Wo Long: Fallen Dynasty | Review

401

H Team Ninja επιστρέφει δυναμικά με το νέο της souls-like παιχνίδι Wo Long: Fallen Dynasty, 3 χρόνια μετά την κυκλοφορία του επιτυχημένου και πολυαγαπημένου της παιχνιδιού Nioh 2.

To Wo Long έχει φθάσει σε ένα διαφορετικό πλέον κόσμο από τον καιρό που το Nioh 2 κυκλοφόρησε, αφού το Elden Ring χωρίς υπερβολή άλλαξε πολύ τις προσδοκίες του κόσμου και πλέον ο πήχης είναι πιο ψηλά από ποτέ.

Το παιχνίδι παρόλα αυτά κέρδισε τους fans αφού έδειξε κάποιες μεγάλες αλλαγές από τους προκάτοχους του και μία από τις πιο μεγάλες είναι το πιο γρήγορο και πιο επιθετικό θα έλεγα game play.

STORY

Το Wo Long ενώνει φαντασία και ιστορία μαζί σε ένα κόσμο με μαγικά, τέρατα και ιστορικούς χαρακτήρες από την μυθολογία και ιστορία της Κίνας.

Είσαι ένας ανώνυμος στρατιώτης στον κόσμο (όπου δημιουργεί ο παίκτης στην αρχή του παιχνιδιού) και προσπαθείς να παλέψεις τους αντιπάλους σου, με βοήθεια ιστορικών χαρακτήρων, αφού με την βοήθεια μαγικών μέσων που έχουν δυναμώσει τον στρατό τους με τέρατα και δαίμονες στην προσπάθεια τους να βρουν το ελιξίριο της αθανασίας.

Η ιστορία δεν αποτελεί κάτι ιδιαίτερο, όπου, που θα κρατήσει τον παίκτη να συνεχίζει να παίζει, είναι αρκετά απλή και παίρνει θέση πίσω από το gameplay που είναι το πραγματικό αστέρι του παιχνιδιού. Αυτό που μου αρέσει όμως είναι, ότι βρίσκει συνεχώς δικαιολογίες ώστε να  βάζει σε διάφορα εκπληκτικά μέρη να παλεύεις εντυπωσιακά τέρατα και αυτό ξέρει να το κάνει πολύ καλά, νιώθει ότι βοηθά το gameplay με το να είναι over the top και δε σε αφήνει ποτέ να βαριέσαι.

GAMEPLAY

Εδώ είναι το πραγματικό διαμάντι του όλου του παιχνιδιού. Το παιχνίδι νιώθει fluid, οι κινήσεις των χαρακτήρων και το combat νιώθουν πολύ ωραία και σε κάνουν να θέλεις να πειραματιστείς με διάφορα όπλα για να απολαύσεις το combat ακόμα παραπάνω.

Μιλώντας για όπλα, το παιχνίδι έχει τα standard σαν σπαθιά, διπλά σπαθιά, κοντάρια, μεγάλα σφυριά, τόξα κλπ.. Το πρόβλημα όμως με το Wo Long είναι ότι κάποιες φορές έχει πολύ loot και μπορεί γρήγορα να γεμίσει το inventory από διάφορα variations του ίδιου όπλου με διαφορετικά stats. Το loot περιέχει επίσης και armor που μπορείς να εφαρμόσεις του παίκτη σου δίνοντας του διάφορα stats ανάλογα και με το rating του. Τα όπλα και το armor μπορεί να αναβαθμιστεί σε blacksmiths με υλικά που βρίσκονται στα διάφορα στάδια.

