Forspoken | Review

367

Μετά από πολύ καιρό αναμονής και ενθουσιασμού από το κοινό από την αποκάλυψη του το 2020, η Square Enix επιτέλους κυκλοφόρησε το νέο Action/RPG της παιχνίδι Forspoken για το PS5 και PC.

Το Forspoken είναι μια εντελώς νέα σειρά της Square Enix, με πρωτότυπες ιδέες που ήταν εμφανές από το πρώτο trailer που κυκλοφόρησε, ότι δεν θα ήταν παρόμοιο με άλλα παιχνίδια που βγήκαν πρόσφατα.

Ένα παιχνίδι που διαδραματίζεται σε ένα ξένο κόσμο με μαγικά, parkour και μία πρωταγωνίστρια που ταξίδεψε από τον κόσμο μας σε αυτόν και εμείς να τον εξερευνούμε μαζί, της καθώς ανακαλύπτουμε και τα μυστικά του.

STORY

Η ιστορία του Forspoken διαδραματίζεται στον μαγικό κόσμο της Athia, με την πρωταγωνίστρια μας την Frey. Η Frey, είναι μία νεαρή κοπέλα που ζει και μεγαλώνει στην Νέα Υόρκη. Δυστυχώς όμως έχει σταθεί άτυχη στην ζωή της, καθώς βρέθηκε σε μία δύσκολη κατάσταση δίχως χρήματα, φίλους, οικογένεια και βρίσκει συνέχεια μπελάδες αφού προσπαθεί να επιζήσει μέσα σε μία ζούγκλα από τσιμέντο.

Όλα αυτά αλλάζουν όμως όταν μια μέρα ανακάλυψε ένα μαγικό σιδηρά χειρίς με την ικανότητα να μιλά. Του δίνει το όνομα “Cuff” και την ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο της Athia, ένα πανέμορφο κόσμο όπου διοικείτε από τέσσερις μαγικές γυναίκες με τίτλο Tantas.

Οι Tantas έχουν τρελαθεί και πλέον ο κόσμος της Athia έχει καταστραφεί από μία καταιγίδα εν ονόματι “The Break”.

Η Frey είναι η μόνη που δεν επηρεάζεται από την καταιγίδα και ξεκινά το ταξίδι της με την βοήθεια του “Cuff” για να ανακαλύψει τις δυνάμεις της, τα μυστικά του μαγικού κόσμου άλλα και πώς να πάει πίσω σπίτι της.

Η ιστορία μπορώ να πω πως είναι πολύ ενδιαφέρον, και από την αρχή μέχρι το τέλος σου κρατά το ενδιαφέρον να μάθεις τι θα γίνει στο επόμενο story quest. Η Frey είναι αρκετά συμπαθητική από την αρχή και θέλεις να την βοηθήσεις να κατακτήσει τους στόχους της.

Δυστυχώς όμως δεν μπορώ να πω το ίδιο για τα side quests. Τα περισσότερα ένιωθαν ότι ήταν εκεί απλά για να νιώθει πιο γεμάτο το παιχνίδι και δυστυχώς δεν ένιωθαν ιδιαίτερα ουσιώδες. Πολλοί NPC δεν ένιωθαν ρεαλιστικοί αρκετά για να μπορείς να απορροφηθείς στο παιχνίδι με συνέπεια να μην σε ενδιαφέρει αρκετά να τους βοηθήσεις με τα προβλήματα τους.

GAMEPLAY

Εδώ κρύβετε το καλύτερο κομμάτι του Forspoken. Το combat νιώθει γρήγορο και fluid, χωρίς να νιώθει clunky που ήταν η μεγαλύτερη μου φοβία.

Στην αρχή δυστυχώς ήμουν λίγο απογοητευμένος λόγο του ότι αργεί λίγο να σου δώσει πολλά abilities και spells είτε είναι σε combat είτε se traversal. Στην συνέχεια όμως όταν ξεκλειδώθηκαν εντελώς νέα spells και abilities το game play άλλαξε ραγδαία και σιγά-σιγά ένιωθε πολύ πιο rewarding. Υπάρχει μία καλή ποικιλία από abilities στο παιχνίδι, αν και δεν είναι πολύ βαθύ το combat, το αναπληρώνει όμως με πολλές επιλογές που κάποιες φορές γίνονται συγχυστηκές ειδικά όταν είσαι στη μέση ενός μιας μάχης για καλό ή κακό.

Το ίδιο ισχύει και για το parkour αφού στην αρχή ένιωθε αργό άλλα σιγά-σιγά ξεκλειδώνονται και πολλές ικανότητες για να γίνει πολύ πιο γρήγορο και ομαλό.

