Noctua NH-D15 Review

0
1710

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία που πρέπει να προσέξουμε όταν χτίζουμε ένα νέο PC ή ακόμη και σε μία αναβάθμιση, είναι σίγουρα η σωστή και καλή ροή αέρα στο εσωτερικό του κουτιού μας, μιας και αυτό θα βοηθήσει στην ορθή λειτουργία όλου του συστήματός μας, εξαλείφοντας κάθε περίπτωση δυσλειτουργίας, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών (εκτός απροόπτου).

Πιο συγκεκριμένα, η ψύξη του επεξεργαστή μας, ειδικά εάν αυτός δε, έχει κατασκευαστεί για να αντέξει τις υψηλότερες συχνότητες και το Overclocking είναι το σημαντικότερο σημείο που πρέπει να προσέξει ο καθένας. Πολλές οι εταιρίες εκεί έξω, ειδικεύονται στην κατασκευή ψύξεων για κάθε επεξεργαστή, κάθε πορτοφόλι αλλά και κάθε περίσταση, δημιουργώντας μία τεράστια γκάμα επιλογής για τον εκάστοτε καταναλωτή.

Σήμερα, θα ρίξουμε μία πιο αναλυτική ματιά στην ναυαρχίδα μίας εκ των καλύτερων εταιριών στον τομέα αυτόν (εάν όχι η καλύτερη). Η ναυαρχίδα της Αυστριακής Noctua, με όνομα NH-D15, έρχεται να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό. Όλα όμως θα το δούμε αναλυτικότερα παρακάτω.

Τα Τεχνικά Χαρακτηριστικά της

Η NH-D15 βασίζεται στο πολυβραβευμένο μοντέλο της Noctua, NH-D14. Και αυτή έρχεται με την επιβλητική κατασκευή του διπλού πύργου. Στο εσωτερικό της, θα βρούμε έξι heatpipes κατασκευασμένα από χαλκό, τα οποία βοηθούν στην αποβολή της θερμότητας.

Οι διαστάσεις της NH-D15 είναι πραγματικά τεράστιες και μάλλον είναι το μόνο αρνητικό που μπορεί κάποιος να πει για αυτήν. Στα 160mm x 150mm x 135mm, ζυγίζει 1320 γραμμάρια (1000 χωρίς το έναν ανεμιστήρα), σίγουρα θα πρέπει να έχετε τον κατάλληλο χώρο στο κουτί σας ώστε να την εγκαταστήσετε.

Όσον αφορά την συμβατότητα με τα sockets των επεξεργαστών, η εν λόγω ψήκτρα είναι συμβατή με τα LGA2011, LGA1156, LGA1155, LGA1150 για Intel και AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2 και FM2+ για την AMD.

Τέλος, η NH-D15 υποστηρίζεται με 6 χρόνια εγγύησης, κάτι το οποίο είναι πραγματικά πολύ σημαντικό για τους υποψήφιους αγοραστές. Η τιμή της ανέρχεται στα 100€.

Περιεχόμενα Συσκευασίας

Η NH-D15 έρχεται σε μία αρκετά μεγάλη συσκευασία, αλλά σίγουρα μαζεμένη σε σχέση με τον όγκο της. Στα συνηθισμένα καφέ χρώματα της εταιρίας, θα δούμε στο μπροστινό μέρος, τα κύρια χαρακτηριστικά της ψήκτρας.

Στα ενδότερα και ανοίγοντας την συσκευασία, αντικρίζουμε όλα τα παρελκόμενα τα οποία συνοδεύουν την συσκευασία.

Η συσκευασία λοιπόν εμπεριέχει, την ψήκτρα μέσα σε ένα μεγάλο κουτί, με ενσωματωμένο ήδη τον έναν ανεμιστήρα. Σε ένα ακόμη κουτί θα βρείτε τον δεύτερο ανεμιστήρα, ενώ σε ένα ακόμη μικρότερο τα παρελκόμενα με το Mounting System, ανάλογα τον επεξεργαστή σας.

