Need for Speed Heat Review

1217

Η ΕΑ επιστρέφει με την 24η(!) από τις κύριες προσθήκες στην πετυχημένη σειρά Need for Speed που φέρει το προσωνύμιο Heat αυτή τη φορά. Το παιχνίδι διαδραματίζεται στην φανταστική πόλη Palm City (η όποια όντως είναι γεμάτη φοινικόδεντρα, που για καλή μας τύχη είναι πλήρως καταστρεφόμενα), και η οποία είναι βασισμένη στην πόλη του Μαϊάμι.

Τα τοπία που μπορεί  να συναντήσει κάποιος οδηγώντας στην πόλη μας είναι πλήρως εναλλασσόμενα και συνδυάζουν ένα μείγμα παραθαλάσσιας μεγαλούπολης με ψηλούς ουρανοξύστες, ορεινών περιοχών και αγροτικής γης, αναλόγως με την περιοχή που διεξάγεται ο κάθε αγώνας (ή, μιας και είναι open-world παιχνίδι, αναλόγως με το που τραβά η ψυχή σου να πάει). Οι επιλογές αυτοκινήτων είναι άπλετες με το παιχνίδι να σου παραχωρεί 127 αυτοκίνητα από 33 κατασκευαστές (συμπεριλαμβανομένης και της επανερχόμενης Ferrari).

Ο χάρτης του παιχνιδιού είναι το κύριο μέσο εξεύρεσής αγώνων, part shops, safehouses και collectibles στην Palm City

H ιστορία του παιχνιδιού δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο και εύκολα παραβλέπεται, αλλά γενικά τα Need for Speed δεν φημίζονται για την πλοκή τους, ούτε τα αγοράζει κάποιος προσδοκώντας σε «οσκαρικά» σενάρια. Ξεκινώντας  το παιχνίδι μπορείς να επιλέξεις από μία πληθώρα χαρακτήρων (τον οποίο και μπορείς να τροποποιήσεις στην συνέχεια όποτε το θελήσεις, ή και να τον ανταλλάξεις πλήρως). Καταφθάνοντας στην Palm City, σκοπός σου είναι να χτίσεις την φήμη σου μεσώ ενός συστήματος που καταγράφει τα «Rep Points» σου καθώς και να μαζέψεις λεφτά τα οποία μπορείς να ξοδέψεις σε «μοντίφες» (απόδοσης ή και απλά εμφάνισης) καθώς και σε αγορά καινούργιων αυτοκινήτων, αναλόγως των γούστων σου.

Τα τρία αρχικά αυτοκίνητα από τα οποία μπορείς να επιλέξεις αντιπροσωπεύουν τις τρεις διαφορετικές «σχολές» – Αμερικανική ιπποδύναμη, Ευρωπαϊκή τεχνολογία και Ιαπωνική μηχανική (προσωπικά είμαι Japan all the way!)

Ο απώτερος σκοπός του παιχνιδιού είναι να καταφέρεις να ενταχθείς και να αγωνιστείς σε μία κλειστή οργάνωση (την επονομαζόμενη «The League»), η όποια αποτελείται από τους «elite» του street racing. Στην πορεία αυτή θα συναντήσεις χαρακτήρες που θα θελήσουν να σε βοηθήσουν ή και όχι (κλασσικά υπάρχει και εκείνος ο ένας που πάντα σε μειώνει με διάφορα «taunts» γιατί είσαι νουμπάς στο street racing της πόλης, τον οποίο και φυσικά άνετα κατατροπώνεις σε κάθε κούρσα). Επίσης θα βρεθείς αντιμέτωπος με διεφθαρμένους αστυνομικούς που λυσσαλέα θα προσπαθήσουν να σε αναχαιτίσουν όποτε σε βρουν στον δρόμο τους. Όσο πιο ψηλό είναι το Heat Level σου (που αντιπροσωπεύει την μονάδα μέτρησης των παρανομιών σου εντός του παιχνιδιού), τόσο και πιο μανιασμένους και περισσότερους αστυνομικούς θα έχεις να αντιμετωπίσεις. Αν φτάσεις στο Heat Level 3 και πάνω, καλά ξεμπερδέματα να ‘χεις!

Στο γκαράζ θα βρεις όλων των λογιών βελτιώσεις για το καμάρι σου, καθώς επίσης και την επιλογή «Studio», η οποία σε αφήνει να φορτώσεις setups των αυτοκινήτων σου τα όποια έχεις ήδη δημιουργήσει στο κινητό, μέσω της ομώνυμης εφαρμογής για Android ή iOS

