NieR: Automata Review (Ps4)

622

Είναι σίγουρο πως μέχρι στιγμής το επίπεδο της φετινής χρονιάς στο χώρο του gaming είναι αρκετά υψηλό. Σε γενικές γραμμές οι τίτλοι οι οποίοι έχουμε δει είναι πολύ καλοί με ελάχιστες εξαιρέσεις. Αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς εν έτη 2017, οι καλές εταιρείες είναι αυτές που έχουν μείνει. Η Platinum games ξεκίνησε τη δημιουργία τίτλων λίγα χρόνια μετά την ίδρυση της. Το ντεμπούτο της έγινε το 2009 με το Bayonetta το οποίο κυκλοφόρησε από την Sega. Η αναγνώριση δεν άργησε να έρθει το 2013 με την κυκλοφορία του Metal Gear Rising: Revengeance. Η Platinum games είναι μία εταιρεία παραγωγής που προσπαθεί πάντα για το καλύτερο. Άνθρωποι όπως o Tatsuya Minami που έχουν υπηρετήσει στις τάξεις της Capcom για χρόνια, ξέρουν τι πάει να πει  developing. Ήρθε λοιπόν η σειρά του Nier Automata για την Platinum games. Ένας action Rpg τίτλος που περιμέναμε για καιρό. Ο τίτλος έχει κυκλοφορήσει μόνο σε Pc και Ps4 από την Square Enix. Το Nier Automata σχετίζεται σε μεγάλο βαθμός με τα Drakengard παιχνίδια καθώς φέρει πολλά κοινά στοιχεία. Το Nier automata αποτελεί ένα Sequel του Nier το οποίο κυκλοφόρησε το 2010 από την Cavia. Η δημιουργία του τίτλου κράτησε περίπου 2 έτη. Όλο αυτό το διάστημα η εταιρεία κράτησε χαμηλούς τόνους κάτι το οποίο όπως έχουμε επαναλάβει βγαίνει μόνο σε καλό. Αξίζει λοιπόν το Nier Automata τα χρήματα του; Πάμε να δούμε αναλυτικά τον τίτλο.

Αρχικά να αναφέρουμε ότι το σεναριακά το Nier Automata είναι άρτιο. Δεν υπάρχει κενό και δεν είναι σε κανένα σημείο βαρετό. Μπορεί να το έχουμε δει το σκηνικό ή να το έχουμε φανταστεί αλλά τουλάχιστον είναι μία ολοκληρωμένη δουλειά. Όλα ξεκινούν όταν οι ανθρωπότητα η οποία έχει απομονωθεί στη Σελήνη πολεμά τα απομεινάρια των εισβολέων που δεν είναι τίποτα περισσότερο από ρομπότ. Οι εξωγήινοι οι οποίοι είχαν καταστρέψει την γη είναι άφαντοι, οπότε οι ανθρωπότητα με την βοήθεια androids πολεμά για την χαμένη της αίγλη.  Για να καταλάβουμε τι πραγματικά προσπαθεί να πετύχει το ανθρώπινο είδος, ο τίτλος ξεκινά με μία αποστολή, μάλλον αυτοκτονίας, όπου μερικά androids μπλέκουν σε αερομαχία με τα αντίπαλα ρομπότ. Η μάχη δεν έχει άσχημη κατάληξη. Κεντρικός ήρωας είναι το Android 2b. Το Android αυτό θα ακολουθήσει τα χνάρια της ανθρωπότητας και σύντομα θα καταλάβει ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Σεναριακά δεν θα πέσετε από τα σύννεφα όταν αρχίσετε και πιάνετε το νόημα του παιχνιδιού. Το παιχνίδι πάει εκεί που το περιμένατε να πάει. O κόσμος των ρομπότ δεν είναι τελικά τόσο κακός όσο περιμέναμε. Γιατί οι εισβολείς έχουν εξαφανιστεί; Όλα αυτά τα ερωτήματα ψάχνουν απαντήσεις που σίγουρα η 2b θα προσπαθήσει να απαντήσει. Το Νier Automata προσπαθεί να περάσει αρκετά μηνύματα στον παίκτη όπως η αγάπη, το θάρρος, η τόλμη και η συντροφικότητα. Αξίες σπάνιες στην εποχή μας που σίγουρα κερδίζουν μεγάλη μερίδα κόσμου. Τίποτα δεν είναι περίεργο στο τέλος του παιχνιδιού. Οι αντίπαλες μηχανές έχουν ανθρώπινο νου. Μπορούν να σκέφτονται και να αισθάνονται. Η τεχνολογία δεν έχει λογική σε αυτό το παιχνίδι. Καλοδουλεμένο αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού που μας άφησε θετικές εντυπώσεις.

