Fractal Design Core 500 – Review

730

Πολλές οι εταιρίες που σήμερα, προσφέρουν ιδανικές λύσεις στον εκάστοτε αγοραστή, για την στέγαση και το χτίσιμο του συστήματός του.

Η αγορά πλέον, έχει να προσφέρει πολλές λύσεις για κάθε είδους build αλλά και τσέπη. Σήμερα όμως, θα εξετάσουμε ένα πολύ ιδιαίτερο προϊόν, από την πλέον φορμαρισμένη και πεπειραμένη στο είδος, Σουηδική εταιρία, Fractal Design.

Πρόκειται για το Core 500, ένα midi tower, που ήρθε να στεγάσει το ενδεχόμενο mini-ITX build σας.

Τεχνικές Προδιαγραφές & Περιεχόμενα Συσκευασίας

Το case, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, μπορεί να ενσωματώσει mini-ITX μητρικές. Όσον αφορά την ψύξη, έρχεται με έναν προ-εγκατεστημένο ανεμιστήρα, των 120mm (R3, Silent Series στα 1000 RPM)  όπου μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε και έναν ανεμιστήρα στα 140mm μιας και υπάρχει ο ανάλογος χώρος.

Στο πάνω μέρος του Core 500, μπορείτε να τοποθετήσετε δύο ανεμιστήρες των 140mm ή των 120mm. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση που θέλετε να βάλετε κάποια υδρόψυξη μιας και στο πάνω μέρος υπάρχει χώρος για τοποθέτηση μίας 280mm καθώς και 240mm υδρόψυξης.

Όσον αφορά τις διαστάσεις είμαστε στα 250 x 203 x 367 mm, με το case να ζυγίζει 4.4 κιλά. Τέλος, όσον αφορά το compatibility, έχουμε χώρο 170mm για τον CPU Cooler, 310 mm για τοποθέτηση της σχετικής κάρτας γραφικών και 170 mm για την τοποθέτηση ενός τροφοδοτικού.

Σε άλλα χαρακτηριστικά, στο I/O, έχουμε 2 USB 3.0 θύρες, μία έξοδο για τα ακουστικά και μία για το μικρόφωνο, με το power on να φωτίζεται με  ένα όμορφο μπλε led.

Όσον αφορά το περιεχόμενο της συσκευασίας, εδώ δεν έχουμε κάτι ιδιαίτερο, μιας και εκτός του κλασσικού κουτιού που έχει πακεταριστεί το Core 500, θα βρούμε κάποια zip ties, κάποιες βίδες καθώς και το ανάλογο manual.

Σχεδιασμός & Ποιότητα Κατασκευής

Εάν κάτι, που κάνει την Fractal Design να ξεχωρίζει είναι η λεπτομέρεια και η κομψότητα που υπάρχει διάχυτη στα κουτιά της. Όσον αφορά το Core 500R, έχουμε να κάνουμε με ένα μαύρο κατά κύριο λόγο case (tiny chassis όπως το ονομάζει και η ίδια η εταιρία).

Ένα ακόμη μαύρο case θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος, κάτι το οποίο είπα και εγώ πριν έρθει στα χέρια μου. Και όμως, πρόκειται για ένα πανέμορφο case το οποίο είναι μεν μαύρο αλλά σε πολλά σημεία του δημιουργεί κάποια γκρι νερά, όπως για παράδειγμα στο σημείο που μπορεί να μπει το DVD-ROM, πράγμα το οποίο το κάνει να μην φαίνεται μονότονο αλλά ταυτόχρονα να δίνει και μία premium αίσθηση στον κάτοχο – μελλοντικό αγοραστή του.

Επίσης, η ενσωμάτωση του 120άρι ανεμιστήρα από την R3 σειρά, ο οποίος είναι άσπρος και έχει τοποθετηθεί στο πίσω μέρος του κουτιού είναι μία πολύ όμορφη λεπτομέρεια που σπάει την μονοτονία του μαύρου. Όμορφη λεπτομέρεια, όπως προαναφέραμε άλλωστε, είναι και η μπλε led λυχνία στο power on.

