Lego Star Wars: The Skywalker Saga Review

0
495

Έχουμε ήδη γράψει τις πρώτες μας εντυπώσεις για το Lego Star Wars: The Skywalker Saga, καθώς πριν λίγο καιρό είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε με τη βοήθεια της G3 Great Games, ένα αποκλειστικό preview event του παιχνιδιού.

Πέραν αυτού, η λατρεμένη G3 μας παρείχε και τον κωδικό του παιχνιδιού, το οποίο ολοκληρώσαμε και φέρνουμε τώρα την ολοκληρωμένη μας άποψη για την πιο ολοκληρωμένη μορφή του τίτλου! Αν είσαι fan των Lego ή του Star Wars franchise, τότε θα απολαύσεις αυτό το παιχνίδι. Αν είσαι fan και των δύο, όπως τον υποφαινόμενο, θα ξετρελαθείς! It’s true. All of it!

Ιστορία

Αν δεν έχεις δει τα Star Wars, δε θέλω να συνεχίσεις να διαβάζεις. Θέλω να κάνεις bookmark αυτή τη σελίδα, να βρεις και τις 9 + 2 (Rogue One και Solo) ταινίες, και να τις δεις. Όλες! Δεν έχει σημασία ποιες έπιασαν καλή κριτική, ποιες είναι αντίγραφο άλλων, ποιες έχουν πεπαλαιωμένα γραφικά, ποιες ήρθαν πριν από αυτές που διαδραματίστηκαν μετέπειτα, ποιες θέλουμε να ξεχάσουμε. Πρέπει να τις δεις όλες. Είναι σημείο σταθμός στην ιστορία του κινηματογράφου, ένα όνομα πασίγνωστο ανά το παγκόσμιο, με iconic χαρακτήρες, εμβληματική μουσική, άπειρα δημιουργήματα από τον κόσμο του σε σειρές, βιβλία, κόμικς, παιχνίδια, ρούχα και προφανώς, videogames. Το σημαντικό ερώτημα είναι, με ποια σειρά να τις δει κανείς. Και εξηγώ:

Με σειρά κυκλοφορίας βγήκαν ως εξής:

 1. Episode IV: A New Hope
 2. Episode V: The Empire Strikes Back
 3. Episode VI: Return of the Jedi
 4. Episode I: The Phantom Menace
 5. Episode II: Attack of the Clones
 6. Episode III: Revenge of the Sith
 7. Episode VII: The Force Awakens
 8. Episode VIII: The Last Jedi
 9. Episode IX: The Rise of Skywalker

Με σειρά που διαδραματίζονται όμως, είναι, όπως πολύ σωστά θα μάντεψες, με τον αριθμό της η κάθε μία. Αν θες την pure μορφή, πρέπει να τις δεις όπως βγήκαν. Αν θες την λογική σειρά, όπως αριθμήθηκαν – αν και προσωπικά δεν το συνιστώ. Αν πάλι θες το καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο Star Wars experience με οτιδήποτε έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής, πρέπει να δεις:

 • Episode IV: A New Hope
 • Rogue One
 • Episode V: The Empire Strikes Back
 • Episode I: The Phantom Menace
 • Episode II: Attack of the Clones
 • Episode III: Revenge of the Sith
 • Obi-Wan Kenobi (προσεχώς σειρά)
 • Solo
 • Episode VI: Return of the Jedi
 • The Mandalorian (σειρά)
 • The Book of Boba Fett (σειρά)
 • Episode VII: The Force Awakens
 • Episode VIII: The Last Jedi
 • Episode IX: The Rise of Skywalker

Αν έχεις προσέξει ότι είχαν κυκλοφορήσει σε ομάδες των τριών, εύγε! Πράγματι, οι core ταινίες στην space-opera που αφορά την οικογένεια των Skywalkers βγήκαν σε τρεις τριλογίες: την original 1977-1983, IV-VI, την prequel (1999-2005, I-III) και την sequel (2015-2019, VII-IX). Και το παιχνίδι το αναγνωρίζει και το σέβεται αυτό: Τα 9 επεισόδια που προσφέρονται είναι χωρισμένα στις αντίστοιχες τριάδες, και για να αποκτήσεις πρόσβαση στο δεύτερο της καθεμιάς (δηλαδή τα II, V και VIII επεισόδια) πρέπει να παίξεις τα πρώτα τους (δηλαδή τα I, IV και VII αντίστοιχα). Πράγμα το οποίο σου επιτρέπει να τα βιώσεις με οποιαδήποτε σειρά εσύ αποφασίσεις!! Nice!

