Ark Survival Evolved (Αφιέρωμα)

1598

Μένουν λιγότερο από 12 ώρες για να αποκαλυφθεί το νέο δωρεάν παιχνίδι που δίνει κάθε εβδομάδα το Epic Games Store και αν η φωτογραφία που είχε διαρρεύσει πριν 1 μήνα ισχύει (μέχρι στιγμής έχει 3 στα 3) τότε το παιχνίδι που έρχεται αύριο είναι το
Ark Survival Evolved και θέλω να πω δυο λόγια μιας και το παιχνίδι ήταν gaming σταθμός για εμένα.

Η ιστορία ξεκινάει το 2016 όταν θέλησα να βρω κάποιο παιχνίδι ώστε να ξεκόψω από το League of Legends που τα τελευταία 4 χρόνια είχε το μονοπώλιο στον χρόνο που αφιέρωνα στο gaming. Ξεθάβω τον λογαριασμό μου στο Steam και ξεκινάω την αναζήτηση για να βρω κάποιο παιχνίδι που θα μου τραβήξει την προσοχή, λίγη ώρα αργότερα έχω βρει και κατεβάζω ένα παιχνίδι που ήταν τότε σε early access με πολύ θετικά σχόλια με το όνομα The Forest.
To παιχνίδι αυτό αποδείχθηκε εξαιρετικό για καλή του τύχη οι youtubers τότε το αγκάλιασαν Έλληνες και ξένοι (ήταν ο λόγος που έκανα και εγώ youtube τότε) και πήρε τις διαστάσεις που το άξιζε.
Το στούντιο που το ανέπτυσσε ήταν πολύ μικρο μια ανεξάρτητη ομάδα 4 ατόμων που δεδομένου της καλής δουλειάς που έκαναν το παιχνίδι προχωρούσε αργά όποτε ήμουν προς αναζήτηση νέου τίτλου άλλα με 2 νέες λέξεις-χαρακτηριστηκά στην φαρέτρα των φίλτρων αναζήτησης που δεν είχα πριν μιας και ανακάλυψα ότι μου ταιριάζουν, η μια ήταν το survival και η άλλη ήταν το base building (εντάξει…3 λέξεις).

Και κάπως έτσι έφτασα στο κατώφλι του Ark Survival Evolved, οι αξιολογήσεις του ”ανάμεικτες” αρνητικά και θετικά σχόλια με βάσεις και σοβαρή αιτιολόγηση, το βίντεο τρέιλερ δεν με είχε πείσει και τόσο πολύ για την αγορά του άλλα τελικά σε τιμή προσφοράς 9,90 δεν είπα όχι.

Το παιχνίδι ξεκινάει και ο χαρακτήρας μου ξυπνάει σε μια παράλια περικυκλωμένος από ένα τοίχος. Αφού κάθε προσπάθεια για να δραπετεύσω απέτυχε άρχισα να ζητάω την βοήθεια του global chat που τόση ώρα έβλεπα να μιλάνε για πράγματα που δεν καταλάβαινα.
Ως λύση μου έδωσαν το να πνίξω τον εαυτό μου στην θάλασσα ώστε να κάνω spawn αλλού πράγμα που όντως έκανα, αφού για λίγη ώρα προσπαθούσα να καταλάβω τα βασικά και τι χρειάζομαι έφτασα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να βρω ένα μέρος για να ξεκινήσω την βάση μου. Το χτίσιμο της βάσης αποδείχτηκε μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία, το Ark έχει διάφορους σερβερς, έχει αρχικά PVP και PVE (γνωρίζοντας πως είναι ένας pvp σερβερ δεν μπήκα ποτέ στον κόπο μιας και δεν είχα τον απαιτούμενο χρόνο να αφιερώσω, όλη μου η εμπειρία είναι από το pve). Ο σερβερ που είχα διαλέξει ήταν ένας αρκετά παλιός σερβερ πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα καλά σημεία θα ήταν πιασμένα όχι ότι γνώριζα τότε ποια ήταν αυτά αλλά δεν είχε σημασία. Οι παίχτες του Ark εκτός του χώρου που χρησιμοποιούν για την βάση τους πολλές φορές κρατάνε ”οικόπεδα” είτε για μελλοντική χρήση,είτε για πώληση, και κάποιες φορές από καθαρή κακία προς άλλους παίχτες.