Επανερχόμενοι στα «Rep Points», το κύριο χαρακτηριστικό του καινούριου Need for Speed είναι η διαφοροποίηση μεταξύ των αγώνων κατά τη διάρκεια της ημέρας (που επιβραβεύουν με χρήματα) και κατά τη διάρκεια της νύχτας (που επιβραβεύουν με Rep Points). Για να καταφέρεις να έχεις πρόσβαση στα καλύτερα αυτοκίνητα και βελτιώσεις, θα πρέπει να έχεις ένα συνδυασμό από αρκετά Rep Points και αρκετά χρήματα – έτσι θα πρέπει να βρεις μια ισορροπία αγώνων μέρας και νύχτας ώστε να μαζέψεις και από τα δύο. Μπορείς να επιλέξεις οποιοδήποτε από τα δύο modes ανά πάσα στιγμή και να «τρέξεις» σε αγώνες που σου προσφέρονται αναλόγως. Την ημέρα οι αγώνες είναι νόμιμοι και σε περιορισμένες πίστες, και σου προσφέρουν την δυνατότητα να αγωνιστείς σε απλό circuit mode ή σε sprints από το ένα μέρος της πόλης μέχρι το άλλο.

Το «Photo Mode» σου επιτρέπει να βγάλεις υπέροχα screenshots όπου και όποτε το θελήσεις και να τις μοιραστείς και online με τους υπόλοιπους παίχτες του παιχνιδιού

Την νύχτα τα πράγματα αλλάζουν, οι αγώνες είναι παράνομοι και σε πιο ελεύθερη μορφή, και έχεις να αντιμετωπίσεις, εκτός από τους αντιπάλους σου, ένα τσούρμο περιπολικά καθώς και την τροχαία κίνηση που, αν και σχετικά αραιή, είναι πάντα στη λάθος θέση την λάθος στιγμή (πάλι restart %&^#@!). Επιπλέον τα Rep Points (με εξαίρεση τα challenges που παίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας) μαζεύονται μόνο νύχτα, κερδίζοντας αγώνες και ξεφεύγοντας από τις καταδιώξεις της αστυνομίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τις νυχτερινές περιπέτειες σου, θα πρέπει να καταφέρεις να φτάσεις σώος σε ένα από τα διάφορα «safe houses» σου, που είναι διάσπαρτα στην πόλη, χωρίς να συλληφθείς, αλλιώς χάνεις όλη την πρόοδο που έχεις σημειώσει κατά την διάρκεια της νύχτας! Από την άλλη το Heat Level σου την ώρα που θα φτάσεις το «safehouse» μεταφράζεται σε πολλαπλασιαστή Rep Points, έτσι όσο περισσότερο αντέξεις την κάθε νύχτα τόσο περισσότερο θα ανταμειφθείς. Έτσι, μετά από κάθε νυχτερινό αγώνα θα πρέπει να σκεφτείς κατά πόσον σε παίρνει να κάνεις ακόμα ένα ή αν είναι ώρα to «call it a night», ώστε να μην κινδυνέψεις χάσεις τούς καρπούς των κόπων σου.

Όταν η ζημιά σου έχει φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα (δείκτης κάτω δεξιά), καλό θα ήταν να ψάξεις για βενζινάδικο που σου την επιδιορθώνει άμεσα και ως διά μαγείας

Επιπλέον, κατά την διάρκεια του free roam, υπάρχουν διάσπαρτα στην πόλη διάφορα μίνι-events όπως για παράδειγμα Speed Traps (όπου πρέπει να περάσεις από κάποια σημεία με συγκεκριμένη ταχύτητα) ή η δυνατότητα να σπάσεις πινακίδες με το πρόσωπο του διεφθαρμένου αρχηγού της αστυνομίας, ο οποίος έχει βάλει στο μάτι τους οδηγούς και τα αυτοκίνητα τους. Στην πόλη θα βρεις επίσης γκράφιτι τα οποία και συλλέγεις καθώς οδηγείς. Όλα τα πιο πάνω σε επιβραβεύουν με Rep Points, λεφτά, καινούργιες εμφανισιάκες βελτιώσεις αλλά και ολοκαίνουργια αυτοκίνητα εάν τα συμπληρώσεις όλα.

Τις νύχτες τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, με την αστυνομία συνεχώς να προσπαθεί να σε αναχαιτίσει (αλλά bring it on!)

Όλα τα πιο πάνω μπορείς να τα βιώσεις και online, όπου μπορείς να συναγωνιστείς στο ίδιο session με άλλους παίκτες. Στα sessions αυτά θα μπορείς να πάρεις μέχρι και 7 ακόμα φίλους σου στο ίδιο party, κάνοντας έτσι κάτι σαν το δικό σας «crew». Μπορείς να δημιουργήσεις ή να ενταχθείς σε online crews (μέχρι 32 παίκτες στο κάθε crew), κερδίζοντας επιπρόσθετα μπόνους λεφτά και Rep Points.  Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των online sessions είναι ότι μπορείς να «φορτώσεις» σε άλλο παίχτη τα περιπολικά που σε καταδιώκουν περνώντας απλά από δίπλα του, και δεδομένου ότι έχει πιο ψηλό Heat Level από το δικό σου. Αξίζει να αναφερθεί ότι το online κομμάτι είναι εντελώς προαιρετικό, αφού σε κάποια από τα προηγούμενα Need for Speed η ΕΑ είχε μια τάση να θέλει τον παίκτη online για να μπορεί να παίξει.

