Age of Empires IV Review | Επιστροφή στη δόξα του παρελθόντος

0
276

Το Age of Empires δε χρειάζεται και πολλές συστάσεις. Αποτελεί έναν από τους πιο εμβληματικούς τίτλους στην ιστορία των videogames και δε στο στρατόπεδο, των strategy games.

Έπειτα από αρκετά χρόνια το εμβληματικό franchise επιστρέφει με τον τέταρτο τίτλο, ο οποίος έρχεται για ακόμη μία φορά να μας βυθίσει στον κόσμο του, όπως άλλοτε, τότε όταν ήμασταν πιο μικροί.

Το Age of Empires IV, δε φέρνει επαναστατικά πράγματα τα οποία θα αλλάξουν την όψη του franchise. Απεναντίας φέρνει όλα τα αγαπημένα στοιχεία που αγάπησαν fans τόσα χρόνια, εκσυγχρονισμένα και με μερικές πολύ όμορφες προσθήκες.

Αυτό που λάτρεψα σε πρώτη φάση είναι το ανανεωμένο και φρέσκο campaign του παιχνιδιού. Αυτό, βασίζεται σε διάφορα ιστορικά γεγονότα, όπως άλλωστε έκανε και στο παρελθόν. Ο τρόπος εξιστόρησης και δε στο gameplay είναι μοναδικός. Στην ουσία είναι ένα εξαιρετικό tutorial μεγάλης διάρκειας ώστε μνα μάθει στον παίκτη βήμα βήμα, πως θα χτίσεις τις τακτικές του στο πεδίο της μάχης.

Παράλληλα το campaign λειτουργεί και σε επιμορφωτικό επίπεδο, σαν να βλέπεις ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ με μεγάλες μάχες που έγιναν στον κόσμο και σίγουρα οι λάτρεις της ιστορίας θα το αγαπήσουν. Η μετάβαση από τα ”cinematics” στο gameplay γίνεται με έναν πολύ ομαλό τρόπο και όλα λειτουργούν οργανικά. Αυτό που μου άρεσε επίσης, είναι ότι καθώς ήσουν εσύ ο ήρωας μέσα σε αυτά τα ιστορικά γεγονότα, μηνύματα πεταγόντουσαν στην οθόνη, δίνοντας σου extra πληροφορίες για την εκάστοτε μάχη.

Για παράδειγμα, πως σε μία Χ μάχη, με ποιον τρόπο ο Χ ηγέτης κατάφερε να πάρει τη νίκη και ποιον δρόμο θα πρέπει και εσύ να ακολουθήσεις για να το καταφέρεις. Δεν υπάρχουν όρια σε αυτό, η ελευθερία στο gameplay είναι εκεί.

Περνώντας στα modes του παιχνιδιού, έχουμε τα κλασσικά Skirmish και το κλασσικό Multiplayer. Αγαπημένα modes και λίγο πολύ όλα γνωστά. Στο Skirmish έχετε να αντιμετωπίσετε τη διόλου εύκολη ΑΙ, ενώ στο Multiplayer κανονικούς παίκτες.

Ο στόχος αυτός καθ’ αυτός δεν αλλάζει στα δύο modes. Μεγαλώστε τις ένοπλες δυνάμεις σας, επεκτείνεται την οικονομία σας μέσω διάφορων τρόπων, οργανώστε εισβολές σε αντίπαλα στρατόπεδα και πάει λέγοντας. Φυσικά, υπάρχουν και κάποια ορισμένα objectives, τα οποία δίνουν μία διαφορετική μορφή στο παιχνίδι.

Και μιας και μίλησα για οικονομία, η διαχείρισή, κατανομή και σπατάλη τον πόρων σας είναι άκρως σημαντική. Σε αυτό παίζει σημαντικό ρόλο και το επίπεδο δυσκολίας που θα επιλέξετε να παίξετε. Μετά το τρίτο επίπεδο τα πράγματα δυσκολεύουν, αλλά για τους βετεράνους δε θεωρώ πως αυτό είναι θέμα.

Ένα παράδειγμα, είναι η εισβολή σε Sacred Sites. Ο εχθρός σας έχει δέκα λεπτά ώστε να φέρει την κατάσταση εις πέρας και βγάζοντας μία άμυνα που δε θα του κοστίσει. Αρκεί να κατακτήσετε ένα sacred site, καταπατώντας τις δυνάμεις που έχει τοποθετήσει ο αντίπαλος σας εκεί και να φωνάξετε έναν ιερέα ώστε να το πάρετε στην κατοχή σας.

Αυτό που επίσης λάτρεψα είναι η ποικιλομορφία στους πολιτισμούς. Κάθε πολιτισμός έχει τις δικές του αδυναμίες αλλά και προτερήματα.

