Sifu Review

0
451

Sifu ή αλλιώς δάσκαλος στα Ελληνικά είναι ο νέος τίτλος από το μικρό Γαλλικό studio Sloclap, δημιουργούς του Absolver. Το Sifu είναι ένα παιχνίδι που συνδυάζει rogue-like στοιχεία, arcade style πάλη (beat-em-up) και Kung Fu και η Sloclap έκανε πραγματικά εξαιρετική δουλεία συνδυάζοντας όλα αυτά μαζί.

Στη πραγματική ζωή, κάποιος χρειάζεται πολλά χρόνια εκπαίδευσης για να γίνει Kung Fu master. Έτσι και στο Sifu λοιπόν υπάρχει μια τεράστια καμπύλη εκμάθησης, όπου ο κάθε θάνατος σε κάνει ακόμη πιο δυνατό και η ηλικία σου δεν είναι απλά ένας αριθμός (περισσότερα πιο κάτω). Γράφει ο Μιχάλης ‘Migz’ Ιωάννου!

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία ξεκινά με πια επίθεση σε μία σχολή Kung Fu σε μία σύγχρονη πόλη της Κίνας, όπου ο πρωταγωνιστής είναι μάρτυρας της δολοφονίας του πατέρα του και των μαθητών του. Fast forward 8-χρόνια και ο πρωταγωνιστής σε ηλικία 20 ετών, προσπαθεί να βρει ποιος τους σκότωσε για να πάρει εκδίκηση. Υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με τους δολοφόνους και κατά τη διάρκεια της ιστορίας αρχίζετε να συνδυάζετε ποιοι είναι συλλέγοντας στοιχεία σε κάθε στάδιο. Στο σύνολο, το παιχνίδι έχει 5 στάδια με 5 bosses.
Αν και η ιστορία είναι μια απλή ιστορία εκδίκησης, η Sloclap κατάφερε να την διηγηθεί με εξαιρετικό τρόπο που δένει υπέροχα με το gameplay.

GAMEPLAY

Το παιχνίδι είναι εμπνευσμένο από το Pak Mei kung fu, το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 150 μοναδικές επιθέσεις.

Υπάρχουν 2 κουμπιά για τις βασικές κινήσεις επίθεσης (light και heavy attack) και μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους για διάφορα combos. Επίσης υπάρχουν και τα κουμπιά για parry, block, avoid όπως και για σπέσιαλ επιθέσεις. Για να χρησιμοποιήσεις μία σπέσιαλ επίθεση πρέπει να γεμίσει το focus bar.

Πέραν του focus bar, υπάρχει και το structure bar, το οποίο όταν γεμίσει «σπάζει» τη στάση σου ανοίγοντας σε, σε ανελέητα χτυπήματα και ίσως ένα γρήγορο θάνατο. Αυτό όμως ισχύει και για τους εχθρούς σας, κάτι που είναι χρήσιμο εναντίον των ιδιαίτερα δύσκολων Boss Fights. Αυτό το κομμάτι μου θύμισε το Sekiro: Shadows Die Twice (ένα από τα αγαπημένα μου παιχνίδια).


Οι εχθροί είναι πραγματικά δύσκολοι. Θα ρίξουν αμέτρητες και απρόσμενες κλοτσιές και γροθιές, θα προσπαθήσουν να σε περικυκλώσουν, θα πετάξουν μπουκάλια και θα πηδήξουν πάνω από τραπέζια και πάγκους του μπαρ για να σε νικήσουν. Θα πεθάνετε πολλές φορές. Αυτό είναι γεγονός.

Ο τρόπος που η Sloclap αντιμετώπισε τον θάνατο (εξού και το rogue-like στοιχείο που ανέφερα πιο πάνω), είναι αρκετά ιδιαίτερος. Ο πρωταγωνιστής έχει στη κατοχή του ένα μαγικό φυλαχτό όπου τον ανασταίνει μετά από κάθε θάνατο για να συνεχίσει τη μάχη. Η ηλικία του παίκτη θα αυξάνετε ανάλογα με το Death Counter, και μόλις φτάσει τα 70 και άνω τότε είναι Game Over. Για παράδειγμα, ξεκινάς 20 χρόνο και στον πρώτο σου θάνατο θα συνεχίσεις στα 21 (δηλαδή +1). Στο επόμενο θάνατο το Death Counter θα είναι +2, και θα γίνεις 23.

Κάθε φορά που γερνά 10 χρόνια η μέγιστη υγεία μικραίνει αλλά παράλληλα οι επιθέσεις προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά. Η λογική πίσω από αυτή τη δημιουργική απόφαση της Sloclap είναι ότι καθώς γερνάμε η εμπειρία και οι δεξιότητες αυξάνονται αλλά το σώμα γίνεται πιο αδύναμο. Στα 70 η μαγεία του φυλαχτού εξαντλείτε και την επόμενη φορά που θα πεθάνεις, το παιχνίδι τελειώνει.


Όλες οι δεξιότητες που χρειάζεστε για να φτάσετε στο τέλος του παιχνιδιού είναι διαθέσιμες από την αρχή. Εκτός από αυτές τις βασικές δεξιότητες, έχεις την ευκαιρία να προσθέτεις νέες δεξιότητες οι οποίες σου δίνουν κάποια επιπλέον πλεονεκτήματα. Μία από τις μεγάλες δυσκολίες είναι ότι όταν χάσετε, όλες οι δεξιότητές σας μηδενίζονται. Για να κάνετε μια δεξιότητα μόνιμη πρέπει να ξοδέψετε τα XP points συνολικά έξι φορές σε αυτή τη συγκεκριμένη δεξιότητα. Επομένως, πρέπει να κάνετε μια επιλογή: είτε ξοδεύεις τα XP points σου για να κάνεις ένα skill μόνιμο για μελλοντικά playthrough ή ξεκλειδώνεται προσωρινά διάφορες δεξιότητες για να σας βοηθήσουν όσο περισσότερο γίνετε με το ρίσκο να τα χάσετε όλα στη περίπτωση του game over.

ΤΕΛΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Το Sifu είναι ένα αρκετά απαιτητικό παιχνίδι, με τεράστια καμπύλη εκμάθησης αλλά αξίζει τον κόπο. Το Kung Fu στιλ του είναι άψογο και ομαλό, τα διάφορα στάδια έχουν τον δικό τους όμορφο χαρακτήρα, οι εχθροί είναι ανελέητοι. Με αρκετό practice, ο επιμένων νικά. Η κάθε νίκη είναι πιο γλυκιά από την προηγούμενη. Είναι ένα αρκετά εντυπωσιακό βιντεοπαιχνίδι το οποίο και συνιστώ να το δοκιμάσετε.

Το παιχνίδι είναι διαθέσιμο σε Microsoft Windows, PlayStation 4 και PlayStation 5.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.