Hogwarts Legacy | Review

544

Το παιχνίδι που περιμένω εδώ και 20 χρόνια είναι επιτέλους στα χέρια μου, και είναι όσο  μαγικό έλπιζα να είναι. Κυκλοφορώντας επίσημα στις 10 Φεβρουαρίου 2023, το Hogwarts Legacy είναι ένα Open World RPG το οποίο διαδραματίζετε στο Wizarding World universe, μένοντας πιστό στα βιβλία, έχοντας τον απόλυτο σεβασμό στο πηγαίο υλικό.

Μόλις επέστρεψα στο Hogwarts, ένιωσα τα ίδια συναισθήματα που νιώθεις όταν δεις έναν φίλο από τα παλιά, και κάθεστε με τις ώρες για να κάνετε catch-up από εκεί που είχατε μείνει Μπορεί εσείς να είστε διαφορετικοί, αυτός να είναι διαφορετικός, αλλά η μαγεία παραμένει.

Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά, τι είναι το Hogwarts Legacy και γιατί έχω χάσει τα φώτα μου.

STORY

Το Hogwarts Legacy διαδραματίζετε αρκετά πριν την ιστορία του Harry Potter που μπορείτε να ζήσετε είτε διαβάζοντας τα βιβλία ή βλέποντας τις ταινίες.

Στο παιχνίδι, δημιουργείτε και ενσαρκώνετε τον δικό σας χαρακτήρα, και ξεκινάτε το ταξίδι σας, σαν ένας πεμπτοετής μαθητής στο Hogwarts.

Δεν αργούν τα πράγματα να πάνε στραβά, και μέσα στην πρώτη ώρα, ανακαλύπτετε πως έχετε την δυνατότητα να δείτε απομεινάρια κάποιου αρχαίου είδος μαγείας.

Στα παρασκήνια φαίνεται πως ξεκινά μια αντίσταση από καλικάντζαρους με αρχηγό τον Ranrok, ένα άκρως επικίνδυνο καλικάντζαρο ο οποίος έχει συμμαχήσει με έναν μάγο, εν ονόματι Rookwood.

Εσείς τώρα καλείστε να εξιχνιάσετε το μυστήριο αυτής της αντίστασης, να ανακαλύψετε τι ακριβώς είναι αυτή η αρχαία μαγεία που μόνο εσείς μπορείτε να δείτε, ενώ παράλληλα φοιτάτε κανονικά σαν ένας πεμπτοετής μαθητής στο Hogwarts.

Σαν λάτρεις του Wizarding World, έχω να πω πως καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού (έχω τελειώσει το Main Quest στις 22 ώρες περίπου~), ήμουν καθηλωμένος και δεν βρήκα το παιχνίδι καθόλου βαρετό, μπορεί λόγο του πολύ καλού κατά τι γνώμη μου pacing.

Παρόλο που έχω κάποια θέματα με τον τρόπο που φτάνει στην κλιμάκωση της η ιστορία, και την αδιαφορία που δείχνει ο χαρακτήρας μου σε κάποια σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν με τον τρόπο που αντιδρά, αγάπησα την κάθε μου στιγμή σε αυτό τον κόσμο.

Εκτός από την κύρια ιστορία όμως, υπάρχουν πάρα πολλά side quests και relationship quests τα οποία μπορείτε να ολοκληρώσετε. Έχω προσέξει πως πράγματα που γίνονται στα relationship quests αναφέρονται και μέσα στο main story, κάνοντας την εμπειρία διαφορετική με όσους διάλεξαν να μην τα ολοκληρώσουν/ τα ολοκλήρωσαν με διαφορετική σειρά.

Επίσης, μιλώντας με έναν φίλο ο οποίος είναι σε διαφορετικό οίκο από εμένα (Για όσους αναρωτιόνται, στο παιχνίδι είμαι Hufflepuff), κάποια plot points μέχρι τώρα και ο τρόπος που φτάσαμε σε αυτά, διέφεραν, κάνοντας δεύτερο, και τρίτο playthrough ακόμη πιο ενδιαφέρον.

GAMEPLAY

Το Gameplay του Hogwarts Legacy είναι πολύ special.

Έχετε πρόσβαση σε αρκετά spells, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εντός και εκτός μάχης, για να λύσετε puzzles και να ανακαλύψετε μυστικά στον κόσμο.

