PIKMIN 4 | MINI REVIEW

456

10 χρόνια μετά την κυκλοφορία του Pikmin 3 στο Wii U (RIP), η σειρά Pikmin επιστρέφει με την 4η κύρια έκδοση, και είπα πλέον ήταν καιρός να του δώσω την ευκαιρία του, αφού δεν είχα ξανά επαφή με τη σειρά.

Όλα αυτά βέβαια ήταν χάρης του εξαιρετικού demo που υπάρχει στο eShop, και σας επιτρέπει να μεταφέρετε το save file σας στο full version του παιχνιδιού.

Όταν βλέπεις ένα τόσο μεγάλο demo αρκετά πριν την κυκλοφορία του παιχνιδιού, καταλαβαίνεις πως οι developers πιστεύουν και είναι περήφανοι για το προϊόν τους, και αυτό φαίνεται από την πρώτη ματιά.

Πάμε λοιπόν να δούμε τις σκέψεις μας βάση με την δική μας πρώτη επαφή με τη σειρά, σε μια περιπέτεια που ακόμη διανύουμε με ένα μεγάλο χαμόγελο.

STORY

Παρόλο που δεν παίζω ένα παιχνίδι όπως το Pikmin 4 για την ιστορία του, αξίζει να αναφέρουμε πως υπάρχει ένα narrative που στήνει την σκηνή για να ξεκινήσει το παιχνίδι, και αυτό είναι η εξαφάνιση του Captain Olimar κατά τη διάρκεια μιας από τις περιπέτειες του. Σαν ο δικός σας χαρακτήρας, ξεκινάτε τη δική σας περιπέτεια με σκοπό να τον εντοπίσετε, και να σώσετε άλλους castaways κατά τι διάρκεια.

Αρκετά απλό premise, και οι χαρακτήρες δυστυχώς υποφέρουν από το να νιώθουν οι ίδιοι σε διαλόγους, χωρίς να κάνει κάποιος ιδιαίτερα stand out ή να φαίνεται πως έχουν ενδιαφέρον προσωπικότητα.

Παρόλα αυτά, το τί με τράβηξε στο παιχνίδι δεν είναι το premise κάποιου grand adventure, ή βαθιά γραμμένων χαρακτήρων, αλλά το εξαιρετικό gameplay.

Αυτό μου έγινε πολύ προφανές όταν κατάλαβα πόσο με ενοχλούσε που το παιχνίδι διακοπτόταν συνεχώς για νέα tutorials μαριναρισμένα με μικρούς διαλόγους, παίρνοντας τον χειρισμό από τα χέρια μου.

Ευτυχώς αυτά μπορούν να γίνουν skipped, αλλά μου φάνηκε πολύ περίεργο, διότι όπως είχα διαβάσει και σε μια συζήτηση online συνήθως η Nintendo, και συγκεκριμένα η φιλοσοφία του Miyamoto πάντα έβαζε πρώτο το gameplay και το hands on experience.

Συγκεκριμένα, για αυτό το topic, τα non-intrusive tutorials, αφιέρωσα ένα επεισόδιο από το δικό μου podcast, το Game Design Journal, το οποίο αν σας ενδιαφέρει μπορείτε να ακούσετε εδώ.

GAMEPLAY

Το Pikmin 4 στον πυρήνα του είναι ένα RTS (Real Time Strategy) puzzle game όπου χειρίζεστε τον καπετάνιο σας, όπου μπορεί να ελέγχει αυτά τα μικρά πλασματάκια ονόματι Pikmin.

Υπάρχουν συνολικά 9 διαφορετικά ήδη Pikmin, και το κάθε ένα έχει τις δυνάμεις και αδυναμίες τους. Για παράδειγμα, τα κίτρινα Pikmin δεν επηρεάζονται από τον ηλεκτρισμό, και μπορείτε να τα ρίξετε πιο μακριά.

Παρομοίως, τα κόκκινα Pikmin έχουν αντίσταση στη φωτιά, άρα αν ένα εμπόδιο φλέγετε, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτά.

