Octopath Traveler 2 | Review

391

Έχουν περάσει ακριβώς 58 ώρες από την ώρα που πάτησα NEW GAME, και έχω δει επιτέλους τα credits σε ένα παιχνίδι που αρχικά δεν είχα κανένα ενδιαφέρων να παίξω,
κυρίως λόγο της αντιμετωπίσεις που έλαβε το πρώτο στη σειρά… δεν μπορούσα να ήμουν περισσότερο λάθος…

Είπα πως δε θα έγραφα της τελικές μου απόψεις μέχρι να δω τα credits, διότι ήξερα από τις πρώτες 2 ώρες ότι το Octopath Traveler II ήταν μια ξεχωριστή περιπέτεια.

Μπορεί να ακούσατε κάποιες από τις σκέψεις μου ήδη στο επίσημο μας podcast, αλλά εδώ θα βρείτε λίγο πιο αναλυτικά την ολοκληρωμένη εικόνα για τον συγκεκριμένο τίτλο, πακεταρισμένα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να έχετε την όσο δυνατό καλύτερη εμπειρία μπορείτε.

ABOUT

Το Octopath Traveler II είναι ένα γράμμα αγάπης μιας εποχής η οποία έχει χαθεί στο ασταμάτητο πέρασμα του χρόνου.

Αυτό είναι εμφανές από το πρώτο λεπτό, όταν δείτε τη οπτική κατεύθυνση του παιχνιδιού. Υλοποιημένο με την HD-2D “μηχανή” της Square (Το παιχνίδι είναι υλοποιημένο στο Unreal Engine, αλλά ακολουθά τα 3 άλλα παιχνίδια της Team Asano εμφανισιακά που εμπίπτουν στην κατηγορία του HD-2D) το Octopath απευθείας θυμίζει κάτι που θα βλέπατε εν καιρώ SNES, αλλά κρατώντας μοντέρνα standards.

STORY

Η ιστορία, η μάλλον, οι ιστορίες που ακολουθείτε, είναι οκτώ. (Επειδή το παιχνίδι ονομάζετε OCTO-path… χα…χα, όχι?) Οκτώ ιστορίες, οκτώ χαρακτήρες.

Στην τελείως αρχή του παιχνιδιού, πριν από οποιοδήποτε tutorial, exposition ή άλλης μορφής introduction, σας δίνετε η ευκαιρία να διαλέξετε έναν από τους 8 χαρακτήρες.

Ο κάθε ένας με το δικό του Class, field abilities, latent power, όνειρα και ελπίδες. Κάνοντας την επιλογή σας, διαλέγετε τον/την πρωταγωνιστή του δικού σας ταξιδιού, και μπαίνετε απευθείας στον πρόλογο του συγκεκριμένου χαρακτήρα.

Ότι είδους ιστορία σηκώνει η όρεξη σας, θα την βρείτε. Μπορείτε να επιλέξετε τον Hikari, έναν πρίγκηπα του βασιλείου Ku, ο οποίος παλεύει για ένα αύριο χωρίς αιματοχυσίες, ή μπορείτε να επιλέξτε την Agnea, μια χορεύτρια η οποία θέλει να γίνει ένα λαμπρό αστέρι… οι διαφορές στον τόνο της κάθε ιστορίας είναι εμφανές πιστεύω μόνο από αυτά τα δύο παραδείγματα.

Τελειώνοντας τον πρόλογο του πρώτου σας χαρακτήρα, ο κόσμος ανοίγει και έχετε την ευχέρεια να εξερευνήσετε ότι εσείς θέλετε, και να πάτε όπου σας βγάλει ο δρόμος.

Στο ταξίδι σας, θα συναντήσετε και τους υπόλοιπους 7 ταξιδιώτες, θα τους βάλετε στην ομάδα σας, και θα μπορείτε να προχωρήσετε την ιστορία του κάθε ενός με όποια σειρά θέλετε.

Και τώρα η ερώτηση που είχαμε όλοι πριν κυκλοφορήσει το παιχνίδι, οι ιστορίες συναντώνται

Η απάντηση είναι ναι.