Είχε περάσει σχεδόν μια ώρα χωρίς να έχω καταφέρει να βρω κάποιο αξιόλογο σημείο και στράφηκα πάλι στην βοήθεια του κοινού. Για καλή μου τύχη κάποιος μου εξήγησε γιατί δεν μπορώ να βρω χώρο (τους λόγους που ανέφερα από πάνω) αλλά και το πιο σημαντικό ότι μόλις είχαν ανοίξει 2 νέοι σερβερ ο 344 και ο 345, ευχαρίστησα το παιδί και αμέσως πήγα να τους βρω, μπαίνοντας τότε στον 344 βρήκα έναν κόσμο άδειο από κτίσματα διάλεξα βιαστικά ένα σημείο που νόμιζα ότι ήταν καλό (δεν ήταν) και ξεκίνησα την εμπειρία μου. Το Ark όταν είσαι καινούργιος θα σε τσακίσει, αν δεν ξέρεις τι πρέπει να κάνεις, πως να το κάνεις , και με ποια σειρά τότε θα χρειαστείς πάρα πολλές ώρες για να πετύχεις το οτιδήποτε. Είναι ένα παιχνίδι με επίκεντρο τους δεινόσαυρους οπότε όλη η προσοχή πρέπει να γυρνάει γύρω από αυτό, στην δικιά μου περίπτωση ήταν κάτι που αγνόησα αρχικά και έκανα τα πράγματα πολύ πιο δύσκολα για τον εαυτό μου.  Οι πρώτες ώρες έφυγαν σαν νεράκι (οι πρώτες 200 ώρες) το παιχνίδι με είχε απορροφήσει για τα καλά είχα αρχίσει να καταλαβαίνω πως λειτουργεί είχα μεγάλη βάση, είχα τους απαραίτητους δεινόσαυρους για να μαζεύω υλικά , είχα όπλα, είχα πιο σπάνια υλικά, και γενικά όλα πηγαίναν καλά. Μια νύχτα είδα έναν ιπτάμενο δεινόσαυρο που δεν είχα ξαναδεί ως τότε με 3 άτομα πάνω του, έβαλα το κιάλι μου και είδα ότι είχαν Ελληνικά ονόματα τους ακολούθησα και τους βοήθησα να κάνουν tame έναν τυρανόσαυρο (tame είναι η διαδικασία που ένας άγριος δεινόσαυρος γίνεται δικός σου).

Γνωριστήκαμε, ήταν 3 παιδιά από Ελλάδα σε ένα tribe 6-7 ατόμων και μου ζήτησαν να πάω μαζί τους αν και αρχικά διστακτικός τελικά έκανα join το tribe τους (αξίζει να σημειωθεί πως η απόπειρα μας να ενώσουμε τα tribe μας αποδείχτηκε μοιραία με εμένα να χάνω όλη μου την πρόοδο (βάση-δεινόσαυρους-υλικά) ως τότε 220 ώρες (γιαυτό νέοι παίχτες προσέξτε οι ρυθμίσεις του ark είναι χαζές για αυτήν την διαδικασία).

Τότε άρχισε η πραγματική διασκέδαση στο παιχνίδι κατά κύριο λόγο ήμασταν 4 άτομα σε καθημερινή βάση και πότε πότε 1-2 ακόμα. Το παιχνίδι απέκτησε ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον, κάναμε πράγματα που δυστυχώς δεν μπορείς ή είναι υπερβολικά δύσκολο να κάνεις μόνος σου είχαμε μια τεράστια βάση που προκαλούσε μέχρι και lagg σε άλλους παίχτες επειδή τα pc τους δεν μπορούσαν να την κάνουν render ολόκληρη.
Σε λίγο σχετικά καιρό είχαμε γίνει από τα μεγαλύτερα tribe του server μας πουλούσαμε υλικά και δεινόσαυρους σε άλλους παίχτες.

Αργότερα για προσωπικούς λόγους έκανα μια παύση από το παιχνίδι και συνέχισα 2-3 μήνες μετά σε άλλο server solo πλέον. Έχοντας γνώσεις αλλά και βοήθεια από φίλους γρήγορα έφτασα σε μεγάλη κλίμακα για solo player, και από κει και πέρα άρχισα να προσέχω τα προβλήματα του παιχνιδιού, δεν ξέρω αν ήταν εκεί από αρχή και λόγο ενθουσιασμού δεν τα είχα προσέξει η άρχισαν στο διάστημα που έκανα διάλειμμα.   Το lag λόγω μεγάλου ping ήταν ανυπόφορο, το παιχνίδι έχει μια διαδικασία στην οποία ζευγαρώνεις 2 δεινόσαυρους και παίρνεις ένα αυγό, το αυγό το βάζεις στο εκκολαπτήριο και ανάλογα τι δεινόσαυρος είναι χρειάζεται κάποιες ώρες για να εκκολαυθεί  η αφού γεννηθεί ένα μωρό δεινόσαυρος χρειάζεται αρκετές ώρες για να μεγαλώσει και σε αυτό το διάστημα κάθε 8 ώρες ζητάει από εσένα κάτι είτε είναι ένα χάδι είτε μια βόλτα είτε ένα ειδικό φαγητό το οποίο αν είσαι εκεί να το κάνεις κερδίζει μέχρι και 30% βελτιωμένα στατιστικά ( κάθε δεινόσαυρος έχει στατιστικά όπως ζωή,δύναμη,ταχύτητα, βάρος που μπορεί να κουβαλήσει,αντοχή,κ.α) πράγμα που είναι εξαιρετικά σημαντικό. Σκέψου λοιπόν το γεγονός ότι έχεις αφήσει όλη την νύχτα τον δεινόσαυρο σου να μεγαλώνει (μιας και μπορεί να χρειάζεται ακόμα και μέρες ώστε να γίνει ενήλικας για μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις οπότε οι ώρες που είσαι μέσα και παίζεις δεν είναι αρκετές) και έχεις βάλει ξυπνητήρι στις 5 τα ξημερώματα (μιας και έχεις υπολογίσει τις ώρες) για να ”ταΐσεις το μωρό” και λόγω του lag εκεί που έχεις υπολογίσει να είσαι 5 λεπτά πριν για να το ταΐσεις και συνεχίσεις τον ύπνο σου βλέπεις ότι θέλει ακόμα 50 λεπτά οπότε χάνεις το imprint (έτσι λέγεται η διαδικασία) ή χάνεις τον ύπνο σου.