Το παιχνίδι έχει το αναμενόμενο leveling system των souls-games όπου με κάθε εχθρό που νικάς πιάνεις experience points ή ‘Qi’ και αυτά τα χρησιμοποιείς για να αναβαθμίσεις τον παίκτη σου ανάλογα. Τα stats ή virtues χωρίζονται σε 5 κατηγορίες: Wood, Fire, Water, Metal, Earth και το καθένα έχει συγκεκριμένα προτερήματα ανάλογα με το πώς είναι το play style του παίκτη. Αυτά τα stats όσο αναβαθμίζονται να σημειωθεί πως ξεκλειδώνουν Wizardry Spells που όπως λέει και το όνομα είναι spells που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στο παιχνίδι είτε για άμυνα όπως μία πέτρινη πανοπλία ή για επίθεση όπως μπάλες φωτιάς που ρίχνεις στον αντίπαλο σου.

Να σημειωθεί πώς όταν χάνεις στο παιχνίδι, δε χάνεις όλο σου το Qi που μάζεψες αλλά μόνο το μισό, αυτό το συχωρά αρκετά τους παίκτες για τα λάθη τους. Μπορείς βέβαια μετά να ψάξεις για τον εχθρό που σε νίκησε και αν καταφέρεις να τον νικήσεις τα παίρνεις πίσω.

Το game play του Wo Long βασίζεται πάρα πολύ σε parry (βλέπε Sekiro) αφού σε προσκαλεί να κάνεις parry κάθε επίθεση για να κάνεις stagger τον αντίπαλο σου και να βρεις ευκαιρία για αντεπίθεση που θα κάνει πολύ παραπάνω ζημιά πάρα να παλεύεις αργά με normal επιθέσεις. Είναι δεδομένο πώς θα πρέπει ο κάθε παίκτης να μάθει το σύστημα αυτό για να μπορέσει να προχωρήσει στο παιχνίδι.

Επίσης, ένα νέο σύστημα στο παιχνίδι είναι το Morale System, αφού αυτό είναι σαν ένα επιπρόσθετο leveling system. Σε κάθε στάδιο ξεκινάς συνήθως με ένα morale level και καθώς τοποθετείς σημαίες στο στάδιο (τα bonfires του Wo Long) αυτό το level αυξάνεται. Ο λόγος που θέλεις να το αυξήσεις είναι ότι αν έχεις πιο χαμηλό level από τους εχθρούς σου σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολοι. Γι’ αυτό το κάθε στάδιο έχει πολλές σημαίες που μπορείς να ψάξεις και αυτό προωθεί την εξερεύνηση, κάνοντας την σχεδόν απαραίτητη.

Ακόμα ένα από τα συστήματα του Wo Long είναι το co-op, μπορείς να καλέσεις ένα από τους συμμάχους σου στο παιχνίδι να σε βοηθήσουν στο στάδιο και μπορείς να κάνεις level up τον καθένα τους μέσω της συμμαχίας σας. Δυστυχώς, η ΑΙ τους δεν είναι ιδιαίτερα εξελιγμένο και της πολλές φορές θα χρησιμοποιούνται μόνο για αντιπερισπασμό. Μπορείς επίσης να κάνεις co op μέσω του διαδικτύου με άλλους παίχτες στο παιχνίδι.

Οι εχθροί του παιχνιδιού έχουν πολύ ωραία “χορογραφία” καθώς η κάθε τους κίνηση νιώθει fluid και αυτό ισχύει και για τους bosses. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι bosses είναι πολύ ενδιαφέρων και το design τους διαφέρει και υπάρχει μία καλή ποικιλία τους. Δυστυχώς, το ίδιο δεν ισχύει και για τους κανονικούς εχθρούς αφού πολλοί επαναλαμβάνονται στα στάδια χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές.

GRAPHICS

Ακόμα ένας τομέας του παιχνιδιού που δυστυχώς υστερεί από άλλα παιχνίδια που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Τα γραφικά είναι εντάξει άλλα όχι κάτι σπουδαίο και άνετα θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε και μια γενιά πίσω από τα σύγχρονα δεδομένα.

Τα στάδια νιώθουν κάποιες φορές πολύ απλά και θα μπορούσε το design να ήταν καλύτερο μαζί με τα textures και τα εφέ π.χ. φωτιά.