Πιο πάνω αναφέρθηκε πώς το παιχνίδι είναι και RPG, αυτό φαίνεται με το upgrade system του gear και τον διαφόρων abilities και character attributesΜπορείς επίσης να κάνεις craft items με διάφορα materials που βρίσκεις στον κόσμο.

Στον μεγάλο κόσμο του Athia υπάρχουν πολλές δραστηριότητες όπως dungeons, collectibles, chests, puzzles, trials, towers. Εδώ μπορείς να εξερευνήσεις και να δυναμώσεις την Frey και να την εξοπλίσεις με πιο δυνατό gear σαν necklaces, cloaks και nails.

Δυστυχώς το παιχνίδι έρχεται σε ένα σημείο που έχεις τόσα πολλά πράγματα να κάνεις και να δυναμώσεις που στο τέλος κάποια ξεχνάς επειδή δεν έχεις χρόνο ή έχεις δυναμώσει αρκετά που δεν χρειάζεται άλλο.

Να σημειωθεί ότι το παιχνίδι παίχτηκε στην default δυσκολία που γενικά έδωσε μια δυσκολία αλλά και πάλι ένιωθε πολύ εύκολο μετά από λίγη ώρα sidequesting και upgrading. Πιστεύω με όλα τα συστήματα που πρόσφερε το παιχνίδι ίσως κάποιο balancing να τους έδινε παραπάνω σημασία για να τα εξερευνήσεις και να τα αναβαθμίσεις. Θα πρότεινα την default δυσκολία για κάποιο που θέλει να παίξει μόνο το main quest του παιχνιδιού.

GRAPHICS

Τα γραφικά ήταν ικανοποιητικά αλλά για μια εταιρεία σαν AAA τίτλος πιστεύω ότι θα μπορούσαν και καλύτερα. Δεν είναι ότι είναι άσχημο, αντίθετα είναι πολύ όμορφο παιχνίδι που σε αφήνει να διερωτάσαι αν είχε λίγο περισσότερο καιρό πώς θα μπορούσε να φαίνεται.

Μεγάλα κομμάτια του κόσμου νιώθουν πολύ άδεια και πολλά πράγματα νιώθεις ότι τα είδες ήδη περισσότερες φορές απ’ότι θα ήθελες.

Το optimization του παιχνιδιού θα μπορούσε επίσης να ήταν λίγο καλύτερο καθώς ακόμα και στο PS5 που έπαιξα το παιχνίδι είχα πολλά frame-drops ακόμα και στο performance setting.

Το παιχνίδι στο PS5 έχει 3 graphic settings, Quality, Ray-Tracing και Performance. Από αυτά τα 3 διάλεξα το performance αφού το γρήγορο gameplay το ζητούσε ανεπιφύλακτα και πραγματικά κάνει την εμπειρία πολύ καλύτερη.

Να σημειωθεί ότι ο Dualsense μοχλός κατά την διάρκεια του παιχνιδιού είχε υπέροχη απόδοση, νιώθεις με ακρίβεια την κάθε επίθεση και βήμα. Ακόμα και τα adaptive triggers έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ σωστά και οι επιθέσεις έχουν μία “βαρύτητα” μέσα τους.

SOUNDS

Το voice acting της Frey και του Cuff προσωπικά πιστεύω πως ήταν εξαιρετικά καλό και για πολλούς άλλους κύριους και υποστηρικτικούς χαρακτήρες με άφησε ευχαριστημένο, αν και πολλές φορές το σενάριο και ο διάλογος καταντούσε λίγο κουραστικός με φτωχές επιλογές λέξεων.

To soundtrack ήταν ωραίο, ήταν κατάλληλο για κάθε σκηνή και χρησιμοποιήθηκε σωστά να βοηθήσει την σοβαρότητα της κάθε κατάστασης και να φέρει πολλών ειδών συναισθήματα.

Τα sound effects που αποτελούν ακόμα ένα πολύ σημαντικό μέρος του παιχνιδιού με άφησαν ευχαριστημένο. Χρησιμοποιώντας ακουστικά κεφαλής, στο σύνολο όλος ο ήχος ήταν αρκετά ικανοποιητικός για να ενταχθώ στο κόσμο του παιχνιδιού.

SUMMARY

Το Forspoken για εμένα ήταν μία ευχάριστη έκπληξη και παρόλο που είχα κάποια θέματα μαζί του πιστεύω πως αξίζει να το παίξετε.

Απλά κάποια από αυτά τα θέματα ακόμα και μικρά το κρατούν πίσω από το να είναι ένα πραγματικό αριστούργημα και πιστεύω πως αν είχε παραπάνω χρόνο ή κάποια πιο συγκεκριμένη κατεύθυνση θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα στη τελική.

Ευχαριστούμε θερμά την CD Media Κύπρου (G3 Great Games) για την παραχώρηση του παιχνιδιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.