Diablo 4 | Review

388

Ήρθε η ώρα ξανά να νιώσουμε τον τρόμο που επικρατεί στον κόσμο του Sanctuary, καθώς οι πύλες της κολάσεως έχουν ανοίξει για ακόμη μία φορά.

Ο βασιλιάς των action role-playing παιχνιδιών επιστρέφει μετά από 11 ολόκληρα χρόνια με νέες ιδέες και αναβαθμισμένα συστήματα!

Αρκετός καιρός πέρασε από την κυκλοφορία του Diablo 3, πολλοί fans έμειναν απογοητευμένοι από το πιο “cartoony” λουκ του παιχνιδιού και το ότι η ιστορία του παιχνιδιού και το σκηνικό δεν ένιωθε αρκετά σκοτεινό σαν το 2. Αυτά όλα αλλάζουν με το νέο παιχνίδι καθώς οι developers άκουσαν τους fans και πλέον το νέο παιχνίδι επιστρέφει πιο σκοτεινό από ποτέ.

Βέβαια αυτό πέφτει στο γούστο του κάθε διαφορετικού παίκτη και αρκετές άλλες αλλαγές ίσως αλλάξουν γνώμες σε κάποιους, γι’ αυτό θα δούμε παρακάτω τι μας περιμένει σε αυτή την νέα κυκλοφορία.

STORY

Δεν είναι μυστικό από τα trailer πως η Lilith επέστρεψε, και αναζητά χάος στον κόσμο του Sanctuary αφού ένας μυστηριώδης άντρας την έχει ελευθερώσει στον κόσμο μας.

Περνούμε ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας να ακολουθούμε τον μυστηριώδη άντρα και να βρούμε τρόπο να σταματήσουμε μαζί με τον χαρακτήρα που διαλέγουμε στην αρχή του παιχνιδιού.

Ένα πολύ εντυπωσιακό κομμάτι του νέου παιχνιδιού είναι τα cutscenes αφού είναι πλέον κινηματογραφικής ποιότητας και σου δείχνουν επίσης και τον παίχτη σου καθώς είναι in-game. Θα έλεγα πως αυτό κάνει το παιχνίδι πολύ πιο ενδιαφέρων αφού μπορείς να αφοσιωθείς ευκολότερα στην ιστορία από ποτέ, μεγάλο μπράβο στην ομάδα γι’ αυτό.

Η ιστορία και ο κόσμος μετά από τα παράπονα του κόσμου έχει πάρει μία απότομη στροφή προς το “καταθλιπτικό”, όπου περπατάς βλέπεις κόσμο να υποφέρει, να εκμεταλλεύεται, να σκοτώνει και άλλα πολλά αρνητικά σενάρια που μπορείτε να σκεφτείτε για να κάνετε ένα κόσμο όσο πιο “σκοτεινό” γίνεται. Σε βάζει σε μια αίσθηση απεγνωσμένης και καταστροφικής αλλαγής στον κόσμο από τα πρώτα λεπτά και σε τραβά στο να βοηθήσεις να σταματήσεις το κακό που τον μόλυνε.

GAMEPLAY

Εδώ είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού αφού ξεκινά και τελειώνει με αυτό.

Το Diablo έκανε πάντα ένα πράγμα σωστά, και αυτό ήταν το gameplay, περιμέναμε πολλά φέτος και ειδικά μετά από τα μικρά trailer που είδαμε πριν την κυκλοφορία του παιχνιδιού ήμασταν σίγουροι πως αυτό θα ήταν κάτι ξεχωριστό.

