Wednesday , 22 August 2018

Noctua IndustrialPPC & Chromax Review

‘’Κακόγουστοι’’ και ‘’άσχημοι’’ οι ανεμιστήρες της Noctua; Όχι πια!

Ένα από τα αιώνια προβλήματα (είναι και πολλά, βλέπετε) του εκάστοτε απαιτητικού PC Gamer, εκτός των αποδόσεων που μπορεί να προσφέρει το σύστημά του, είναι προφανώς και δευτερεύων παράγοντες όπως η ροή αέρα στο εσωτερικό του κουτιού καθώς και η ομορφιά, σε όλα τα εξαρτήματα. Είτε αυτό ονομάζεται κάρτα γραφικών, είτε κουτί, είτε ανεμιστήρες και RAM. Όταν δε έχουμε να κάνουμε και με enthusiast κοινό, εκεί τα πράγματα αρχίζουν και ‘’σοβαρεύουν’’.

Σήμερα θα εξετάσουμε, για ακόμη μία φορά, την πρόταση που έχει να προσφέρει η Noctua στον τομέα των ανεμιστήρων, φέρνοντάς μία ριζική αλλαγή (πρωτίστως για αυτήν). Για ποιο λόγο, ονομάζουμε ριζική την αλλαγή θα καταλάβετε αμέσως. Σχετικοί και μη, έχετε σίγουρα ακούσει την αδιαμφισβήτητη ποιότητα προϊόντων της Αυστριακής εταιρίας, στον τομέα της ψύξης, με ειδίκευση στους CPU Coolers και fans. Σίγουρα την ποιότητα δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς, κάτι το οποίο δεν ισχύει και τόσο πολύ για την εμφάνιση των προϊόντων (εάν και εδώ έχουμε να κάνουμε με τελείως υποκειμενικά γούστα, αλλά η προηγούμενη άποψη προκύπτει από αντικειμενικές γνώμες και reviews).

Η Noctua μας συστήνει την IndustrialPPC σειρά ανεμιστήρων που υπόσχεται εξαιρετικές αποδόσεις καθώς και την δυνατότητα να προχωρήσετε στο δικό σας customization, με την σειρά Chromax, κάτι για το οποίο θα μιλήσουμε αργότερα.

Στα χέρια μας στάλθηκαν 4 συνολικά ανεμιστήρες της εν λόγω σειράς. Δύο ανεμιστήρες των 140mm, (NF A-14 στα 24V, 3000 RPM με τετράπυνη τροφοδοσία ελεγχόμενη από την μητρική, ως και η γνωστή PWM καθώς και ο NF-A14, στα 24V, 2000 RPM και επίσης PWM), καθώς και δύο των 120mm (NF-F12, στα 24V, 2000 RPM και PWM καθώς και ο NF-F12,στα 24V, 3000 RPM και PWM).

Δίχως να χάνουμε καθόλου χρόνο, προχωράμε για να δούμε αναλυτικότερα τα εν λόγω μοντέλα της Noctua.

Τα Τεχνικά Χαρακτηριστικά τους

Αρχίζοντας με τον NF A-14 να πούμε πως υπάρχουν 6 εκδόσεις του εν λόγω μοντέλου τις οποίες μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Εμάς όπως προαναφέραμε, στα χέρια μας όσον αφορά τους 140mm ήρθαν οι NF-A14 industrialPPC-24V-2000 IP67 PWΜ και NF-A14 industrialPPC-24V-3000 IP67 PWM. Και οι δύο έχουν μέγεθος 140x140x25 mm και συνδέονται μέσω ενός τετράπινου connector. Επίσης το motor type τους είναι τριφασικό, όπως επίσης και τα Volt (24). Η μόνη διαφορά τους είναι η ταχύτητα και τα RPM που μπορούν να αποδώσουν, με τον έναν να δίνει μέγιστα RPM τα 2000 και τον άλλον τα 3000 RPM.

Περνώντας στους 120mm ανεμιστήρες έχουμε ακριβώς το ίδιο σκηνικό, με την μόνη αλλαγή στα μεγέθη μιας και οι NF-F12 industrialPPC-24V-2000 IP67 PWM και NF-F12 industrialPPC-24V-3000 IP67 PWM έχουν μέγεθος 120x120x25 mm. Πάλι, τo motor type τους είναι τριφασικό, όπως επίσης και τα Volt (24).

Τέλος, να πούμε πως όλη τόσο τα παραπάνω μοντέλα, όσο και όλη η σειρά IndustrialPPC συνοδεύεται από 6 χρόνια εγγύησης, με την τιμή των 140mm ανεμιστήρων να κυμαίνεται από 25€ έως και 37€ και 23€ έως και 31€ οι ανεμιστήρες των 120mm.

