Layers of Fear | Review

322

Οι περισσότεροι γνωρίσαμε την Bloober Team, αυτό το Πολωνικό studio, το οποίο φαίνεται πως ήρθε για να μείνει, και να γράψει με χρυσά γράμματα, το όνομα του, στην ιστορία του horror genre, από το Layers of Fear, πίσω στο 2016.

Σε αυτό, αναλαμβάνουμε τον ρόλο ενός ζωγράφου ο οποίος προσπαθεί να δημιουργήσει το δικό του μεγάλο έργο ή αλλιώς το δικό του ”magnum opus”, όπως διάφορα περιστατικά αποτρέπουν αυτό να καταστεί δυνατό. Εντός του σπιτιού, του ζωγράφου διάφορα αλλόκοτα περιστατικά τα οποία προέρχονται από το παρελθόν του και όχι μόνο. Η ιστορία αναπαράγεται από διαλόγους, σημειώσεις, μονολόγους. Δεν θα βρούμε παραδοσιακά cutscenes. Και όλα αυτά μέσα σε ένα άκρως σκοτεινό περιβάλλον, με βαριά ατμόσφαιρα και μουσικές να συνθέτουν το παζλ, μιας απίστευτης horror εμπειρίας.

Λίγο αργότερα, ακολούθησε το Layers of Fear: Inheritance, ένα DLC στην ουσία, με πρωταγωνίστρια την κόρη του ζωγράφου, στην παιδική της ηλικία. Το DLC θα έρθει να προσθέσει νέα πράγματα στην υπάρχουσα φόρμουλα και μία διαφορετική ματιά στο παιχνίδι.

Το 2019, ήρθε και επίσημα το Layers of Fear 2, στο οποίο αναλαμβάνουμε τον ρόλο ενός πρωταγωνιστή ηθοποιού, ο οποίος ταξίδεψε σε ένα πλοίο για να γυρίσει μια ταινία. Είναι από την αρχή ξεκάθαρο, πως η Bloober Team, θέλει να αλλάξει μονοπάτι και να βουτήξει ακόμη περισσότερο, στην τρέλα, και αυτό που έχτισε σιγά σιγά με το πρώτο παιχνίδι.

Σε επίπεδο gameplay, δεν είχαμε αρκετές αλλαγές, μιας και το Πολωνικό studio, αυτό που ξεκάθαρα κάνει εδώ και πάλι, είναι να επενδύσει σε ατμόσφαιρα, ιστορία και μουσική. Αλλά αυτό είναι το Layers of Fear. Μπορεί να είχαμε διαφορετικό χαρακτήρα, αλλά και εδώ ο τίτλος ασχολήθηκε, με έναν καλλιτέχνη, όπως και στο πρώτο, και την βουτιά στην παράνοια. Ίσως, να έχει στο μυαλό της να οικοδομήσει ένα κοινό σύμπαν στο μέλλον. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον!

Και ερχόμαστε στο σήμερα, με την Bloober Team να ανακοινώνει το Layers of Fear. Ένα παιχνίδι το οποίο δεν είναι remake, δεν είναι remastered των κλασσικών παιχνιδιών, αλλά ακουμπά ενδεχομένως σε μία re-imagined μορφή όλων των παιχνιδιών, προσπαθώντας να ενώσει τα παιχνίδια σε μία κοινή πορεία. Βέβαια, είναι δύσκολο να μην δεις τις ιστορίες στο παιχνίδι, ως ένα remake. Κάθε ιστορία, συμπεριλαμβανομένης της νέας που δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για αυτό τον τίτλο, κατά κάποιο τρόπο ασχολείται με τα θέματα της τελειομανίας και της κριτικής της τέχνης. Έτσι, αυτή η ανανέωση στα παιχνίδια, έδωσε στην Bloober Team αλλά και την Anshar Studios, η οποία βοήθησε στο να γίνει αυτό το εγχείρημα πραγματικότητα, να αναδείξουν κατά πόσο βελτιώθηκε ο κλασσικό τίτλος του 2016, και σε οπτικοακουστικό επίπεδο αλλά και σαν ιστορία.

Η κύρια αλλαγή που διαφοροποιεί την κυκλοφορία του Layers of Fear του 2023 από τα δύο αρχικά παιχνίδια, είναι η εισαγωγή μιας εντελώς νέας ιστορίας και ηρωίδας. Η ”The Writer”, η οποία χρησιμεύει για να συνδέσει όλες τις πρωτότυπες ιστορίες που υπάρχουν στους δύο πρώτους τίτλους μαζί. Αυτή η συμπερίληψη επανατοποθετεί τα δύο πρώτα παιχνίδια και τα κάνει και τα δύο μέρος μιας ευρύτερης αφήγησης, δίνοντας στο παιχνίδι στο σύνολό του ένα είδος ατμόσφαιρας ανθολογίας τρόμου.

Οι fans του αρχικού Layers of Fear, θα διαπιστώσουν ότι πολλά από τα horror σημεία έχουν τροποποιηθεί με τρόπους που θα ανατρέψουν τις προσδοκίες τους και θα διατηρήσουν τον τρόμο φρέσκο, και η εξειδικευμένη χρήση του Unreal Engine 5 βοηθά στην ενίσχυση του φωτορεαλιστικού τρόμου, εξαιρετικά πολύ.

Όσοι δεν έχουν παίξει κανένα από τα πρωτότυπα παιχνίδια, ωστόσο, θα το απολαύσουν ακόμη περισσότερο, με τέσσερις ξεχωριστές ιστορίες και πολλαπλούς τερματισμούς. Δόθηκε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην εισαγωγή ορισμένων επιλογών προσβασιμότητας που απουσίαζαν αισθητά από τον πρώτο τίτλο, καθώς και ορισμένες αλλαγές που έχουν να κάνουν με το quality of life.

