Assassin’s Creed Mirage | Review

328

Αρκετά χρόνια πέρασαν από την κυκλοφορία του πρώτου Assassin’s Creed, από το 2007 συγκεκριμένα, και μέχρι τώρα είδαμε πολλές κυκλοφορίες στην σειρά.

Κάπου στην πορεία η πολυαγαπημένη σειρά της Ubisoft είδε πολλές αλλαγές, άλλες μικρές και άλλες αρκετά μεγάλες.

Το παιχνίδι ξεκίνησε από ένα απλό stealth gameplay με parkour και στην συνέχεια έγινε ένα τεράστιο και ανοιχτό παιχνίδι με πλοία, rpg levelling, gear και άλλες πολλές προσθήκες που του αλλάξαν ραγδαία την αρχική του μορφή.

Οι fans ήταν διχασμένοι αν τους άρεσε το μονοπάτι που διάλεξε η Ubisoft από το Origins και μετά, γι’ αυτό με το Mirage ξαναπήγαν πίσω στο αρχικό design με ότι έμαθαν από τόσα χρόνια εμπειρίας.

Ας κρυφτούμε λοιπόν πίσω από ένα θάμνο για να παρακολουθήσουμε το review και να μάθουμε αν αξίζει να φορέσουμε ξανά το hidden blade μας!

STORY

Είμαστε λοιπόν στην Βαγδάτη το 861, 12 χρόνια πριν το Assassins Creed Valhalla με πρωταγωνιστή τον Basim.

Ο Basim λοιπόν είναι ένας κλέφτης στο επάγγελμα που κλέβει για να επιβιώσει, και το όνειρο του είναι να γίνει και εκείνος μέλος τον “Hidden Ones” μία μέρα.

Περιττό να σας πω πως μία μέρα η ευχή του πραγματοποιείτε μετά από κάποια γεγονότα και πλέον έχουμε μία κλασική Assassins Creed ιστορία.

Το νέο αυτό παιχνίδι είναι πιο σύντομο από το προηγούμενο παιχνίδι (Valhalla) αλλά και καλύτερο λόγο αυτού. Η ιστορία συγκεντρώνετε στα γεγονότα χωρίς να παρατραβούν, κάτι που δυστυχώς ήταν πρόβλημα πριν για κάποιους.

Δεν μπορώ να πω πως η ιστορία του ήταν η καλύτερη που έπαιξα ποτέ, ή και φέτος ακόμα, αλλά είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Η πλοκή γενικά ήταν λίγο απλή και οι χαρακτήρες δεν είχαν δυνατή παρουσία στο παιχνίδι, αρκετή για να με κάνει να μοιράζομαι τα συναισθήματα τους ή του Basim.

Για όσους θέλουν να αποκτήσουν περισσότερα resources για upgrades ή περισσότερο “assassin action”, μπορούν να κάνουν τα side-missions ή αλλιώς “contracts” και να εξερευνήσουν την ιστορία του κόσμου αυτού.

Υπάρχουν και αρκετά κείμενα με την ιστορία του χώρου την συγκεκριμένη εποχή.

GAMEPLAY

“Επιστροφή”

Θα ήταν η λέξη που θα χρησιμοποιούσα για το gameplay του Mirage. Όλα είναι φρέσκα άλλα και παρόμοια ταυτόχρονα. Επέστρεψε το παλιό stealth gameplay χωρίς τα level τον εχθρών και το πολύπλοκο gear system των παλιών Assassins Creed.

Επίσης είδαμε και το notoriety system που όταν ανακαλύψουν οι εχθροί σου πως μοιάζεις πρέπει να αφαιρείς αφίσες από τον δρόμο ή να πληρώνεις να μην σε δυσφημίζουν. Όταν περπατάς στο δρόμο σε αναγνωρίζουν αν έχεις μεγάλο notoriety level αλλιώς η δουλειά σου γίνετε πιο μυστικά και εύκολα.

Ανάφερα πως τα rpg συστήματα του παιχνιδιού έφυγαν και αυτό ισχύει στης μονομαχίες των εχθρών σου, πλέον δεν χρειάζεται να μετράς level και gear αλλά μόνο μερικά upgrade των σπαθιών σου που ξεκλειδώνεις στο παιχνίδι. Υπάρχει gear ακόμα, σε στολές και όπλα αλλά είναι πολύ πιο συγκεντρωμένο και καλά σχεδιασμένο, “λίγα και καλά” που λέμε.

To combat, δυστυχώς, για εμένα, είναι λίγο απλό, και αυτό το λέω επειδή αν αποφασίσουμε να αφήσουμε το stealth και να σηκώσουμε το σπαθί, το μόνο πράγμα που κάνουμε είναι να περιμένουμε αν ο εχθρός κάνει parry-able επίθεση να τον κάνουμε insta-kill ή κάνει unblockable και απλά κάνουμε dodge. Δεν υπάρχει κάποιο βάθος στο combat με αποτέλεσμα να υποφέρει ένα μεγάλο κομμάτι του παιχνιδιού, εδώ πιστεύω θα μπορούσαν να το εξελίξουν σε κάτι παραπάνω και πιο διασκεδαστικό.

