Persona 5 Royal | Switch Review

510

Προς όλους τους Nintendo και XBOX Gamers, καλό Royal Χειμώνα του 2014!

Σχεδόν 3 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του στο Playstation 4, το Persona 5 Royal έφτασε επιτέλους σε όλες τις υπόλοιπες κονσόλες και XBOX Game Pass.

Το Royal είναι η ανανεωμένη έκδοση του original Persona 5 το οποίο κυκλοφόρησε στην Ευρώπη το 2017 αποκλειστικά για το Playstation 3 & Playstation 4.

Παρόλο που ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αυτής της 100-ωρης περιπέτειας παραμένει το ίδιο, μικρές και μεγάλες αλλαγές σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού κάνουν αυτή τη ανανεωμένη έκδοση να αξίζει το replay ακόμη και για όσους έχουν παίξει το original.

ORIGINAL VS ROYAL

  • Η πιο βασική πρόσθεση στο παιχνίδι είναι το “τρίτο τετράμηνο” όπου σας δίνετε η δυνατότητα να λάβετε μέρος σε περισσότερες δραστηριότητες και ένα ολόκληρο καινούριο Palace για να αντιμετωπίσετε.
  • Η ιστορία προχωρά και συνεχίζει, προσθέτοντας περισσότερο υλικό από όλα όσα πρόσφερε η βασική έκδοση του Persona 5.
  • Το Royal φέρνει 2 νέους χαρακτήρες στο παιχνίδι, οι οποίοι έρχονται με το δικό τους Confidant
  • Νέα μουσική
  • Νέα activities
  • Ανανεωμένα Boss Fights
  • Αυτόματη νίκη σε εχθρούς κατώτερου επιπέδου στα Mementos

INTRODUCTION

Σε αντίθεση με προηγούμενα παιχνίδια της σειράς όπου το introduction ξεκινά αργά και διαρκεί αρκετές ώρες, το Persona 5 Royal ξεκινά δυναμικά. Μέσα στα πρώτα λεπτά το παιχνίδι παρουσιάζει το core-gameplay και συστήνει βασικά στοιχεία του βαθείς συστήματος μάχης της σειράς.

Ακόμη και για όσους έχουν ήδη παίξει το Persona 5 όταν κυκλοφόρησε το 2017, μέσα στα πρώτα λεπτά μπορούν να παρατηρηθούν βασικές αλλαγές, ακόμη και η εμφάνιση κάποιου από τους καινούριους χαρακτήρες, κρατώντας την εμπειρία φρέσκα.

Σαν παίκτης, μπαίνετε στα παπούτσια ενός εφήβου ο οποίος επί καθημερινής βάσεως προσπαθεί να ζήσει μια απλή μαθητική ζωή, πηγαίνοντας σχολείο, βγαίνοντας έξω με τους φίλους του και δουλεύοντας στον ελεύθερο του χρόνο.

Επί νυκτερινής βάσεως όμως δρα ως Phantom Thief όπου “κλέβει“ τις καρδιές ενηλίκων οι οποίοι έχουν πάρει ένα κακό μονοπάτι στη ζωή, με απώτερο σκοπό να δημιουργήσει μία καλύτερη κοινωνία.

Στο χαρτί, όλα μαζί ακούγονται σαν μια συνταγή για καταστροφή, αλλά υλοποιημένα δουλεύουν άπταιστα.

GAMEPLAY

Σαν Phantom Thief εισβάλετε στο Palace του στόχου σας, το οποίο είναι η φυσική μορφή όλων των σκοτεινών τους επιθυμιών, χρησιμοποιώντας ένα smart phone app.

Με τα Personas σας παλεύετε shadows τα οποία περιτριγυρίζουν το Palace σε κλασικό turned based combat το οποίο θυμίζει αρκετά την σειρά Pokemon.

Έχετε τη δυνατότητα να αλλάζετε συνεχώς persona για να αμυνθείτε και να εκμεταλλευθείτε τις αδυναμίες των αντιπάλων σας με αποτέλεσμα όλη η κάθε μάχη να παραμένει ενδιαφέρον κάθε φορά.

Εκτός από τα shadows, μέσα στα Palaces θα συναντήσετε και μοναδικά puzzles τα οποία τους δίνουν περισσότερη ακεραιότητα και χαρακτήρα.

Απώτερος σκοπός σας είναι η κλοπή του θησαυρού ο οποίος υπάρχει στα βάθη του κάυε Palace. Με εθιστική μουσική, καταπληκτικά designs και ένα πλήρωμα χαρακτήρων γεμάτο ζωή, σπάνια νιώθει σαν “δουλειά” η περιήγηση στα Palaces.

Παράλληλα υπάρχει και το Mementos, γεμάτο με shadows, επιτρέπει την καλλιέργεια των personas σας και προσφέρει ένα μεγάλο αριθμό side quests. Με την πάροδο της ιστορίας του παιχνιδιού όλο και περισσότερα μέρη του Mementos γίνονται προσβάσιμα, τι κρύβει άραγε στα βάθη του;

 

FREE TIME

Το Persona 5 Royal διαδραματίζετε κατά τη διάρκεια ενός χρόνου και η κάθε ημέρα είναι σημαντική. Μπορείτε να διαλέξετε πώς να ξοδέψετε τον ελεύθερο σας χρόνο, μεταξύ φίλων, δουλειών και διαφόρων δραστηριοτήτων.

Μέχρι το τέλος, θα καταλάβετε πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος.

Περνώντας χρόνο με άλλους χαρακτήρες μπορείτε να καλλιεργήσετε τα Confidant σας, τα οποία σας κάνουν τη ζωή σαν Phantom Thief πιο εύκολη δίνοντας σας πολύτιμες ικανότητες για την περιήγηση των Palaces.

