Like a Dragon: Ishin! | Review

353

Έχουμε λοιπόν και εμείς πλέων την ευκαιρία να παίξουμε το Like a Dragon: Ishin! ένα ολοκαίνουριο remake κτισμένο από την αρχή στο Unreal Engine 4 του συνονόματου παιχνιδιού που κυκλοφόρησε το 2014 στο PS4 αποκλειστικά στην Ιαπωνία.

Το Ishin είναι ένα spinoff της σειράς Yakuza, που από τώρα υιοθετεί την Ιαπωνική της ονομασία και όλα τα επερχόμενα παιχνίδια της θα ονομάζονται Like a Dragon.

Εάν έχετε παίξει ποτέ οποιοδήποτε Yakuza ή Judgment, γνωρίζετε ακριβώς τι σας περιμένει. Η φόρμουλα της σειράς όπως πάντα παραμένει η ίδια και γι’ αυτό τη λατρεύω.

STORY

Βρισκόμαστε στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1860, με πρωταγωνιστή τον Sakamoto Ryoma.

Η ιστορία του παιχνιδιού ακολουθά τον γολγοθά του Ryoma, ο οποίος μέσα από το ταξίδι του, γίνετε σημαντικός καταλύτης στην εξέλιξη της ιστορίας της ίδιας του της χώρας.

Ονόματα, τοποθεσίες και γεγονότα, είναι εμπνευσμένα από τον πραγματικό κόσμο και την ιστορία της Ιαπωνίας, με επώνυμους χαρακτήρες που θα βρείτε σε βιβλία.

Η RGG Studios έδωσε σε αυτές τις ιστορικές φιγούρες τα πρόσωπα και τις φωνές των πολυαγαπημένων χαρακτήρων από τα mainline παιχνίδια της σειράς.

Ένας φόνος και ένας μασκοφόρος δολοφόνος ο οποίος χρησιμοποιεί ένα ασυνήθιστο στιλ μάχης, στέλνουν τον Ryoma στο Kyo, όπου προσπαθεί να ανακαλύψει την αλήθεια, και ότι άλλο αυτή θα φέρει.

Η κύρια πλοκή είναι από τα δυνατότερα σενάρια της σειράς, και με κράτησε στην άκρη της πολυθρόνας μου μέχρι και την τελευταία σκηνή.

Αν σας αρέσουν τα μυστήρια, ή έχετε ενδιαφέρον και γνώσεις για τη συγκεκριμένη εποχή στην Ιαπωνία, you’re in for a treat.

GAMEPLAY

Το Gameplay είναι χωρισμένο σε δύο μέρη, exploration και combat.

EXPLORATION

Κατά τη διάρκειά του παιχνιδιού βρίσκεστε στο Kyo το οποίο ως συχνό φαινόμενο των παιχνιδιών της σειράς, είναι γεμάτο με δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε.

Πάνω από 70 substories, karaoke, bars, καταστήματα, και πολλά άλλα σας περιμένουν στους δρόμους του Kyo όταν θέλετε να χαλαρώσετε εκτός μάχης.

Η αλήθεια, το πήγαινε-έλα κάποιες φορές ήταν λίγο κουραστικό λόγο της έλλειψής αρκετών σημείων fast travel. Αυτό ήταν πολύ πιο εμφανές σε σημαντικά σημεία της ιστορίας όπου απλός ήθελα να δω τι θα γίνει μετά διότι κλιμάκωνε.

Παράλληλα, όταν ένα νέο substory γίνετε διαθέσιμο, και τύχει να περάσετε από δίπλα του σας τραβά σε ένα μικρής διάρκειάς cutscene ή διάλογο, όπου συνήθως σας δίνετε η επιλογή αν θέλετε να τη συνεχίσετε ή να την αφήσετε πίσω για την ώρα. Και αυτό μπορεί να συμβάλει στο να κουράζει κάποιες στιγμές όταν το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να προχωρήσετε στην επόμενη κύρια αποστολή, αλλά αυτό ισχύει για όλα τα παιχνίδια Yakuza.

Εκτός από τα αξιοθέατα και τις δραστηριότητες, συχνά θα συναντάτε και εχθρούς οι οποίοι θα σας τραβούν σε μάχη, σκεφτείτε random encounters από το αγαπημένο σας JRPG.

COMBAT

Η μάχες είναι real-time και θα ονόμαζα το combat του σε Beatemup/ Action RPG.

Σαν ο Sakamoto Ryoma έχετε στην κατοχή σας 4 στιλ μάχης.

  • Swordsman Style
  • Gunman Style
  • Wild Dancer Style
  • Brawler Style

Μπορείτε να αλλάξετε ελεύθερα μέσα στη μάχη και να χρησιμοποιήσετε όποιο συνδυασμό θέλετε ανά πάσα στιγμή.

