Star Wars Jedi: Survivor | Review

0
635

Το σύμπαν του Star Wars, είναι γεμάτο από gaming εμπειρίες, τις οποίες απολαμβάνουμε όλα αυτά τα χρόνια, όντας ίσως το μεγαλύτερο franchise στην pop-gaming κουλτούρα. Single player εμπειρίες, multiplayer εμπειρίες, για όλους έχει ο μπαχτσές…

Η τελευταία και πιο ενδιαφέρουσα -για εμένα- τουλάχιστον προσπάθεια, ήταν αυτή της Respawn Entertainment (Titanfall, Apex Legends), η οποία παρέδωσε μία μοναδική ιστορία, μέσω του Star Wars Jedi: Fallen Order, πίσω στο 2019. Μία ευχάριστη έκπληξη και μία single player εμπειρία, η οποία αγκαλιάστηκε θερμά από τον κόσμο.

Το sequel, εννοείται πως ήταν απλά βέβαιο…

Ερχόμαστε λοιπόν στο τώρα. Star Wars Jedi: Survivor, το όνομα του πολυαναμενόμενου sequel.

Στο Survivor, αναλαμβάνουμε ξανά τον ρόλο του Cal Kestis, ο οποίος πλέον έχει ωριμάσει σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι και ηλικιακά, αλλά και ως προς τις δυνάμεις του, μιας και πλέον είναι ένας Jedi Knight. Και εδώ, συνεχίζει να θέλει να καταστρέψει μια για πάντα την ”Αυτοκρατορία”, όμως αρκετά γρήγορα θα καταλάβει πως ο πόλεμος δε θα ωφελήσει πουθενά.

Μία ανακάλυψη, του αλλάζει τα μυαλά και πλέον αρχίζει να αλλαξοπιστεί και να σκέφτεται ποια εν τέλει θέλει να είναι η πορεία της ζωής του από εδώ και στο εξής.

Σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι, στο οποίο είδαμε μία ουσιαστική τιτανομαχία ανάμεσα στο καλό και το κακό, εδώ θα δούμε μία πιο σκοτεινή-ατμοσφαιρική ιστορία, η οποία μας δείχνει, το ποιος είναι ο ουσιαστικός λόγος που πρέπει να πέσει η Αυτοκρατορία και πως αυτή επιδρά στον Γαλαξία. Θα έλεγα ότι είναι μια πιο ”ανθρώπινη” ιστορία και λιγότερο ένα σούπερ υπερθέαμα από μάχες και action στιγμές (αν και τις έχει και αυτές τις στιγμές).

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω ο Cal, πλέον είναι πιο ώριμος και αυτό το βλέπουμε και κατά την διάρκεια της μάχης. Πλέον οι κινήσεις τους εντός της μάχης είναι πιο σίγουρες, μπορεί και κάνει διπλό άλμα, πιάνεται σε υψώματα με γάντζο, ενώ οι κινήσεις του σε μάχες έχουν αναπτυχθεί. Βλέπουμε πολυποίκιλα finishings σε τραυματισμένους αντιπάλους, και σε αυτό βοηθούν και stances που έχουμε στο οπλοστάσιό μας.

Από dual-wielding μέχρι και dual-blade και crossguard σαν ένας άλλος Kylo Ren. Το κάθε stance έχει και το δικό του uprgade, και το όμορφο εδώ, είναι πως το καθένα προσδίδει μία τελείως διαφορετική προσέγγιση στο gameplay.

Όμως…θα περίμενα μία πιο μελετημένη μεθοδολογία στο πότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις το εκάστοτε. ,Τυπικά, με οποιοδήποτε Stance, μπορείς να διαλύσεις όποιο boss θέλεις, ειδικά αν είχες ανεβασμένα και κάποια force abilities.

Μιας και ανέφερα την λέξη upgrade, να πω πως και εδώ, έχουμε μία πλειονότητα από upgrades και ένα τεράστιο skill tree, το οποίο, αφορά τρεις βασικούς τομείς: survival, lighsaber και force.

