Gran Turismo 7 Review

721

Το όνομα Gran Turismo είναι άρρηκτα συνυφασμένο με το PlayStation. Ένας από τους γηραιότερους αποκλειστικούς τίτλους, το GT μας χαρίζει για 25 χρόνια την πιο ολοκληρωμένη εμπειρία οδήγησης! Με αληθοφανή γραφικά, αυτοκίνητα σταθμούς στην ιστορία της αυτοκίνησης, gameplay που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την πραγματικότητα και ήχους που αντιπροσωπεύουν επάξια τις διαφορετικές εταιρείες και μηχανές, ο θρύλος αυτός επιστρέφει με μία πρωτοκλασάτη προσθήκη, διεκδικώντας το βάθρο του καλύτερου παιχνιδιού οδήγησης. Είτε είσαι φαν των racing games, είτε είσαι φαν των αυτοκινήτων, ετοιμάσου για μια ιστορική αναδρομή στην αυτοκινητοβιομηχανία, και ένα παιχνίδι που θα αφήσει ιστορία!

 

ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Το GT θέλει να δώσει την αίσθηση ενός ανοιχτού κόσμου, δικού σου να τον εξερευνήσεις. Και ο οδηγός σου γι αυτό τον κόσμο όλο βρίσκεται στο World Map. Από εκεί θα μπορείς να ξεκινήσεις όλες σου τις δράσεις, να κρατάς λογαριασμό για το στόλο των οχημάτων σου και να ελέγχεις την πρόοδο σου στο παιχνίδι. Η οποία αρχικά θα είναι αργή και σταθερή. Με μικρότερης ιπποδύναμης αυτοκίνητα, ή Performance Points (PP) όπως χρησιμοποιεί το παιχνίδι, θα πρέπει να τρέξεις σε αγώνες για να αποκτήσεις τις άδειες σου και να ξεκλειδώσεις καινούρια και -συνήθως- καλύτερα οχήματα. Τα πάντα παίζουν ρόλο για τη βαθμολόγηση ενός αυτοκινήτου, από την μηχανή και την ταχύτητα του, στο βάρος και την αεροδυναμική του.

Με αυτό τον τρόπο, μοντιφάροντας οποιοδήποτε σημείο/εξάρτημα του αυτοκινήτου, όπως πχ τα φρένα, το clutch κλπ, αλλάζεις το συνολικό των PP του. Αυτά μπορείς να τα κάνεις στο Tuning Shopp, αγοράζοντας ή χρησιμοποιώντας parts που ξεκλείδωσες – και που ταιριάζουν στο όχημά σου. Υπάρχουν 5 διαφορετικά επίπεδα διαθέσιμα για κάθε part, ξεκινώντας από το Sport level και φτάνοντας μέχρι το ισχυρότατο Extreme.

Είναι σημαντικό όμως οι αλλαγές, πέραν της βελτίωσης του overall PP, να βοηθούν και στη λειτουργία του οχήματος. Γι αυτό κάνε σωστές κινήσεις όσων αφορά την αύξηση της τελικής ταχύτητας, του κρατήματος, ή της επιτάχυνσης. To Tuning Shop είναι ο παιχνιδότοπος οποιουδήποτε petrolhead, καθώς υπάρχουν επιλογές για ρυθμίσεις για τα πάντα στα οχήματα: από το σώμα του αυτοκινήτου και το βάρος του για σταθερότητα ή επιτάχυνση, στα ελαστικά και τις ζάντες για κράτημα, τις αποδόσεις του συμπλέκτη, το ύψος, ακόμη και τα χρώματα και σχέδια που θα το διακοσμούν, θα περάσεις πολύ χρόνο στο γκαράζ! Τόσο για να προσαρμόσεις το αυτοκίνητο ώστε να αποδίδει το μέγιστο δυνατό σε κάθε περίπτωση, όσο και για να είναι όπως ακριβώς το φαντάζεσαι. Και μετά μπορείς να το πλύνεις για να το απολαύσεις, μια αγαπημένη επιστροφή από προηγούμενους τίτλους.

ΜΙΑ ΠΛΗΘΩΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Δε θα μπορούσε να είναι ένα racing παιχνίδι χωρίς αυτοκίνητα. Και η συλλογή των οχημάτων που έχεις στη διάθεσή σου είναι τεράστια! Από Chevrolet σε Toyota, από BMW σε Nissan, από την Ιαπωνία στην Αμερική, όλες οι γνωστές μάρκες φιγουράρουν στις λίστες, με μοντέλα αυτοκινήτων από όλες τις εποχές. Και μαζί τους φέρνουν την ιστορία τους. Κατευθυνόμενοι στο Brand Central όπου μπορείς να αποκτήσεις αυτά τα οχήματα, μπορείς να μάθεις για την ιστορία της κάθε εταιρείας, πως άρχισε, πως αναπτύχθηκε, σταθμούς σημεία στην πορεία της. Μπορείς να ανακαλύψεις περισσότερα για συγκεκριμένα αμάξια και να δεις πως επηρέασαν την εξέλιξη των δημιουργών τους, βλέποντας βίντεο για την ιστορία τους και με συνδέσμους για τις ιστοσελίδες τους!