Πολλοί χαρακτήρες όμως έχουν κάποιες προϋποθέσεις πριν μπορέσετε να περάσετε χρόνο μαζί τους. Με διάφορες ασχολίες μπορείτε να ανεβάσετε τα traits σας και να ξεκλειδώσετε περισσότερα Confidants. Από διάβασμα στη βιβλιοθήκη του σχολείου, σε υπάλληλος ανθοπωλείου, οι ασχολίες είναι πολλές για να διαλέξετε που να ξοδέψετε τον χρόνο σας.

Χαρακτήρες παύουν πλέον να είναι ένα απλό μοντέλο τριών διαστάσεων σε ένα βιντεοπαιχνίδι. Με την πάροδο του παιχνιδιού, την προσπάθεια του παίκτη να περνά χρόνο μαζί τους και το εκπληκτικό voice acting της σειράς, ο κάθε χαρακτήρας είναι μοναδικός και αποκτά τη δική του προσωπικότητα.

Το κάθε confidant νιώθει ικανοποιητικό να καλλιεργείται μέχρι το τέλος του.

 

PERSONAS

Κάνοντας την εμφάνιση του για ακόμη μια φορά, ο πολυαγαπημένος μας μακρομύτης, ο Ίγκορ επιστρέφει.

Ο Ίγκορ έχει εμφανιστεί σε όλα τα κύρια παιχνίδια της σειράς με σκοπό να βοηθήσει τον πρωταγωνιστή να ξεπεράσει τα εμπόδια που στέκονται μεταξύ αυτού και του σκοπού του.

Προσφέροντας υπηρεσίες που σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε δυνατότερα personas συνδυάζοντας άλλα τα οποία έχετε, ή την ενδυνάμωση άλλων προσθέτει ακόμη περισσότερες διαστάσεις στο βάθος του συστήματος μάχης.

Επίσης, υπάρχει το Compendium το οποίο σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε τα Personas τα οποία μαζέψατε μέχρι τώρα και να τα καλείτε όποτε εσείς θελήσετε.

Τα Personas είναι μάσκες, εμπνευσμένα από δαίμονες διαφόρων μυθολογιών. Με την επιστροφή του Negotiation system το οποίο ήταν παρών τελευταία φορά στο Persona 2, έχετε τη δυνατότητα να κάνετε recruit τους εχθρούς σας μέσα στα Palaces για να ενδυναμώσετε το στρατό σας από Personas.

 

PRESENTATION

Η παρουσίαση του Persona 5 Royal είναι ένα από τα πιο δυνατά του σημεία. Με μια παλέτα χρωμάτων όλων των διαστάσεων, έξυπνα σχεδιασμένα μενού τα οποία ανοίγουν και κλίνουν αδιάλειπτα κάνει το παιχνίδι να είναι θαύμα σε όποιο μάτι το αντικρίζει.

Η έξυπνη χρήση των loading screens και η δυνατότητα να “βλέπεις τις σκέψεις” των NPCs οι οποίες αλλάζουν όσο προχωρά η πλοκή, κάνει τον κόσμο να νιώθει πάντοτε ενεργός και γεμάτος ζωή.

Ο Katsura Hashino επιστρέφει σαν Director του παιχνιδιού και ο Shigenori Soejima αναλαμβάνει την δημιουργία των χαρακτήρων για ακόμη μια φορά.

Εκτός αυτού, κάνει την επιστροφή του ο Shoji Meguro ο οποίος ήταν συνθέτης τραγουδιών και μουσικής της σειράς ξεκινώντας από το Persona 3 μέχρι σήμερα.

Από επικά τραγούδια για πιο intense σκηνές, σε χαλαρή μουσική που παίζει την νύκτα ενώ εξερευνάς τις γωνιές της Shibuya, η Jazz μουσική που ετοίμασε ο Meguro βρήκε τη θέση της στο playlist μου και δεν πρόκειται να φύγει.

Η σειρά είναι γνωστή για την παρουσίαση αμφιλεγόμενων θεμάτων και το Persona 5 Royal παίρνει τα πράγματα ένα βήμα πιο πέρα. Αναλύει θέματα τα οποία άλλα παιχνίδια και σειρές δεν τολμούν να αναφέρουν κάνοντας μια εμπειρία η οποία προσφέρει όχι μόνο ψυχαγωγία αλλά και τροφή για σκέψη.

 

PERFORMANCE

Είμαι χαρούμενος να αναφέρω πως στο Nintendo Switch, το Persona 5 τρέχει όσο καλά τρέχει και στο PS4, διατηρώντας ένα κλειδωμένο 30FPS.

Visually, η ανάλυση εικόνας δεν είναι native και χρησιμοποιεί dynamic resolution για να διατηρήσει το σταθερό performance.

 

PHYSICAL & PRESERVATION

Το physical version του παιχνιδιού περιέχει το 1.0 version και δεν χρειάζεται day 1 update. Όλο το  πακέτο είναι στο cartridge, και για αυτό το λόγο έχει κερδίσει μια θέση στη συλλογή μου.

 

SUMMARY

Tο καλύτερο JRPG που κυκλοφόρησε ποτέ έχει βρει νέο σπίτι σε όλες τις μοντέρνες κονσόλες. Εάν είστε έστω και λίγο περίεργοι για το μαγευτικό πακέτο που ονομάζετε Persona 5 Royal, ή απλώς σας αρέσουν τα JRPGs, μην το σκεφτείτε καν.

Το πιο εύκολο 10/10 που έχω δώσει.

Ευχαριστούμε θερμά την G3 Great Games. για την παραχώρηση του παιχνιδιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.