Deathloop Review | Επανάληψη… μήτηρ πάσης μαθήσεως!

0
169

Η Arkane Studios πλέον αποτελεί μία σταθερή δύναμη στον χώρο της βιομηχανίας. Όλοι την αγαπήσαμε και τη μάθαμε ως τη ”μητέρα” του Dishonored franchise αλλά και του πιο πρόσφατου, Prey.

Η άκρως ταλαντούχα ομάδα από το Λιόν της Γαλλίας, η οποία ουδέποτε έχει απογοητεύσει μας συστήνει το ολόφρεσκο πόνημά της. Ο λόγος για το Deathloop. Ένα παιχνίδι γνώριμο εικαστικά και σαν στυλ για την Arkane. Ένα παιχνίδι το οποίο φωνάζει από πάνω έως κάτω Arkane, αλλά για ακόμη μία φορά ξεχωρίζει ως προς την κατεύθυνση που ακολουθεί και το αντικείμενο το οποίο πραγματεύεται.

Το παιχνίδι δεν ξεκινά με φαμφάρες και πολλά πολλά. Κατευθείαν μπαίνετε στο κλίμα. Ξαπλωμένος σε μία παραλία με έναν άντρα να είναι μπερδεμένος προσπαθώντας να καταλάβει που βρίσκεται. Χαμένος. Μία φωνή γυναίκας ακούγεται στο backround η οποία δε σταματά να τον προκαλεί και να τον ”τρολλάρει” εάν μου επιτρέπεται.

Το μοναδικό εικαστικό με κεφαλαία γράμματα οδηγούν τόσο τον ήρωα μας όσο και εμάς τους ίδιους στο που θα πρέπει να προχωρήσουμε. Ψάχνουμε μία διέξοδο από κάτι το οποίο δε γνωρίζουμε. Έναν τρόπο διαφυγής. Μία πόρτα. Κοίτα μία πόρτα. Θέλει κωδικό. Πού είναι ο κωδικός;

Και κάπου εκεί προσπαθούμε να βρούμε τον κωδικό που θα μας οδηγήσει στη διέξοδο. Αλλά δε θα είναι τόσο απλό.

Προχωράς. Μαθαίνεις πως σε λένε Colt και βρίσκεσαι στο βγαλμένο από σινεμά του ’80 νησί του Blackreef, το οποίο βρίσκεται παγιδευμένο στον χρόνο. Ναι, καλώς ήρθατε στην πιο ”θανατηφόρα λούπα”. Πόσα θα έδινες για να ζεις το σήμερα στην υπόλοιπη ζωή σου; Χμμμμ…. Η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως πάντως. Και εδώ ισχύει 100%.

Από την άλλη έχουμε τους ανέμελους ”yolo” κατοίκους τους νησιού οι οποίοι είναι άκρως αλλόκοτα όμορφοι εικαστικά. Στόχος σας είναι να εξολοθρεύσετε τους οκτώ visionaries του νησιού σε 24 ώρες. Μόνο έτσι θα σπάσει η χρονική αυτή λούπα και θα ξεφύγετε από αυτό.

Από την άλλη έχουμε και την εριστική Julianna, ναι αυτή τη γυναικεία φωνή που είπαμε πιο πάνω, η οποία θέλει αυτή η λούπα να παραμείνει ως έχει, μιας και έχει τους λόγους της, και θα κάνει τα πάντα για να σταματήσει τον Colt. Μην ανησυχείτε όμως. Εάν τα καταφέρει…το σήμερα για εσάς είναι άπειρο… θα έχετε για πάντα ευκαιρίες, βγαίνοντας μετά από κάθε θάνατο πιο έμπειρος.

Το πιο δυνατό σας όπλο είναι η γνώση. Οι πληροφορίες που μαζεύετε για τον εκάστοτε στόχο. Πιο σημαντικό και από τα ίδια σας τα όπλα, τα οποία υπάρχουν εκεί. Το shooting είναι εκεί και στέκεται σε πολύ καλό επίπεδο αλλά πιστέψτε με, η εύρεση στοιχείων τα οποία προκύπτουν είτε από διάφορα documents, ηχητικά, αφίσες στους τοίχους, αλλά και ακόμη από τον ίδιο σας τον θάνατο, είναι το μεγαλύτερό σας όπλο.

Και για την ακρίβεια οι πρώτες ώρες στο παιχνίδι σας βάζουν οργανικά σε αυτό το mood. Να κάνετε βόλτες στα τέσσερα μέρη του νησιού, πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ ψάχνοντας στοιχεία για τον κάθε στόχο. Αυτό θα σας βοηθήσει στο να βρείτε τα τρωτά σημεία του κάθε στόχου.