Μόλις τελειώσετε τις ιστορίες και των οκτώ, μαζί με τα cross-paths (μικρές ιστορίες με δύο χαρακτήρες), ένα τελευταίο κεφάλαιο ξεκινά, όπου τα μονοπάτια και η περιπέτεια του κάθε ενός συναντιέται. Δε θα πω τίποτα άλλο όμως πάνω σε αυτό.

Μπορώ όμως να πω πως και οι 8 ιστορίες ήταν ενδιαφέρων, και θα της θυμάμαι για αρκετό καιρό. Σε τυπικό JRPG fashion, περιλαμβάνονται πολλά θετικά μηνύματα, και οι χαρακτήρες είναι καλογραμμένοι, αντιμετωπίζοντας κάποιες καταστάσεις αρκετά ανθρώπινα παρόλο της ασχήμιας του κόσμου όπου ζουν.

Ο αγαπημένος μου από τους οκτώ είναι ο Partitio, ένας έμπορος που έχει σαν σκοπό να εξαλείψει “αυτό το δαιμόνιο που αποκαλείτε φτώχια” όπως λέει και ο ίδιος.

GAMEPLAY

Το Gameplay χωρίζετε σε δύο βασικά κομμάτια, exploration και combat.

EXPLORATION

Με το που τελειώνετε τον πρόλογο του επίλεκτου χαρακτήρα σας, ο κόσμος ανοίγει και μπορείτε να εξερευνήσετε όσο ποθεί η καρδιά σας.

Υπάρχουν 2 βασικοί μηχανισμοί που παίζουν μεγάλο ρόλο στον κόσμο, εκτός μάχης.

  1. Η δυνατότητα να αλλάξετε από μέρα σε νύκτα και ανάποδα με το πάτημα ενός κουμπιού (και ανάποδα)
  2. Το field ability του κάθε χαρακτήρα από το party σας, αναλόγως της κατάστασης της ημέρας (νύχτα/ πρωί)

Ο κάθε χαρακτήρας έχει το δικό του field ability το οποίο συσχετίζετε με το Class του, επιτρέποντας σας να μάθετε πληροφορίες, να κλέψετε, να αγοράσετε, να κάνετε recruit… και άλλα.

Έχω περάσει δεκάδες ώρες απλός εξερευνώντας και παίζοντας με όλα τα field abilities στη διάθεση μου για να μάθω περισσότερα για τον κόσμο, τους χαρακτήρες, και να ενδυναμώσω τους χαρακτήρες μου με αντικείμενα.

Ο κόσμος είναι πολύ καλά σχεδιασμένος, και παντού υπάρχουν κρυμμένα πράγματα να βρείτε. Συνιστώ να απολαύσετε το exploration όσο μπορείτε, είναι ένα από τα highlights του παιχνιδιού.

Εξερευνώντας εκτός πόλεων, μπορείτε να συναντήσετε εχθρούς σε μορφή random encounters. Πρέπει να παραδεχτώ πως από ένα σημείο και μετά, περνώντας από περιοχές που έχω είδη κάνει outlevel κατά πολύ, ήταν λίγο κουραστικό να μπαίνω και να βγαίνω από random encounters.

Αυτό μπορεί να μειωθεί με passive skills που μπορείτε να βάλετε στους χαρακτήρες σας ανάλογος του main/ sub class σας, αλλά απλώς μειώνει το encounter rate, δεν το φεύγει εντελώς. Ήταν το μόνο μου παράπονο, αλλά σε σύγκριση με όλο το πακέτο δεν το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό.

COMBAT

Η μάχες είναι turn based, και χρησιμοποιούν ένα σύστημα πολύ κοντά με το “Brave” σύστημα από το Bravely Default series.

Κάθε γύρο, οι χαρακτήρες σας κερδίζουν 1 BP το οποίο γίνετε stack, και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε όποτε θέλετε για να “ενδυναμώσετε” την ικανότητα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, είτε αυτό είναι extra basic attacks, είτε απλός να ενδυναμωθεί το effect κάποιου buff.

Η κάθε δυνατότητα αντιδρά διαφορετικά, αλλά το παιχνίδι κάνει πολύ καλή δουλειά στο να σας εξηγεί ακριβώς τι θα γίνει.