Το κλασικό parkour επιστρέφει επίσης στο νέο αυτό παιχνίδι και είναι πιο διασκεδαστικό λόγο τον πόλεων που είναι πιο μικρές, η λεπτομέρεια και η πυκνότητα του χάρτη αυξήθηκε σε αντάλλαγμα να μικρύνει σε έκταση. Αυτό αποδεικνύει θετικό στην τελική αφού ζωντανεύει με τον κόσμο να περπατά και να κάνει δουλειές σαν μία πραγματική πόλη παρά άπλα σπιτάκια εδώ και εκεί.

Εννοείτε πως το σπαθί και το hidden blade δεν είναι τα μόνα όπλα που κουβαλά μαζί του ο Basim, καθώς έχει και τα tools του σαν smoke bombs, throwing knives, darts κτλπα. Αυτά τα tools μπορούμε να τα αναβαθμίσουμε στα Assassin Hideouts με αποτέλεσμα να αλλάζουν το gameplay ανάλογα με τις επιλογές του παίχτη.

GRAPHICS

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι πολύ όμορφα με πολλές λεπτομέρειες και εξαιρετικό lighting system. Τα εφέ και τα texture είναι επίσης πανέμορφα αφού βρήκα τον εαυτό μου να εξερευνά την πόλη δοκιμάζοντας τα Ultra γραφικά και το καλό optimization του παιχνιδιού στο PC. Να σημειωθεί πως παίχτηκε σε μία AMD 7800XT με Ryzen 3600 στην 4Κ ανάλυση.

Ένα πρόβλημα που έχω όμως με τα παιχνίδια της Ubisoft είναι τα animation και πιο συγκεκριμένα τα facial animation και γραφικά προσώπων. Αυτό είναι ένα σημείο που πιστεύω μειώνει την απόλαυση του παιχνιδιού σε σύγκριση με ότι υπάρχει πλέον στην αγορά το αφήνει ένα βήμα πίσω. Κάποιες φορές σε κάνει να θυμάσαι πως παίζεις ένα βιντεοπαιχνίδι και σε αντίθεση με τα πανέμορφα τοπία είναι λίγο περίεργο.

SOUND/VOICE ACTING

Να ξεκινήσω με την μουσική του παιχνιδιού, που είναι απλά καταπληκτική αλλά δυστυχώς δεν είναι παρούσα στο gameplay της περισσότερες ώρες αφού το παιχνίδι είναι εντελώς σιωπηλό σε μουσική.

Να μοιραστώ μαζί σας την μουσική πιο κάτω:

Οι ήχοι και τα εφέ έχουν γίνει με καλό τρόπο και παίζοντας το παιχνίδι με surround έχεις την αίσθηση πως είσαι μέσα σε μία αληθινή πόλη, και βρήκα τον εαυτό μου αρκετές φορές να νομίζω πως κάποιου ήχοι ήταν αληθινοί.

Το voice acting επίσης ήταν εξαιρετικό, από τους main characters τουλάχιστον, αφού ήταν πιστικοί με ότι είχαν να δουλέψουν.

SUMMARY

Το Assassin’s Creed Mirage με ενθουσίασε για την κατεύθυνση που πήρε.

Οι αλλαγές στο gameplay γενικά για εμένα ήταν θετικές και ένιωσα σαν να έπιασα το remake του πρώτου παιχνιδιού με μία γεύση από το 2023, αν και θα ήθελαν κάποιες αλλαγές και εξελίξεις το combat του ακόμα.

Πιστεύω ότι γενικά ήταν πιο συγκεντρωμένο σε τι ήταν παλιά η σειρά και αυτό είναι ένα μεγάλο θετικό αφού η σειρά έγινε λίγο παραφουσκωμένη με συστήματα τα τελευταία χρόνια.

Η ιστορία του και οι χαρακτήρες του ήταν λίγο απλά και κάποιες σημαντικές σκηνές δεν είχαν το συναισθηματικό βάθος που θα ήθελα να δω για να δεθώ μαζί τους, παρόλα αυτά το απόλαυσα και ανυπομονώ να δω το επόμενο παιχνίδι στη σειρά.

Για όσους fans της σειράς περιμένουν ακόμα να το αγοράσουν, θα έλεγα ότι αξίζει ειδικά στη τιμή που προσφέρεται.

Ευχαριστούμε την CD Media Cyprus και την Ubisoft, για την παραχώρηση του παιχνιδιού, ώστε να επιτευχθεί το Review.

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Ιστορία
8
Gameplay
8
Ηχητικός Τομέας
9
Ψυχαγωγία
8
Αντοχή στο Χρόνο
7
Προηγούμενο άρθροΑπό σήμερα, 26 Οκτωβρίου διαθέσιμη η cross-play Open Beta του THE FINALS
Επόμενο άρθροAlan Wake 2: Το New Game+ θα έρθει λίγο μετά το Launch παρέα με νέα εναλλακτική αφήγηση και ακόμη περισσότερα
assassins-creed-mirage-review-cyprusgamerΜία φρέσκα προσθήκη αλλά και ταυτόχρονα γνώριμη στην σειρά. Tο Assassin's Creed Mirage είναι μία αξιοσημείωτη προσπάθεια από την Ubisoft να φέρει την σειρά στα παλιά αλλά και αναβαθμισμένα συστήματα της νέας γενιάς. Αν και μερικά κομμάτια θα ήθελαν ακόμα δουλειά, το συνολικό πακέτο αξίζει το χρόνο σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.