Τέλος, υπάρχει και ένα ακόμη μακρόστενο κουτί με όλα τα Accessories, όπως η θερμοαγώγιμη πάστα για τον επεξεργαστή, δύο Low Noise αντάπτορες για τους δύο ανεμιστήρες, ένα Screwdriver, Clips για τον δεύτερο ανεμιστήρα καθώς και 4-pin PWM y-cable.

Φυσικά, το κουτί συνοδεύεται και από ένα ευχαριστήριο μήνυμα του CEO της Noctua, Roland Mossig.

Εγκατάσταση

Πρόκειται για μία σχετικά απλή διαδικασία, που με έναν οδηγό είτε μέσω YouTube είτε Google ακόμη και ένας αρχάριος μπορεί να το καταφέρει δίχως κανένα πρόβλημα, αρκεί να δείξει την ανάλογη προσοχή.

Εφόσον έχετε καθαρίσει και αφαιρέσει την πάστα από την προηγούμενη ψήκτρα σας (σε περίπτωση που κάνετε κάποια αναβάθμιση), τοποθετείτε τα δύο μεταλλικά πάνω και κάτω, στα πλαίσια του CPU. Φυσικά αυτό προϋποθέτει την ενσωμάτωση του μεταλλικού πλαισίου στο πίσω μέρος του κουτιού σας, ώστε οι δύο μεταλλικές συσκευές να κουμπώσουν πάνω στο ‘’backplate’’, εάν μπορούμε να το ονομάσουμε έτσι.

Εν συνεχεία βιδώνετε τις δύο άκρες στην εκάστοτε μεταλλική συσκευή ώστε να κάτσει καλά πάνω στο backplate που έχει τοποθετηθεί.

Έπειτα, τοποθετείτε την πάστα πάνω στον CPU (προσοχή δεν χρειάζεται πολύ, μία μπίλια στο κέντρο του CPU αρκεί). Ύστερα, τοποθετείτε την ψήκτρα στα δύο μεταλλικά πλαίσια, που περιγράψαμε πιο πάνω και βιδώνεται τις δύο άκρες ώστε να κάτσει πάνω σε αυτά η ψήκτρα.

Προσοχή: Εάν έχετε high prοfile μνήμες και ειδικότερα 4 dims η ψήκτρα δεν θα βρει. Αυτό προϋποθέτει όμως την θυσία ενός ανεμιστήρα μιας, και εκτός του μεσαίου που χωράει κανονικά, ο δεύτερος δεν θα μπορέσει να εγκατασταθεί. Επίσης καλό είναι η ψήκτρα αρχικά να τοποθετηθεί δίχως κανέναν ανεμιστήρα πάνω της για μεγαλύτερη διευκόλυνση στην εγκατάσταση.

Εάν πάλι, αυτό για εσάς αποτελεί πρόβλημα, η αγορά των low profile μνημών είναι μονόδρομος.

Και εφόσον λοιπόν εγκαταστήσαμε την NH-D15 καιρός είναι να περάσουμε στα Benchmarks.

Case: NZXT S340 Elite
Cpu: Intel Core i7-3770 (@3.90 GHz) & 3770K (@4,20 GHz)
Motherboard: Asrock Z75 Pro 3

Αρχικά θα μελετήσουμε το πως τα πάει η η ψύκτρα στον i7-3770 έναν CPU που θεωρητικά μπορεί να τον ‘’κρατήσει’’ και ένας stock cooler. Ένα μοντέλο που φυσικά δεν μπορεί να δεχτεί Overclocking.

Αρχικά θα δούμε τις θερμοκρασίες με την Arctic Alpine 11 Revision 2, μίας ψύκτρα που παραπέμπει στην αντίστοιχη stock της Intel.

Εν συνεχεία, θα δούμε πως η NH-D15 τα καταφέρνει πάλι στον i7-3770 στις εξής παρατάξεις:

1) Με έναν ανεμιστήρα

2) Με δύο ανεμιστήρες σε διάταξη Push/Pull καθώς και σε αντίστροφη διάταξη Push/Pull πάλι με δύο ανεμιστήρες.

3) Σε διάταξη Push/Pull καθώς και έναν static pressure ανεμιστήρα στο πίσω μέρος του case με αυτόν να αποβάλλει αέρα προς τα έξω.