Συσκευασία & Packaging

Σε αυτήν εδώ την περίπτωση, ισχύει σίγουρα το ρητό για το ότι πληρώνεις παίρνεις. Βέβαια, η Noctua πάντα φροντίζει να προσφέρει Premium ύφος στις συσκευασίες των προϊόντων της, και φυσικά στην καλύτερη και πιο ακριβή σειρά ανεμιστήρων της.

Η εξωτερική εμφάνιση του κουτιού των ανεμιστήρων ξεχειλίζει ποιότητα. Κατά το άνοιγμα αυτής, ερχόμαστε κατευθείαν σε επαφή με τον ανεμιστήρα, όπου στο κάτω μέρος του κουτιού υπάρχει γραμμένο με minimal design το όνομα της εταιρίας. Εκτός του ανεμιστήρα, η εταιρίας παρέχει και 4 βίδες, έτσι ώστε να τοποθετήσετε το προϊόν στο κουτί σας.

Εξωτερική εμφάνιση & Design

Εδώ, έχουμε το ουσιαστικό μεγάλο βήμα για την Noctua. Όλοι θυμόμαστε το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα στους ανεμιστήρες της εταιρίας. Όπως προείπαμε στην εισαγωγή, εκεί έξω πολλοί PC Gamers κοιτούν την εξωτερική εμφάνιση του εκάστοτε μέρους τους Hardware τους. Η τεχνολογία και οι ιδέες έχουν εξελιχθεί και σίγουρα η Noctua είχε μείνει πίσω στον τομέα του design, κάτι το οποίο αποφάσισε να αλλάξει έπειτα από απαίτηση πολλών (περιμένουμε και RGB Fans παιδιά!).

Στους IndustrialPPC, το μαύρο με καφέ άκρες χρώμα, ήρθε να αντικαταστήσει το μονότονο καφέ χρώμα που συναντάμε στην σειρά NF-A15/14 κλπ. Ναι, μπορώ να πω πως οι εν λόγω ανεμιστήρες ταιριάζουν πολύ καλύτερα στα δικά μου προσωπικά γούστα. Σίγουρα αποτελεί υποκειμενική άποψη, αλλά και αντικειμενικά ένας μαύρος ανεμιστήρας μπορεί να ταιριάξει καλύτερα σε περισσότερα συστήματα, cases /χρωματικές παλέτες απ΄ότι ένας σκέτος και μονότονος καφές. Και ειδικά όταν η εταιρία, έχει φροντίσει αυτός να μπορεί να δεχτεί ένα πολύ απλό και πανέξυπνο customization το οποίο μπορεί να αλλάξει την εικόνα ολόκληρου του ανεμιστήρα.

Σίγουρα, το βήμα παρακάτω όσον αφορά την Noctua, την ωφέλησε πολύ.

Αποδόσεις

Ξεκινώντας με τους NF-A14 industrialPPC-24V-2000 IP67 PWΜ και NF-A14 industrialPPC-24V-3000 IP67 PWM θα ήθελα να αναφέρω πως το γεγονός του ότι μπορούν να ελεγχθούν από την μητρική αποτελεί ένα πολύ μεγάλο συν, μιας και αφήνει τον χρήστη να προσαρμόσει ο ίδιος όπως θέλει τα επίπεδα θορύβου. Οι δύο ανεμιστήρες τοποθετήθηκαν σε ένα NZXT S340 Elite, στις δύο μπροστινές θέσεις του κουτιού. Το σύστημα αποτελούνταν από έναν i7-3770. Το πρώτο τεστ, με μόνο δύο ανεμιστήρες σε θέματα θερμοκρασιών έφερε πολύ καλά αποτελέσματα μιας και ο CPU με Stock ψύξη δεν ξεπέρασε τους 43 βαθμούς σε Idle και τους 67 βαθμούς σε Load. Με την προσθήκη ακόμη ενός ανεμιστήρα στο πίσω μέρος, τα αποτελέσματα είναι ακόμη καλύτερα, μιας και σε Idle δεν ξεπέρασε τους 40 βαθμούς και σε Load τους 64.

Όσον αφορά τα επίπεδα θορύβου τώρα.  Όσον αφορά τον NF-A14 industrialPPC-24V-2000 IP67 PWΜ, αποτελεί μία ιδανική λύση. Οι επιδόσεις τους πολύ καλές στα 1100-1200 RPM. H αύξηση στα 1350 και άνω σίγουρα μπορεί να δώσει λίγο καλύτερες επιδόσεις αλλά ο θόρυβος αρχίζει να είναι εμφανής. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον NF-A14 industrialPPC-24V-3000 IP67 PWM, παίρνοντας κατά μέσο όρο τις ίδιες αποδόσεις, δίνοντας λίγα παραπάνω RPM (1250-1300), o ανεμιστήρας κυμαίνονταν σε εξαιρετικά φυσιολογικά επίπεδα.