LEGO® Star Wars™: The Skywalker Saga_20220405195751

Όσον αφορά την actual ιστορία in-game τώρα, πρόκειται για μια σχεδόν πιστή απόδοση των δρώμενων των ταινιών! Η πλοκή, οι χαρακτήρες, οι διάλογοί τους, οι στιγμές που καθόρισαν το franchise, είναι όλα εκεί! Από το πρώτο επεισόδιο μέχρι το τελευταίο! Αλλά με το ύφος των αγαπημένων τούβλων: Με χιούμορ, ευτράπελα να γίνονται στο υπόβαθρο, αντιδράσεις που δε θα ανέμενε κάποιος να δει στις ταινίες (π.χ. τον Darth Vader να κάνει facepalm). Είναι μια απίθανη εμπειρία για ένα fan να βιώσει ξανά τις ταινίες σε μια περιληπτική και πιο ανάλαφρη μορφή, καθώς και για κάποιον που δε γνωρίζει πολλά, να δει περί τίνος πρόκειται, απλά πιο απλά και ανέμελα! 

Visuals

Τα γραφικά είναι απίθανα! Ναι, είναι Lego παιχνίδια σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά η λεπτομέρεια και ο επανασχεδιασμός του παιχνιδιού από την αρχή, διαφαίνεται παντού. Οι διαστάσεις και διαρρυθμίσεις των χώρων καθώς και των διαφόρων αντικειμένων έχουν μετατραπεί με τρόπο που να συνάδει με τη φιλοσοφία των Lego, με πιο απλοποιημένη παρουσία και δομή, δίνοντας όμως το αίσθημα που αρμόζει και με σεβασμό στην ιστορία. Πάντα με το λογότυπο της εταιρείας στην άκρη των τούβλων, και με τις συνδέσεις των κομματιών να φαίνονται ξεκάθαρα, με τέτοιο τρόπο που θα μπορούσε κανείς εύκολα να “αντιγράψει” τις κατασκευές, αν έχει τα σωστά τουβλάκια.

Οι διάφοροι πλανήτες και τοπία του παιχνιδιού είναι υπέροχα. Έξυπνα φτιαγμένα με τα τουβλάκια, δείχνοντας σεβασμό στις ταινίες, και καταγράφοντας τα πιο χαρακτηριστικά του σημεία όπως αυτά δημιουργήθηκαν, το κάθε σκηνικό νιώθει διαφορετικό, καινούριο, αλλά συνάμα γνώριμο και να εμπίπτει στη φιλοσοφία της Δανέζικης εταιρείας παιχνιδιών.

Υπάρχουν οι απαραίτητες εκρήξεις, φλόγες, τα lightsabers, τα blasters, τα ρεύματα, και οι καταστροφές που δείχνουν τουβλάκια να διαλύονται! Υπάρχει και το ανάποδο όμως, όπως θα ανέμενε κανείς κλασσικά σε ένα παιχνίδι Lego, με τις κατασκευές απαραίτητων μηχανημάτων για να λύσει κάποιος απλούς γρίφους και να προχωρήσει το παιχνίδι. Και κυρίως, την τρέλα που διακατέχει τα παιχνίδια με τα τουβλάκια! Το χιούμορ αναβλύζει παντού, σε εικόνες που εξελίσσονται στο background, σε συμπεριφορές χαρακτήρων, ακόμα και στις αναπαραστάσεις σκηνών με πιο παιδικό τρόπο – π.χ. ο Han Solo με τον Greedo να προσπαθούν να πυροβολήσουν ο ένας τον άλλο στην καντίνα.

