Pokémon Legends: Arceus – Review

1077

Μπορείτε να κάτσετε 5 λεπτά να διαβάσετε τους λόγους που πιστεύω πως το Pokemon Legends: Arceus είναι το καλύτερο Pokemon game μέχρι σήμερα, ή μπορείτε να ξεκινήσετε και εσείς αυτή την αξέχαστη περιπέτεια στο Sin…Hisui region! Γράφει ο Λεύκος Σαββίδης!

Από πού να ξεκινήσω…

Θυμάστε πίσω στο 2017 όταν το Breath of the Wild έκανε revolutionize το Zelda formula και σιγά σιγά άλλα franchises της Nintendo ακολούθησαν; Ήρθε λοιπόν και η σειρά του Pokemon. Ακολουθώντας τα remakes της 4ης γενιάς, που κυκλοφόρησαν το Νοέμβρη του 2021 (μπορείτε να δείτε το review μας εδώ), το Pokemon Legends: Arceus (PLA for short) μας δείχνει μια άλλη όψη του Pokemon Universe.Το παιχνίδι ξεκινά με τον πρωταγωνιστή/ πρωταγωνίστρια να ξυπνά σε μία παραλία μη γνωρίζοντας που βρίσκεται. Ακολουθώντας τον πρώτο άνθρωπο που βλέπει μόλις ξυπνά, βρίσκεται στο Jubilife Village κατοικημένο από άτομα που μόλις έφτασαν στο Hisui Region για να κτίσουν μία καλύτερη ζωή. Σαν outsider, πρέπει να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των κατοίκων και να αποδείξετε τη χρησιμότητα σας, βοηθώντας τους ανθρώπους να συμπληρώσουν το πρώτο Pokedex του Hisui Region μαζί με το Galaxy Expedition Team.

Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό ένιωσα ενδιαφέρον για τους χαρακτήρες σε Pokemon game, λόγο του πιο mature writing και του μηνύματος το οποίο περνά το παιχνίδι. Σε ορισμένα σημεία ένιωθε πως έσπαζε ο 4ος τοίχος, και διάφορα κομμάτια του διαλόγου αναφέρονταν όχι μόνο στο context του παιχνιδιού, αλλά και στο μέλλον της σειράς. Για βετεράνους του franchise, υπάρχουν subtle references και foreshadowing για το ήδη υπάρχων canon.

Ενώνοντας τα διάφορα στοιχεία με ήδη υφιστάμενες γνώσεις από προηγούμενά παιχνίδια της σειράς, μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά ότι η Gamefreak κατάφερε να δημιουργήσει κάτι αναζωογονητικό, τιμώντας το μεγάλο legacy του franchise.

Το gameplay είναι πολύ περισσότερο action-oriented, με crafting system, stealth, turn based Pokemon και Trainer battles, αλλά και ακόμη action sequences σε boss fights όπου θυμίζουν Souls-like παιχνίδια. (Ναι, Souls-like, είχα ακριβώς την ίδια αντίδραση). Ο κόσμος νιώθει επικίνδυνος, και βρήκα τον εαυτό μου να χάνετε πολλές φορές εξερευνώντας το Hisui και κυνηγώντας Pokemon απλώς για να συμπληρώσω τα research tasks τους στο Pokedex.

Για άτομα που γνωρίζουν ήδη το Sinnoh Region από την Diamond/ Pearl/ Platinum ή τα Remakes, θα χαρούν να παρατηρήσουν όλα τα references και τις περιοχές του χάρτη πως ήταν στα αρχαία χρόνια.

Το structure του παιχνιδιού είναι παρόμοιο με το Monster Hunter series, όπου ξεκινάς από το Hub City (Jubilife Village) και διαλέγεις σε πια περιοχή θες να πας με σκοπό να συνεχίσεις τις αποστολές σου. Το παιχνίδι δεν είναι ένα ενιαίο open world, αλλά αυτό δεν το θεωρώ αρνητικό, διότι δίνει μία δομή και ένα sense of progression.

Βέβαια, θα ήθελα να δω τι θα μπορούσε να κάνει η Gamefreak με ένα πραγματικά open world game, και ανυπομονώ να δω πως θα προχωρήσει η σειρά μετά το PLA σε αυτό τον τομέα. Η εξερεύνηση νιώθει καταπληκτική, και τα rideable Pokemon δουλεύουν άπταιστα, επιτρέποντας σας να αλλάξετε mount χωρίς αχρείαστα animations, κάνοντας το παιχνίδι να νιώθει πάρα πολύ πιο ομαλό.