Θέλετε να κάψετε κάποια κλαδιά για να μπορείτε να περάσετε από κάπου? Χρησιμοποιείτε ένα από τα fire spells σας!

Θέλετε να έχετε περισσότερη ορατότητα στο σκοτάδι? Χρησιμοποιείστε το Lumos.

Ένα pro-tip, χρησιμοποιείτε το Revelio όσο ποιο συχνά μπορείτε! Ποτέ δεν ξέρετε τι κρύβετε κοντά σας.

Πάμε τώρα στο combat, όπου η Avalanche έχει υλοποιήσει ένα εξαίρετο fast-paced combat system που ταιριάζει αφάνταστα στο theme του παιχνιδιού.

Εάν έχετε παίξει είτε τα Batman Arkham Games, είτε τα Shadow of Mordor/ War, τότε είναι εύκολο να φανταστείτε πως μοιάζει το combat.

Έχοντας ένα basic attack το οποίο είναι tied στο δεξί κουμπί σκανδάλης σας (R2/RT), ρίχνετε βασικά ξόρκια στους αντιπάλους σας, και χρησιμοποιώντας τα επιπρόσθετα ξόρκια που έχετε μπορείτε να κάνετε ενδιαφέροντα combos όπου σας επιτρέπουν να αντιμετωπίσετε τους εχθρούς σας με δημιουργικούς τρόπους.

Εφόσον το παιχνίδι είναι RPG, αναμενόμενο ήταν και η συμπεριλάβει ενός Talent System, όπου ξοδεύετε πόντους ταλέντων που παίρνετε με το κάθε level, για να ξεκλειδώσετε καινούριες παθητικές ικανότητες για τα υφιστάμενα ξόρκια σας, ή τον χαρακτήρα σας.

Σημαντικό να αναφέρω πως δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξετε τους πόντους ταλέντων σας, γι’ αυτό να σιγουρευτείτε για τις επιλογές σας πριν τις κάνετε.

Κάτι το οποίο δεν περίμενα προσωπικά να μου αρέσει ήταν το stealth approach.

Συνήθως σε RPGs με καλό combat system αποφεύγω να χρησιμοποιώ stealth, αλλά στο Hogwarts Legacy ήταν κάτι το οποίο απόλαυσα αρκετά.

Το μόνο μου παράπονο… που είναι το Quidditch?

OPEN WORLD

Εξερευνώντας λοιπόν το μεγάλο Hogwarts, μπορείτε να ανοίξετε fast travel points τα οποία σας επιτρέπουν να μεταφερθείτε αμέσως εκεί μέσω του χάρτη σας.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, μιας και ο χάρτης του παιχνιδιού είναι αρκετά μεγάλος!

Εκτός από το κάστρο, μπορείτε να επισκεφτείτε το Hogsmeade όπου μπορείτε να βρείτε διάφορα καταστήματα και side quests.

Χαίρομαι να αναφέρω ότι στο παιχνίδι, παίρνετε πρόσβαση σε ιπτάμενη σκούπα σχετικά γρήγορα, και σας επιτρέπει να απολαύσετε τα μαγευτικά τοπία της Σκωτίας όπως τα απεικόνισαν οι developers της Avalanche.

Μέσα στον πυκνό κόσμο, μπορείτε να βρείτε πολλά ουσιώδες πράγματα να ασχοληθείτε.

Από κρυμμένες σπηλιές που προσφέρουν puzzles με θησαυρούς  για να ενισχύσετε το equipment σας, σε τέρατα τα οποία μπορείτε να δαμάσετε με τη μαγική σας βαλίτσα για να τα σώσετε από κυνηγούς, το Wizarding World ποτέ δεν ήταν τόσο ζωντανό.

Μπορείτε να μαζέψετε υλικά, να βάλετε μίγματα φίλτρων να γίνονται, να πάτε να βοηθήσετε κάποιο/α συμμαθητή/ια σας που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, να σώσετε τον όμορφο ιππόγρυπα που βρήκατε στο δάσος, να λύσετε ένα puzzle που άφησε πίσω ο ξακουστός Merlin, να αγναντεύετε στα άστρα του ουρανού με ένα από τα διάσπαρτα astronomy tables, και μετά να πάτε να δείτε τα φυτά που έχετε φυτέψει αν έχουν μεγαλώσει.