Αν τα λεφτά δεν αρκούν για την μυρωδιά του καινούριου αυτοκινήτου, μπορείς να κατευθυνθείς στο Used Car Dealership για χρησιμοποιημένα αμάξια! Με καινούριες προσθήκες καθημερινά, θα μπορείς να αναπτύξεις την συλλογή σου με πιο χαμηλό κόστος, μερικές φορές βρίσκοντας και καλύτερες επιλογές σε συγκεκριμένες κατηγορίες παρά αυτά που προσφέρονται ως καινούρια! Αν πάλι τα λεφτά δεν είναι θέμα (ή έχεις αγοράσει credits με κανονικά λεφτά), μπορείς να πας στο creme de la creme, στο πάνθεο των αυτοκινήτων και να αποκτήσεις ένα θρύλο από τα Legend Cars. Οχήματα που πραγματικά έγραψαν ιστορία, με συγκεκριμένες εκδόσεις ή/και χρωματισμούς, αναμένουν να τα βγάλεις για μια βόλτα!

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

To GT Cafe, πρόκειται για μια ευφάνταστη μετατροπή του campaign σε ένα χώρο που νιώθει πιο ζεστός και φιλόξενος για ένα λάτρη της οδήγησης παρά ένα απλό interface. Κρυμμένο μέσα στο δάσος, θα βρεις εδώ διάφορα Menu Books, τα οποία θα σε αποστείλουν σε quests για να αποκτήσεις αυτοκίνητα και να συμπληρώσεις τις άδειες σελίδες.

Κάνοντας το αυτό, θα έχεις την ευκαιρία να δεις την ιστορία εκείνου του μοντέλου, πολλές φορές συνοδευόμενο από την εμφάνιση του ίδιου του σχεδιαστή του, μιλώντας για την ιστορία της ανάπτυξης του, με λεπτομέρειες και εικόνες.

Με την ολοκλήρωση του κάθε Menu Book επίσης, νέες διαδρομές θα εμφανιστούν, και επιστρέφοντας στο Cafe, ο Luca θα σου δώσει ένα καινούριο για τις επόμενες προκλήσεις σου!

Για να τρέξεις σε συγκεκριμένους αγώνες, θα χρειαστείς την αντίστοιχη άδεια! Απόκτησε το πρώτο σου αμάξι και πέρασε από το License Center για να δεις τι πρέπει να κάνεις, ποια είναι τα Conditions επιτυχίας και ποιους χρόνους πρέπει να πετύχεις για τα καλύτερα δυνατά rewards. Μπορεί να πρέπει να αποφύγεις συγκρούσεις, να σταματήσεις σε ένα συγκεκριμένο σημείο ή πάλι να τερματίσεις σε συγκεκριμένο χρόνο! Με κάθε ολοκλήρωση, ανεβαίνεις επίπεδο, τόσο σε αξία και ισχύ αυτοκινήτου αλλά και σε δυσκολία, για την επόμενη άδεια, κάνοντας σε όλο και καλύτερο οδηγό στο παιχνίδι.

ΚΑΙ ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΕΔΩ

Πέραν όλων όσων αναφέραμε πιο πάνω, υπάρχουν κι άλλα τόσα να κάνεις στο παιχνίδι. Επισκέψου τα World Circuits σε όλες τις ηπείρους και διαγωνίσου σε πρωταθλήματα και κύπελα. Με συγκεκριμένες οδηγίες όσο αφορά είδος αυτοκινήτου, PP που χρειάζεσαι, ελαστικά κλπ, θα δοκιμαστείς σε νέες συνθήκες για πλειάδα βραβείων. Βρες το challenge που θέλεις, αγωνίσου σε arcade races, time trials, custom races, κέρδισε rewards, πόντους εμπειρίας και credits, και ανέβασε τα level σου ως ο απόλυτος οδηγός.

Όσο ανεβαίνεις επίπεδα, νέες αποστολές θα σου προσφέρουν την ευκαιρία να ξεκλειδώσεις νέα αμάξια. Θα μπορείς να διαγωνιστείς διαδικτυακά ή και σε split screen. Αν προτιμάς απλά να relax-άρεις με το αμάξι σου, επέλεξε ένα από τα 300+ τραγούδια που προσφέρονται στο Music Rally, και πάρε τους δρόμους σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Ξεκινώντας με ένα αριθμό νοτών που μειώνονται με την πάροδο του χρόνου ή αυξάνονται όταν περνάτε από συγκεκριμένα checkpoints, ο στόχος είναι να φτάσεις όσο πιο μακριά γίνεται στο τραγούδι παρά να τερματίσεις στην καλύτερη δυνατή θέση.

