Scars Above | Review

300

Ένα από τα παιχνίδια που σε προσωπικό επίπεδο, μου είχαν κλείσει το μάτι, και δεν υπαγόντουσαν στα πρωτοκλασάτα παιχνίδια, τα οποία είδαμε και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε εντός του 2023, ήταν το Scars Above δια χειρός Mad Head Games με το publishing να αναλαμβάνει η Prime Metter. Είναι από αυτά τα παιχνίδια, του πιο χαμηλού budget, που πολλές φορές για διάφορους λόγους σου κλείνουν το μάτι.

Τον τίτλο τον είδαμε για πρώτη φορά, στα πλαίσια της Gamescom που μας πέρασε, και αυτό που με τράβηξε αμέσως ήταν το ύφος του, η χρωματική του παλέτα και φυσικά οι ξεκάθαρες επιρροές από τίτλους όπως το Returnal, της Housemarque. Ενδεχομένως, σε αυτό να ευθύνεται και ότι έχουμε να κάνουμε με γυναίκα πρωταγωνίστρια.

Ας μιλήσουμε για την Ιστορία

Έχουμε υπό τον έλεγχο μας την Kate, μία επιστήμονα-αστροναύτη, όπου παρέα με την επιστημονική της ομάδα εν ονόματι Scars, προσπαθούν να ανακαλύψουν μία εξωγήινη παρουσία η οποία εμφανίζεται κατά την φορά της γης. Τα πράγματα όμως δε βαίνουν κατά τον προγραμματισμό της ομάδας, μιας και το The Metahedron, όπως ονομάστηκε αυτή η εξωγήινη παρουσία, σπρώχνει το διαστημόπλοιο της ομάδας σε έναν αλλόκοτο και παράξενο πλανήτη.

Τι πιο τυπικό σενάριο για έναν sci-fi τίτλο;!

O τίτλος όσον αφορά την ιστορία και το σενάριο προσπαθεί με νύχια και με δόντια, να σε κάνει να νομίζεις ότι θα βιώσεις μία horror sci-fi εμπειρία, και αυτό το κάνει με τρομερά άτσαλο τρόπο. Τα cutscenes, στο μεγαλύτερο τους διάστημα, είναι αλλόκοτα δομημένα με περίεργες κινήσεις των χαρακτήρων, λες και βλέπεις κουκλοθέατρο. Με λύπη μου αναφέρω ότι το παιχνίδι ενδεχομένως να έχει από τα χειρότερα lip-sync που έχω δει τον τελευταίο καιρό σε video-game. Είναι σαν να έβλεπα ελληνική μεταγλώττιση, σε μεξικάνικο.

Όσον αφορά την ιστορία αυτή καθ’ αυτή, δεν προσπαθεί καθόλου να δώσει κάτι νέο. Σε καμία περίπτωση δε δέθηκα με την Kate, όπως για παράδειγμα είχα δεθεί με την Selene του Returnal, πόσο μάλλον και για τους υπόλοιπους χαρακτήρες, που παίζανε απλά ρόλο κομπάρσου. Οι πρώτες δύο ώρες του παιχνιδιού πήγαν να δώσουν κάτι, αλλά ξαφνικά όλο το project καταρρέει από εκεί και πέρα.

Στο Gameplay τώρα

Εδώ τα πράγματα πάνε λίγο καλύτερα. Μιλάμε για ένα sci-fi third-person action adventure shooter. Η Kate, εξοπλίζεται με ένα μαχαίρι, το main όπλο στο οποίο υπάρχουν υποκατηγορίες (φωτιά, πάγος, ηλεκτρισμός, οξύ) οι οποίες βοηθούν σε διαφόρων ειδών εχθρούς αλλά και περιστάσεις για να προχωρήσετε εντός του κόσμου του παιχνιδιού καθώς και διαφόρων ειδών gadgets. Εντός του κόσμου του παιχνιδιού, τον οποίο μπορούμε να χαρακτηρίσουμε Semi-Open-World, θα βρούμε κάποιους μοβ κύβους οι οποίοι δίνουν στην Kate Knowledge points.

Αυτά τα Points, βοηθούν στο level up και τα Uprgades. Επί προσθέτως εκτός από την μπάρα ζωής, υπάρχει και η μπάρα του stamina, η οποία μειώνεται όταν τρέχετε ή όταν κάνετε dodge. Το όμορφο εδώ πέρα είναι η αλληλεπίδραση που παίζει το περιβάλλον με το Gameplay. Αν για παράδειγμα βρισκόμαστε σε σημείο που ρίχνει βροχή, χρησιμοποιώντας ηλεκτρισμό κάνουμε περισσότερη ζημιάς στους εχθρούς μας.

Τo shooting αυτό καθ’ αυτό δεν καινοτομεί. Προσωπικά βρήκα τελείως flat την εμπειρία του shooting, δεν ”ένιωθα” τα όπλα στα χέρια μου και η εμπειρία με όλα τα όπλα ήταν ακριβώς η ίδια.

