Thursday , 20 September 2018

Crash Bandicoot: N. Sane Trilogy Review (PS4)

Back to the future?
Blast from the past?
Ή μια νέα αρχή για ένα παλιό παιχνίδι;
Το πιο σωστό, και τα 3 για αυτή τη τριλογία!

ΙΣΤΟΡΙΑ

Spoiler alert: Θα μιλήσω για την ιστορία του παιχνιδιού και μάλλον θα αναφερθώ σε γεγονότα που πιθανόν αποκαλύψουν στοιχεία που μπορεί να μη θέλετε να μάθετε στο ενδεχόμενο που προτιμάτε να ανακαλύψετε μόνοι σας. Ίσως, δε ξέρω.

Ο Dr. Cortex (ο διαβολικός επιστήμονας του παιχνιδιού) θέλει να κάνει πειράματα σε ζώα αναπτύσσοντας την ευφυΐα τους και μετέπειτα να τα εντάξει στο στρατό του, εγκεφαλοπλένοντάς τα (brainwashing σε ελεύθερη μετάφραση του συγγραφέα) ώστε να υπακούν τις διαταγές του. Ένα από αυτά, ο Crash, ένα bandicoot (μαρσιποφόρο ζώο που μοιάζει με αλεπού/νυφίτσα) αποκτά τη νοημοσύνη αλλά το brainwashing πάει στραβά, με τον επιστήμονα να απορρίπτει το πείραμα και να τον ξεφορτώνεται ως σκουπίδι. Ο ήρωάς μας, ερωτοχτυπημένος με μια θηλυκιά bandicoot, αρχίζει τη πορεία του προς τη βάση του επιστήμονα, με τη βοήθεια ενός witch doctor, του Aku Aku.

Στο δεύτερο μέρος του παιχνιδιού, ο νικημένος επιστήμονας, μετά από την κυριολεκτική του πτώση, καταστρώνει νέο σχέδιο βάση κρυστάλλων που βρίσκει σε μια σπηλιά: να λειτουργήσει ένα νέο Cortex Vortex για την υποδούλωση ζώων ανεπτυγμένης νοημοσύνης με τη δύναμη των κρυστάλλων. Ο Dr. Cortex ξεγελά τον αφελή ήρωα μας στο να νομίζει ότι χρειάζεται τους κρυστάλλους για να σταματήσει μια εξωγήινη δύναμη που θα επιτεθεί στη Γη, βάζοντας τον να μαζέψει τους πολύτιμους λίθους εκ μέρους του.

Στο τρίτο κομμάτι, μια αλληλουχία γεγονότων οδηγεί στην ελευθέρωση του Uka Uka, του κακού αδερφού του Aku Aku. Στόχος τους είναι η επίτευξη των σχεδίων που είχε θέσει ο Dr. Cortex, έχοντας όμως χάσει τους κρυστάλλους, θα πρέπει να ταξιδέψει στο χωροχρόνο για να τους βρει σε άλλες διαστάσεις και τοποθεσίες. Ο ήρωάς μας καλείται μαζί με την ομάδα του, να ταξιδέψει και αυτός σε διάφορες διαστάσεις, ώστε να βρει τους κρυστάλλους πρώτος.

 

GAMEPLAY

Για τους νέους στη σειρά, το Crash Bandicoot είναι ένα παιχνίδι πλατφόρμας που εξελίσσεται σε μια σειρά μικρών σταδίων όπου στόχος είναι να φτάσετε στο τέρμα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπερπηδήσετε εμπόδια, να σπάσετε κιβώτια, να εξοντώσετε ή αποφύγετε εχθρούς, να βρείτε κρυμμένα μονοπάτια, να διασκελίσετε κενά στην πορεία σας, να ανεβείτε σε πιο ψηλά μέρη, να ταξιδέψετε πάνω σε ζώα, φυτά, πράγματα, ερμ, οχήματα εννοώ, και να μαζέψετε μήλα. Ναι, μήλα. Με κάθε 100 από δαύτα παίρνετε ακόμα μία ζωή. Ένα μήλο την ημέρα..

Ο χειρισμός και η κινησιολογία του Crash είναι πανομοιότυπα με τα αρχικά παιχνίδια: είτε παίζετε σε μέρος τους σταδίου μπρος-πίσω είτε σε scroller, μπορείτε να πηδήξετε, να διπλοπηδήξετε (σε κάποια στιγμή και μετά), να ρίξετε φρούτα με το wumba fruit rocket launcher και να κλωτσήσετε με τη χαρακτηριστική κλωτσιά-σβούρα. Με αυτό το τρόπο θα σπάσετε κιβώτια είτε για να καθαρίσετε το δρόμο σας είτε για να μαζέψετε μήλα. Θα χρειαστεί να υπερπηδήσετε αγκάθια, φωτιές, ή εχθρούς που δεν μπορούν να εξοντωθούν με ένα απλό πήδημα στο κεφάλι. Υπάρχουν στάδια στα οποία θα πρέπει να βουτήξετε στο βυθό και να οδηγήσετε μίνι υποβρύχια που ρίχνουν πυραύλους, να κατακτήσετε τους αιθέρες σε αέριες μάχες, ή να κοντράρετε αντιπάλους με αυτοκινητάκια και μοτοσυκλέτες. Φυσικά, δεν απουσιάζουν τα κλασσικά στάδια με τον Crash να τρέχει προς τον παίχτη, και από πίσω του να κατρακυλά μια μπάλα (είτε πέτρινη, είτε από χιόνι), σαν τη χαρακτηριστική σκηνή από το Indiana Jones.

