Happy Easter Eggs Hunt

1379

Παίζεις το Ghost of Tsushima στο PlayStation σου. Έχει τελειώσει άπειρες μάχες βάφοντας την λεπίδα σου με το αίμα των Μογγόλων, έχεις γίνει ο θρύλος του νησιού, φοράς πλέον την Righteous Punishment Ghost Armor. Και η ιστορία σε παίρνει σε ένα σπιτάκι από όπου μπορείς να ολοκληρώσεις όλα τα side quests και να ξεκλειδώσεις το πολυπόθητο Platinum trophy.


Εξερευνάς λίγο το δωμάτιο γύρω σου και φτάνεις σε ένα τραπεζάκι στο οποίο ανάμεσα σε διάφορα αντικείμενα που κάνουν νόημα με την περίδοο και την ιστορία όπως κεριά και ένα katana, υπάρχουν διάφορα origami (τεχνική δίπλωσης χαρτιού για δημιουργία γλυπτών) που δε συνάδουν με το παιχνίδι. Ένα αυτοκίνητο, ένας πέλεκυς, μια μοτοσυκλέτα, ένα ρόπαλο του baseball!!

Origamis αλλά από τι;

Και ξαφνικά κάνεις κλικ, τι αντιπροσωπεύουν!
• Ένα κόκκινο αυτοκίνητο – Gran Turismo Sport
• Ένα Tallneck – Horizon Zero Dawn
• Το κεφάλι του Ratchet – Ratchet & Clank
• Η μοτοσυκλέτα του Deacon – Days Gone
• Ο Gaius the colossus – Shadow of the Colossus
• Μια κιθάρα – The Last of Us 2
• Το Leviathan Axe – God of War
• Το PlayStation London Studio logo
• Το Kojima Productions Logo
• Ένα πινέλο – Concrete Genie
• Ένα ρόπαλο και μια μπάλα του baseball – MLB The Show
• Ένα Imp με γυαλιά ηλίου – Dreams

Όλα παιχνίδια αποκλειστικά για το PlayStation 4 στο οποίο παίζεις αυτή τη στιγμή!! Συγχαρητήρια! Έχεις βρει ένα Easter Egg!!

σ.σ. το MLB The show 21 είναι πλέον διαθέσιμο και σε άλλες πλατφόρμες



Γιατί Easter Egg


Για να μπορούμε να προσδιορίσουμε τι είναι τα Easter Eggs και πως έχουν εμφανιστεί στα παιχνίδια, θα πρέπει πρώτα να αναφερθούμε σε μια δραστηριότητα σχετική με το Πάσχα, από τον 17ο αιώνα: το κυνήγι αυγών (egg hunt).


Το παιχνίδι διοργανώνεται κατά τη διάρκεια του Πάσχατος, όπου διακοσμημένα αληθινά ή πλάστικά αυγά κρύβονται σε διάφορα σημεία σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο. Ιδανικά, δεν πρέπει να είναι πολύ εμφανή αλλά ούτε αδύνατο να βρεθούν. Οι συμμετέχοντες, συνήθως παιδιά, ψάχνουν να βρούν τα περισσότερα ή/και μεγαλύτερα αυγά, που ποικιλούν σε βαθμό δυσκοίας εντοπισμού, για να διεκδικήσουν τα βραβεία/γλυκά που προσφέρονται στους νικητές με τη λήξη του κυνηγητού.


Η δραστηριότητα αυτή, η αναζήτηση και ικανοποίηση της ανακάλυψης των αυγών, καθώς και η επιβράβευση μετέπειτα οδήγησε το 1980 τον Steve Wright, Director of Software Development στην Atari Consumer Division, να παρομοιάσει ένα κρυμμένο μήνυμα σε ένα παιχνίδι τους, ως Easter Egg.


Το πρώτο αυγό


Το 1980 ο Warren Robinett εργοδοτείτο από την Atari ως προγραμματιστής. Δημιούργησε το Adventure, ένα παιχνίδι για το Atari 2600, όπου ο ήρωας (ένα τετραγωνάκι) προσπαθεί να βρεί το μαγεμένο κύπελλο και να το επιστρέψει στο Χρυσό Κάστρο, εξερευνώντας διάφορα δωμάτια.


Σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τις ταυτότητες των υπαλλήλων της, κυρίως για να μην τους χάσοει από άλλες εταιρείες αλλά και για να μην έχουν αποδεικτικά στοιχεία για τη συμμετοχή τους στις παραγωγές, η Atari αφαίρεσε τα ονόματα των δημιουργών από τα παιχνίδια τους. Ο Robinett θέλοντας να αψηφίσει αυτές τις οδηγίες, δημιούργησε ένα κρυφό δωμάτιο, θεωριτικά απροσβάσιμο (τεράστια η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί), στο οποίο έβαλε την επιγραφή “Created by Warren Robinett” (δημιουργία του Warren Robinett).
Το μυστικό ανακάλυψε ένας έφηβος παίζοντας το παιχνίδι και έστειλε γράμμα (είπαμε, 1980 εποχές) στην Atari γι αυτό. Υπήρξαν σκέψεις για απομάκρυνση του κωδικού και επανεγγραφή του παιχνιδιού, αλλά το κόστος ήταν τόσο ψηλό, που ο Steve Wright ανάφερε πως αν το αφήσουν, ίσως λειτουργήσει ως κίνητρο για τους παίχτες να το παίξουν για να το βρούν, “like an Easter Egg”.

Ο Warren ή το αυγό πρώτα;



Easter Eggs κάθε λογής



Από τότε, τα Easter Eggs εμφανίζονται σε κάθε λογής media: ηλεκτρονικά παιχνίδια, ταινίες, comics, softwares ακόμη και hardwares. Μπορεί να είναι σε μορφή μηνύματος, εικόνας ή κρυμμένου χαρακτηριστικού. Μπορεί να είναι τόσο εμφανή που να βγάζουν μάτι, να είναι απλά μια υπόνοια για κάτι πέραν του μέσου στο οποίο βρίσκονται, ή ακόμη και να σπάνε το τέταρτο τείχος (π.χ. να αναγνωρίζουν ότι ένας χρήστης παίζει παιχνίδι εκείνη τη στιγμή και να απευθύνονται στον παίκτη εαυτό καθεαυτό).

Τις πλείστες φορές σκοπό έχουν να ψυχαγωγήσουν, να δώσουν στο χρήση μια αίσθηση ικανοποίησης που εντόπισε το Easter Egg, μια συσχέτιση μεταξύ παίκτη και παραγωγού ως fan service, ή να εξιστορήσουν ολόκληρες παράπλευρες ιστορίες. Πολλές φορές κλείνουν το μάτι σε άλλα παιχνίδια της ίδιας εταιρείας, σε παιχνίδια που άφησαν εποχή, ή σε popular culture αναφορές. Όποιος και να είναι ο σκοπός τους, το κυνηγητό τους είναι ένα quest από μόνο του, ένας λόγος να εξερευνήσουμε περισσότερο, να ρίξουμε μια δεύτερη (και τρίτη ματιά) σε πράγματα που μοιάζουν να μην ταιριάζουν στο περιβάλλον, να επισκεφτούμε ξανά κάποια παιχνίδια. Και η ανάκαλυψή τους μπορεί να μην επιφέρει candy ή βραβεία (εκτός από κάποια trophies σε συγκεκριμένους τίτλους), αλλά σίγουρα είναι egg-cellent! 😅


Καλό Πάσχα λοιπόν, και Happy Easter Egg Hunting!


Παραδείγματα Easter Eggs

“Που να’ναι τώρα οι λεπίδες μου;” – God of War
“Maayybee, you’re gonna be the wrestler that saves meee” – Quacamelee!
Its final click.. – Uncharted 4
“These are no the eggs you are looking for” – GTA San Andreas
“Say Cheeese, Lara” – Marvel’s Spiderman
“Σαν να μην το πολυπίστευε τελικά” – The Witcher 2

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.