Και το lag δεν είναι το μόνο πρόβλημα, για να αποκτήσεις υπερβολικά δυνατούς δεινόσαυρους χρειάζεται μια διαδικασία που απαιτεί χιλιάδες ώρες οπότε πολλές φορές είναι πιο εύκολο να αγοράσεις τέτοιους δεινόσαυρους από άλλους παίχτες είτε να αγοράσεις τα αυγά τους από ενήλικους σούπερ δεινόσαυρους άλλων παιχτών και να τα μεγαλώσεις.
Έτσι λοιπόν μπορεί να έχεις αφιερώσει ώρες στο να μαζέψεις μέταλλο που είναι μια μορφή νομίσματος στο παιχνίδι να αγοράσεις ένα αυγό να το βάλεις στο εκκολαπτήριο και μπαίνοντας μετά από κάποια ώρα να μην είναι άπλα εκεί… είτε εξαφανίστηκε είτε μπορεί λόγω κακού optimization να έχει πέσει κάτω από την βάση σου και να χαλάσει η να το πάρει κάποιος άλλος παίχτης.

Πέρα από αυτά υπάρχουν ορισμένοι δεινόσαυροι (συνήθως από άλλους χάρτες του expansion) που είναι προβληματικοί από όταν βγήκαν μπορεί απλά εκεί που κάνεις την βόλτα σου να μαυρίσει η οθόνη σου να βρεθείς πεθαμένος όλα σου τα πράγματα να χαθούν (και χάνονται εντελώς, σε περίπτωση κανονικού θανάτου έχεις 30 λεπτά να γυρίσεις να τα μαζέψεις) όπως και ο δεινόσαυρος, μιας και δεν είχα το expansion καθώς μισούσα ήδη το παιχνίδι όταν το κυκλοφορήσαν, λάτρεψα τον παρακάτω ”δεινόσαυρο” και χρυσοπλήρωσα 2 από αυτούς και τους έχασα και τους 2 ακριβώς από το ίδιο bug.

Πάει καιρός που έχω αφήσει το παιχνίδι, δεν το έχω ξεγράψει ακόμα μια και ο κόπος που έχω ρίξει αλλά και οι κάτι παραπάνω από 1,300 ώρες που έχω δεν με αφήνουν. Το αρκ είναι ένα παιχνίδι με τρομερές δυνατότητες δυστυχώς όμως οι developers του είτε δεν μπορούν να το φτιάξουν είτε δεν τους ενδιαφέρει να το φτιάξουν. Προσθέτουν νέο υλικό κάθε τόσο χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα υφιστάμενα προβλήματα και επίσης το νέο υλικό δεν ταιριάζει με τον χαρακτήρα του original παιχνιδιού. Ωστόσο αν σας αρέσουν τέτοιου είδους παιχνίδια (κάποιοι δεν τα μπορούν καθόλου) σίγουρα πρέπει να του δώσετε μια ευκαιρία, το αρκ είναι παιχνίδι που λατρεύω και μισώ ταυτόχρονα, παρά την άσχημη τωρινή μου γνώμη μου έχει προσφέρει πάρα πολλές ώρες διασκέδασης.

Μετά το τελευταίο expansion που μαθαίνω ότι είναι και καλό έχει αρκετό κόσμο online πάνω από 50.000 κάθε μέρα που είναι σημαντικό για τέτοια παιχνίδια, το community επί το πλείστο είναι φιλικοί προς νέους παίχτες (όσους προσπαθούν όχι προς αυτούς που ζητιανεύουν).

Δεν ξέρω τελικά αν θα δώσουν το αρκ και ποιους χάρτες, φαντάζομαι το βασικό πακέτο όποτε για κάποιον αρχάριο προτείνω να ξεκινήσει από το The Island και τον server 345 όπου ξέρω ότι έχει κόσμο πρόθυμο να βοηθήσει όπως επίσης και εμένα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.