Far Cry 6 Review | Ay, Dios mío

1099

Η επανάσταση θέλει καρδιά ”mi amigo”.

Λίγο πολύ όλοι γνωρίζετε το Far Cry. Ίσως, από τα πιο γνωστά franchises στη βιομηχανία και σίγουρα ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της Ubisoft ως εταιρία, μαζί με το Assassin’s Creed. Ένα παιχνίδι το οποίο τείνει να έχει γίνει θεσμός, μετρώντας έξι βασικούς τίτλους και το ότι έχει φτάσει να μετράει τόσους, σημαίνει πως η Ubisoft το πιστεύει πάρα πολύ.

Το θέμα εδώ πέρα είναι πως κυκλοφορώντας τόσους τίτλους, θα μπορέσεις κάθε φορά να προσφέρεις κάτι νέο ώστε να τραβήξεις τους παίκτες. Δε θα σας πω ψέματα, το τελευταίο κόλλημα που είχα φάει σε παιχνίδι Far Cry, ήταν πίσω στο 2012 με το εμβληματικό για εμένα Far Cry 3. Δεν πρέπει να αδικήσω την Ubisoft. Το προηγούμενο Far Cry 5 ήταν μία αξιόλογη προσπάθεια αλλά σε σημεία δε με τράβηξε τόσο.

Το franchise είχε να κάνει πάντα με δύο κύριους άξονες. Αλλόκοτος villain και ανάπτυξη κύριου ήρωα. Σε άλλα παιχνίδια το κατάφερε σε άλλα όχι. Και να που φτάσαμε στον Οκτώβριο του 2021 και έχουμε το Far Cry 6, το οποίο έρχεται να μας διηγηθεί μία ολοκαίνουργια ιστορία.

Γιατί το Far Cry 6 είναι το τεράστιο come back της σειράς; Δείτε πως εμείς το βιώσαμε.

Dani Rojas: The Guerilla

Στο Far Cry 6 κεντρικός πρωταγωνιστής του παιχνιδιού είναι ο Dani Rojas. Για την ακρίβεια ο Dani Rojas ή, η Dani Rojas μιας και από τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού θα έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε θηλυκό ή αρσενικό φύλλο. Και οι δύο έχουν τα δικά τους voice overs, σε αντίθεση με το Far Cry 5 όπου ο πρωταγωνιστής δε μιλούσε. Δεν αλλάζει κάτι στην ιστορία, όποια επιλογή και εάν κάνετε οπότε ανάλογα τις προτιμήσεις σας πορεύεστε ανάλογα.

Ο Dani Rojas, μεγάλωσε σε ορφανοτροφεία χάνοντας από πολύ μικρή ηλικία τους δικούς του ανθρώπους. Έπρεπε να δώσει πάντα μάχες για την επιβίωσή του. Τραγικά γεγονότα θα συμβούν στην αρχή του παιχνιδιού και θα έρθει αντιμέτωπος με ακόμη περισσότερες δυσκολίες.

Σαν χαρακτήρας είναι σκληρός, αλλά βαθιά μέσα του κρύβει θλίψη και προσπαθεί να αντιμετωπίσει όλα με χιούμορ και σαρκασμό από αντίδραση.

Yara: A True Paradise

Τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα στη Yara, ένα νησί το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της Καραϊβικής. Το 1967, η επανάσταση της Guerilla, η οποία είναι η επαναστατική παράταξη του νησιού, οδήγησε σε έναν καθολικό αποκλεισμό τη Yara. Το νησί ”πάγωσε” στο χρόνο για 47 έτη.

Το νησί κατέρρευσε και οδηγήθηκε σε πλήρη φτώχεια, ώσπου ένας καινούργιος ηγέτης εκλέχθηκε και ο οποίος έχει στην κατοχή του τη ”θεραπεία” ώστε να χτίσει ξανά τον επίγειο παράδεισο της Yara.

El Presidente

Ο λόγος για τον Antón Castillo (60 χρονών) ο οποίος είναι και ο main villain του παιχνιδιού μας, τον οποίο υποδύεται ο αγαπημένος και πασίγνωστος ηθοποιός Giancarlo Esposito. Πριν από πενήντα χρόνια ο πατέρας του Anton ήταν ο ηγέτης της Yara, ο οποίος όμως κατά τη διάρκεια της επανάστασης εκτελέστηκε μπροστά στα μάτια του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να αποτυπωθεί στο μυαλό του Anton ότι το νησί είχε κλαπεί από την οικογένειά του.