Μπλεγμένο τώρα στο μίξ, είναι και το Trooper System, όπου μπορείτε να ετοιμάσετε loadouts με “Troopers” οι οποίοι έχουν ιδικές ικανότητες που μπορείτε να ενεργοποιήσετε στη μάχη όταν εσείς θέλετε.

Μπορείτε να έχετε διαφορετικούς Troopers για το κάθε στιλ, επιτρέποντας ένα βαθύ σύστημα μάχης το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όπως θέλετε.

Καινούριους troopers κερδίζετε με διάφορους τρόπους:

  • Gacha Recruit (In-game)
  • Random Drops from Missions
  • Random rewards from encounters

Τα Missions τα οποία αναφέρω πιο πάνω, είναι μίνι-dungeons με set objectives όπου μπορείτε να πιάσετε νέες πανοπλίες, όπλα ή ακόμη και crafting υλικά μαζί.

Τα 4 στιλ μάχης νιώθουν αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους, τόσο στη χρήση τους, όσο και στη χρησιμότητά τους.

Για παράδειγμα, το Gunman Style, στις πρώτες ώρες του παιχνιδιού νιώθει σπασμένο.

Μπορείτε να νικήσετε early bosses κρατώντας απλός απόσταση και πυροβολώντας τους, στο Normal Difficulty. Ευτυχώς, όσο προχωρούσα στην ιστορία και έκανα level-up το Wild Dancer & Swordsman Style μου, δεν ένιωσα ποτέ την ανάγκη να κοιτάξω πίσω, αφού νιώθουν πολύ καλύτερα στη χρήση τους.

Αν έχω να το συγκρίνω με κάποιο άλλο παιχνίδι της σειράς, το combat είναι όμοιο σε συναίσθημα και polish με το Yakuza 0, όπου θεωρείτε από τα καλύτερα της σειράς.

Στην αρχή φοβόμουν λίγο τη μεταφορά σε Unreal Engine, διότι έχοντας παίξει το Lost Judgment, το πιο πρόσφατο παιχνίδι της σειράς, μπορώ να πω με σιγουριά ότι η RGG έφτασε την τελειότητά του action combat.

Και ναι, ισχύει ότι το combat του Ishin δεν είναι στο επίπεδο ομαλότητας του Lost Judgement, αλλά δεν παύει να είναι γαμάτο με τον δικό του τρόπο.

Εάν δεν είστε σίγουροι πως το combat είναι του γούστου σας, μπορείτε να κατεβάσετε το δωρεάν combat demo για να το δοκιμάσετε στην πλατφόρμα της επιλογής σας.

SOUNDS/VOICES

Δεν έχω σχόλια, παρά μόνο ότι η παράδοσή των ηθοποιών για ακόμη μια φορά με αφήνει άφωνο. Πλέων θρύλοι στο επάγγελμα τους, χαρίζουν για ακόμη μια φορά τη φωνή τους στα πολυαγαπημένα πρόσωπα που συναντάμε ξανά στο Ishin, σαν άλλους χαρακτήρες.

Η μουσική είναι για ακόμη μια φορά εξαιρετική, και προσφέρει remixes σε αγαπημένα τραγούδια/ κομμάτια από τη σειρά.

Το μόνο που μου άφησε λίγο κακή γεύση, είναι το γεγονός πως στο reveal trailer, είχαν βάλει το “For Faith” να παίζει, το οποίο είναι ένα από τα καλύτερα τραγούδια της σειράς, και προέρχεται από το Yakuza 4…

Τελικά παρέμεινε στο Yakuza 4…

SEGA ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΤΡΑΙΛΕΡ?!

Το περίμενα… το περίμενα… και ακόμη το περιμένω…

TECHNICAL DELIVERY

Έχοντας παίξει την PS5 έκδοση, το παιχνίδι διατηρεί 60FPS κατά όλη τη διάρκεια κανονικού gameplay (exploration & combat) με εξαίρεση ενός boss fight όπου φανήκαν λίγα drops για δευτερόλεπτα, λογικά λόγο του περιβάλλοντος στη συγκεκριμένη μάχη.

SUMMARY

Το ταξίδι του Sakamoto Ryoma είναι μία αξέχαστη περιπέτεια, γεμάτη με twists and turns, τυλιγμένη σε ένα πακέτο γεμάτο δράση και γαμάτο samurai combat.

Εάν είστε φίλοι της σειράς, ή θέλετε ένα παιχνίδι γεμάτο δράση με καλογραμμένους χαρακτήρες και εξαίρετη ιστορία, μην το χάσετε.

Ευχαριστούμε θερμά την CD Media Κύπρου για την παραχώρηση του παιχνιδιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.