Λίγα Λόγια για την Ubisoft

40

Την Ubisoft την έχω κράξει με πολλές αφορμές. To Skull and Bones, η ακύρωση του Fenyx 2 και του Watch Dogs είναι μόνο μερικές από αυτές. Κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξουν και άλλες, μιας και η Ubisoft πάντα βρίσκει ένα τρόπο να τραβά αρνητική δημοσιότητα. Τα παραδείγματα του Season Pass στο Star Wars Galaxies και το online requirement για το Assassin’s Creed Shadows, είναι τα πιο πρόσφατα.

Όμως, θέλω να είμαι δίκαιος. Η Ubisoft είναι μια εταιρεία σαν όλες τις άλλες, θέλει να βγάζει φράγκα, κάνει πολλά λάθη, αλλά έχει και αρετές. Αν την κράζω, το κάνω γιατί με πονάει πραγματικά. Κάθε φορά την βλέπω να κάνει ένα βήμα μπρος και δύο πίσω και σπαράζει η καρδιά μου. Διορθώνει ένα πράγμα και χαλάει δύο.  Ήρθε λοιπόν ο καιρός να πούμε και τα καλά της Ubisoft, με την ελπίδα να καταφέρει αυτό το ναυάγιο να επιστρέψει στην θέση που πιστεύω του αξίζει.

H Ubisoft ξέρει να ακούει

Η βασικότερη αρετή της Ubisoft είναι πως ακούει τους παίχτες. Ο λόγος που το κάνει είναι επειδή θέλει τα λεφτά τους, αλλά τουλάχιστον τους ακούει. Η λογική της είναι λογική μπακάλικου, αλλά τουλάχιστον η Ubisoft ξέρει αυτό που άλλοι έχουν ξεχάσει. Αν θες να δώσεις κέρδη στους μετόχους, πρέπει να τα πάρεις από τους gamers. Και αν θες να πάρεις λεφτά από gamers, πρέπει να τους δώσεις κάτι που θέλουν. Θα μου πείτε «καλά τρελάθηκες; Σιγά μην ακούει η Ubisoft». Παραδόξως αυτό ισχύει και θα δώσω πολλά παραδείγματα

Η κριτική στο Assassin’s Creed

Η πρώτη φορά που το παρατήρησα ήταν όταν βγήκε το Assassin’s Creed Revelations. Τόσο παλιά. Όταν είχε βγει, λοιπόν, όλοι είπαμε πως η ετήσια κυκλοφορία δεν βοηθάει το Assassin’s και πως θα ήταν καλύτερο να περιμένεις λίγο και να βγάλεις κάτι καλό. Η Ubisoft μας βεβαίωσε πως το Assassin’s Creed 3 είχε ξεχωριστό development και όντως έτσι ήταν. Το 3ο παιχνίδι ήταν μια απογοήτευση, αλλά η Ubisoft μας είχε ακούσει.

Όμως μας άκουσε στο τρίτο παιχνίδι και πάλι. Τι ζητήσαμε; Ενδιαφέρον πρωταγωνιστή, να επανέλθει το παρκούρ σε ταράτσες αντί σε δέντρα και να κρατήσει τις ναυμαχίες. Το αποτέλεσμα ήταν το θρυλικό Black Flag. Όταν μετά το Black Flag θέλαμε το next-gen Assassin’s Creed, η Ubisoft μας άκουσε. Έβαλε πράγματα που ήθελε ο κόσμος. Dedicated stealth mode, εσωτερικούς χώρους, νέα πόλη, νέα είδη αποστολών, ένα gearing system. Εντάξει, το παιχνίδι είχε ένα κάρο τεχνικά προβλήματα, αλλά η Ubisoft μας είχε ακούσει.

Μετά ζητήσαμε το Unity σε καλύτερη κατάσταση και μας έδωσε το Syndicate που ήταν το Unity στο Λονδίνο. Και όταν πια βαρεθήκαμε το ίδιο Assassin’s με τα ίδια controls και τα ίδια πράγματα να κάνεις, η Ubisoft μας άκουσε και άλλαξε το παιχνίδι. Ναι, κόπιαρε αναίσχυντα το Witcher 3, αλλά υποσχέθηκε να αλλάξει το παιχνίδι και το άλλαξε.

