Fire Emblem Engage | Review

540

3 χρόνια μετά το πολυαγαπημένο μου Three Houses, το Fire Emblem επιστρέφει δυναμικά με την νεότερη mainline εκδοχή της σειράς, το Engage.

Με μια επιστροφή στα παλιά, κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά, το Engage επιστρέφει στην παλαιότερη φόρμουλα της σειράς, απομακρύνοντας τον εαυτό του από τα περισσότερα κοινωνικά features όπου ο προκάτοχος του είχε εκτελέσει άψογα.

Την επιστροφή τους στη σειρά κάνουν επίσης χαρακτήρες των προηγούμενων παιχνιδιών στην μορφή των Emblems (περισσότερα μετά).

Οι περισσότεροι από εσάς, και εμένα συμπεριλαμβανομένων, μπορεί να τους γνωρίζετε κυρίως από το Fire Emblem Heroes; Warriors ή ακόμη και το Smash Bros εάν δεν έχετε παίξει τα παλαιότερα entries της σειράς.

STORY

Η ιστορία ξεκινά δυναμικά, σε αντίθεση με το ποιο slow-burn story του Three Houses, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό δουλεύει υπέρ του, τουλάχιστον για εμένα.

Παίζετε σαν ο/η Alaer, το μοναχοπαίδι της βασίλισσας και ο μόνος επιζώντας Divine Dragon.

Μετά από έναν ύπνο 1000 χρόνων, επιτέλους ξυπνάτε και βρίσκετε τον κόσμο στο κατώφλι μιας μεγάλης τραγωδίας.

Ο Fell Dragon, τον οποίο καταφέρατε να φυλακίσετε πριν 1000 χρόνια, προσπαθεί να επιστρέψει. Σαν ο τελευταίος επιζώντας Divine Dragon, είναι το καθήκον σας να μαζέψετε όλα τα Emblem Rings (σκεφτείτε Infinity Stones, αλλά περισσότερα) και να φέρετε ειρήνη πίσω στον κόσμο.

Το παιχνίδι συστήνει ένα μεγάλο cast από καινούριους χαρακτήρες, αλλά και παλιούς fan favourites της σειράς στη μορφή των emblems.

Παρόλο που η ιστορία κινείτε σε γρήγορους ρυθμούς, δεν με βοήθησε να βυθιστώ στον κόσμο και να νοιαστώ για τους χαρακτήρες όσο θα ήθελα.

Συνεπώς για τα πρώτα 7-8 chapters δεν με ενδιέφερε ιδιαίτερα για το ποιοι είμαστε και τι κάνουμε, απλώς ανυπομονούσα να προχωρήσω στην επόμενη μάχη για να συνεχίσω να παίζω με το εξαιρετικό strategy gameplay του Engage.

GAMEPLAY

Τώρα μιλάμε!

Με διαφορά το καλύτερο κομμάτι του Fire Emblem Engage είναι το σύστημα μάχης, όπου ανεβαίνει λίγα σκαλιά πάνω από αυτό του προκάτοχου του.

Όπως όλα τα mainline entries της σειράς, το Fire Emblem Engage είναι ένα turn based strategy RPG.

Δηλαδή, σκεφτείτε σκάκι, αλλά με χαρακτήρες τους οποίους καλλιεργείτε εσείς όπως θέλετε.

Για να μετακινηθείτε από στάδιο σε στάδιο, χρησιμοποιείτε το overworld map.

Το map σας επιτρέπει να επιστρέψετε στο Somniel, όπου μπορείτε να ασχοληθείτε με τους κοινωνικούς τομείς του παιχνιδιού και να επισκεφτείτε διάφορα καταστήματα και features, ή να πάτε στην επόμενη μάχη, είτε είναι το επόμενο chapter, είτε είναι ένα skirmish που εμφανίστηκε στον χάρτη.

Μιλώντας για μάχη, ας δούμε το combat system και πώς λειτουργεί.

Μπορείτε σε έναν γύρο να μετακινήσετε μία μονάδα σας, να επιτεθείτε, να χρησιμοποιήσετε αντικείμενα, ή να κάνετε interact με κάποιο ιδικό τετραγωνάκι στον χάρτη.

Ας ξεκινήσουμε με τις μεγαλύτερες διαφορές με το Three Houses, το προηγούμενο της σειράς:

Emblem/ Engage System

Κατά την πάροδο της ιστορίας, θα ξεκινήσετε να βρίσκετε στην κατοχή σας Emblem Rings, που όπως ανέφερα ποιο πάνω περιέχουν το “πνεύμα” κάποιου από τους πρωταγωνιστές προηγούμενων παιχνιδιών της σειράς.

Μπορείτε να τα φορέσετε σε όποιον από τους χαρακτήρες σας θέλετε και σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε τα όπλα και special skills των Emblems σας.

Μέσα στη μάχη μπορείτε όταν είναι έτοιμο, να ενωθείτε με το Emblem σας, αλλάζοντας την εμφάνιση σας και ενδυναμώνοντας τις ικανότητες σας.

Αυτό διαρκεί 3 γύρους, αλλά μπορείτε να το ξαναγεμίσετε στην ίδια μάχη, συγκεκριμένα με ιδικά τετράγωνα στον χάρτη σχεδιασμένα γι’ αυτό τον σκοπό, ή με την πάροδο της μάχης.

