Λίγα Λόγια για το Switch 2

54

Υπάρχει ένα meme για τα Microsoft Windows που θέλει την Microsoft να κυκλοφορεί εναλλάξ, ένα καλό σύστημα και ένα κακό. Τα 98 ήταν τέλεια, τα Millenium ήταν πανούκλα, τα xp πετούσαν, τα vista ήταν σβήσ’τα, τα windows 7 ήταν πάλι τέλεια, τα 8 όχι και τόσο, με τα 10 και τα 11 να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Το ίδιο πράγμα θα μπορούσε να πει κανείς για την Nintendo και τις κονσόλες της. Εξαιρουμένων των NES & SNES, tο Nintendo 64 ήταν καλό, το Gamecube δεν το πήρε ούτε η μάνα του. To Wii πωλούσε σαν ζεστό ψωμί και το Wii U πήγε άκλαφτο. Το Switch πλέον πουλάει ακόμη στον έβδομο χρόνο της κυκλοφορίας του. Το Switch 2 είναι ένα στοίχημα που η Nintendo άφησε για το 2025.

Λίγα Λόγια για το Gimmick του Switch 2

Το πρώτο ερώτημα είναι για την ξεχωριστή του ταυτότητα που θα έχει. Με άλλα λόγια τι θα κάνει διαφορετικά από το Switch. Ποιο θα είναι το νέο gimmick του, που μας έχει συνηθίσει η Nintendo με κάθε νέα κονσόλα.

Διπλή Οθόνη στο Switch 2

Οι πληροφορίες θέλουν ως το πιθανότερο σενάριο το Switch 2 να έχει διπλή οθόνη. Αυτό παραπέμπει ξεκάθαρα στο πιο επιτυχημένο handheld που έχει βγάλει, το DS. Ίσως να είναι και η καλύτερη επιλογή που έχει η Nintendo στη διάθεσή της, με τη λογική «έπιασε με το DS, θα πιάσει και τώρα». Βέβαια, όπως μας έχει διδάξει ο φιλόσοφος Hume, η προηγούμενη εμπειρία δεν μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον. Το asymmetric gameplay πάτωσε στο Wii U, αλλά με το που απέκτησε αποσπώμενο controller έγινε το απόλυτο trend. Οι οθόνες μπορεί να κάνανε το DS τον άρχοντα, αλλά μπορεί στο Switch 2 να αποτελέσει ταφόπλακά.

Switch 2 και specs

Άλλες φήμες θέλουν το Switch 2 να είναι το Switch αλλά με δυνατότερο hardware. Μετά το φιάσκο του Mortal Kombat ακούγεται καλή ιδέα. Μια hardware αναβάθμιση θα ήταν ευπρόσδεκτη σίγουρα, αλλά βλέποντας την ιστορία της Nintendo, κάτι τέτοιο μου φαίνεται μάλλον αχρείαστο ή δευτερεύον. Τα γραφικά ποτέ δεν ήταν στόχος για την Nintendo και τα παιχνίδια της τρέχουν μέχρι και σε κομπιουτεράκι. Το Switch δεν πούλησε επειδή ήταν τούμπανο ως μηχάνημα και το Animal Crossing δεν είναι το πιο ρεαλιστικό παιχνίδι εκεί έξω. Αναβάθμιση θα γίνει, αλλά αμφιβάλλω αν το κύριο βάρος της κονσόλας θα πέσει εκεί.

Βέβαια μπορεί να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, κάτι που ακόμη δεν έχει αποκαλύψει η Nintendo. Πολλές φορές στο παρελθόν, η εταιρεία μας έχει αποδείξει πως μπορεί να καινοτομεί εκεί που δεν πιστεύαμε καν πως μπορούσε να καινοτομήσει. Καινοτόμησε με το Wii, το Wii U και το Switch. Γενικά η Nintendo το έχει με το να μας εκπλήσσει ευχάριστα. Όπως πήγε ένα βήμα παραπέρα με το Breath of the Wild και το Tears of a Kingdom, έτσι μπορεί να μας εκπλήξει με ένα Switch 2.

Launch Line-up του Switch 2

Το Switch ξεκίνησε και πήγε τρένο επειδή είχε ένα μνημειώδες launch. Mέσα σε μερικούς μήνες έβγαλε παιχνίδια-σταθμούς όπως το Breath of the Wild και το Super Mario Odyssey, το χρυσωρυχείο που λέγεται Mario Kart 8 Deluxe, και ένα σωρό άλλα παιχνίδια τα οποία ήταν καλά και διασκεδαστικά. Η Nintendo φούλαρε την κονσόλα με τα first-party, αναβάθμισε κάποια παιχνίδια του Wii U και έτοιμη η συνταγή της επιτυχίας. Η Nintendo θα μπορούσε να πατήσει φρένο, εν όψει του επερχόμενου Switch 2, αλλά φευ! Βγάζοντας το Super Mario Wonder και κυρίως το Tears of the Kingdom, δείχνει πόση ζωή έχει ακόμη το Switch.

Πιστή στα διδάγματα του Nash, η Nintendo άφησε την Sony να μαλλιοτραβιέται με την Microsoft και με πάταγο έγινε η δεύτερη κονσόλα όλων, μια κονσόλα για λίγη διασκέδαση και για παιχνίδια που δεν θα μπορούσε κανείς να παίξει διαφορετικά. Το Legend of Zelda  και το Mario Kart έσπρωξαν πολύ το Switch. Ξέρω άτομα που αγόρασαν switch μόνο για το Breath of the Wild. Και δικαιώθηκαν πανηγυρικά.

Ναι μεν, αλλά…

Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα γίνει το ίδιο με το Switch 2. Εκ του ασφαλούς, υποθέτω πως η Nintendo θα βγάλει νέες εκδόσεις όλων των επιτυχημένων της παιχνιδιών στο Switch 2. Το ερώτημα είναι «γιατί να πάρω το Super Mario Odyssey στο Switch 2, όταν ήδη το έχω στο Switch και παίζει τέλεια». Αυτό αναπόφευκτα μας οδηγεί στο «γιατί να πάρω Switch 2 όταν ήδη περνώ καλά με το Switch 1». Στις – ας τις πούμε παραδοσιακές – κονσόλες οι λόγοι είναι δύο: Νέα παιχνίδια και αναβαθμισμένα γραφικά. Στο Switch 2 και γενικότερα στην Nintendo η ωμή γραφική δύναμη δεν είναι τόσο σημαντική. O μόνος λόγος για πάρει κανείς Switch 2 είναι τα παιχνίδια και εκεί πιστεύω θα είναι το μεγάλο στοίχημα.

Επίλoγος

Εν κατακλείδι, πιστεύω πως ο μεγαλύτερος εχθρός/ανταγωνισμός του Switch 2 θα αποδειχθεί το ίδιο το Switch. Ίσως ένα backwards compatibility να σώσει λίγο την κατάσταση και να πείσει αυτούς που δεν πήραν Switch, να αγοράσουν. Όμως το μεγάλο στοίχημα θα κερδηθεί αν το Switch 2 πείσει τους ήδη κατόχους Switch για την αξία της αγοράς τους.

Αν το πετύχει, ίσως η Nintendo να σπάσει αυτή την ιδιότυπη κατάρα και να έχουμε ένα εφάμιλλο success story με το πρώτο Switch.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.