Θα ευχαριστηθείτε να μάθετε πως το gameplay νιώθει καλύτερο από ποτέ, οι κινήσεις και οι διάφοροι συνδυασμοί των skills επιτρέπουν για πολύ πιο μεγάλους συνδυασμούς “builds” από ποτέ. Για παράδειγμα εγώ διάλεξα τον Druid γιατί ήθελα να εκπληρώσω την επιθυμία μου να παλεύω σαν λύκος από την πρώτη στιγμή που είδα το gameplay trailer. Στην συνέχεια βαρέθηκα και είπα να δοκιμάσω να δαμάζω κεραυνούς και να κτυπώ όλους τους εχθρούς μου από μακριά, το Diablo 4 μου επέτρεψε να κάνω ακριβώς αυτό και αν ήθελα τα συνδύαζα. Ίσως διάλεγα και μετά να γίνω αρκούδα, και αυτό είναι μία πιθανότητα!

Υπάρχουν 5 classes να διαλέξει ο παίκτης στην αρχή του παιχνιδιού, που αποτελούνται από τους: Barbarian, Druid, Necromancer, Sorceress, Rogue και ο καθένας παίζει πολύ διαφορετικά από τον άλλο.

Μπορείς επίσης να αλλάξεις την εμφάνιση του χαρακτήρα σου μέσω του character creator δίνοντας σου την ευκαιρία να δώσεις στον παίχτη σου το λουκ που σου αρέσει.

Το νέο παιχνίδι είναι πάντα online και αυτό είναι το ίδιο και για της κονσόλες, ο λόγος είναι ότι πλέον μπορείς να βλέπεις άλλους παίκτες στον κόσμο για να τους βοηθάς ή να σε βοηθούν σε διάφορα world events και world bosses ή ενάντια τους σε PVP.

Στον κόσμο εκτός από το main quest μπορείς να κάνεις και side quests που σε περνούν σε διάφορα μέρη του χαρτί να εξερευνήσεις τα τοπία. Τα βρήκα καλή ευκαιρία να μάθω το παιχνίδι καλύτερα και να εκτιμήσω τα διάφορα σκηνικά και σενάρια που έβαλαν οι δημιουργοί κρυμμένα στο κόσμο.

Στο παιχνίδι εννοείτε πως υπάρχει και το gear και αυτό έχει τα διάφορα rarities όπως πάντα. Τώρα τα gear παίζουν μεγάλο ρόλο στα builds αφού ένα item μπορεί να έχει βοηθήματα για skills συγκεκριμένα και αυτό το κάνει λίγο δύσκολο να αλλάζεις builds αν θέλεις να είσαι όσο πιο δυνατός μπορείς. Θα χρειαστεί κάποιου είδους crafting και grinding να βρεις το τελικό σου build.

Υπάρχουν στο παιχνίδι microtransatctions αλλά είναι μόνο εμφανισιακά και δεν επηρεάζουν το παιχνίδι με κάποιο τρόπο. Επίσης αξιοσημείωτο πως ανακοινώθηκε ήδη και battle pass και έμεινε να δούμε πως αυτό θα αλλάξει το παιχνίδι.

GRAPHICS

Ίσως το πιο όμορφο ARPG για εμένα προσωπικά, έρχονται όλα και δένουν στο Diablo 4 ομοιόμορφα. Κάθε γωνιά και λεπτομέρεια του κόσμου φαίνονται προσεκτικά δημιουργημένα από μία ομάδα που ήξερε τι έκανε.

Τα animations και τα εφέ είναι όλα σε ένα νέο επίπεδο και πολύ πιο μπροστά από το 3, κατευθείαν καταλαμβάνεις ότι αυτό είναι ένα παιχνίδι με ψηλό κόστος δημιουργίας.

Αυτό που άλλαξε πολύ είναι το art-style αφού αφήσαμε το “cartoony” λουκ του 3 και πήγαμε σε ένα πλήρως καταθλιπτικό κόσμο και μουντό.

Αυτό για εμένα προσωπικά σαν μεγάλο fan του Diablo 3 δεν μου άρεσε και ιδιαίτερα επειδή το παιχνίδι καταντά λίγο κουραστικό στα μάτια, και θα τολμούσα να έλεγα πως το παλιό με έλκυε περισσότερο με τα πιο έντονα χρώματα του.

