορούν να σκοτώσουν τον Mario και να χάσεις μια από τις ζωές σου, αλλά αν πηδήσεις πάνω τους, δεν θα τους εξολοθρεύσεις όπως σε άλλα παιχνίδια. Αντιθέτως, μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις ως βάση για να φτάσεις πιο ψηλά, να τους ανασηκώσεις και να τους κουβαλήσεις σε άλλο σημείο, όπως πχ. σε μέρος με καρφιά και να πατήσεις επάνω τους για να φτάσεις αλλού.

Κάθε στάδιο έρχεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη πρέπει να βρεις το κλειδί και να το πάρεις στην σχετική πόρτα όπου ο Mario θα μπει και θα περάσει στη δεύτερη φάση. Σε αυτή ο τελικός στόχος είναι το Mario Toy, που βρίσκεται κάπου στο στάδιο σε πλαστική μπαλίτσα όπως αυτές που παίρνεις από μηχανάκια. Μόλις το πιάσεις, τελειώνει το στάδιο. Και στις δύο φάσεις ενός σταδίου υπάρχουν συνολικά 3 κουτιά δώρου. Αν θέλεις να πας για 100% completion, θα πρέπει να τα μαζέψεις πριν φτάσεις στην πόρτα ή στο Mario toy αντίστοιχα.

BONUS

Ολοκλήρωσε και τα έξι ενός κόσμου και θα ξεκλειδώσουν άλλα δύο: Στο ένα παίζεις με όλα τα Mario Toys που βρήκες, τα οποία ακολουθούν την κατεύθυνση σου, ανεξαρτήτως αν είναι στο ίδιο επίπεδο με σένα. Στόχος να τα οδηγήσεις σε ένα μπαούλο όπου θα φυλαχτούν για μεταφορά πίσω στο εργοστάσιο. Μέσα σε αυτό το στάδιο υπάρχουν και τρία γράμματα που συλλαβίζουν την λέξη toy. Αν θέλεις να έχεις 100% completion, θα πρέπει να κατευθύνεις τα Mario toys να περάσουν από αυτά τα γράμματα, προτού τα πάρεις στο μπαούλο.

Τέλος, το τελικό στάδιο του κάθε κόσμου είναι μια μάχη με τον Donkey Kong. Εμφανίζεται είτε σε πλατφόρμα στην μέση, είτε σε κινούμενη στο κάτω μέρος, και προσπαθεί να σου ρίξει αντικείμενα/εχθρούς, σχετικά με τον κόσμο που παίζεις. Την ίδια ώρα εσύ προσπαθείς να πιάσεις αυτά που σου ρίχνει και να του τα ρίξεις πίσω, με στόχο να του φύγεις όση ζωή έχει – που συμβολίζεται με κουτάκια DK στη δεξιά μεριά της εικόνας.

PLUS

Τελειώνοντας όλα τα στάδια, όλων των κόσμων, και μετά τα end credits, ξεκλειδώνονται επιπλέον στάδια. Αυτά είναι παρόμοια με τα πρώτα που έπαιξες, αλλά σε Plus versions των κόσμων. Πιο δύσκολα, με πιο πολλά εμπόδια ή/και εχθρούς, που θα φέρουν μεγαλύτερες προκλήσεις σε αυτούς που θέλουν όλα τα κουτιά δώρο ή τα γράμματα toy.

Υπάρχει η επιλογή του Classic και του Casual modes. Στο πρώτο υπάρχει ένα χρονόμετρο που μετράει ανάποδα τον εναπομείναντα χρόνο για να τελειώσεις το στάδιο. Αν χάσεις πχ. από εχθρό, ή αγκάθια, ξεκινάς από την αρχή της φάσης του σταδίου, χάνοντας οποιαδήποτε κουτιά ή κλειδιά έχεις μαζέψει. Στο casual, όπως και το όνομα προδίδει, τα πράγματα είναι πιο χαλαρά. Δεν υπάρχει χρόνος, μπορείς να δεχτείς περισσότερα χτυπήματα, και υπάρχουν διάφορα checkpoint flags απ’ όπου μπορείς να ξεκινήσεις στο ενδεχόμενο που χάσεις μια ζωούλα.

CO-OP

Και, η μεγαλύτερη αλλαγή/προσθήκη από την παλαιότερη εκδοχή του παιχνιδιού, είναι η ευκαιρία να παίξεις με δεύτερο παίκτη. Στο co-op κομμάτι που είναι διαθέσιμο σε όλα τα στάδια, ένας δεύτερος παίκτης μπορεί να μπει ως Toad, να βοηθήσει τη συλλογή των δώρων και να φτάσετε σε πιο ψηλές πλατφόρμες. Οι παίκτες θα χρειαστούν και ένα δεύτερο κλειδί όμως για να έχουν πρόσβαση στην πόρτα στην πρώτη φάση του σταδίου, και οι ζωές που έχουν είναι κοινές, άρα αν ένας από τους δύο χάσει, μια ζωή αφαιρείται από το σύνολο!

ΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΗΧΟΣ

Αν έχεις παίξει οποιοδήποτε παιχνίδι Mario των τελευταίων χρόνων στο Nintendo Switch, ξέρεις τι να περιμένεις! Ο οπτικός τομέας και τα γραφικά είναι γλυκύτατα, πολύχρωμα και παιδικά, με τον Mario και τον Donkey Kong να έχουν την ίδια εμφάνιση που είδαμε και στην ταινία. Τα μικρά Mario toys θυμίζουν περισσότερο τον Paper Mario αλλά με χεράκια που μοιάζουν με LEGO, και το κουρδιστήρι στο πίσω μέρος τους. Τα σκηνικά και στοιχεία των σταδίων, αν και απλοϊκοί και μονοδιάστατοι, έχουν αρκετές λεπτομέρειες για να ταιριάζουν στον κόσμο που αντιπροσωπεύουν. Και όσον αφορά τους ήχους, θα ακούσεις γνώριμες μελωδίες και γλυκά Mario-like sound effects, δυστυχώς χωρίς τα γνώριμα νομίσματα και κουτιά που βγάζουν μανιταροδυνάμεις! Η μουσική υπόκρουση όμως είναι απολαυστική! Θα ήταν ευχής έργο να μπορούμε να την ακούσουμε σε άλλα μέσα, πέραν του παιχνιδιού!

     

ΤΕΛΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Το Mario vs. Donkey Kong είναι ένα πολύ απλό puzzle-platformer. Σε καμμιά περίπτωση δεν ένιωσα ιδιαίτερη δυσκολία να μαζέψω όλα τα κουτιά-δώρα, όλα τα γράμματα της λέξης toy, ή να κατατροπώσω τον Donkey Kong παραμένοντας άθικτος. Ακόμη και στους Plus κόσμους, που το επίπεδο δυσκολίας πράγματι ανέβηκε επίπεδο. Ο χρόνος πάντα ήταν αρκετός για να περάσω ένα στάδιο, το timing ή κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες (π.χ. να περπατάς με τα χέρια για να κλωτσάει ο Mario αντικείμενα που πέφτουν από ψηλά) δεν ήταν δύσκολα για να τα εκτελέσεις, και πολύ σπάνια μου κόστισαν σε ζωές. Και δεν χρειάστηκαν πολλές ώρες για να το ολοκληρώσω 100%, με όλα τα στάδια στο full, όλα τα κουτιά-δώρα, όλα τα toy letters, όλες τις μάχες με τον Donkey Kong χωρίς να με πετύχει.

ΟΜΩΣ

Όμως το απόλαυσα. Αυτό το μικρό size του κάθε σταδίου, ή και της κάθε φάσης του σταδίου, ήταν αναζωογονητικό! Το Switch ήταν η τέλεια πλατφόρμα για έτσι ύφος παιχνιδιού (αναπόφευκτο, δεδομένου και της εταιρείας δημιουργού του παιχνιδιού), με το πόσο εύκολα μπορείς να το ξεκινήσεις, να παίξεις 5-10 λεπτά και να το αφήσεις πάλι. Διασκέδασα με την απλότητα κάποιων σταδίων και την εφευρετικότητα άλλων, χάρηκα που συμπλήρωνα όλα τα tasks σε κάθε περίπτωση, και έψαξα να δω αν πράγματι υπάρχουν Mario toys στην πραγματικότητα να αγοράσω ένα, καθώς είναι πάρα μα πάρα πολύ cute! Θα μπορούσε να είχε και Luigi toys, πχ. στα plus στάδια, που τα είδαμε τελευταία φορά στο tipping stars, αλλά τελοσπάντων!

Δε θα έλεγα ότι αξίζει το κόστος του αυτή τη στιγμή (ειδικά εν αναμονή του Switch 2, που δε ξέρουμε αν θα έχει backwards compatibility), όντας πολύ σύντομα παιχνίδι, και δε θα το πρότεινα σε κάποιον που ψάχνει μεγάλες προκλήσεις και σπαζοκεφαλιές! Οριακά νιώθει ότι εξαργυρώνουν στη νοσταλγία της σειράς, χωρίς υπερβολικό κόπο! Το παιχνίδι δείχνει τόσο  την αλλαγή των εποχών όσο και το κοινό στο οποίο απευθύνεται, όπου αντί να απαγάγει την Pauline, ο DK πλέον κλέβει παιχνίδια!

Αλλά είναι όμορφη μεταφορά, με αξιόλογες προσθήκες. Αν είσαι φαν του Mario και δε του Mario vs. Donkey Kong, ή έχεις μικρούς παίκτες στο σπίτι και θέλεις να τους εκπαιδεύσεις σε στάδια με εμπόδια, ή να μοιραστείτε κάποια μαζί στο co-op mode, είναι μια πολύ δυνατή επιλογή. Όπως σχεδόν όλα όσα κυκλοφορούν υπό την ομπρέλα του Mario-verse! Γιατί η Nintendo, ξέρει τι κάνει.

Ευχαριστούμε την CD Media για την παραχώρηση του κωδικού γι αυτό το review.

        

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Ιστορία
4
Gameplay
6
Visuals
6
Sound
8
Ψυχαγωγία
7
Προηγούμενο άρθροΝέο φωτογραφικό υλικό από το Senua’s Saga: Hellblade II μας αφήνει άφωνους…
Επόμενο άρθροΗ Sony σταματά προσωρινά την ενεργή παραγωγή του PS VR2!
Zac Spyrou
This is not the info you are looking for.
mario-vs-donkey-kong-reviewΔεν έχει να πει κάτι, αλλά θα σε ψυχαγωγήσει σε ευχάριστες δόσεις και ωραίους κόσμους. Όσο μικρότερος είσαι τόσο πιο μεγάλη θα είναι η πρόκληση! Καλή προσθήκη στη σειρά Mario vs. Donkey Kong, ακριβή προσθήκη για τη διάρκειά της!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.