Για παράδειγμα, ο Κινέζικος χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακές κατασκευές, δύναμη στην πυρίτιδα και ένα σύστημα δυναστείας που παρέχει μοναδικά οφέλη και ποικίλες στρατηγικές για να μπορέσεις να ξεπεράσεις τον αντίπαλο. Ξεκινούν με παραπάνω χωρικούς προωθώντας μία εύρωστη οικονομία. Ενδιαφέρον είναι πως οι μονάδες σας μιλούν Κινεζικά Μανδαρινικά, μια Σινιτική γλώσσα, που προέρχεται από τη Βόρεια Κίνα.

Από την άλλη η Holy Roman Empire, ειδικεύεται στο σκληροτράχηλο πεζικό με μοναδικές θρησκευτικές μονάδες δίνοντας στους παίκτες ένα πρώιμο προβάδισμα με ακατέργαστη δύναμη η οποία εστιάζει στην οικονομία. Τα μπόνους και οι θρησκευτικοί ”Prelates”, ενισχύουν τις μονάδες και τα κτίρια. Το θεόρατο Landskneckt, κάνει τη Holy Roman Empire μία στιβαρή και πολυμήχανη πολιτεία.

Αδιαπέραστες πόλεις και μεθοδικά μαχόμενους αντιπάλους ο κάθε παίκτης μπορεί να εκμεταλλευτεί πλήρως όσα έχει να προσφέρει η Roman Empire.

Τέλος, αναφέρουμε και ενδεικτικά και τους Γάλλους, ένας πολιτισμός γνωστός για τους άγριους Βασιλικούς Ιππότες του, το εξειδικευμένο πυροβολικό και τα οικονομικά μπόνους. Η κατασκευή πεδίων τοξοβολίας βοηθά τους τοξότες και τους Βασιλικούς Ιππότες να εκπαιδευτούν χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους.

Η άμυνα που θα χρειαστείτε για να αντιμετωπίσετε το ιππικό των Γάλλων πρέπει να είναι πολύ καλά οργανωμένη και θωρακισμένη.

Οι πολιτισμοί συνολικά είναι οκτώ και είναι οι εξής: Abbasid Dynasty, Chinese, Delhi Sultanate, England, France, Holy Roman Empir, Mongols και Rus.

Όσον αφορά τώρα τον οπτικό τομέα, προφανώς βλέπουμε ότι πρόκειται για ένα Age of Empires σύγχρονης εποχής. Παραμένει στο ύφος το οποίο έχουμε γνωρίσει, αλλά σε αυτόν τον τομέα θα ήθελα κάτι παραπάνω.

Είναι αρκετά όμορφο και συνάδει με την εποχή προσπαθώντας φυσικά να τραβήξει και νέους παίκτες αλλά κάτι του λείπει. Όπως και να έχει, κάποιος δε νομίζω πως θα ασχοληθεί με το Age of Empires για τα γραφικά του, αλλά για το gameplay και το πόσο βαθύ είναι σαν παιχνίδι.

Γενικά, έχουμε πιο καλοδουλεμένα μενού, και μια πιο καθαρή εικόνα όλων των πραγμάτων που βλέπουμε στην οθόνη, δίχως να σε μπερδεύει και δίνοντας σου με καθαρό τρόπο τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.

Εν κατακλείδι το Age of Empires IV, αποτελεί μία μίξη νοσταλγίας και νέων πραγμάτων όντας εν τέλει μία αυθεντική εμπειρία Age of Empires, η οποία φέρνει και φρέσκα πράγματα. Παλιοί ή μη παίκτες, και φίλοι δε τον παιχνιδιών στρατηγικής είναι σχεδόν απίστευτο να μη λατρέψουν αυτό που έχει να δώσει η Relic Entertainment δημιουργώντας έναν εξαιρετικό τίτλο, άξιο του βαρύ ονόματος που κουβαλάει.

Ευχαριστούμε τη Microsoft για την παραχώρηση του παιχνιδιού, ώστε να επιτευχθεί το Review.

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Ιστορία
8
Gameplay
10
Γραφικά
9
Ψυχαγωγία
9
Αντοχή στον Χρόνο
10
Ήχος και Soundtracks
8
Προηγούμενο άρθροRainbow Six Siege: Η Thorn είναι η νέα Operator
Επόμενο άρθρο15 λεπτά Gameplay πλάνων από το Elden Ring και πρώτη ματιά στις ειδικές εκδόσεις
Παρών στην οικογένεια από το 2015... Σε άλλα νέα, αγαπώ Rockstar και Max Payne. Που και που παίζει και κανά FIFA. _Εditor in Chief_.
To Αge of Empires IV, παντρεύει το παρελθόν με το παρών σε μία κλασσική συνταγή Age of Empires με ολόφρεσκες προσθήκες, δημιουργώντας την απόλυτη εμπειρία στρατηγικής. age-of-empires-iv-review-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%ae-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b4%cf%8c%ce%be%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b5%ce%bb%ce%b8%cf%8c%ce%bd%cf%84

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.