Στο ζουμί της υπόθεσης τώρα. Άρχισα να τρέμω λίγο στην ιδέα του gameplay κατά την εκκίνηση του παιχνιδιού. Ήξερα τι θα ακολουθήσει αλλά οι αερομαχία μου θύμισε παλιά καλά arcade και δεν ήθελα να δω κάτι τέτοιο στη συνέχεια. Το gameplay του Nier Automata δεν είναι κακό. Είναι αξιοπρεπές. Το κακό είναι ότι δεν έχει τόσο μεγάλο βάθος όσο παλαιότεροι τίτλοι της Platinum Games. 3 βασικές επιθέσεις δεν σώζουν ένα παιχνίδι. Υπάρχουν φυσικά όλα τα στοιχεία εκείνα που το κάνουν action rpg αλλά σίγουρα κάτι παραπάνω θα μπορούσε να δώσει το Leveling system. Η παρουσία chip κάνει αρκετά ενδιαφέρον το παιχνίδι καθώς μπορούμε να προσθαφαιρούμε ”ενέργειες” στον χαρακτήρα μας. Με τον τρόπο αυτό το Nier αποκτά builds  καθώς έχουμε την ελευθερία να παίξουμε με όποιο style θέλουμε. Υπάρχει κλασσικά status bar ενώ η παρουσία fast travel μας γλυτώνει από κόπο καθώς ο χάρτης του Automata είναι αρκετά μεγάλος και σε αρκετά σημεία ”νεκρός”. Υπάρχει πληθώρα όπλων στο παιχνίδι. Η εταιρεία μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς που κάνουν τη μάχη να φαίνεται αρκετά ενδιαφέρουσα. Αν τα όπλα είναι πολλά, οι εχθροί είναι ακόμα περισσότεροι. Τα Boss fights παρότι εύκολα, είναι σίγουρα όμορφα στο σχεδιασμό. Γενικά η Α.Ι. των εχθρών είναι σε χαμηλό επίπεδο και για αυτό δεν θα δυσκολευτείτε να τερματίσετε το παιχνίδι. Το κακό είναι ότι η Platinum games σχεδίασε ένα τόσο μεγάλο κόσμο πραγματικά για να μεγαλώσει τη διάρκεια του παιχνιδιού. Αυτό το βλέπουμε στα main quests που παρότι μας βοηθούν στο exp είναι τα ίδια και τα ίδια. Το σίγουρο είναι ότι με τις αποστολές, μπαίνουμε πιο βαθιά στο παιχνίδι και κατανοούμε πιο εύκολα το lore. Σε κάποια σημεία του τίτλου το dodge button παίρνει φωτιά αλλά αυτό που σίγουρα θα σας μείνει στο τέλος είναι οι μάχες. Η εταιρεία χρησιμοποίησε μία custom engine για το σχεδιασμό μόνο αυτού του τίτλου. Τα lighting effects είναι πολύ όμορφα και ο τίτλος παίρνει άριστα σε αυτό το σημείο.

Το παιχνίδι το δοκιμάσαμε στο ps4 σε ανάλυση 1080p. Δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα με τα frames. Κάτι το οποίο μας εκνεύρισε ήταν η απουσία fast travel στην αρχή. Γενικά θα δείτε και εσείς ότι οι μετακινήσεις είναι αρκετά κουραστικές και δεν βοηθούν στη ροή. Το Nier Automata έχει αρκετά νεκρά σημεία. Απολαύσαμε το παιχνίδι για πάνω από 30 ώρες και σίγουρα αν ξεπεράσουμε τα αρνητικά του δεν είναι άσχημο μέγεθος για τίτλο εν έτη 2017. Ένα από τα θετικά είναι ότι είδα στοιχεία που βλέπω στο Diablo. Αν ανεβάσετε το επίπεδο δυσκολίας ανεβαίνει και η πιθανότητα να Lootάρουμε σπάνια αντικείμενα. Δεν είναι griding τίτλος αλλά σίγουρα ο τερματισμός του στο easy ή στο normal θα σας αφήσει ένα μικρό κενό.

Μουσικά, το Nier Automata ”έντυσαν” οι Keiichi Okabe ο οποίος είχε δημιουργήσει και τη μουσική του Nier. Επίσης ο Okabe είναι γνωστός για τις δουλειές του στο Tekken 6. Μαζί του στη μουσική επιμέλεια είναι ο Keigo Hoasi. Η συνολική εμπειρία ήταν αρκετά καλή αλλά σε μερικά σημεία άτονη. Φυσικά και ξεχωρίζουν οι απαλοί τόνοι της κιθάρας και του πιάνου στο ”Weight of the World” με τη τραγουδίστρια J’Nique Nicole να δίνει ρεσιτάλ. Αρκετά καλή προσπάθεια. Τελευταία αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι οι composers έχουν σοβαρευτεί πολύ σε αντίθεση με χρονιές όπως το 2015. Τουλάχιστον η μουσική του Nier Automata θα σε κάνει να χαμογελάσεις, να κλάψεις να αλλάξεις συναισθήματα.

Σε γενικές γραμμές το παιχνίδι είναι αρκετά καλό με ελάχιστα αρνητικά. Οι Platinum games είναι μία εταιρεία με πολλές εμπειρίες στο χώρο. Νιώθω ότι η κυκλοφορία του Automata θα αλλάξει τα δεδομένα της εταιρείας. Αξιοπρεπέστατη δουλειά και σίγουρα θα περιμένουμε συνέχεια. Σε κανένα σημείο δεν νιώσαμε ότι η Square Enix μας έφαγε τα χρήματα. Ίσως απλά να πρέπει να δώσουν βάση στο να βρουν νέες ιδέες. Είναι το μόνο πράγμα που έχω κουραστεί να βλέπω. Το ίδιο gameplay σε όλα τα παιχνίδια. Τα γραφικά και ο σχεδιασμός του είναι πολύ καλός, ενώ σεναριακά το παιχνίδι αξίζει. Θα περάσετε πολλές ώρες στο Nier Automata. Μόνο μην προσπαθήσετε να εξερευνήσετε όλο το χάρτη. Νομίζω θα είναι η αιτία να κλείσετε το Ps4.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.