Όσον αφορά το gameplay έχουμε έναν κλασσικό Arkane τίτλο, ο οποίος έρχεται να κάνει μία μείξη action με stealth, με το οπλοστάσιο και τα gadget σας να είναι άκρως δημιουργικά και διασκεδαστικά. Από shotguns και smgs μέχρι και περίεργα όπλα που πετάνε καρφιά. Αλλά μεταξύ μας αγάπησα την απλή κλοτσιά του Colt. Δε θυμάμαι και εγώ πόσους έστειλα στον άλλον κόσμο από τεράστιους γκρεμούς.

Αυτό που βρήκα λίγο απογοητευτικό είναι αρχικά ο περιορισμός στο πόσα όπλα θα έχετε πάνω σας. Τρία όπλα μαζί με δύο ιδιαίτερα abilities και την passive δύναμη που έχει ο Colt, η οποία λέει ότι μπορεί να επανέλθει στη ζωή δύο φορές εφόσον πεθάνει. Στην τρίτη ξεκινάτε από την αρχή.

Επίσης, κάτι άλλο στο οποίο θα περίμενα μεγαλύτερη προσοχή είναι η ΑΙ. Έτυχε να βρίσκομαι σε μία τεράστια μάχη με πολλαπλούς εχθρούς και στα 15 μέτρα να βρίσκονται ακόμη περισσότεροι οι οποίοι δεν έδιναν καν σημασία για το τι συμβαίνει γύρω τους, λες και βρισκόντουσαν στην άλλη άκρη του map.

To ωραίο εδώ είναι πως η Julianna μπορεί ανά πάσα στιγμή να μπει στον δρόμο σας και να σας σταματήσει όντας το πιο δυνατό NPC. Όταν αυτή εμφανιστεί θα πεταχτεί ένα μήνυμα στην οθόνη σας λέγοντας πως έχει έρθει και σας ψάχνει. Εκεί θα πρέπει να κάνετε hack μία κεραία ώστε να ανοίξετε τις εξόδους διαφυγής.

Το πιο ενδιαφέρον εδώ είναι πως η Julianna μπορεί να αποτελέσει και έναν αληθινό παίκτη κάνοντας το παιχνίδι PvP. Ρυθμίζοντας το PvP mode του παιχνιδιού, ένας άλλος παίκτης μπορεί να εμφανιστεί ως Julianna και να χαλάσει τα σχέδια σας. Από τη μία είναι μία πάρα πολύ καλή ιδέα από την άλλη υστερεί σε δυναμική.

Το βασικότερο έχει να κάνει με τη σύνδεση. Εάν ένας από τους δύο έχει καλύτερη σύνδεση τότε ο καλύτερος επικρατεί. Επίσης, η Julianna πάει στα χαμένα μην ξέροντας ο Colt τι έχει πάνω του από θέμα όπλων. Γενικά είναι όλα υπέρ του Colt στην πράξη αλλά οφείλω να ομολογήσω πως είναι εξαιρετικό σαν σκέψη.

Αυτό που ΑΓΑΠΗΣΑ στο Deathloop είναι το εικαστικό του. Σαν cult ταινία του ’80 σε ύφος και στυλ από το ίδιο το νησί και τα μέρη αυτού ως και την ίδια την ΑΙ. Αυτό ήρθε να δέσει και με την απίστευτη μουσική επένδυση την οποία διάλεξε η Arkane.

Τεχνικά το παιχνίδι δε ρίχνει σαγόνια. Είναι ξεκάθαρα ένα παιχνίδι το οποίο δημιουργήθηκε για συστήματα προηγούμενης γενιάς αλλά δεν αποτελεί θέμα. Στην τελική τι να κάνεις τα γραφικά εάν το παιχνίδι ως παιχνίδι δεν προσφέρει κάτι;

Μην παρεξηγηθώ, έχει ανά σημεία όμορφο οπτικό τομέα αλλά όχι κάτι που θα σε ξετρελάνει. Στον τεχνικό τομέα δε συναντήσαμε bugs και glitces εάν και βέβαια η PC έκδοση όπως είδαμε αντιμετώπισε σε πρώτη φάση κάποια τεχνικά ζητήματα ζητώντας παράλληλα πολύ δυνατά συστήματα, αλλά εμείς δεν κρίνουμε αυτό.

Εν κατακλείδι, η Arkane για ακόμη μία φορά δεν απογοητεύει και μας θυμίζει ότι είναι για ακόμη μία φορά εδώ, σταθερά σε υψηλό επίπεδο. Το Deathloop είναι ένας άκρως ιδιαίτερο παιχνίδι με ένα concept το οποίο δε βλέπεις κάθε μέρα. Δεν τα κάνει όλα τέλεια, αλλά προσφέρει αρκετές καινοτομίες που θα λατρέψετε.

Εγώ βρήκα τον εαυτό μου να το διασκεδάζει από την αρχή ως το τέλος του και αυτό παίζει ρόλο. Δεν περίμενα άλλωστε κάτι λιγότερο από τη δημιουργό των αγαπημένων μου Dishonored.

Ευχαριστούμε την G3 Great Games για την παραχώρηση του παιχνιδιού ώστε να επιτευχθεί το Review.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.