Thursday , 20 September 2018

NBA 2K18 Review (PS4)

Λίγο ο ανταγωνισμός, λίγο του ότι το 2k17 δεν είχε αφήσει τις καλύτερες των εντυπώσεων, το φετινό NBA 2K18 κυκλοφόρησε στις 19 Σεπτεμβρίου, πιο ανανεωμένο από ποτέ. Η 2K sports γνωρίζοντας πως φέτος έχει να κάνει με το NBA Live, δεν ήθελε να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. Έτσι, με την βοήθεια της Visual Concepts, δημιούργησαν ένα τίτλο για όλη την οικογένεια. Παρότι λατρεύω το μπάσκετ, δεν είχα ξοδέψει πολλές ώρες σε παιχνίδια μπασκετικής προσομοίωσης, με εξαίρεση το ΝΒΑ Jam. Εδώ και μερικά χρόνια η 2k παίζει μπάσκετ μόνη της αλλά σύντομα θα αλλάξουν τα πράγματα. Τομείς που ίσως περνούσαν ασχολίαστοι άλλες χρονιές, φέτος θα αναλυθούν από πολλούς. Η κυκλοφορία του 2K18 είναι λοιπόν γεγονός, και θα έχουν τη χαρά να το ευχαριστηθούν όλοι σχεδόν οι gamers, αφού ο τίτλος θα κυκλοφορήσει σε Pc, Ps4, Xbox One,Ps3, Xbox 360 αλλά ΚΑΙ στο Nintendo Switch. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την ανάλυση του τίτλου όσο πιο αντικειμενικά γίνεται.

Αρχικά θα ξεκινήσουμε από τα modes, και από τους τρόπους παιχνιδιού στο 2K18. To Play now, έρχεται πρώτο στις επιλογές μας. Εκεί θα μπορέσετε να ξοδέψετε άφθονο χρόνο εναντίον του υπολογιστή ή του game mate σας. Καλείστε να διαλέξετε ανάμεσα σε όλες τις ομάδες του Nba με όλα τα αστέρια να εμφανίζονται μπροστά στα μάτια σας, πιο καλοσχεδιασμένα από ποτέ. Πραγματικά οι απεικονίσεις των παικτών και των διάφορων παραγόντων του NBA, είναι πιο ρεαλιστικές από ποτέ. Μαύρη τρύπα στο παιχνίδι η παντελής απουσία Ευρωπαϊκών ομάδων. Παρόλα αυτά μπορείτε να διαλέξετε μεταξύ των αντίστοιχων All star ομάδων, των εκάστοτε συλλόγων. Βέβαια υπάρχει η ρεαλιστική all star όπου τα στατιστικά είναι σε λογικά πλαίσια αλλά και η bug ομάδα που όλα είναι 99 και ο άλλος τρέχει να κρυφτεί. Μία επιλογή του Karim Abdul Jabbar θα σας πείσει. Πριν από κάθε match υπάρχει ένα pregame show αλλά και ανάλυση των ομάδων, ανάλυση των στατιστικών των ομάδων και ανάλυση του αγώνα. O Big Shack είναι εκεί πιο ‘’καλοσχεδιασμένος’’ από ποτέ. Απίστευτα animations και καλοδουλεμένα textures, μας έκαναν να μην καταλάβουμε πως πέρασαν 8 ώρες συνεχούς gaming χωρίς να βαρεθούμε. Kukoc, Pippen, Fisher και άλλοι πολλοί που μόνο στα χαρτάκια της Panini βλέπαμε, περνούν μπροστά από τα μάτια μας, καρφώνοντας χωρίς έλεος. Unleash Chaos είναι το φετινό quote της 2K κάθε φορά που καρφώνει ένας παίκτης. Αυτή η φράση χαρακτηρίζει κάθε ίντσα του τίτλου. Όταν μας αρέσει κάτι δεν έχουμε κόμπλεξ να το πούμε. Και το 2K18 μας άρεσε. Τις περισσότερες φορές λέμε πως είναι κρίμα να δίνουμε 50 ευρώ για να αγοράσουμε έναν τίτλο που στην τελική η μόνη αλλαγή που έχει με τον προκάτοχο του είναι οι μεταγραφές. Φέτος τα πράγματα αλλάζουν και βλέπουμε μία πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια από την Visual Concepts. Το ‘’Concept’’ είναι το ίδιο αλλά καθαρά βελτιωμένο. Δεν μας χάλασε καθόλου να βλέπουμε τον ιδρώτα να κυλά από τα χέρια των παικτών με τέτοιο τρόπο που να νομίζουμε ότι όντως τρέχει αληθινός ιδρώτας. Δεν μας χάλασε καθόλου όταν βλέπαμε το κοινό να ουρλιάζει με πάνω από 50 διαφορετικούς τρόπους πανηγυρισμού. Δεν μας χάλασε καθόλου όταν ακούγαμε τη σειρήνα στο παρκέ λες και βρισκόμασταν μέσα στο γήπεδο. Όλα αυτά μας έκαναν να αγαπήσουμε το νέο nba 18.