Δε θέλω να κάνω spoil οτιδήποτε άλλο για το combat system, αλλά το λέω με ΣΙΓΟΥΡΙΑ είναι το καλύτερο turn based combat system που είχα την τιμή να παίξω μαζί του. Ναι, ακόμη καλύτερο και από το Press Turn system του Shin Megami Tensei V.

SOUNDS/VOICES

Εξαιρετικά καλοί voice actors δίνουν ζωή στους οκτώ ήρωες, αλλά ακόμη και στους φίλους και εχθρούς που συναντούν. Το παιχνίδι περιέχει και Αγγλικό και Ιαπωνικό dub, και εγώ το έχω παίξει στο Αγγλικό.

Τώρα μιλώντας για τους ήχους και το soundtrack, τι περισσότερο μπορώ να πω από “περιμένω ήδη το release στο Spotify” για να μπορώ να ακούω σε loop το theme του πολυαγαπημένου μου Partitio.

Η χρήση μουσικής σε κρίσιμες στιγμές, είτε μάχης, είτε κλιμάκωσης μιας ιστορίας καταφέρνει να ξυπνά και να κινεί συναισθήματα μέσα μου που με κάνει να βιώνω την ιστορία του παιχνιδιού σε ακόμη βαθύτερα επίπεδα.

Masterclass.

TECHNICAL DELIVERY

Το review γίνετε στη Nintendo Switch έκδοση, και το παιχνίδι διατηρεί 30FPS κατά όλη τη μεγαλύτερη διάρκεια του gameplay (exploration & combat) με μικρές εξαιρέσεις όταν υπάρχουν πάρα πολλοί NPCs στην οθόνη είτε λόγο ιστορίας, είτε combat. 

Αυτές οι περιπτώσεις είναι πολύ μεμονωμένες όμως και δεν θεώρησα καμία στιγμή πως παίζω κατώτερης ποιότητας version επιλέγοντας να το παίξω στο Switch.

Πιστεύω πως είναι η καλύτερη έκδοση λόγο του είδος παιχνιδιού και τη δυνατότητα να το παίξω handheld. Το Steam Deck είναι ακόμη μια πολύ καλή επιλογή, αλλά για λόγους οθόνης και μπαταρίας, επιμένω πως το Switch προσφέρει την καλύτερη εμπειρία.

Εξαιρετικό port.

SUMMARY

Το Octopath Traveler II είναι ένα γράμμα αγάπης μιας εποχής η οποία έχει χαθεί στο ασταμάτητο πέρασμα του χρόνου.

Μιλώντας από την καρδιά μου, είναι από τα λίγα παιχνίδια που αξίζουν το πολυζητούμενο 10. Κατάφερε να ξυπνήσει μέσα μου συναισθήματα τα οποία μου θυμίζουν τους λόγους που παίζω παιχνίδια.

Αν ακόμη δεν έχετε πειστεί, μπορείτε να κατεβάσετε το demo στην πλατφόρμα της επιλογής σας, που σας επιτρέπει να παίξετε 3 ώρες και να μεταφέρετε το save file σας στο full παιχνίδι.

Ευχαριστούμε θερμά τη CD Media Κύπρου για την παραχώρηση του παιχνιδιού.

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Χαρακτήρες/ Κόσμος
10
Gameplay
10
Ηχητικός Τομέας
10
Ψυχαγωγία
10
Αντοχή στον Χρόνο
10
Προηγούμενο άρθροΤελικά η Ubisoft το μετάνιωσε – Ούτε αυτή θα συμμετέχει στην Ε3 2023
Επόμενο άρθροΑπολαύστε 10 λεπτά Gameplay πλάνων από το The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom
Lefkos Savvides
Resident Nintendo & JRPG nerd. Go read The House In Fata Morgana.
octopath-traveler-2-reviewΤο Octopath Traveler II είναι ένα γράμμα αγάπης μιας εποχής η οποία έχει χαθεί στο ασταμάτητο πέρασμα του χρόνου. Μιλώντας από την καρδιά μου, είναι από τα λίγα παιχνίδια που αξίζουν το πολυζητούμενο 10. Κατάφερε να ξυπνήσει μέσα μου συναισθήματα τα οποία μου θυμίζουν τους λόγους που παίζω παιχνίδια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.