Μαζί σας σε αυτή την περιπέτεια, έχετε και τον έμπιστο σας σκύλο, τον Oatchi. Ο Oatchi σας επιτρέπει να φτάσετε σε περιοχές που πριν ήταν αδύνατον, να κινήστε πιο γρήγορα και να σας βοηθήσει στα περισσότερα tasks όπως σας βοηθούν και τα Pikmin.

Ο ίδιος ξεκινά με βασικές ικανότητες, και κατά τι διάρκεια του παιχνιδιού μπορείτε να αναβαθμίσετε μόνιμα τις δυνατότητες του.

Παρομοίως, μπορείτε να ξοδέψετε ένα υλικό το οποίο σερβίρει σαν currency, για να αγοράσετε μόνιμα upgrades και στον παίκτη σας, αλλά και στον Oatchi, κάνοντας το progression να νιώθει αρκετά ουσιώδες και να επιβραβεύει τους παίκτες που προσπαθούν να μαζέψουν και να κάνουν τα πάντα.

Ακόμη όμως δεν αναφέραμε τι είναι ο σκοπός σας στο παιχνίδι, από την πλευρά του gameplay και όχι τις ιστορίας.

Για να μεταφερθείτε από περιοχή σε περιοχή (υπάρχουν 6 συνολικά περιοχές για να εξερευνήσετε), πρέπει να ενδυναμώσετε το πλοίο σας, και αυτό γίνετε μόνο μαζεύοντας Sparklium. Το Sparklium προέρχεται από τα Treasures, όπου είναι κρυμμένα collectibles στον κόσμο που πρέπει να μαζέψετε.

Το παιχνίδι είναι χωρισμένο σε μέρες, και στο τέλος της κάθε μέρας πρέπει να μαζέψετε όλα σας τα Pikmin για να επιστρέψετε στο πλοίο σας, αλλιώς θα χαθούν για πάντα, κάτι το οποίο νιώθει πολύ λυπηρό παρόλο που μπορείτε να τα αντικαταστήσετε.

Για πρώτη φορά όμως στην ιστορία της σειράς, το παιχνίδι προσθέτει και Night Expeditions, όπου σας επιτρέπει να παίξετε κατά τη διάρκεια της νύκτας με ένα νέο τρόπο που θυμίζει tower defense. Κατά τη διάρκεια των Night Expeditions, τα μόνα Pikmin τα οποία είναι διαθέσιμα είναι ένα καινούριο είδος Pikmin, τα Glow Pikmin.

TECHNICAL DELIVERY & VISUALS

Σαν first party τίτλος της Nintendo, δεν είχα καμία αμφιβολία πως το Pikmin θα χρησιμοποιούσε το Nintendo Switch στις full δυνατότητες του.

Το τί δεν περίμενα όμως, ήταν πόσο όμορφο θα ήταν και πόσο ομαλά θα έτρεχε.

Μιλούμε για κλειδωμένα 30FPS (και η αλήθεια, έπρεπε να το διπλοτσεκάρω online διότι στη μνήμη μου είναι τόσο ομαλό) και ένα κόσμο γλειφιτζούρι στο μάτι.

Πραγματικά το παιχνίδι είναι πανέμορφο στο Switch OLED.

Ακολουθεί ένα κλιπάκι με 2 λεπτά gameplay.

SUMMARY

Το Pikmin 4 είναι μια θριαμβευτική επιστροφή της σειράς, και η τέλεια ευκαιρία να το δοκιμάσετε και εσείς.

Εάν δεν είσαστε σίγουροι ακόμη, όπως είπα στην αρχή, υπάρχει ένα μεγάλο demo στο eShop που θα σας δώσει μια πολύ καλή γεύση αν το παιχνίδι αυτό είναι για εσάς.

Εγώ μπορώ να πω με ευκολία πως αν ψάχνετε κάτι χαλαρωτικό, κάτι γλυκό, κάτι να σπάσετε αυτή τη ρουτίνα επικών περιπετειών που μας έπνιξαν το πρώτο κομμάτι του 2023, και που θα μας πνίξουν στο υπόλοιπο μισό, δεν μπορείτε να πάτε λάθος με το Pikmin 4.

Το προσωπικό μου παιχνίδι χαλάρωσης αυτής της καλοκαιρινής περιόδου.

Ευχαριστούμε θερμά τη CD Media Κύπρου για την παραχώρηση του παιχνιδιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.