Περνώντας τώρα στην ποιότητα κατασκευής. Αρχικά να πούμε πως μιλάμε για ένα budjet case. Λογικό μιας και απευθύνεται σε mini-ITX builds. Κάποιος με την πρώτη ματιά θα μπορούσε απλά να δει ένα μικρό πλαστικό case. Το κουτί είναι εξαιρετικά βαρύ (για το μέγεθός του πάντα) και στιβαρό. Έχουν τοποθετηθεί πλαστικά πολύ καλής ποιότητας και μεταλλικές λεπτομέρειες στα σημεία που πρέπει. Γενικά, όσον αφορά την αίσθηση που δίνει το Core 500 ως προς την ποιότητα κατασκευής του, μιλάμε για ένα άκρως προσεγμένο και σε αυτόν τον τομέα κουτί.

Εμπειρία Χρήσης

Το ζουμί της υπόθεσης φυσικά, είναι το τι έχει να προσφέρει σε αυτόν που θέλει να το αγοράσει. Εξ’ αρχής, βλέποντας το case και το μέγεθος που έχει, πως πραγματικά θα γίνει μεγάλη ‘’μάχη’’ ώστε να χωρέσει το σχετικό hardware εκεί μέσα. Διαψεύστηκα, πλήρως μιας και η Fractal έχει προνοήσει.

Καταρχάς να πούμε πως στο πίσω μέρος του κουτιού θα μπορέσετε να τοποθετήσετε εργαλεία όπως τον SSD σας. Υπάρχουν τα σχετικά μέρη για τα περιττά καλώδια επίσης. Υπάρχει φυσικά και η ανάλογη (μία) θέση για ενσωμάτωση DVD-ROM, καθώς και άπλετος χώρος για τοποθέτηση υδρόψυξης στο πάνω μέρος του κουτιού, με την αφαίρεση όμως του DDD Bay.

Προσοχή θα πρέπει να δείξετε, στην περίπτωση που τοποθετήσετε κάποια αερόψυξη μιας και η απόσταση από το socket μέχρι και την κορυφή του case βρίσκεται περίπου στα 170mm. Προσοχή επίσης και στην ενσωμάτωση της κάρτας γραφικών μιας και ο χώρος δεν είναι άπλετος. Εδώ να τονίσουμε πως πριν τοποθετήσετε την GPU, καλό θα ήταν να βάλετε πρώτα το PSU, μιας και ο χώρος είναι μικρός και η εγκατάσταση κατ’ αυτόν τον τρόπο ίσως να σας δυσκολέψει.

Αξιοσημείωτο είναι, πως η Fractal Design έχει τοποθετήσει μαγνητικά φίλτρα για την σκόνη σε πάρα πολλά σημεία του κουτιού, όπως στο πάνω μέρος και το πίσω μέρος, όταν άλλες εταιρίες ζητώντας παραπάνω χρήματα, τοποθετούν τα ενσωματωμένα φίλτρα, φτηνής ποιότητας που μοιάζουν απλά με ένα κομμάτι σύρμα.

Τελικά Συμπεράσματα

Έπειτα την εμπειρία χρήσης δεν έχω να επιρρίψω σχεδόν τίποτα αρνητικό στο Core 500. Νομίζω πως αυτή την στιγμή, εάν κάποιος θέλει να χτίσει η να αναβαθμίσει ένα mini-ITX σύστημα, το Core 500 θα πρέπει να είναι από τα πρώτα εάν όχι το πρώτο case που θα βάλει στην λίστα του. Η ποιότητα κατασκευής, το design του σε συνδυασμό με το πόσο μπορείς να το δουλέψει από άποψη cable management δημιουργώντας ένα όμορφο και μαζεμένο περιβάλλον εντός αυτού, δεν μας αφήνει τα περιθώρια παρά να του βάλουμε το παρακάτω βραβείο.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το Fractal Design 500 R, στην τιμή των 60-65€.

Ευχαριστούμε πολύ την Fractal Design για την παραχώρηση του κουτιού.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.