SOUND/VOICE ACTING

Ακόμα ένας τομέας που δεν θα περίμενα ποτέ να πω για ARPG πως είναι εξαιρετικός είναι το voice acting αλλά έμεινα ευχαριστημένος από τους χαρακτήρες.

Ο κάθε χαρακτήρας ακουγόταν πειστικός και η δουλειά ήταν εξαιρετική, το αίσθημα του απεγνωσμένου διακρίνονταν στη φωνή κάθε χαρακτήρα ακόμα και με μικρές λεπτομέρειες που καταλάβαινα όσο έπαιζα το παιχνίδι. Ειδικά τα cutscenes και οι κύριοι χαρακτήρες έδωσαν πολύ καλή προσπάθεια.

Ο ήχος γενικά του παιχνιδιού θα έλεγα ότι σε “περιτριγύριζε” που δεν το περίμενα από ένα παιχνίδι σαν και αυτό. Η ατμόσφαιρα που σου δημιουργεί καθώς παίζεις το παιχνίδι είναι εξαιρετική ειδικά όταν περπατάς και ακούς ήχους στο βάθος μέσα σε ένα φαράγγι ή κραυγές μέσα σε ένα μοναστήρι.

Η μουσική είναι επίσης ένα σημείο που αξίζει να το σημειώσουμε λόγο του ότι είναι ίσως το καλύτερο soundtrack από όλα τα Diablo, το κάθε τοπίο και κάθε κατάσταση έχει ένα μοναδικό ήχο που συνοδεύει την εξερεύνηση και αυτό θα έλεγα είναι εξίσου σημαντικό επειδή είναι παιχνίδι που θα το κάνετε για ώρες.

SUMMARY

Το Diablo 4 γενικά θα έλεγα είναι η συνέχεια που περίμενα εδώ και χρόνια. Όλα όσα είδα μέχρι τώρα με ευχαρίστησαν πλήρως και πιστεύω πως το budget του παιχνιδιού είναι εμφανές πως είναι πολύ ψηλό κρίνοντας από την ποιότητα του παιχνιδιού.

Όλοι οι τομείς θα σας αφήσουν ευχαριστημένους από ήχο, γραφικά, gameplay και ιστορία.

Αν ήρθατε πίσω στο παιχνίδι για να καθαρίσετε εχθρούς και να δυναμώνετε κάθε ώρα τον παίχτη σας με νέα skills και gear τότε βρήκατε το σωστό παιχνίδι. Είναι όσο εθιστικό ήταν πάντα το Diablo και ήδη ανακοινώθηκε νέο content για ακόμα παραπάνω πράγματα να κάνουμε, επίσης έχουμε ένα μακρύ δρόμο μακριά μας με updates κρίνοντας από τα λόγια των developer.

Αν είστε λάτρεις τον ARPG ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε την επόμενη σας εμμονή.

Ευχαριστούμε την CD Media Cyprus, για την παραχώρηση του παιχνιδιού ώστε να επιτευχθεί το Review.

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Ιστορία
8
Gameplay
10
Ηχητικός Τομέας
9
Ψυχαγωγία
9
Αντοχή στο Χρόνο
9
Προηγούμενο άρθροΣε μειωμένη τιμή το PlayStation 5 για λίγο χρονικό διάστημα στην Κύπρο!
Επόμενο άρθροHorizon Forbidden West: Burning Shores DLC Review
diablo-4-reviewΑν είστε λάτρεις των ARPG κάνετε στον εαυτό σας την χάρη και δοκιμάστε αυτό το παιχνίδι, δεν είναι τυχαία μία από της καλύτερες σειρές αυτού του είδους παιχνιδιών. Μετά από αρκετά χρόνια αναμονής η ομάδα της Blizzard μας παρέδωσε ένα παιχνίδι ανώτερο σχεδόν σε κάθε τομέα από το προηγούμενο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.