Nier Replicant ver.1.22474487139 Review

862

Είσαι από αυτούς/ές που σου αρέσουν τα remaster; Θες να βλέπεις κλασικά παιχνίδια να αναβιώνουν με βελτιωμένα γραφικά, καλύτερο gameplay και γενικά καλύτερα όλα; Σου άρεσε το Nier Replicant για το PS3 και το Xbox 360 και θες να το ξαναπαίξεις στο PS4 και το Xbox One (και σε Windows PC); Τότε η Square Enix σου έκανε τη χάρη. Η remaster έκδοση του Nier Replicant είναι τώρα διαθέσιμη με την κωδική ονομασία ver.1.22474487139…. Δεν είναι τρολ. Είναι η τετραγωνική ρίζα του 1.5. Δεν το μαθαίνεις ποτέ και απλά το κάνεις copy paste…

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο πρόλογος λαμβάνει χώρα σε μια σχεδόν κατεστραμμένη πόλη εν έτει 2049, όπου ο πρωταγωνιστής προσπαθεί να επιβιώσει, αλλά κυρίως, να σώσει την αδερφή του Yonah. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να την προστατέψει, υποκύπτει στη βοήθεια ενός σκοτεινού βιβλίου που του υπόσχεται τη δύναμη της μαγείας για να κερδίσει τη μάχη. Πέραν από την εισαγωγή στο main story, ο πρόλογος έχει και το χαρακτήρα του tutorial για το σύστημα της μάχης.

1312 χρόνια αργότερα, σε ένα post-apocalyptic περιβάλλον, ο Nier (εσύ δηλαδή) ξεκινάει για να βρει το γιατρικό για τη μικρή αδερφή του, τη Yonah, η οποία πάσχει από Black Scrawl. Παρέα με την αθυρόστομη Kainé και τον Emil, που η ματιά του πετρώνει οτιδήποτε και ζει με τα μάτια του καλυμμένα, ο Nier θα περιπλανηθεί σε έναν κόσμο γεμάτο θλίψη και δύσκολες αποφάσεις.

Emil, Nier, Kainé

ΑΛΛΑΓΕΣ

Τι αλλαγές όμως φέρνει η νέα έκδοση του παιχνιδιού που είχε πρωτοβγεί το 2010; Πρώτα από όλα, ο πρωταγωνιστής. Το αρχική παιχνίδι είχε κυκλοφορήσει σε δύο εκδόσεις, μία για την Ιαπωνία και μία για τις υπόλοιπες αγορές. Ποια η διαφορά τους; Στην Ιαπωνική version, πρωταγωνιστής ήταν ο αδερφός της Yonah, ενώ στην άλλη έκδοση ήταν ο πατέρας της. Τώρα, δεν υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση, καθώς η έκδοση είναι μία και ο πρωταγωνιστής είναι ο αδερφός της Yonah. Αλλαγές υπάρχουν και στα γραφικά, τα οποία είναι σαφώς βελτιωμένα και πιο κοντά στο 2021. Επίσης, οι χαρακτήρες του παιχνιδιού έχουν αποκτήσει πλέον φωνή. Η πιο ουσιώδης αλλαγή έρχεται όμως στο σύστημα μάχης. Οι μάχες τώρα είναι πιο απολαυστικές, καθώς ο ρυθμός τους είναι πιο αργός και μπορείς να δουλέψεις καλύτερα τα combo. Προφανώς υπάρχουν νέα skills και combos. Τέλος, έχει προστεθεί ένα κομμάτι στο main story, το Mermaid chapter, και ένα ακόμα φινάλε, το Ending E.

2021 vs 2010

GAMEPLAY

Πρόκειται για ένα open world Action RPG παιχνίδι με στοιχεία hack and slash και bullet hell. Με ένα σπαθί στο χέρι και ένα βιβλίο μαγείας για βοηθό, το Grimoire Weiss, προσπαθείς με τον κατάλληλο συνδυασμό χτυπημάτων και spells να ξεπαστρέψεις τις ορδές των Shadows που θα βρίσκεις πάντα και παντού μπροστά σου. Επίσης, υπάρχουν φορές που το παιχνίδι γίνεται 2D και το βλέπεις ουσιαστικά από πάνω, αλλάζοντας την οπτική που παίζεις. Τέλος, υπάρχουν και σημεία που γίνεται κείμενο σε μαύρη οθόνη και παίζεις σε narrative μορφή.
Φυσικά, όπως κάθε παιχνίδι που σέβεται τον εαυτό έχει και πάρα πολλά boss fights με μεγάλη ποικιλία σε επίπεδο δυσκολίας και τρόπου αντιμετώπισης. Αλλά, μεγάλο είναι και το πλήθος των side quests. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν αφορούν το main story και σκοπός τους είναι να γνωρίσετε καλύτερα τους τρίτους χαρακτήρες του παιχνιδιού. Α, και να τους μαζεύετε τα υλικά που σας ζητούν… Κανονικό φαρμάρισμα…

Και πάμε τώρα στο βασικό στοιχείο του παιχνιδιού. Το πόσες φορές έχετε όρεξη και κουράγιο να το ξαναπαίξετε. Στο πρώτο μισό του παιχνιδιού, ψάχνεις να βρεις τα Sealed Verses, τα οποία θα θεραπεύσουν την Yonnah. Ουσιαστικά πρόκειται για νέα spells που ξεκλειδώνεις. Όσα και να βρεις όμως, έχεις 4 slots διαθέσιμα. Στο δεύτερο μέρος του παιχνιδιού, ο πρωταγωνιστής είναι ηλικιακά πέντε χρόνια μεγαλύτερος και πιο ικανός στη μάχη. Σε αυτό το μέρος του παιχνιδιού αποκαλύπτονται και πολλές πτυχές του storyline.