Μεγάλη ποικιλία θα δούμε και σε side quests και δραστηριότητες στον semi-open world κόσμο του παιχνιδιού. Είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερο από το Fallen Order, όμως είναι τόσο ανοιχτό όσο πρέπει, όχι χαοτικό.

Οι πλανήτες είναι όμορφα δομημένοι, και ο καθένας από αυτούς έχει να διηγηθεί και να αναδείξει τις δικές του ομορφιές. Να πούμε πως και στο sequel, το customization παίζει τεράστιο ρόλο. Πλέον, μπορείτε να αλλάξετε μέχρι και το κούρεμα του Cal καθώς και να ”κάνετε βίδες” και να αλλάξετε χρώματα αλλά να τοποθετήσετε διαφορετικά υλικά, τόσο στο lightsaber σας, όσο και στον BD-1.

Το παρών Review βασίζεται στην PC έκδοση του τίτλου και δυστυχώς εδώ είναι που αρχίζουν τα κακά. Το σερί κακών AAA PC ports συνεχίζεται και στην περίπτωση μας.

Με λίγα λόγια, μιλάμε για έναν άκρως unoptimized τίτλο και ένα κακό framerate. Σίγουρα, είναι σε καλύτερη μοίρα, από το αντίστοιχο PC Port που είδαμε στο The Last of Us Part I. Η διαφορά εδώ είναι, πως αρχικά δε συνάντησα σχεδόν καθόλου bugs ή glitces. Το μόνο πρόβλημα, ήταν το κάκιστο framerate.

Mε RTX 2070, i7-9700K και 16GB Ram, σε medium settings, ο μέρος όρος ήταν τα 39FPS τα οποία ανεβοκατέβαιναν συνέχεια. Τα ”κοψήματα” ήταν συνεχή. Όμως, υπήρξαν στιγμές και περιοχές, στις οποίες, είδα πως θα μπορούσε να είναι το παιχνίδι, εάν είχε λάβει την σωστή φροντίδα που έπρεπε, μιας και είδα τα 60 FPS σαν, διψασμένος άνθρωπος στη Σαχάρα.

Και πάλι, όμως…έχουμε να κάνουμε με ένα κάκιστο και απαράδεχτο pc port, σε έναν ομολογουμένως εξαιρετικό τίτλο. Κρίμα…

Η Respawn, τροφοδοτεί με patces και updates το παιχνίδι, όμως χρειάζεται ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ δουλειά και να φτάσει ενδεχομένως, ένα ΟΚ επίπεδο.

Στον καθαρά οπτικό τομέα, μιλάμε για ένα πανέμορφο παιχνίδι με εξαίσια γραφικά τα οποία σε σημεία κόβουν την ανάσα. Όπως ανέφερα και πάνω, έχουμε πολύ όμορφα περιβάλλοντα, ενώ οι σκιές και οι υφές του κόσμου προσδίδουν μία υπέροχη νότα, στο σύνολο της εμπειρίας.

Την ίδια άποψη έχω και για την μουσική, η οποία έρχεται για ακόμη μία φορά, να κλέψει την παράσταση και να δέσει με το σύμπαν του παιχνιδιού.

Εν κατακλείδι,

Το Star Wars Jedi: Survivor, κάνει τα πάντα καλύτερα σε σχέση με τον προκάτοχό του. Έρχεται να διορθώσει όλα τα λάθη του πρώτου παιχνιδιού και να γεμίσει κενά που είχε το πρώτο.

Η πλοκή της ιστορίας χτίζεται με μαγικό τρόπο και μας οδηγεί σε ένα εντυπωσιακό φινάλε που κάθε ΑΑΑ τίτλος θα ζήλευε. Θα τολμούσα να πω, πως ενδεχομένως μιλάμε εάν όχι για τον καλύτερο, ίσως για έναν από τους καλύτερους Star Wars τίτλους.

Όμως… δεν γίνεται να παραβλέψουμε, πως έχουμε να κάνουμε εν τέλει με μία κάκιστη PC έκδοση, η οποία δεν με άφησε να χαρώ όσο επιθυμούσα το παιχνίδι.

Ευχαριστούμε την Bandai Namco Entertainment για τη διάθεση του παιχνιδιού ώστε να επιτευχθεί το Review.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.