Τον μεγάλωσε η μητέρα του, η οποία έκανε σίγουρο ότι ο Anton θα μεγαλώσει γνωρίζοντας πως ο πατέρας του έχασε τα πάντα τα οποία έχτιζε τόσα χρόνια από αυτούς που τον σκότωσαν. Όταν ο Anton έγινε 13, φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε δεκαπέντε χρόνια σκληρής εργασίας στα χωράφια καπνού της Yara.

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν η Yara γνώρισε μεγάλη οικονομική παρακμή επιβεβαιώνοντας την πεποίθηση του Anton ότι μόνο η οικογένεια Castillo θα μπορούσε να σώσει το νησί. Ως εκ τούτου, κατάφερε να γίνει ο ίδιος El Presidente, υπό την υπόσχεση να ξαναχτίσει τη Yara. Ωστόσο, άρχισε να τρέχει τα πράγματα με μοναρχικές τακτικές, σχεδόν ”χουντικές”, και όσοι στάθηκαν ενάντια του οδηγήθηκαν σε καταναγκαστική εργασία.

Ο Αnton παραμένει αποφασισμένος να επαναφέρει τη Yara στην παλιά της αίγλη μαζί με τον γιο του Diego, να ακολουθεί τα αιματηρά του βήματα. Οι καταπιεστικές ενέργειες του Anton οδήγησαν σε ακόμη μία επανάσταση, ενώ παράλληλα θέλει να ετοιμάσει τον γιο του, για να τον διαδεχθεί.

Όσο και εάν δεν θέλει η Ubisoft να το παραδεχτεί, τα πολιτικά μηνύματα αλλά και ύφος που προάγεται, είναι εκεί και είναι πιο ξεκάθαρα, όσο ποτέ άλλοτε σε παιχνίδι της. Και όχι αυτό δεν είναι κακό. Εάν τα παιχνίδια, η μουσική, και γενικά κάθε είδους τέχνη δεν μιλήσει για πολιτική τότε ποιος;

Το ξεκάθαρα πολιτικό μήνυμα διαχέεται από τα πιο απλά πράγματα, τα οποία γίνονται ακόμη πιο σύνθετα. Από τα γκράφιτι και τις επιγραφές σε τοίχους της Yara, έως και σε διαλόγους ανάμεσα στους ήρωες. Από μόνο του το παιχνίδι, μιλά για μία πολιτική διαμάχη, το πως ένας στα όρια της σχιζοφρένειας μονάρχης, έχει χτίσει την ιδανική στο άρρωστο μυαλό του, εικόνα, για το μέρος που μεγάλωσε, υπό την βοήθεια των όπλων και των αντιδημοκρατικών τακτικών.

Ας τελειώνουμε λέγοντας, πως το παιχνίδι θέλει να είναι πολιτικό. Εν μέρει το κάνει καλά. Άλλοτε υπερβάλλει στην προσπάθεια του να δείξει το πόσο άρρωστος είναι ο Castillo σαν ηγέτης.

Αλλά πέρα από όλα τα άλλα, το Far Cry 6 προάγει τα παραπάνω…και με το παραπάνω και πολύ καλά κάνει, κατά την γνώμη μου.

Guerilla Way, is the only Way Pendejo

Από την άλλη φυσικά έχουμε και τους επαναστάτες αυτούς που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση του Castillo. Άνθρωποι οι οποίοι ζουν στην εξαθλίωση και στα πιο σκοτεινά μέρη της Yara, με το όνειρο να ζήσουν ελεύθερα δίχως καταπίεση και μοναρχικές πολιτικές. Έτσι, τασσόμαστε και εμείς ως Dani Rojas στο πλευρό των αντιεξουσιαστών και παίρνουμε το βαρύ φορτίο, μαζί με τους υπόλοιπους leaders να κουβαλήσουμε στους ώμους μας την επανάσταση.

Gameplay

Το Far Cry 6, δεν αλλάζει ριζικά σε σχέση με τους προκατόχους του. Συνεχίζει να έχει αυτό το διασκεδαστικό gunfight δίχως πολλές αλλαγές. Η πρώτη διαφορά που είδα είναι ο τρόπος με τον οποίο κινείται ο παίκτης κρατώντας το όπλο σε σχέση με το Far Cry 5. Από την άλλη έχουμε κάποιες νέες προσθήκες στις οποίες θα ήθελα να σταθώ.