Όμως, το παιχνίδι έχει 5 διαφορετικά endings, και για να τα δεις όλα θέλει να το λιώσεις και να αφιερώσεις άπλετο χρόνο στα side quests. Το πρώτο ending έρχεται όταν τερματίζεις το story. Κάνοντας load μπαίνεις ξανά στο δεύτερο part του παιχνιδιού για να ξεκλειδώσεις και άλλα δύο όπλα (two-handed blades και spear). Κάθε ending ξεκλειδώνει και από κάτι νέο αναφορικά με όπλα και το σενάριο. Το κακό της υπόθεσης είναι ότι ουσιαστικά δεν αλλάζουν τα μέρη, οι μάχες, οι NPCs και λοιπά. Κυρίως η δυσκολία αυξάνεται. Όρεξη για grind να έχεις…

ΓΡΑΦΙΚΑ

Το παιχνίδι, κατά τη γνώμη μου, φωνάζει από μακριά Square Enix σε θέμα γραφικών. Καλοσχεδιασμένα μοντέλα χαρακτήρων, πληθώρα διαφορετικών Shades και πανέμορφα τοπία που γεννούν αισθήματα γαλήνης, αλλά και θλίψης. Υπάρχουν τοπία τα οποία είναι αξιομνημόνευτα, καθώς και πανέμορφα bosses. Εντυπωσιακά είναι και τα visual effects από κάποια spells.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η μουσική είναι ανατριχιαστικά υπέροχη. Συνοδεύει την τραγικότητα κάθε χαρακτήρα μοναδικά. Άλλες φορές ήρεμη, άλλες φορές πιο έντονη, πάντα όμως η κατάλληλη. Είναι η μουσική που περιμένεις να ακούσεις σε έναν τέτοιο τίτλο παιχνιδιού με Ιαπωνικές ρίζες, αλλά αυτό δεν αναφέρεται ως κακό. Το αντίθετο, έρχεται να δέσει όλη θλίψη του παιχνιδιού μαεστρικά.

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Story. Το δυστοπικό περιβάλλον και διλήμματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού αναγκάζουν τον παίχτη να αναρωτηθεί για πολλά πράγματα.

Combat style. Η σειρά Nier φημίζεται για το gameplay της, και ο συγκεκριμένος τίτλος έρχεται να επιβεβαιώσει τον κανόνα.

Μουσική. Έρχεται να αγκαλιάσει όλο το παιχνίδι, ντύνοντας κατάλληλα κάθε σκηνή. Συνθέτης είναι ο κύριος Keiichi Okabe.

ΤΙ ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Το παιχνίδι επίσης διαθέτει πάρα πολλά side-quests, τα οποία δίνουν στον χαρακτήρα πόντους εμπειρίας και χρήματα, όμως δεν προσφέρουν και πολλά στο main story.

Προσωπικά βρήκα κουραστικό και το concept του να παίζω τα ίδια και τα ίδια 5 φορές για να φτάσω το παιχνίδι στο 100%. Ναι μεν σου χτίζει και σου ολοκληρώνει την ιστορία πιο σταδιακά, όμως οι προκλήσεις μοιάζουν να επαναλαμβάνονται απλά πιο δύσκολες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το παιχνίδι είναι παιχνιδάρα. Απλά, λυτά και απέριττα. Μπορεί να μην έχει εντυπωσιακά γραφικά και κάποιο πολυσύνθετο gameplay, αλλά αντισταθμίζει αυτές τις “απώλειες” με την ιστορία του. Επίσης, συνοδεύεται από ένα smooth gameplay και από υπέροχη μουσική. Στην ερώτηση “αξίζει να το πάρω ρε Κώστα;”, η απάντηση είναι “Αν είσαι φαν αυτού του είδους, τότε με κλειστά μάτια.”

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Ιστορία
10
Gameplay
9
Ήχος
9
Γραφικά
8
Προηγούμενο άρθροΈχουμε τα πρώτα Gameplay πλάνα από το Overwatch 2
Επόμενο άρθροΔιέρρευσε η πρώτη εικόνα από το Resident Evil 4 Remake;
George Nterilas
Παρών στην οικογένεια από το 2015... Σε άλλα νέα, αγαπώ Rockstar και Max Payne. Που και που παίζει και κανά FIFA. _Εditor in Chief_.
nier-replicant-ver-1-22474487139-reviewΕν συντομία, το παιχνίδι ακολουθεί ένα εξαίσιο σενάριο που φέρνει τον πρωταγωνιστή, και έμμεσα τον παίχτη, μπροστά σε πολλά ηθικά διλήμματα. Έχει όμορφο και στρωτό gameplay, ενώ ήχος, γραφικά και τοπία δένουν με το συναίσθημα που θέλει ο δημιουργός να φέρει στην επιφάνεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.