Το καινούργιο Need for Speed δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το Flight Simulator

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι εφάμιλλα των προηγούμενων δύο εκδόσεων (Need for Speed (2015) και Need For Speed Payback), όμορφα αλλά χωρίς κάποιο ιδιαίτερο upgrade. Οι developers φαίνεται να έδωσαν έμφαση στα αυτοκίνητα τα οποία μας είναι άκρως λεπτομερή, παραβλέποντας κάπως τα environmental graphics, τα οποία μοιάζουν να είναι λιγότερο δουλεμένα. Γενικά όμως απολαμβάνεις να οδηγείς στην πόλη που έχουν δημιουργήσει. Τα weather effects αξίζουν μια ξεχωριστή μνεία, και ειδικά ο βροχερός καιρός με τα «παρελκόμενά» του (σταγόνες να χτυπούν στο παρμπρίζ, βρεγμένοι δρόμοι και φυσικά εντυπωσιακές αντανακλάσεις) – χάρμα οφθαλμών που λέμε! Πολύ όμορφο είναι και το τοπίο κατά την διάρκεια της νύχτας, με τους δρόμους να είναι άψογα φωτισμένοι και με checkpoints αποτελούμενα από νέον σε γαλάζιους και ροζ χρωματισμούς να σου δείχνουν τον δρόμο προς την νίκη. Όλα αυτά συνδυάζονται και με ένα soundtrack με βάση reggaeton,  hip-hop και electronic ρυθμούς, που είναι πολύ ταιριαστό στο παιχνίδι αλλά στο όποιο ακόμα δεν βρήκα κάποιο αξιομνημόνευτο track (όπως ήταν για παράδειγμα το αξέχαστο “Get Low” του πρώτου Need For Speed Underground ή το επικό «Riders on  the Storm» Snoop Dogg edition του Underground 2).

Προφανώς τα καθρεφτάκια είναι διακοσμητικά στο παιχνίδι

Ο χειρισμός του παιχνιδιού είναι ο κατάλληλος για ένα arcade racing game – απλός χειρισμός με έμφαση στην διασκεδαστική εμπειρία παρά σε οδηγική προσομοίωση. Για παράδειγμα μπορείς να ντριφτάρεις χωρίς πολλά-πολλά, με ένα απλό «άσε-πάτα» του κουμπιού επιτάχυνσης. Αν το αυτοκίνητο σου δεν συμπεριφέρεται όπως θα ήθελες – fear not! Επιπρόσθετα από τα παραδοσιακά upgrades χειρισμού τα οποία μπορείς να αγοράσεις στα διάφορα Part Shops, μπορείς να κάνεις live tuning διαφόρων παραμέτρων του αυτοκινήτου σου οποτεδήποτε θελήσεις (πάτα απλά το δεξί τοξάκι του χειριστηρίου σου και άλλαξε για παράδειγμα το traction control).

To “Live Tuning” είναι ένα σημαντικό εργαλείο εκεί που η νίκη κρίνεται στην λεπτομέρεια

Σε γενικές γραμμές, το καινούργιο Need for Speed αν και απλό και επαναλαμβανόμενο κάποιες φορές, είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που τείνει να θυμίσει τις πιο παλιές Underground εκδόσεις. Τα αυτοκίνητα στο παιχνίδι είναι πολύ δουλεμένα και γενικά το όλο σκηνικό είναι απολαυστικό. Το επίπεδο δυσκολίας στους αγώνες είναι κυμαινόμενο αναλόγως και του αυτοκινήτου σου ενώ , οι καταδιώξεις από τα περιπολικά είναι ιδιαίτερες καθώς βλέπουμε να χρησιμοποιούν καινούργιες και έξυπνες τακτικές καθώς ανεβαίνει το Heat Level. Απλά μην δώσετε σημασία στην κλισέ ιστορία, και το παιχνίδι προσφέρεται για πολλές ώρες arcade racing!

Το παιχνίδι είναι διαθέσιμο από τις 8 Νοεμβρίου σε PC, PS4 και Xbox. Ευχαριστούμε την Bandai Namco Entertainment για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες αυτού του review. Ευχαριστούμε ακόμη, τον αγαπημένο Κύπρο Χριστοδούλου για το review 🙂

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Ιστορία
5
Gameplay
9
Γραφικά
8
Μουσική
7
Ψυχαγωγία
9
Προηγούμενο άρθροΤΡΩΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΗ – ΕΒΔΟΜΑΔΑ 2η
Επόμενο άρθροΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΩΑ ΜΑΡΙΟ ΠΕΤΡΟΥ
Zac Spyrou
This is not the info you are looking for.
need-for-speed-heat-reviewΈνα Need for Speed από τα παλιά (σχεδόν). Κλισέ ιστορία, δουλεμένα αυτοκίνητα, απολαυστικά τοπία και πολύ βα-βα-βρούμ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.