Οπλοστάσιο

Στον φετινό τίτλο το οπλοστάσιο είναι πραγματικά διευρυμένο με πάρα πολύ υλικό. Εκτός από τις κλασσικές κατηγορίες όπλων όπως τα assault rifles, smgs, snipers κλπ., υπάρχουν τα special Resolver Weapons τα οποία έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά. Από το άκρως χιουμοριστικό Pyrotechno το οποίο εκσφενδονίζει βεγγαλικά μέχρι και τo Disco Locos το οποίο έχει ως σφαίρες cds, με το οποίο παίζει το εμβληματικό Macarena.

Φυσικά, τα υπόλοιπα όπλα έρχονται με slots για customization, το οποίο αφορά διόπτρες μέχρι και abilities στο εκάστοτε όπλο.

Gear

Πλέον ο χαρακτήρας μας έχει το gear του με τα εκάστοτε pieces. Κάθε κομμάτι gear έχει level με το ανώτατο να είναι το 4. Κάθε κομμάτι δίνει ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό ενώ εάν συγκεντρώσεις για παράδειγμα ένα ολόκληρο gear set αποκτάς ένα μοναδικό talent.

Supremo

Αυτό που πραγματικά λάτρεψα είναι η προσθήκη το Supremo. Πρόκειται στην ουσία για ένα backpack, το οποίο έχει special ιδιότητες. Για παράδειγμα, το Medico, ενεργοποιώντας το, σε κάνει healing για κάποιο χρονικό διάστημα. Όσο είναι ενεργό δεν μπορείς να υποστείς damage.

Το Exterminador, εκσφενδονίζει ρουκέτες και σαρώνει ότι βρεθεί μπροστά του.

Το όμορφο εδώ είναι πως όταν ενεργοποιείς το Supremo, ο ήρωας μπαίνει σε third-person mode και γίνεται ακόμη πιο απολαυστικό. Και μιας και είπα third-person mode, ναι στο παιχνίδι εντάχθηκε και αυτό για πρώτη φορά, αλλά μόνο όταν ενεργοποιείς το supremo ή όταν βρίσκεσαι σε κάποιο Guerilla Camp.

Amigos

Σε αυτό το ταξίδι σου θα έχεις παρέα και διάφορα ζώα τα οποία θα διευκολύνουν την εξουδετέρωση των εχθρών σου. Από τον Guapo τον κροκόδειλο, τον Chicharon τον κόκορα ο οποίος μπαίνει αμείλικτος στις μάχες, μέχρι και το γλυκύτατο κουτάβι (επίτηδες) Chorizo. Και οι Amigos έχουν τα δικά τους abilities τα οποία φυσικά μπορείς να εξελίξεις.

Rides

Και στα rides υπάρχει μία εξέλιξη. Πλέον το όχημα σου μπορεί να υποστεί full customize, από τα λάστιχα, τα χρώματα, το τι όπλο θες να βάλεις πάνω στο όχημα σου, μέχρι και τα διακοσμητικά μέσα στο όχημα.

Όμορφη λεπτομέρεια: Όταν παίζει μουσική στο ράδιο ο Dani τραγουδά παράλληλα και αυτό προσδίδει μία εξαιρετική νότα αληθοφάνειας στο παιχνίδι.

Προχωρώντας θα ήθελα να σταθώ στη δομή του χάρτη και τις δραστηριότητες. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα κλασσικό Far Cry παιχνίδι. Οι βάσεις συνεχίζουν να υπάρχουν αλλά όχι σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Ρίχνοντας βάσεις μαζεύετε resources τα οποία σας βοηθάνε στο κάνετε upgrade όπλα και upgrades που αφορούν τα supremos.

Όμορφη λεπτομέρεια αποτελεί ότι σε μερικές των περιπτώσεων μπορείς να ”λαδώσεις” τους στρατιώτες που είναι υπό το μέρος της κυβέρνησης αποσπώντας πληροφορίες για σημαντικά λάφυρα ή προμήθειες κρυμμένες στο νησί. Συνήθως πρόκειται, για στρατιώτες οι οποίοι αναγκάστηκαν όπως αναφέρεται, να διαλέξουν το στρατόπεδο του καθεστώτος, μιας και δεν είχαν επιλογή. Πρόκειται κυρίως για πρώην στρατιώτες. Τα χρήματα ήταν καλά, κάτι το οποίο θα βοηθούσε πολύ την οικογένειά τους από βιοποριστικής άποψης. Οικογένεια πάνω από όλα! Αλλά και το λάδι λάδι…σωστά;

Όσον αφορά τις λοιπές δραστηριότητες έχουμε τους αγώνες με οχήματα, αλλά το πιο διασκεδαστικό ήταν οι κοκορομαχίες! Ότι πιο μοναδικό και σουρεαλιστικό έχω δει όχι μόνο σε Far Cry τίτλο αλλά γενικά σε video game του είδους.