Gameplay

Το παιχνίδι παίζει όπως θα φανταζόταν κανείς ένα Lego παιχνίδι να παίζει. Έχει μια αθωότητα στις κινήσεις του, περιορίζεται στην περιοχή που μπορεί κανείς να εξερευνήσει, με πολλά μυστικά όμως να ανακαλυφθούν ανά πάσα στιγμή, τόσο σε διαλόγους με τυχαίους χαρακτήρες, όσο και σε περιστατικά που γίνονται στο υπόβαθρο. Αν τα Star Wars είχαν γυριστεί σε ένα σύμπαν από Lego, έτσι ακριβώς θα έδειχναν! Οι διαστάσεις και διαρρυθμίσεις των χώρων καθώς και των διαφόρων αντικειμένων έχουν μετατραπεί με τρόπο που να συνάδει με τη φιλοσοφία των Lego, με πιο απλοποιημένη παρουσία και δομή, δίνοντας όμως το αίσθημα που αρμόζει και με σεβασμό στην ιστορία. Πάντα με το λογότυπο της εταιρείας στην άκρη των τούβλων, και με τις συνδέσεις των κομματιών να φαίνονται ξεκάθαρα, με τέτοιο τρόπο που θα μπορούσε κανείς εύκολα να “αντιγράψει” τις κατασκευές, αν έχει τα σωστά τουβλάκια.

Σε σημεία θα είσαι κλειδωμένος και στο πιο χαρακτήρα κρατάς, για σκοπούς εξυπηρέτησης της ιστορίας, αλλά ως επί το πλείστο μπορείς να αλλάξεις την ομάδα σου όπως σε εξυπηρετεί καλύτερα – είτε γιατί βολεύει το όπλο του Mandalorian για τη συλλογή studs, είτε γιατί χρειάζεσαι τον Tuscan Raider για να φτάσεις ένα ψηλό μυστικό. Αυτό προκάλεσε αρκετούς περίεργους συνδυασμούς σε κάποια σημεία, με χαρακτήρες που δεν συνάδουν ή δεν κάνει νόημα να έχουν συναντηθεί ποτέ στις ταινίες, να βρίσκονται στον ίδιο χώρο.

Στις μάχες με διαστημόπλοια, ο χειρισμός δεν είχε ιδιαίτερη δυσκολία, με τους ελιγμούς και τον έλεγχο του κάθε οχήματος να είναι άμεσα, ενώ οποιαδήποτε σύγκρουση πολλές φορές συγχωρείτο ως γρατσουνιές – όχι τόσο όταν πήγαμε φάτσα φόρα σε τοίχο! Εξάλλου, το παιχνίδι είναι για όλες τις ηλικίες, και θέλει όλες οι ηλικίες να το απολαύσουν!

Ομολογουμένως το πιο ωραίο σημείο του παιχνιδιού ήταν το combat system του. Συγκεκριμένα με τους Jedi/Siths και τα lightsabers, είτε κρατώντας το σαν melee weapon είτε ρίχνοντας το από μακριά σαν boomerang! Χρησιμοποιήσαμε το force για να ρίξουμε αντικείμενα σε εχθρούς διαλύοντας τα όλα σε μικρά τουβλάκια, και κάναμε mind tricks σε ένα Stormtrooper, τον οποίο χειριστήκαμε στο να μας ανοίξει την πύλη! Και παρόλο που είναι μικρές οι διαφορές, είναι αξιοσημείωτες από χαρακτήρα σε χαρακτήρα, ακόμη και στο πως χειρίζονται π.χ. το lightsaber: ο Finn ήταν πιο άτσαλος από τον Kylo Ren, που ήταν πιο άγριος από τον Windu! 

Και όλα αυτά είναι απλά η αρχή, καθώς με τη συνεχή συλλογή studs και Kyber bricks – ένα ιδιαίτερο είδος τούβλου, μπορεί κανείς να αναβαθμίσει τις δεξιότητες των χαρακτήρων και να ξεκλειδώσει καινούριες στο “True Jedi” system του παιχνιδιού! Τεράστια συμβουλή για όποιον ξεκινάει τώρα: Μη ξοδέψεις τα studs σας στις αγορές χαρακτήρων/διαστημοπλοίων! Επένδυσε απευθείας στους πολλαπλασιαστές των studs! Ξεκινώντας με μόλις x2, κάθε ένας που προσθέτεις (π.χ. ο δεύτερος των x4) πολλαπλασιάζεται με τον προηγούμενο (δηλαδή x2 x4 = x8)! Και σκέψου ότι ο τελευταίος είναι x384! Έτσι θα αποκτήσεις πολύ σύντομα άπειρα studs και θα φτάσεις και το trophy για τα 10 δισεκατομμύρια studs (αν παίζεις σε PlayStation)! 😉