Στη συνέχεια του παιχνιδιού μπορείτε να ασχοληθείτε με το MyGM/MyLeague όπου εκεί θα μπορείτε να γίνετε στην ουσία manager της ομάδας που θα επιλέγετε αν και θα μπορείτε φυσικά να παίξετε ως παίκτης έχοντας full control του τι γίνετε εντός αγωνιστικού χώρου. Μπορείτε να δημιουργήσετε custom league και να απολαύσετε χωρίς περιορισμούς το πρωτάθλημα ενώ υπάρχει mode όπου μπορείτε να παίξετε Online league με φίλους. Τέλος μπορείτε απλά να απολαύσετε τα Playoffs γλιτώνοντας πολύτιμο χρόνο της κανονικής αγωνιστικής περιόδου. Το MyGM είναι στην ουσία κάτι σαν basketball manager και καλό θα ήταν να μην το περάσετε χωρίς να το αγγίξετε. Έχει και αυτό τη φάση του και σίγουρα αν θες να μάθεις μπάσκετ, πρέπει να μάθεις από συστήματα και φυσικά να μάθεις τους κανόνες. Τα έσοδα και τα έξοδα μιας ομάδας καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις κινήσεις της μέσα στη χρονιά. Στο MyGm λοιπόν μπαίνεις στο ζουμί του μπάσκετ, με το να αναλάβεις έναν σύλλογο από το 0. To MyGM έχει μεγάλο βάθος και δεν θα μπούμε στη λογική του, δεν ασχολούμαι, δεν με ενδιαφέρει. Κάτι άλλωστε το οποίο διαφέρει σε σχέση με άλλες χρονιές είναι η προσθήκη story mode.  Η προσθήκη καλοδουλεμένων cutscenes δεν μας χάλασε ποτέ. Έτσι φέτος η Visual καταφέρνει να προσθέσει κάτι στο MyGm αποσπώντας την προσοχή από το MyCareer που ήταν το μόνο mode που επέλεγαν οι αγοραστές του 2K.