Α, έχω αναφέρει πως επίσης μπορείτε να βάλετε τα ζώα που έχετε σώσει να κυκλοφορούν ελεύθερα στο Room of Requirement, να τα ταΐζετε , να τα χτενίζετε, να μαζεύετε υλικά που σας αφήνουν, και να τα χρησιμοποιείτε για να ενδυναμώσετε το equipment σας? Επειδή μπορείτε!

Δεν το περίμενα αρχικά, αλλά το Hogwarts Legacy προβάλλει μια πολύ άνετη ατμόσφαιρα, και θα το αποκαλούσα cozy game με τα όλα του. (Ναι, ακόμη και decorative space, το οποίο έρχεται με το Room of Requirement)

SOUNDS/VOICES

Το Hogwarts Legacy είναι fully voice acted, και αυτό βοηθά να φέρει τη μαγεία στη ζωή.

Οι περισσότεροι χαρακτήρες έχουν πολύ καλό performance και delivery των επιθέσεων τους, αλλά ο/η main character εδώ υστερεί.

Μπορεί να συμβεί κάτι αρκετά σημαντικό στην ιστορία, όπου θα περίμενες κάποιον άνθρωπο να δείξει συγκεκριμένα συναισθήματα, αλλά ο/η main character αρκετές φορές θυμίζει άκαρδο robot.

Δεν ισχύει πάντοτε αυτό, και μπορεί κατά κύριο λόγο να ευθύνεται το περιεχόμενο του διαλόγου.

Παρόλα αυτά είναι κάτι που έχω προσέξει, και σε ένα παιχνίδι όπου δεν έχω κάτι άλλο αρνητικό να πω, είναι πολύ σημαντικό να το αναφέρω.

Εκτός αυτού, η μουσική και sound effects, με κάνουν να νιώθω ξανά σαν παιδί, όπως όταν επισκέφτηκα το Hogwarts για πρώτη φορά στο PS1 μου.

TECHNICAL DELIVERY

Παίζοντας το παιχνίδι στο PS5, δεν μπορώ να πω ότι παρατήρησα οτιδήποτε τεχνικά θέματα, εκτός λίγων πολύ μεμονωμένων περιπτώσεων, αλλά θα τα αναφέρω για να είμαι σωστός.

Σε κάποιες περιπτώσεις, πηγαίνοντας σε κάποια πόρτα για να ανοίξει, έχω παρατηρήσει ότι αργεί λίγο μέχρι να φορτώσει το δωμάτιο πίσω από την πόρτα, και έτσι η πόρτα παραμένει κλειστή για ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Κατά το 99.99% το framerate ήταν σταθερό στα 60FPS, αλλά υπήρχε μία περίπτωση όπου το framerate έπεσε για 2-3 δευτερόλεπτα σε πολλά χαμηλά νούμερα, λογικά είχε να κάνει με τον αριθμό εχθρών στην οθόνη μου. Πολύ μεμονωμένο περιστατικό, μόνο σε ένα story mission.

Και τέλος, είχα βάλει το PS5 μου σε rest mode ενώ ήμουν σε dialogue selection, μέσω remote play, και όταν το άναψα ξανά το παιχνίδι είχε σπάσει, με αποτέλεσμα να με επιστρέψει στο PS5 home menu.

Αυτό από μόνο του δεν θα ήταν πρόβλημα, αλλά μαζί αυτού, το autosave μου είχε γίνει corrupted, και έπρεπε να κάνω reload από το τελευταίο manual save, το οποίο ήταν μόνο 3 λεπτά πριν, αλλά keep that in mind.

Πολύ περίεργο και συγκεκριμένο συμβάν, άλλα worth mentioning.

SUMMARY

Το Hogwarts Legacy θριαμβεύει να φέρει τον κόσμο του Wizarding World στη μοντέρνα gaming σκηνή, θυμίζοντας το πολυβραβευμένο Witcher 3 σε δομή, και παράλληλα τιμώντας το πηγαίο υλικό το οποίο το εμπνέει.

Χαρά μου να επιστρέψω στο Hogwarts και να ξαναζήσω την μαγεία, και ευελπιστώ να μην είναι η τελευταία φορά.

Μέχρι τότε, εγώ θα συνεχίσω την περιπέτεια μου, εξερευνώντας κάθε γωνιά αυτού του μαγικού κόσμου, και τολμώ να αποκαλέσω το Hogwarts Legacy ένα από τα παιχνίδια που θα μείνει στο μυαλό μου για πάντα.

Ευχαριστούμε θερμά την CD Media Κύπρου για την παραχώρηση του παιχνιδιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.