Οπτικός Τομέας

Το Far Cry 6 δεν είναι το παιχνίδι που θα σε αφήσει άφωνο. Όμως ανά σημεία ο οπτικός τομέας είναι πραγματικά αξεπέραστος. Το νησί της Yara συνδέεται άρρηκτα με τη φιλοσοφία της επανάστασης και μίας χώρας η οποία έχει υποστεί όλη αυτή την τραγωδία. Η αντίθεση της φανταχτερής πρωτεύουσας της Esperanza με τα ψηλά κτίρια και από την άλλη οι φτωχογειτονιές της Costa Del Mar συνθέτουν ένα άκρως κινηματογραφικό πλαίσιο.

Πρώτη φορά σε Far Cry βλέπω τόση μεγάλη ποικιλία σε περιβάλλοντα. Από θεσπέσιες παραλίες, δυσπρόσιτες πλαγιές, μέχρι και φτωχικά σοκάκια σε μικρά χωριά, γεμάτο γκράφιτι και επιγραφές ενάντια της κυβέρνησης και απέραντες κοιλάδες με καπνά. Πραγματικά, θεωρώ πως αυτή τη φορά η Ubisoft ξεπέρασε τον εαυτό της.

Η κινηματογραφικότητα ρέει παντού ακόμη και στα ίδια τα cutscenes στα οποία φαίνεται ξεκάθαρα πως έχει δώσει απίστευτη προσοχή, θέλοντας να δώσει πέρα για πέρα το αίσθημα της επανάστασης. Θέλει να νοιώσουμε και εμείς μέρος αυτής. Πολλοί όμορφα facial animations, όμορφα στημένα σκηνικά και απίστευτες ερμηνείες, συνθέτουν μία εικόνα που θυμίζει μία μείξη από Narcos, Queen of the South και Sicario. Είμαι σίγουρος πως έχουν επηρεαστεί από εκεί.

Επίσης, θα ήθελα να σταθώ στο εξαίσιο PC port που παρέδωσε η Ubisoft και έπειτα από πολύ καιρό αδιαφορίας με μέτρια ports, έχουμε μία εξαίσια PC έκδοση βατή ακόμη και για μέτρια συστήματα. Κανένα απολύτως θέμα, όλα έτρεχαν ρολόι. Μηδενικά bugs, μηδενικά glitces.

Αξίζει να αναφερθεί πως το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί και co-op. Το δοκίμασα και όλα έτρεχαν ρολόι, δίχως αποσυνδέσεις και δίχως lags και πτώσεις σε framerate.

Μουσική 

Ακόμη μία εξαιρετική νότα στο παιχνίδι είναι η μουσική υπόκρουση. Φανερά επηρεασμένη από ύμνους, που μιλάνε για την επανάσταση θα συναντήσετε τραγούδια τα οποία σίγουρα γνωρίζετε. Η ομάδα ανάπτυξης έχει επηρεαστεί από την Afro-Caribbean μουσική η οποία έρχεται να δέσει ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ με το όλο σκηνικό του παιχνιδιού.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το soundtrack υπογράφει ο Βραζιλιάνος composer, Pedro Bromfman, ο οποίος έχει δουλέψει σε τεράστια franchises οπως το Narcos, RoboCop, Elite Squad 2 και άλλα. Πραγματικά δώστε  χρόνο στο παρακάτω link και απολαύστε την εξαιρετική μουσική:

Εν κατακλείδι

Η Ubisoft έστησε με εξαιρετική επιτυχία το σκηνικό ενός ανταρτοπόλεμου που θυμίζει σε ύφος και κατεύθυνση μεγάλες παραγωγές του Hollywood, με μία άκρως κινηματογραφική διάθεση, έναν πανέμορφο χάρτη και έναν εξαιρετικό Giancarlo Esposito.

To παιχνίδι είναι αρκετά μεγάλο και θα σας κρατήσει συντροφιά για πάνω από 30+ ώρες.

Δεν κάνει μεγάλα άλματα στο gameplay αλλά προσφέρει καλοδεχούμενες προσθήκες. Το Far Cry 6 πρέπει να θεωρείται σίγουρα ένα από τα καλύτερα παιχνίδια, του ιστορικού και πολυετούς franchise.

Ευχαριστούμε τη G3 Great Games και την Ubisoft για την παραχώρηση του παιχνιδιού ώστε να επιτευχθεί το Review.

Το Far Cry 6, αναμένεται στις 7 Οκτωβρίου για PC, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X και S, Xbox One και Amazon Luna.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.