Δυστυχώς, ακόμη ένα στοιχείο που διατηρήθηκε αναλλοίωτο από την προηγούμενη εκδοχή του παιχνιδιού είναι το πόσο εύκολα πεθαίνει ο Crash: ο Aku Aku προσφέρει στον ήρωά μας μια μικρή προστασία που παρουσιάζεται ως μικρή μάσκα να περιφέρεται γύρω του. Ένα κτύπημα αφαιρεί αυτή την προστασία. Ένα χτύπημα χωρίς μάσκα και ο θάνατος είναι βέβαιος. Δεν έχει ζωή ή αίμα που μπορεί να αναπληρωθεί. Κάθε hit είναι killshot. Και αν δεν έχετε φτάσει σε κάποιο checkpoint, αυτό μεταφράζεται σε επανεκκίνηση του σταδίου.

Με το πέρας κάθε σταδίου μπορείτε να το επισκεφθείτε όσες επιπλέον φορές θέλετε, είτε για να βρείτε (και να σπάσετε) όλα τα κιβώτια ξεκλειδώνοντας συλλεκτικούς κρυστάλλους, είτε για να νικήσετε το χρόνο που χρειάζεται και να αποκτήσετε τα μαγικά συλλεκτικά κλειδιά, τα οποία εξυπηρετούν κυρίως στην κατάκτηση των trophies του παιχνιδιού.

ΓΡΑΦΙΚΑ

Η αναβίωση της τριλογίας δεν έγινε με ένα απλό ραφινάρισμα των γραφικών. Το παιχνίδι σχεδιάστηκε σχεδόν ολόκληρο από την αρχή, χρησιμοποιώντας τα αυθεντικά αρχεία για αναφορά στις διαστάσεις και τη συμμετρία του χώρου. Ο Crash βασίστηκε στα ίδια σχήματα που απάρτιζαν την απλή, προηγούμενη έκδοσή του, με πολλαπλάσιο αριθμό πολυγώνων και βελτιωμένη υφή, με τις κινήσεις και τις εκφράσεις του να είναι πιο ομαλές και φυσιολογικές (όσο φυσιολογικά γίνεται, για ένα bandicoot που φοράει σταράκια και σπάζει κουτιά με μήλα).

Η Vicarious Visions δεν τσιγκουνεύτηκε στο χρόνο που χρειαζόταν αυτή η δουλειά, και η ανταμοιβή είναι ένα καλοσχεδιασμένο παιχνίδι, που κυλά πανέμορφα και δείχνει καλύτερα. Είτε παίζετε στάδιο σε δισδιάστατη μορφή, είτε κάποιο που μπορείτε να κινηθείτε στο χώρο και σε όλες τις κατευθύνσεις, ο Crash ανταποκρίνεται άψογα (πλην της δυσκολίας που αναφέραμε πιο πάνω). Τα περιβάλλοντα είναι πανέμορφα. Διατηρούν την εμφάνιση του κλασσικού παιχνιδιού, με χαριτωμένα δάση, παραλίες, πόλεις και ερειπωμένους ναούς να λάμπουν και να αγκαλιάζουν τον ανανεωμένο Crash. Οι αντίπαλοι που εμφανίζονται, οι φωτιές που ξεπετάγονται, τα μήλα που πρέπει να μαζευτούν, ο Dr. Neo Cortex, όλα μοιάζουν να ανήκουν στο χώρο, που νιώθει σαν ένα playable cartoon.

Πέραν της βελτίωσης στην εμφάνιση, τα πιο πάνω έχουν και επίπτωση στη λειτουργία του παιχνιδιού, καθώς οι αντίπαλοι είναι πιο εύκολο να ‘διαβαστούν’ και να κατανοήσει ο παίχτης πως να τους εξουδετερώσει. Είναι ακόμη πιο εύκολο να αναγνωρίσετε τα όρια επικινδυνότητας, π.χ. μέχρι πιο σημείο σας τρυπούν οι σαύρες με τα αγκάθια, πράγμα που συνεισφέρει στη μεγαλύτερη απόλαυση του gameplay, και πιο σωστή ανταπόκριση των χειρισμών. Δεν έχει βελτιωθεί όμως η νοημοσύνη τους, με τους εχθρούς απλά να περιφέρονται στο χώρο, ακολουθώντας προδιαγεγραμμένα μονοπάτια, παρά να κυνηγούν τον ήρωα.