Ένα αρνητικό που έχω να επιρρίψω το οποίο φυσικά το είχα και στα πρώτα παιχνίδια, είναι ότι μερικά από τα πραγματικά horror σημεία, χάνουν το πλεονέκτημά τους όσο περισσότερο παίζετε, ειδικά όταν συνειδητοποιείτε πόσο λίγες συνέπειες έχει ο θάνατος και πόσο γενναιόδωρο είναι το σύστημα στα σημεία ελέγχου. Πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι σε σύγκριση με το πρωτότυπο, τα updates του Layers of Fear 2 δεν είναι τόσο εντυπωσιακά, δεδομένου βέβαια ότι το παιχνίδι είναι μόλις τεσσάρων ετών αν και ίσως αυτό είναι περισσότερο ένα κομπλιμέντο για το πόσο ”όμορφα” έχει παλιώσει το Layers of Fear 2.

Δεν μπορώ να μην σταθώ στο οπτικό τομέα. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ο τίτλος αναπτύχθηκε με Unreal Engine 5, και είναι μακράν ένα από τα πιο όμορφα παιχνίδια εκεί έξω και σίγουρα ο πιο όμορφος τίτλος της Bloober Team. Από την μία το ιδιαίτερο art direction που έχουν τα παιχνίδια έτσι και αλλιώς, από την άλλη οι τεχνολογίες που μπορεί να προσφέρει η μηχανή γραφικών, έρχονται να συνθέσουν μία άγρια ομορφιά. Δεν θέλω να αναλωθώ σε παραπάνω πράγματα, πρέπει να το βιώσετε για να καταλάβετε!

Εν συνεχεία, θα ήθελα να σταθώ και στον τεχνικό τομέα. Μηδενικά bugs και glitces, ένα εκπληκτικά καλό PC Port, δίχως frame-drops. Για ακόμη μία φορά, επιβεβαιώνεται η άποψη του ότι, ένα PC port έχει να κάνει με το πόσο ο developer θέλει να ασχοληθεί με αυτό. Βλέπουμε ένα Layers of Fear, με τεχνολογίες αιχμής (Ray-Tracing κλπ.) να τρέχει απροβλημάτιστα! Για την ιστορία, ο τίτλος δοκιμάστηκε σε ένα σύστημα με i7-9700K, NVIDIA RTX 2070, και 16GB Ram.

Ίσως το πιο δυνατό σημείο του παιχνιδιού, είναι ο ηχητικός τομέας. Είχαμε ήδη καταλάβει τι μπορεί να κάνει η Bloober Team, από το πρώτο Layers of Fear. Παίζει με την ψυχολογία του παίκτη, και σε αυτό μεγάλο παράγοντα, είναι η χειρουργική λεπτομέρεια που έχουν δουλευτεί και τα παραμικρά ηχητικά κομμάτια στον τίτλο. Σας συνιστώ να το δοκιμάσετε με ακουστικά.

Φυσικά, δεν μπορώ να παραβλέψω το μεγαλεπήβολο και ηχηρό soundtrack το οποίο τελειοποιεί ένα μαγικό horror σκηνικό.

Eν κατακλείδι, έχουμε με σιγουριά το πιο όμορφο έργο της Bloober Team μέχρι και σήμερα. Μία πολύ όμορφη ιδέα, και σίγουρα ένα παιχνίδι το οποίο ο κάθε λάτρης του horror πρέπει να βιώσει. Ο τίτλος προσωπικά μου πήρε κοντά στις 28 ώρες να τον ολοκληρώσω και δεδομένου πως μιλάμε για ένα παιχνίδι με κόστος €25,49 (η απλή έκδοση στο Steam τώρα σε προσφορά) και €30,86 (η Deluxe έκδοση στο Steam τώρα σε προσφορά), είναι πραγματικά ένα πολύ όμορφο deal!

Η Bloober Team, αποδεικνύει για ακόμη μία φορά, ότι θέλει να χτίσει την δικιά της ιστορία στο horror genre. Το Layers of Fear, είναι ένα μικρό ζέσταμα για το τι θα πρέπει να περιμένουμε από το πολυπόθητο Silent Hill 2 Remake. Και φαίνεται, πως έχουμε τεράστιες συγκινήσεις!

Ευχαριστούμε την Bloober Team, για την παραχώρηση του παιχνιδιού, ώστε να επιτευχθεί το Review.

 

 

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Ιστορία
8
Gameplay
7
Ψυχαγωγία
10
Ήχος και Soundtracks
10
Γραφικά
9
Αντοχή στον Χρόνο
10
Προηγούμενο άρθροΔύο άκρως διασκεδαστικά παιχνίδια μπορείτε να αποκτήσετε αυτή την εβδομάδα στο Epic Games Store
Επόμενο άρθροΤο Prince of Persia: The Lost Crown, θα τρέχει στα 60 FPS και στο Νintendo Switch!
George Nterilas
Παρών στην οικογένεια από το 2015... Σε άλλα νέα, αγαπώ Rockstar και Max Payne. Που και που παίζει και κανά FIFA. _Εditor in Chief_.
layers-of-fear-review-pc-cyprusgamerΤο Layers of Fear, είναι πραγματικά ένα πανέμορφο εγχείρημα δια χειρός Bloober Team, σε ένα παράξενο πάντρεμα, των προηγούμενων τίτλων της. Ο τρόπος που κατάφερε να δέσει τις ιστορίες των καλλιτεχνών της, είναι πέρα για πέρα επιτυχημένος. Το συστήνουμε με κλειστά μάτια σε όλους τους fans του ατμοσφαιρικού horror.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.