Θα χρειαστεί να επανεπισκεφθείς κάθε χάρτη όταν ολοκληρώσεις την ιστορία του και αφού ξεκλειδώσεις το free play κομμάτι του, με διαφορετικές επιλογές χαρακτήρων, αν σκοπεύεις να πιάσεις όλα τα bricks και να ανακαλύψεις όλα τα μυστικά του παιχνιδιού! Και αξίζει, καθώς τα πλείστα είναι μια διαφορετική πρόκληση/puzzle κάθε φορά για να τα πιάσεις και έχουν συνήθως και ένα αστείο λόγο που βρίσκονται εκεί που βρίσκονται, όπως θέλει να σου πει κάποιος εκεί κοντά τους!

Μουσική

Δεν γίνεται Star Wars χωρίς την επιβλητική, πασίγνωστη μουσική του John Williams. Στην αρχή με τα γράμματα που χάνονται στο διάστημα, στην καντίνα με την κλασσική μπάντα, η μουσική επένδυση είναι πιστή στην ταινία και ομορφαίνει περισσότερο το παιχνίδι. Το voice acting του C-3PO είναι από τον ίδιο τον Anthony Daniels, που έδωσε φωνή στο χρυσό droid σε όλες τους τις παρουσίες! Στους άλλους χαρακτήρες έχουν χρησιμοποιηθεί διαφορετικοί ηθοποιοί, όμως η ποιότητα είναι ΑΑ! Το theme μεταβάλλεται ανάλογα με την ταινία/τριλογία στην οποία παίζουμε, και είναι πολύ ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς πόσο άλλαξε χωρίς να αλλάζει την βάση του το θέμα του franchise, τόσα χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση.

Τι μας άρεσε

 • Το χιούμορ! Το αναμέναμε, αλλά το απολαύσαμε!!
 • Το πως και πόσο μπορείς να χωρέσεις το σύμπαν του Star Wars σε ένα Lego παιχνίδι!
 • Τον Mandalorian και την προσθήκη χαρακτήρων πέραν των ταινιών – δωρεάν για τους κατόχους του Deluxe Edition. 

τι δε μας άρεσε

 • Σχεδόν κανένα puzzle δεν ήταν ουσιαστική πρόκληση για να το λύσουμε.
 • Τα οποιαδήποτε bosses δεν έχουν ιδιαίτερη δυσκολία, απλά περισσότερη ζωή.
 • Ο Groku δεν είναι playable χαρακτήρας! Κλαψ 🙁
 • Θα θέλαμε να μπορούσαμε παίξουμε και το Rogue One και το Solo, πέραν των χαρακτήρων τους! Here’s to hoping!

Τελικές σκέψεις

Επαναλαμβάνω τον εαυτό μου, αλλά: Αν είσαι φαν των Lego ή/και του Star Wars universe, αυτό το παιχνίδι είναι ότι πρέπει για σένα. Θα απολαύσεις την ιστορία με μια ξεκαρδιστική προσέγγιση, κατάλληλη για όλες τις ηλικίες (ο Han τρυπά το έδαφος και πέφτει ;)). Είναι ένα παιχνίδι που βάζει πολύ δυνατά θεμέλια για επερχόμενους τίτλους από τα αγαπημένα τουβλάκια, και που δίνει μια ολοκληρωμένη παρουσία του Skywalker Saga, με τις 9 βασικές ταινίες όλες φτιαγμένες με Lego. Καλή απόλαυση, and may the force be with you!

Ευχαριστώ ξανά την G3 Great Games γι αυτή την παραχώρηση του κωδικού για αυτό το review. Μπορείτε να αποκτήσετε το παιχνίδι από τις 5 Απριλίου που έχει κυκλοφορήσει, για Microsoft Windows, Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, και Xbox Series X/S.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.