Επί προσθέτως, η ποικιλία των εχθρών ήταν τρομερά μικρή και επαναλαμβανόμενη. Το ίδιο και τα bosses. Μικρή ποικιλία, ίδια αντιμετώπιση προς όλα. Κάνε dodge, ρίξε, κάνε dodge και πάλι από την αρχή. Αμέσως κατάντησε επαναλαμβανόμενο. Μηδενική πρόσκληση, μηδενική φαντασία. Όλα τα bosses ακολουθούσαν το ίδιο μοτίβο.

Μερικές φορές επίσης, χρειάστηκε να ”λύσουμε” κάποιους γρίφους, για να πάμε παρακάτω, γρίφοι οι οποίοι ακολουθούν την πεπατημένη των puzzles για 2-5 ετών. Σε σημεία, νόμιζα ότι απλά με ”τρολάρει” δίνοντας μου την λύση μέσα στα μάτια μου. Ασχολίαστο…

Γραφικά-Οπτικός και Τεχνικός Τομέας

Το ότι το παιχνίδι είναι μία μικρή παραγωγή, το γνωρίζαμε από πριν. Όμως οφείλω να είμαι δίκαιος και να πω, πως εδώ έχει γίνει τίμια έως και καλή δουλειά. Η ατμόσφαιρα του τίτλου είναι πάρα πολύ καλή και όλο το sci-fi ύφος έχει μεταφερθεί πολύ καλά.

Όμως εκεί που πας να πεις το καλό, έρχεται δυστυχώς αυτό το αλλά… Ίδια περιβάλλοντα δίχως ποικιλία, τα οποία μοιάζουν εκπληκτικά μεταξύ τους, λες και παίζεις σε μία αρένα και απλά κάθε φορά που χάνεις αλλάζει λίγο το μέρος που ήσουν. Τα γραφικά σαν γραφικά δεν είναι άσχημα, όμορφες αντανακλάσεις, ωραία textures αλλά δεν υπάρχει ποικιλία.

Αρκετά bugs και glitches, που με έκαναν να ανοίξω και να κλείσω πάλι το παιχνίδι. Το review έγινε σε PC και μπορώ να πω γενικά ότι το optimization ήταν σε πολύ καλό σημείο. Τουλάχιστον εκεί τα πάει καλά.

Ήχος

Αρχικά, ενθουσιάστηκα από την ηχητική παλέτα του παιχνιδιού, αλλά αμέσως άλλαξα γνώμη. Ενώ το καλωσόρισμα σε μουσικό επίπεδο γίνεται με πολύ όμορφο τρόπο, από εκεί και πέρα είτε επαναλαμβάνεται είτε ένα απλά αδιάφορο. Μουσική κυρίως, η οποία κυμαίνεται σε ambient ήχους όταν η Kate εξερευνά τον κόσμο αλλά και σε μερικά cutscenes, ενώ σε μάχες απλά έχουμε το ίδιο ηχόχρωμα απλά σε ανεβασμένες εντάσεις.

Εν καταλείδι,

Δυστυχώς, εδώ έχουμε αυτό που λέει και ο λαός, ότι λάμπει δεν είναι χρυσός. Το παιχνίδι αρχικά, μου είχε προσεγγίσει το ενδιαφέρον, το οποίο γκρέμισε μέσα στις περίπου 8 ώρες που χρειάστηκα για να το τελειώσω. Δεν ξέρω τι ακριβώς έφταιξε, εδώ αλλά μιλάμε για μία τελείως flat εμπειρία, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της, αποτυγχάνει ακόμη και στα πιο βασικά.

Σε ένα 2023, όπου το sci-fi έχει αναβιώσει και εκεί έξω υπάρχουν απίστευτα πράγματα, νομίζω πως το Scars Above ήταν ήδη καταδικασμένο, έτσι όπως εν τέλει κυκλοφόρησε. Όσο και αν προσπάθησα να βρω κάτι για να τονίσω και να εκθειάσω για το παιχνίδι, δεν τα κατάφερα. Μόνο ενδεχομένως ένας συμπαθητικός οπτικός τομέας και κάποια μέρη του soundtrack.

Ευχαριστούμε την Enarxis Dynamic Media, για την παραχώρηση του παιχνιδιού ώστε να επιτευχθεί το Review.

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Ιστορία
5
Gameplay
6
Γραφικά
6
Ψυχαγωγία
5
Αντοχή στον Χρόνο
4
Ήχος και Soundtracks
7
Προηγούμενο άρθροSenua’s Saga: Hellblade II – Ταξίδι στην Ισλανδία, στο νέο Dev. Diary της Ninja Theory
Επόμενο άρθροΑποκτήστε PlayStation Plus συνδρομή με μόλις €1!
George Nterilas
Παρών στην οικογένεια από το 2015... Σε άλλα νέα, αγαπώ Rockstar και Max Payne. Που και που παίζει και κανά FIFA. _Εditor in Chief_.
scars-above-reviewTo Scars Above, δυστυχώς αποτελεί ένα project το οποίο δεν καταφέρνει σε κανένα σημείο του να προσδώσει κάτι νέο, να πρωτοτυπήσει ή έστω να εντυπωσιάσει με οποιοδήποτε τρόπο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.