Το καλό όμως είναι ότι το παιχνίδι σε ταξιδεύει σε πολλές και διάφορες τοποθεσίες σαν κάστρα, δάση, χιόνια, παραλίες, βουνά, φυλακές όλα με τα δικά τους μοναδικά χρώματα, γραφικά, game play elements και γενικά σε κάνει να ανυπόμονες κάτι εντελώς διαφορετικό σε κάθε στάδιο που ξεκινάς.

Το παιχνίδι δοκιμάστηκε στο Playstation 5 και είχε δύο διαφορετικά graphic settings που ήταν το Resolution Mode και Framerate Mode που και τα δύο έχουν σαν στόχο τα 60FPS. Μεγάλη απογοήτευση ήταν το γεγονός ότι δεν είχε 120hz mode όπως το Nioh 2 και σε παιχνίδια σαν και αυτά είναι πραγματικά κάτι που βοηθά και κάνει την εμπειρία του παιχνιδιού πολύ καλύτερη.

SOUND/VOICE ACTING

Ο ήχος του παιχνιδιού είναι αρκετά καλός, θα νιώθεις τις μάχες με διάφορα sound effects όπλων, φωνές εχθρών και ήχους περιβάλλοντος. Το κάθε κτύπημα που γίνεται και κάθε διασταύρωση σπαθιών βοηθά αρκετά με τον ρυθμό του παίκτη να καταλάβει πότε είναι η σωστή ώρα να αποφύγει ή να κάνει parry επιθέσεις.

Η μουσική επίσης είναι καλή αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο, χρησιμοποιείτε σωστά όμως στο παιχνίδι και εμπλουτίζει την εμπειρία του παίχτη.

Το voice acting είναι καλό, αν και νιώθει λίγο over the top σε κάποιες σκηνές. Έχει κάποια σημάδια υπερβολής πολλές φορές.

SUMMARY

Το Wo Long πραγματικά με έκανε να το αγαπήσω για το gameplay του άλλα με έχασε σε κάποια άλλα σημεία. Δεν παύει όμως να είναι ένα από τα παιχνίδια που απολαμβάνω να παίζω παρόλο που η ιστορία του είναι απλή και τα γραφικά κάτι που ένιωσα ότι είδα και παλιά. Υπάρχει μία ικανοποίηση στο να νικάς ένα boss μετά από ώρες προσπάθειας και να βλέπεις τις ικανότητες σου να αυξάνονται καθώς οι επιθέσεις που σε βασάνιζαν παλιά πλέον γίνονται εύκολα parried. Το πιο επιθετικό του σύστημα σε σύγκριση με ότι έπαιξα πριν το κάνει να νιώθει φρέσκο και κάτι που θα σύστηνα σίγουρα σε λάτρεις τον souls like.

Ευχαριστούμε την CD Media Cyprus, για την παραχώρηση του παιχνιδιού ώστε να επιτευχθεί το Review.

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Ιστορία
7
Gameplay
9
Ηχητικός Τομέας
7
Ψυχαγωγία
9
Αντοχή στο Χρόνο
8
Προηγούμενο άρθροKirby’s Return to Dream Land Deluxe Review
Επόμενο άρθροEκτός Ε3 2023 και η Microsoft!
wo-long-fallen-dynasty-reviewTo Wo Long είναι πραγματικά ένα πολύ ωραίο παιχνίδι που αξίζει να το απολαύσετε για το gameplay, άλλα δυστυχώς όχι για πολλά άλλα, αυτό όμως που κάνει, ξέρει να το παρουσιάζει εξαιρετικά. Προσφέρει νέα και διαφορετικά συστήματα από άλλα παρόμοια παιχνίδια και αυτό το κάνει μία μοναδική εμπειρία. Αν είστε λάτρεις τον Ninja Gaiden, Nioh, Sekiro και Dark Souls θα το αγαπήσετε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.