FIFA 22 Review | Ένα βήμα πιο κοντά στον ρεαλισμό

0
89

Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου και φέτος; 

Η αλήθεια είναι πως το FIFA αναμφίβολα εδώ και πολλά χρόνια πάει σχεδόν μόνο του στην κούρσα που ονομάζεται ποδόσφαιρο. Υπήρξαν τα δύο τελευταία χρόνια φιλότιμες προσπάθειες από την Konami με το Pro Evolution αλλά ο τίτλος της ΕΑ δε θορυβήθηκε καθόλου.

Πρόκειται για έναν τίτλο που κυκλοφορεί κάθε χρόνο. Οι αλλαγές που ενδέχεται να φέρει μία ετήσια κυκλοφορία, δεν είναι και πολλές αλλά αρκούν μικρές προσθήκες για να κάνουν τη διαφορά όπως και στην περίπτωση μας, το FIFA 22.

Να ξεκαθαρίσουμε πως το Review έγινε πάνω σε PC, οπότε δεν έχουμε την εμπειρία να μιλήσουμε για τη νέα HyperMotion τεχνολογία για την οποία καυχιέται η EA ούτε είχαμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε τα τελευταία γενιάς γραφικά. Η ΕΑ αποφάσισε να δώσει και στους PC Gamers την ίδια έκδοση με τις κονσόλες παλιάς γενιάς. Και ουσιαστικά αυτό είναι που πραγματικά μου ξένισε πάρα πολύ.

Με λίγα λόγια να πούμε πως η πιο πάνω τεχνολογία, κάνει motion capture το περιβάλλον ενός πραγματικού αγώνα σε πλαίσιο 11 VS 11, με τις κινήσεις και τη συμπεριφορά των παικτών να έχει καταγραφεί, προσφέροντας πέρα για πέρα μία ρεαλιστική προσέγγιση στο gameplay. Όμως αυτό θα το έχετε, εφόσον είστε κάτοχος PS5 ή Xbox Series X και S.

Όσον αφορά το gameplay που βίωσα εγώ, στο PC ακόμη και σε αυτή την περίπτωση βλέπω σημαντικές αλλαγές. Το pacing και ο ρυθμός πέφτουν σημαντικά σε σχέση με το FIFA 21. Οι κινήσεις των παικτών, τα μαρκαρίσματα, ο τρόπος που κουβαλά ο παίκτης την μπάλα είναι αισθητά βελτιωμένα και τείνουν στο να θέλουν να ακουμπήσουν τον ρεαλισμό.

Για ακόμη μία χρονιά θα ήθελα λίγο καλύτερη συμπεριφορά στους τερματοφύλακες αλλά δεν είναι αυτό το χάλι που είχαμε βιώσει στο FIFA 20. Εκεί που αρκετοί θα πιεστούν όπως και εγώ είναι το learning curve το οποίο είναι αρκετά πιο δύσκολο.

Και αυτό διότι η ΑΙ έχει βελτιωθεί αισθητά και δε στους παίκτες που αμύνονται. Από την άλλη, αυτό που λάτρεψα είναι η τακτική που πρέπει να ακολουθήσεις για ”τρυπήσεις” την αντίπαλη άμυνα και να οδηγηθείς απέναντι από την εστία. Το γκολ αποτελεί μία προσπάθεια η οποία επήλθε από πολλούς παράγοντες. Πρέπει να είσαι focus σε κινήσεις παικτών, να μελετάς κάθε σου πάσα να βρίσκεις το κατάλληλο timing για να πραγματοποιήσεις σουτ. Ξαναλέω η αλλαγή της ΑΙ προς το καλύτερο έχει βοηθήσει εξαιρετικά πολύ σε αυτό.

Περνώντας στον οπτικό τομέα δεν είδα φοβερές αλλαγές σε σχέση με το FIFA 21, τουλάχιστον στην PC έκδοση. Είμαι σίγουρος πως εάν δοκίμαζα κάποια εκ των Next-Gen εκδόσεων να είχα κάτι να πω. Σταθερά όμορφα μοντέλα παικτών, όμορφα γήπεδα με λεπτομέρεια και μέχρι εκεί.

Όσον αφορά τα modes, έχουμε τα κλασσικά αγαπημένα. Θα ήθελα να αρχίσω με το Career mode στο οποίο έγιναν κάποιες ουσιαστικές αλλαγές. Για πρώτη φορά στο παιχνίδι, μπορείτε να δημιουργήσετε τη δικιά σας ομάδα, ξεκινώντας από ουσιαστικά τίποτα.

Μπορείς να μεταφέρεις τον παίκτη που ενδεχομένως είχε από άλλες χρονιές ή να φτιάξεις τον δικό σου από την αρχή. Σε κάθε αγώνα που παίζεις έχει φυσικά να εκπληρώσεις κάποιους στόχους και έτσι δημιουργείς μία καλύτερη σχέση με προπονητή και ομάδα, με σκοπό να μπεις στην ενδεκάδα.

Το VOLTA mode είναι και φέτος εδώ, δίχως ιστορία αλλά πιο αδιάφορο όσο ποτέ. Με όσο Hype ξεκίνησε στο FIFA 21 άλλο τόσο αυτό ξεφούσκωσε. Όχι, δεν είναι το νέο FIFA Street για όσους ακόμη αναρωτιούνται. Είναι εκεί για όσους αρέσκονται στο mode, ακολουθώντας μία άκρως arcade προσέγγιση με διάφορες αποστολές και Objectives αλλά μέχρι εκεί.

Φυσικά, σταθερό μένει και ο πυλώνας που ακούει στο όνομα Ultimate Team. Δεν έχουν αλλάξει και πάρα πολλά σε σχέση με πέρυσι. Η προσθήκη που μου άρεσε είναι πως πλέον το γήπεδο σου μπορεί να υποστεί full customization. Από πανό μέχρι και χρώμα στα τέρματα.

Παραμένει σταθερά το fan favorite mode, είτε θα το αγαπήσεις είτε θα το μισήσεις. Είναι εκεί και περιμένει όποιον το επιθυμεί.

Εν κατακλείδι η EA θεωρώ πως φέτος έκανε το βήμα παραπάνω και επένδυσε στο gameplay και όχι στο να δώσει ένα διασκεδαστικό ποδοσφαιράκι για όλους όπως έκανε με το FIFA 21. Μπορεί η PC έκδοση να μην εμπεριέχει την τεχνολογία HyperMotion και τα νέας γενιάς γραφικά αλλά η ουσία είνα εκεί.

Και η ουσία είναι πως μιλάμε για ένα όμορφα δομημένο gameplay το οποίο ευχαριστιέσαι να παίζεις και δε εάν είσαι ποδοσφαιρόφιλους. Έχει ξεφύγει αρκετά από το arcade μονοπάτι το οποίο κινούνταν το FIFA 21 και αυτό με χαροποιεί αρκετά.

Τεράστιο παράπονο όμως η απόφαση να μη συμπεριλάβει τουλάχιστον στο PC, όλες τις νέες τεχνολογίες.

Ευχαριστούμε την Bandai Namco Entertainment (επίσημη αντιπρόσωπο της ΕΑ στην Ελλάδα) για την παραχώρηση του παιχνιδιού ώστε να επιτευχθεί το Review.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.