ΓΡΑΦΙΚΑ ΠΟΥ ΚΟΒΟΥΝ ΑΝΑΣΑ

Το πόσο όμορφο είναι το Gran Turismo 7 δεν περιγράφεται! Το πάθος τις Polyphony για τα αυτοκίνητα φαίνεται από την πιο μικρή λεπτομέρεια στα οχήματα στον πιο μεγάλο δρόμο στις πίστες. Τα εσωτερικά των αυτοκινήτων, η ύπαρξη τους στο χώρο, οι αντανακλάσεις στα φρεσκοπλυμμένα αμαξώματα, θολώνουν τις γραμμές μεταξύ πραγματικότητας και παιχνίδιού. Και το παιχνίδι θέλει να δείξεις αυτή την εμπειρία, να την μοιραστείς με άλλους. Στάθμευσε λοιπόν το αυτοκίνητό σου, είτε κλασσικό είτε futuristic, και μπες στο photo mode του παιχνιδιού με την ονομασία Scapes! Eπέλεξε ένα industrial background ή μια τοποθεσία στη φύση, κάνε αλλαγές στη λήψη, κλίση, φακούς, κίνηση του αυτοκινήτου, κίνηση του background, φίλτρα, μάσκες, θερμοκρασία και ένα σωρό άλλα, και γίνε επαγγελματίας φωτογράφος από το σαλόνι σας. Μετά μοιράσου τη φωτογραφία και δες τι έχουν βγάλει άλλοι παίκτες ανά το παγκόσμιο!

Υπάρχουν δύο modes για να το παίξεις σε PlayStation 5, το Framerate mode που στόχο έχει τα 60fps για την καλύτερη σύλληψη της κίνησης, και το Ray-tracing mode που ρίχνει τα fps στα 30 αλλά ανεβάζει τον πήχη στην εικόνα με την τεχνολογία Ray-tracing.

Οι DualSense μοχλοί παίζουν τεράστιο ρόλο καθώς εκμεταλλεύονται στο έπακρο οι δυνατότητες τους! Εξαρτώμενο από το αυτοκίνητο που οδηγείς, θα νιώθεις αλλιώς το haptic feedback όταν φρενάρεις ή επιταχύνεις. Βγήκες εκτός ασφάλτου; Οι δονήσεις θα μιμηθούν το πως τρίζει το τιμόνι στην πραγματικότητα!

Και τέλος, ο ήχος. Με τις 3D Spatial Audio ικανότητες του PlayStation 5 από stereo headset ή τα ακουστικά της τηλεόρασης, θα ακούσεις το γουργουρητό της μηχανής από μπροστά, τα αυτοκίνητα που σε προσπερνούν από δίπλα, τους ήχους της βροχής από πάνω! Ο όλος σχεδιασμός του ήχου είναι μια επιστήμη με outputs από διαφορετικά σημεία των οχημάτων να αντανακλούν στις επιφάνειες του κόσμου γύρω τους, ώστε να μιμούνται την πραγματικότητα στο μέγιστο βαθμό!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το παιχνίδι θέλει να είναι inclusive για όλους τους παίκτες – παλιούς και νέους, φανατικούς του αυτοκινήτου και πρωτοεμφανιζόμενους. Γι αυτό υπάρχουν τόσες πολλές αλλαγές που μπορείς να κάνεις στα πάντα που επηρεάζουν τα αυτοκίνητα, που όσο προχωράς θα γίνονται ισχυρότερα. Όλες αυτές τις αλλαγές μπορείς να τις καταγράψεις στα Sheets και να τις επεξεργαστείς ή να τις χρησιμοποιήσεις όπως χρειάζεσαι κάθε φορά. Με αυτό το τρόπο θα εκτεθείς περισσότερο στο πως λειτουργούν τα αυτοκίνητα, τι επηρεάζει το κάθε κομμάτι και γιατί χρειάζεται το MOT στη ζωή μας.

Το Gran Turismo 7 είναι ένας απίθανος κόσμος. Τόσο από άποψη παιχνιδιού, αλλά και εκπαίδευση. Πέραν της πληθώρας των modes που προσφέρει το παιχνίδι, θα μάθεις την ιστορία των αυτοκινητοβιομηχανιών και θρυλικών μοντέλων μέσω των Menus. Θα βρεις μια καθημερινή πρόκληση να σε περιμένει για περαιτέρω ποικιλία. Θα παίξεις με απίθανη μουσική συνοδεία στο Music Rally τρέχοντας από checkpoint σε checkpoint βάση του ρυθμού. Και θα βιώσεις το όραμα του Kazunori Yamauchi, να επαναφέρει το θαυμασμό για τα αυτοκίνητα στις νέες γενιές, στην καλύτερη μορφή που υπήρξε ποτέ!

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Ιστορία
9
Gameplay
9.5
Visuals
10
Μουσική
9
Ψυχαγωγία
10
Προηγούμενο άρθροΟι πωλήσεις του Elden Ring κόβουν την ανάσα!
Επόμενο άρθροΔεν θα έχουμε EA Play φέτος
Stavros Paphitis
it all started with Monkey Island... the rest is history
gran-turismo-7-reviewΤο Gran Turismo 7 είναι μια ωδή στην αυτοκινητοβιομηχανία, και ένας υπέροχος σταθμός στην 25χρονη ιστορία του παιχνιδιού. Φαίνεται, ακούγεται και παίζεται απίθανα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.