Πάμε λοιπόν να δούμε και το MyCareer που και εμένα, το παραδέχομαι, πάντα μου τράβαγε το ενδιαφέρον. Ξεκινώντας στο συγκεκριμένο mode, καταφέραμε να φτιάξουμε τον δικό μας παίκτη από την αρχή επιλέγοντας 2 θέσεις για να καταφέρουμε να γίνουμε άρχοντες του αθλήματος. Εμείς επιλέγαμε το Shot Creating και το Post Scoring. Υπήρχαν και άλλες επιλογές όπως το να τον κάνουμε τριποντάκια  και άλλα πολλά. Άλλες επιλογές ήταν το μήκος των χεριών μας, το βάρος, το ύψος και γενικά όλα αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία βοηθούν στην εξέλιξη ενός παίκτη. Στόχος του χαρακτήρα που δημιουργήσαμε είναι να φτάσουμε όλα τα στατιστικά μας στο 99 (Road to 99). Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους. Ο πιο κύριος όμως είναι η συλλογή in game money ή διαφορετικά VC points τα οποία ξοδεύουμε για να αναβαθμίσουμε τον παίκτη μας μέσω διάφορων budges η εξέλιξη των οποίων εξαρτάται από τους αγώνες που δίνουμε κ.α. Το κακό είναι ότι έτσι το παιχνίδι αποκτά χαρακτήρα PayandWin. Επίσης κάτι άλλο που δεν μας άρεσε είναι ότι η πρόοδος του παίκτη είναι πολύ αργή. Όσο και να λιώσουμε στο NBA 2K 18, με τις τιμές που υπάρχουν εντός του MyCareer είναι αδύνατο να δεις αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κάτι το οποίο επίσης πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι δίνεται η δυνατότητα στον παίκτη να σκανάρει το πρόσωπό του μέσω application που υπάρχει στο κινητό. Εμείς δεν το κάναμε λόγο τεχνικού προβλήματος στο κινητό μας. Στο MyCareer έχει γίνει η προσθήκη του MyPark και του MyNeighborhood. Στο κόσμο λοιπόν του 2k έχει δοθεί ένα είδος ‘’open world’’ όπου μπορούμε να περιπλανηθούμε σε μία μικρή γειτονιά, σε διάφορα γυμναστήρια κλπ κλπ συναντώντας άλλους γνωστούς παίκτες. Σε γενικές γραμμές το MyCareer έχει να δώσει πολλά αλλά σίγουρα θα έπρεπε να σκεφτούν την ισορροπία μεταξύ currency και buy. Παρόλα αυτά διασκεδάσαμε αρκετά και μας άρεσε ακόμη και το story mode που επί της ουσίας εξελίσσετε μέσα στο συγκεκριμένο mode.

Πάμε να αναλύσουμε λίγο τα γραφικά και το gameplay. Όσο αναφορά αυτούς τους δύο τομείς, οι αλήθεια είναι ότι η εταιρεία δεν είχε ποτέ σχεδόν πρόβλημα. Στο μοχλό του Ps4, δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα με τις τρίπλες καθώς η καθοδήγηση του παίκτη γίνετε με το αριστερό joystick εναλλάσσοντας εύκολα κατευθύνσεις. Με το δεξί joystick μπορείτε εύκολα να τριπλάρετε τον αντίπαλο με περιστροφική κίνηση, όμως η απρόσεκτη πίεση του θα σας οδηγήσει σε αχρείαστο και συνήθως άστοχο σουτ. Τα κλεψίματα είναι δύσκολα και αρκετά ρεαλιστικά καθώς με πλάτη είναι λογικό να κάνεις φάουλ, ενώ σε ευθεία κατεύθυνση είναι λογικό να χάσεις τη μπάλα. Ακόμα και τα μπασίματα δεν είναι μονόπλευρα. Δεν γίνεται να πάρεις τη μπάλα και να περάσεις όλη την ομάδα. Ένα εύκολο καλάθι είναι ένα ελεύθερο καλάθι όπως έλεγε και ο Νίκος Γκάλης. Με αυτό το σκεπτικό λειτουργεί και το φετινό 2K18. Αν προσπαθήσετε να ελευθερώσετε παίκτη συνήθως θα δείτε θετικά αποτελέσματα χωρίς να έχετε τον παίκτη σας ‘’on fire’’.  Το θετικό είναι ότι το παιχνίδι είναι δύσκολο και όχι για αυτούς που θέλουν απλά να παίρνουν τη μπάλα και να σουτάρουν από τα 12 μέτρα.  Με τη πίεση του R1 εμφανίζονται κάποιες In game τακτικές όπως το pick n roll αν είσαι σε επιθετική γραμμή, ή πίεση 2 παικτών σε 1 αν είσαι σε άμυνα. Όλα αυτά έχουν τα θετικά τους αλλά και τα αρνητικά τους.