SOUNDTRACK

Στη μουσική επένδυση του παιχνιδιού, οι (επανα)-δημιουργοί ακολούθησαν την ίδια φιλοσοφία: οι γνώριμοι ήχοι και εφέ από την κλασσική τριλογία, αναβαθμίστηκαν (στις πλείστες περιπτώσεις ανακατασκευάστηκαν καθώς τα original αρχεία δεν ήταν σε κατάσταση που μπορούσε να βελτιωθεί), και παρέμειναν πιστά στις αρχικές τους μορφές. Οι γνώστες των παλιών παιχνιδιών θα αναγνωρίσουν αμέσως με γλυκιά νοσταλγία τα αναφωνήματα του Crash, τον ήχο της κλωτσιάς-σβούρας, τα τέμπο στο τύμπανο στα στάδια στο δάσος, και μουσικές επενδύσεις σταδίων όπως το Cortex Castle.

Η διαφορά είναι και εδώ αισθητή αφού, όπως θα ανέμενε κανείς, οι ήχοι συνάδουν με τη βελτιωμένη εικόνα, φέρνοντας το όλο σύνολο να είναι ένα παιχνίδι φτιαγμένο για τους gamers του παρόντος. Είτε παίζεται στο νησί, στην πόλη ή σε ένα κλειστό χώρο όπως ένα ναό, τα βήματα, οι αντίλαλοι, οι ήχοι στο υπόβαθρό, αγκαλιάζουν το περιβάλλον και βοηθούν να νιώσετε ότι βρίσκεστε εκεί (με την έννοια του cartoon bandicoot πάντα).

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

  • Ο Crash παραμένει αναλλοίωτα διασκεδαστικός, ασχέτως ότι οι διάλογοί του είναι μηδαμινοί.
  • Η αίσθηση του γνώριμου σε μια ραφιναρισμένη εκδοχή, χαροποίησε ιδιαίτερα τον παιδικό μου εαυτό.
  • Η δυσκολία του παιχνιδιού (παρόλο που συμπεριλαμβάνεται και πιο κάτω) έκανε τον τερματισμό κάποιων σταδίων να νιώθει σαν να υπερνικούσαμε ένα άθλο.
  • Το διασκεδάσαμε. Στη γενιά των τεράστιων παιχνιδιών με σοβαρές καταστάσεις και άπειρα modification και RPG elements, η απλότητα και η παιδικότητα του παιχνιδιού ήταν μια δροσερή ανάσα 🙂

ΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

  • Η δυσκολία του παιχνιδιού παραμένει στα ίδια επίπεδα που τη θυμόμαστε, κάνοντας κάποια στάδια (ή μέρη αυτών) σκέτο εφιάλτη να ξεπεραστούν.
  • Κάποια πράγματα παραμένουν μυστήριο, ακόμη και τώρα (όπως π.χ. κάποια κλειδιά και πως να τα αποκτήσεις), με αποτέλεσμα να χρειάζεται βοήθεια και καθοδήγηση για 100% ολοκλήρωση.

Ευχαριστούμε τη G3 Great Games για την παραχώρηση του παιχνιδιού, γι αυτό το review.

This slideshow requires JavaScript.

Back to the future? Blast from the past? Ή μια νέα αρχή για ένα παλιό παιχνίδι; Το πιο σωστό, και τα 3 για αυτή τη τριλογία! ΙΣΤΟΡΙΑ Spoiler alert: Θα μιλήσω για την ιστορία του παιχνιδιού και μάλλον θα αναφερθώ σε γεγονότα που πιθανόν αποκαλύψουν στοιχεία που μπορεί να μη…

Review Overview

Γραφικά - 7.5
Gameplay - 7.5
Ήχος - 8
Ψυχαγωγία - 8

7.8

Δεν μιλά, αλλά μήλα! xD

Τρελό και διασκεδαστικό, μια υπενθύμιση των νιάτων για τους παλιούς, κάτι διαφορετικό από τα παλιά για τα νιάτα.

BUY NOW
User Rating: 4.9 ( 1 votes)
8

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Inspyrouation

Given breath in LHX, F117 A and Commanche, faced evil in Hunter Hunted and RE2. Explored the space of Earthworms and Necromorphs, the lands of New Austin and Empire city. Forged in the fires of Olympus, fought Dahaka, Vladimir Lem, Pagan Min and the Joker. Responded to the Call of Duty in the Battlefield, as Destiny dictated, in Uncharted waters. Was named Aiden Pearce, Enzio Auditore, Trevor Philips, and Jack Cooper. Hundreds of worlds. Thousands of identities. The life of a gamer.

Check Also

Assassin’s Creed Rogue Remastered Review (Ps4)

Η Ubisoft έχει τεράστιες σειρές και τίτλους στο οπλοστάσιό της. Άλλοι είναι fan του Division, ...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.