Με την παρατεταμένη χρήση, μπορείτε επίσης να ψηλώσετε το δεσμό σας μαζί με ένα emblem ring και να κληρονομήσετε κάποια από αυτά τα skills για να τα έχετε χωρίς να πρέπει να φοράτε το ring.

Αυτό επιτρέπει για πολλούς ενδιαφέρων συνδυασμούς, δίνοντας σας απόλυτη ελευθερία για το πως να “κτίσετε” τους χαρακτήρες σας.

Weapon Triangle/ Break System

Το Weapon Triangle κάνει την θριαμβευτική του επιστροφή, και μαζί φέρνει το break system, όπου επιτρέπει σε ένα χαρακτήρα να “σπάσει” την πολεμική στάση του αντιπάλου του, εάν χρησιμοποιήσει το σωστό είδος όπλου απέναντι του.

Μία μονάδα όταν είναι σε “break state” αδυνατεί να αντεπιτεθεί όταν δέχεται επίθεση από άλλες μονάδες, μέχρι τον επόμενο γύρο.

Με μεγάλη διαφορά όμως, το αγαπημένο μου κομμάτι είναι το πόσο λεπτομερές είναι όλες οι πληροφορίες που σου δίνει το παιχνίδι, ανά πάσα στιγμή.

Γνωρίζω για κάθε κίνηση που κάνω τι συνέπειες θα υπάρχουν, διότι έχω πρόσβαση σε όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζομαι, αυτό πάει να πει καλό User Experience.

SOUNDS

Το μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού είναι voice acted, με πολύ καλή επιλογή ηθοποιών.

Πολλοί από τους χαρακτήρες, δείχνουν την μοναδικότητα τους με την όμορφη ερμηνεία των ηθοποιών που τους δίνουν ζωή.

Η μουσική, αναμενόμενα, είναι καταπληκτική και είναι ακριβώς ότι θα περιμένατε από ένα RPG επικών διαστάσεων.

TECHNICAL DELIVERY

Εξαιρετικό.

Ευτυχώς η τεχνολογία πίσω από το Engage, είναι πολύ καλύτερη από αυτή που είχαμε στο Three Houses.

Τα visuals είναι αντικειμενικά καλύτερα, παρόλο που προτιμούσα το Art Direction του προκατόχου του.

Σημαντικό να αναφέρω πως το παιχνίδι τρέχει σε σταθερό frame-rate, που δείχνει μεγάλη πρόοδο από τους developers σε σχέση με την προηγούμενη κυκλοφορία.

ONLINE

Καλά online features σε single player turn based RPG?!

Μεταξύ άλλων, μπορείτε να δημιουργήσετε δικούς σας χάρτες και να τους ανεβάσετε online, και παρομοίως να παίξετε σε χάρτες που έχουν δημιουργήσει άλλοι παίκτες!*

Αυτό προσθέτει πολύ replayability για άτομα τα οποία έχουν τελειώσει το campaign και διψούν για περισσότερες μάχες.

Σημαντικό να αναφερθεί πως χρειάζεστε Switch Online*

EXPANSION/ DLC

Εδώ τα χάσαμε λίγο.

Το παιχνίδι περιέχει ένα μεγάλο expansion pass με 4 σχεδιασμένα waves των οποίων τα 3 δεν έχουν ημερομηνία κυκλοφορίας.

Το πρώτο, το οποίο είναι διαθέσιμο τώρα περιέχει τα Emblems των τριών λόρδων από το Three Houses, της Tikki,  μαζί με extra items.

Τα Emblems, μπορούσαν εύκολα να υπάρχουν στο base game και δεν μου αρέσει καθόλου αυτή η συνήθεια να κόβονται από το παιχνίδι για να υπάρχουν περισσότερα incentives προς την πώληση του DLC.

Ευτυχώς τουλάχιστον το 4ο wave, παρομοίως με τον προκάτοχο του, είναι σχεδιασμένο να εμπεριέχει ένα story expansion, που λογικά θα του δώσει μεγάλη αξία, αφού αν λάβουμε υπόψη το προηγούμενο, έφερε περίπου 10 ώρες επιπλέων ιστορία.

SUMMARY

Αν σας αρέσουν τα Strategy RPGs, ή είστε θαυμαστές των προηγούμενων παιχνιδιών της σειράς (πρo Three Houses) δεν μπορείτε να πάτε λάθος με το Engage.

Είναι ένα όμορφο πακέτο, πλούσιο σε ουσιώδες ώρες άπταιστου στρατηγικού gameplay.

Ευχαριστούμε θερμά την CD Media Κύπρου για την παραχώρηση του παιχνιδιού.

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Ιστορία/ Κόσμος
8
Gameplay
10
Ηχητικός Τομέας
9
Ψυχαγωγία
9
Αντοχή στον Χρόνο
9
Προηγούμενο άρθροTo Atomic Heart έγινε ”χρυσό” – Έτοιμο για κυκλοφορία!
Επόμενο άρθροΤα δύο νέα δωρεάν παιχνίδια της εβδομάδας περιμένουν να γίνουν δικά σας
Lefkos Savvides
Resident Nintendo & JRPG nerd. Go read The House In Fata Morgana.
fire-emblem-engage-reviewΑν σας αρέσουν τα Strategy RPGs, ή είστε θαυμαστές των προηγούμενων παιχνιδιών της σειράς (πρo Three Houses) δεν μπορείτε να πάτε λάθος με το Engage.Είναι ένα όμορφο πακέτο, πλούσιο σε ουσιώδες ώρες άπταιστου στρατηγικού gameplay.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.