Προχωρώντας στους NF-F12 industrialPPC-24V-2000 IP67 PWM και NF-F12 industrialPPC-24V-3000 IP67 PWM, τώρα. Στάθηκα εξαιρετικά εντυπωσιασμένος από τα επίπεδα θορύβου των 120mm Industrial PPC. Δοκιμάστηκαν και οι δύο στα 1300 RPM το μέγιστο και πραγματικά, όντας 2 μέτρα μακριά από το PC, το σύστημα ήταν εξαιρετικά αθόρυβο.

Όσον αφορά τις θερμοκρασίες τώρα. Ο CPU με Stock ψύξη δεν ξεπέρασε τους 45 βαθμούς σε Idle και τους 69 βαθμούς σε Load. Με την προσθήκη ακόμη ενός ανεμιστήρα στο πίσω μέρος, τα αποτελέσματα είναι ακόμη καλύτερα, μιας και σε Idle δεν ξεπέρασε τους 42 βαθμούς και σε Load τους 66.

Εν κατακλείδι, δηλώνω εντυπωσιασμένος από την γενική απόδοση των Industrial PPC, ανεμιστήρων της Noctua μιας και εκτός από την ποιότητα κατασκευής, προσφέρουν μία εξαιρετική απόδοση σε ήχο και ψύξη και με 6χρονη εγγύηση, κάτι το οποίο δεν συναντάμε εύκολα σε τέτοιου είδους προϊόντα. Κάτι το οποίο θα μπορούσα να συμπεριλάβω στα αρνητικά, είναι η τσιμπημένη τιμή τους, η οποία θα μπορούσε να είναι λίγο πιο κάτω.

Δεν τελειώσαμε όμως…

Chromax Series

Πριν σας μίλησα για το customization των Industrial PPC. Ο λόγος για την σειρά Chromax της Noctua, η οποία χωρίζεται στα Anti-Vibration mounts και Anti-vibration pads.

Όπως θα δείτε, οι Industrial PPC, στις 8 άκρες (μπροστά-πίσω), έρχονται με τα κλασσικά καφέ λαστιχάκια. Η Noctua θεώρησε πως έπρεπε να δώσει παραπάνω επιλογές στο αγοραστικό κοινό, και να το αφήσει να προσαρμόσει τα δικά τους γούστα στους PPC. Έτσι, συστήνει την Chromax σειρά.

O λόγος για τα Anti-vibration pads, τα οποία βγαίνουν σε πράσινο, κόκκινο, μαύρο, κίτρινο, μπλε και άσπρο χρώμα και μπορούν να πάρουν την θέση των κλασσικών καφέ, που έρχονται ενσωματωμένα στον ανεμιστήρα.

Επίσης, δίνει και την επιλογή αγοράς των Anti-vibrations mounts τα οποία έρχονται να αντικαταστήσουν τα κλασσικά fan screws και να προσδώσουν στυλ και ομορφιά στον ανεμιστήρα σας απαλείφοντας παράλληλα και τους κραδασμούς που μπορούν να προκύψουν. Και εδώ έχουμε πράσινο, κόκκινο, μαύρο, κίτρινο, μπλε και άσπρο χρώμα.

Για την ιστορία να πούμε πως κάθε συσκευασία από Anti-Vibration mounts εμπεριέχει 20 λαστιχένια Mounts, ενώ η κάθε συσκευασία από Anti-Vibration pads, εμπεριέχει 16 pads. Το κόστος τόσο για τα mounts όσο και για τα pads, είναι 8€ έκαστος, τα οποία συνοδεύονται από 6 χρόνια εγγύηση.

Εν κατακλείδι, δηλώνω γοητευμένος τόσο με την σειρά IndustrialPPC, η οποία μπορεί να σταθεί και να ανταμείψει και τους πιο απαιτητικούς καθώς και με τον πανέξυπνο τρόπο που η Noctua έδωσε την επιλογή του customization αυτών, μέσω της Chromax σειρά, Μία σειρά, η οποία θα ήθελα να ανανεωθεί με καινούργιους χρωματισμούς, όπως για παράδειγμα πορτοκαλί, μοβ κλπ. Η ποιότητα κατασκευής, οι πολύ καλές επιδόσεις καθώς και η 6χρονη εγγύηση δεν μας αφήνει παρά να δώσουμε το παρακάτω βραβείο τόσο στην IndustrialPPC σειρά, όσο και την Chromax σειρά τα παρακάτω βραβεία.

ΙndustrialPPC Series

Chromax Series

Ευχαριστούμε πολύ την Noctua, για την διάθεση των προϊόντων για τις ανάγκες του Review.

 

 

 

 

 

 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Geo

Τhe story of my life? It all started when i met Max Payne at the age of seven... The rest is a beautiful fairy tale! And of course PC MANIAC!

Check Also

Creative Sound Blaster JAM – Review

Αναμφισβήτητα η Creative τους τελευταίους μήνες έχει ανεβάσει τον πήχη πολύ πάνω. Προσπαθεί όλο και ...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.