Κι άλλη κριτική στο Assassin’s Creed

Και στην νέα εποχή του Assassin’s, η Ubisoft άκουγε τον κόσμο. Όταν είδαμε πως το παιχνίδι έγινε RPG, ζητήσαμε καλύτερο gearing system, καλύτερα abilities, καλύτερο talent tree και επιλογές στον διάλογο. Τα έδωσε όλα. Κι όταν βαρεθήκαμε το ίδιο τροπάρι για 100 ώρες, η Ubisoft μείωσε κάπως την ώρα στο Valhalla.

Ακόμη και τώρα, η Ubisoft κάνει ό,τι λένε οι gamers. Back to the roots φωνάζαμε και μας έδωσε το Mirage. Όταν φωνάζαμε για χρόνια να βάλει setting στην Ιαπωνία (πρακτικά να κάνει το Assassin’s Creed Tsushima), μας το δίνει φέτος με το Shadows.

H Ubisoft ακούει και για τα άλλα Franchise

Και δεν είναι μόνο στο Assassin’s Creed που ακούει η Ubisoft. Όταν όλοι κράξαμε το Watch Dogs, η Ubisoft πήρε την κριτική, την έσπασε σε σημεία και τα πέτυχε όλα στο δεύτερο παιχνίδι. Όλα, εκτός από το να πουλήσει αντίτυπα. Το ίδιο έγινε με το Division και το Division 2 και η τεράστια διαφορά στην ποιότητα και στο περιεχόμενο που είχαν. Κάθε φορά που την κατηγορούμε πως κάνει το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, η Ubisoft αποδεικνύει πως μπορεί να κάνει κι άλλα πράγματα. To Fenyx, το XDefiant, το Rainbow 6, το Hyperspace, και το For Honor, δείχνει πως η Ubisoft θέλει να κυνηγάει trends, αλλά και να διαφοροποιεί το πορτφόλιό της. Και παρά τις αποτυχίες που έχει, παιχνίδια όπως το Prince of Persia Lost Crown ή το Riders Republic, δείχνουν πως μέσα μέσα η Ubisoft έχει αυτή την σπίθα της δημιουργίας.

Η σύγκριση είναι αναπόφευκτη

Και τώρα σκεφτείτε αν την ίδια συμπεριφορά έχουν άλλες εταιρίες. Αν για παράδειγμα η Bethesda ακούει τους φαν που ασκούν κριτική στην Creation Engine. Φυσικά και όχι. Ή αν σκοπεύει να διορθώσει τα bugs που έχουν μια εικοσαετία στον κώδικά της. Η αν EA ακούει αυτούς που κράζουν το Madden.

Επίλογος: Η Ubisoft ακούει αλλά δεν καταλαβαίνει

Πιστεύω πως η κατάρα της Ubisoft είναι πως πάντα σαμποτάρει τον εαυτό της. Πάντα πάει με το σωστό mindset και πάντα βρίσκει τρόπο να τα θαλασσώσει. Το πρόβλημα της είναι πως ξέρει να ακούει, αλλά δεν ξέρει να καταλαβαίνει αυτό που της λέμε. Ζητάμε ένα πράγμα, μας το «δίνει», αλλά δεν είναι αυτό που ζητήσαμε. Όταν ζητάμε περισσότερο value for money, επειδή τα παιχνίδια της τώρα φτάνουν στα 70 ευρώπουλα, δεν θέλουμε περισσότερα map markers. Λέμε «μικρότερα, πιο μαζεμένα παιχνίδια», αλλά δεν εννοούμε το Mirage. Όταν ζητάμε νέες ιδέες, δεν εννούμε το Skull and Bones. Και αν καμιά φορά μας δώσεις κάτι καλό, όπως το Fenyx ή το Lost Crown, μην το ακυρώσεις αγαπημένη μας Ubisoft.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.