Το fluidity παρατηρείται επίσης στο καινούριο Battle system και το seamless transition από το field στο battle. Πέρασε ο καιρός όπου για να μπεις σε μάχη, να παλέψεις, να νικήσεις, να δεις τα experience gains, new moves, Pokedex entries, και όλα τα υπόλοιπα σου έτρωγαν χρόνο από τη διασκέδαση. Τώρα όλα γίνονται χωρίς να χάσετε έλεγχο του χαρακτήρα σας, και αυτό νιώθει απόλυτα απελευθερωτικό.


Το Agile και Strong move system προσθέτει βάθος στο Battle System, και νιώθει σαν η καλύτερη πρόσθεση στο formula μετά τα Mega Evolutions που εμφανιστήκαν με την 6η γενιά. Για άτομα τα οποία ενδιαφέρονται για το competitive scene, είναι σημαντικό να αναφέρω πως τα IVs, EVs, Abilities και Held Items δεν επιστρέφουν, αλλά αντικαθίστανται από ένα καινούριο, πιο απλό σύστημα, τα GVs. Δεν υπάρχει η δυνατότητα για online battles, και έτσι το competitive scene συνεχίζει στην Pokemon Sword/ Shield.


Μετά από περίπου 40 ώρες παιχνιδιού, υπάρχουν κάποια quality of life improvements που θα ήθελα να δω τα οποία συμπεριλαμβάνουν:

– Minimap
– Να μπορείς να αλλάξεις περιοχή χωρίς να επιστρέψεις στο Jubilife Village
– Trackable Main & Side quests την ίδια ώρα
– Rideable Pokemon μέσα στο Jubilife Village

Μήπως μερικά από αυτά είναι υπάρχων σε πιθανό DLC? Μόνο ο χρόνος θα δείξει.

Visually, το παιχνίδι έχει διχασμένο κοινό, άλλοι περίμεναν κάτι πιο κοντά στο Breath of the Wild, άλλοι δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα. Προσωπικά, πέφτω στη 2η ομάδα. Πιστεύω πως το παιχνίδι, ειδικά στο Switch OLED έχει κάποιες καταπληκτικές σκηνές και είμαι πολύ ευχαριστημένος με το handheld performance.

Παίζοντας το παιχνίδι docked όμως, μπορείτε να παρατηρήσετε πιο πολλά flaws στα visuals και τις απαραίτητες θυσίες για να διατηρεί stable frame rate. (Πράγμα το οποίο πετυχαίνει σχεδόν τέλεια στο handheld, αλλά κάνει περισσότερο struggle όταν είναι Docked.)

Εννοείται πως, και θέλω να τονίσω πως καταλαβαίνω την κριτική προς το render distance, textures και λοιπά, αλλά προσωπικά δεν επηρέασε καθόλου την ευχαρίστησή μου.


Συνοψίζοντας λοιπόν, και βλέποντας μπροστά στο μέλλον της σειράς, θα ήθελα να δω την Gamefreak να υιοθετήσει στοιχεία από το PLA ( GVs, Agile/Strong styles) για το competitive scene, κρατώντας όμως και βασικά συστήματα όπως abilities και held items.

Το Pokemon Legends: Arceus είναι ένα love letter προς στο πιο ώριμο audience της σειράς, και κατάφερε να μου ξαναξυπνήσει συναισθήματα που είχα παίζοντας Pokemon μικρός.


Μπορώ να πω ανεπιφύλακτα, ότι το Pokemon Legends: Arceus είναι το καλύτερο παιχνίδι της σειράς που έχει κυκλοφορήσει, εκτοξεύοντας τη σε νέα ύψη, δείχνοντας μας μια διαφορετική όψη του Pokemon Universe.

Ανυπομονώ να συνεχίσω την περιπέτεια μου στο Hisui, κυνηγώντας όλα τα Pokemon, shinies και εκπαιδεύοντας τα αγαπημένα μου Pokemon.

I – need – more.

Ευχαριστούμε την G3 Great Games για την παραχώρηση του κωδικού γι αυτό το review!

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Lore & Setting
8.5
Gameplay
9
Artstyle & Presentation
8
Sound
9.5
Ψυχαγωγία
10
Προηγούμενο άρθροΤο Road to S.I. Event επιστρέφει στο Rainbow Six Siege
Επόμενο άρθροO Mason Greenwood της Manchester United αφαιρείται από το FIFA 22
Zac Spyrou
This is not the info you are looking for.
pokemon-legends-arceus-reviewΗ καλύτερη εμπειρία Pokemon πακεταρισμένη σε ένα love-letter το οποίο έρχεται να ξαναζωντανέψει τη μαγεία μιας σειράς κολλημένης στο παρελθόν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.