Το σίγουρο είναι ότι το gameplay ήταν πιο ρεαλιστικό από ποτέ. Τα σφυρίγματα στηρίζονταν στη πραγματικότητα κάτι το οποίο μόνο καλό είναι. Δεν τελειώνουν όμως εδώ τα καλά. Τα γραφικά, ο σχεδιασμός και όλα αυτά που μας κάνουν να αγαπήσουμε ένα sport game υπάρχουν στο 2k18. Είδαμε τη μεταφορά του μικρού βήματος που κάνει ο Curry πριν ρίξει ένα τρίποντο, είδαμε τον τιτανομέγιστο Russell Westbrook να πανηγυρίζει όπως και στη πραγματικότητα χτυπώντας το στήθος του. Όλα έχουν μεταφερθεί με αγάπη και προσοχή χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Τα animations είναι εξαιρετικά και γενικά το κομμάτι γραφικά-textures-animations-gameplay λειτουργεί άψογα.  Το να βλέπω τόσο εξαιρετικές λεπτομέρειες στο σχεδιασμό των παικτών με έκανε να θέλω να συνεχίσω να ασχολούμαι. Ακόμα και τα tattoo των παικτών είναι ίδια στο ίδιο σημείο.

Τέλος θα μιλήσουμε για το soundtrack του παιχνιδιού το οποίο περιλαμβάνει μία εξαιρετική συλλογή από Hip Hop/Jazz/Pop αλλά αρκετά προσεγμένη. Δεν θα βρείτε πεταμένους καλλιτέχνες της πλάκας, αλλά παλικάρια τα οποία ξέρουν από πεντάγραμμο όπως ο Kendrick Lamar ή ο Rag n Bone με το επικό Human. Πραγματικά η επιλογές ήταν μάλλον από ανθρώπους που γουστάρουν το μπάσκετ. Για αυτό τους γουστάρουμε και εμείς.

Ωραία λοιπόν, το φετινό 2k18 ήταν κάτι το οποίο θα μείνει στη συλλογή μας και δύσκολα θα πωληθεί ή θα δανειστεί. Όλα τα modes είχαν να δώσουν κάτι και προσωπικά χάρηκα πολύ που είδα τόσο ρεαλισμό σε ένα παιχνίδι όπως αυτό. Πέρασα πολύ όμορφα με το να δω στην οθόνη μου παίκτες που μόνο σε χαρτάκια έβλεπα. Χάρηκα πολύ με την παρέα μου λιώνοντας τα καλάθια. Περάσαμε όμορφες στιγμές με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο MyGM, ενώ κάψαμε το MyCareer όσο μας επέτρεπε η υπομονή μας με το περίεργο paytowin σύστημα. Τα γραφικά και ο τεχνικός τομέας ήταν κάτι παραπάνω από άψογος, ενώ η μουσική έντυσε πανέμορφα τον τίτλο. Απλά ότι καλύτερο έχω παίξει τη τελευταία 10ετία στο μπασκετικό κομμάτι. Καλή διασκέδαση σε όλους.

Λίγο ο ανταγωνισμός, λίγο του ότι το 2k17 δεν είχε αφήσει τις καλύτερες των εντυπώσεων, το φετινό NBA 2K18 κυκλοφόρησε στις 19 Σεπτεμβρίου, πιο ανανεωμένο από ποτέ. Η 2K sports γνωρίζοντας πως φέτος έχει να κάνει με το NBA Live, δεν ήθελε να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. Έτσι, με…

Review Overview

Γραφικά - 9
Gameplay - 9
Ήχος - 10
Αντοχή στο χρόνο - 10
Ψυχαγωγία - 9.5

9.5

Εξαιρετικό

Ότι πρέπει για τη συλλογή σας.

BUY now
User Rating: Be the first one !
10

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Gkogkas Antonis

Hello my fellow Gamers... My name is Antonios Gkogkas. I am from Greece (Xanthi-Serres) and in the last 8 years i live in Cyprus-Larnaka. I am an Animal Scientist Msc Animal Nutritionist. My first touch with video games was a mixture of luck and nintento love! My first game was snow bros on nes when my cousin gave me to test it. Since then my collecting dream was stuck in my head. My mother, 2 years later ,brought me a Ps1 with Crash Bandicoot Racing and Metal Gear Solid 1. Then all started...Uncharted Series, The last of Us and Final Fantasy is one of the most beloved games of mine... Keep gaming...Games serves us...We do not serve games!!

Check Also

Crash Bandicoot: N. Sane Trilogy Review (PS4)

Back to the future? Blast from the past? Ή μια νέα αρχή για ένα παλιό ...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.