Παρατηρούμε πως το καλύτερο setup είναι το τελευταίο μιας και και επιτυγχάνεται το μέγιστο επιθυμητό αποτέλεσμα του airflow στο εσωτερικό του κουτιού μας.

Παρακάτω θα δούμε πως η Noctua τα κατάφερε με έναν i7-3770K ο οποίος υπέστη ένα safe overclock στα 4.20 GHz καθώς και την διαφορά του με την stock ψύξη της Arctic.

1) Arctic Alpine Revision 2

2) Εν συνεχεια θα δούμε την ΝΗ-D15 με έναν ανεμιστήρα.

3)  Με δύο ανεμιστήρες σε διάταξη Push/Pull καθώς και σε αντίστροφη διάταξη Push/Pull πάλι με δύο ανεμιστήρες.

4) Σε διάταξη Push/Pull καθώς και έναν static pressure ανεμιστήρα στο πίσω μέρος του case με αυτόν να αποβάλλει αέρα προς τα έξω.

Και σε αυτήν την περίπτωση, παρατηρούμε πως το καλύτερο setup είναι το τελευταίο μιας και και επιτυγχάνεται το μέγιστο επιθυμητό αποτέλεσμα του airflow στο εσωτερικό του κουτιού μας.

Επίπεδα θορύβου

Σε αυτόν τον τομέα τα πάει επίσης εξαιρετικά. Αρχικά, θα μιλήσουμε για την NH-D15 έχοντας φυσικά τον βασικό πύργο και έναν ανεμιστήρα στο εσωτερικό του κουτιού μας. Όπως προαναφέραμε και πιο πάνω, στην συσκευασία εμπεριέχονται δύο Low Noise αντάπτορες για τους δύο ανεμιστήρες. Οι διαφορές με και χωρίς τους δύο αντάπτορες είναι μηδαμινές αλλά οι μετρήσεις που θα δείτε παρακάτω γίναν χωρίς να τους τοποθετήσουμε, μιας και τα αποτελέσματα είναι σχεδόν τα ίδια.

Σίγουρα ρόλο σε όλο αυτό παίζει και η απόσταση του χρήστη από το case του. Τα τυπικά επίπεδα θορύβου ανάλογα την θέση αλλά και τον χώρο είναι τα παρακάτω. Αυτό αρχικά, για να πάρετε μία ιδέα και να καταλάβετε εν τέλει για το εάν η NH-D15 τα καταφέρνει καλά.

-Προσγείωση ελικοπτέρου (περίπου 150 πόδια): 120 dBA
-Συνομιλία με κάποιον σε απόσταση τριών μέτρων: 60 dBA
-Επίπεδα θορύβου σε μία τάξη σχολείου ή σε ένα γραφείο, σε μέτριο βαθμό: 50 dBA
-Eπίπεδα θορύβου σε ένα δωμάτιο κατά την διάρκεια της νύχτας σε ήσυχο βαθμό: 30 dBA
-Επίπεδα θορύβου σε ένα studio το οποίο μεταδίδει ζωντανά μία ραδιοφωνική εκπομπή: 20 dBA
-To θρόισμα των φύλλων: 10 dBA (σχεδόν απίθανο να ακουστεί δίχως απόλυτη προσοχή)

Παρακάτω ακολουθούν τα αποτελέσματα που εισπράξαμε από την NH-D15 σε Load και Idle κατάσταση σε απόσταση περίπου 65 εκατοστά από το κουτί καθώς και ακριβώς τις ίδιες μετρήσεις με την stock ψύξη Arctic Alpine 11 GT. Revision 2.

Τα αποτελέσματα σε Idle mode με την Noctua να διαθέτει έναν ανεμιστήρα:

Τα αποτελέσματα σε Full Load, με την Noctua να διαθέτει δύο ανεμιστήρες:

Τελικά Συμπεράσματα

Η Noctua NH-D15 ίσως να αποτελεί την καλύτερη λύση εκεί έξω, για όποιον θέλει να προβεί σε αγορά αερόξυψης. Τα βάζει άνετα με πολύ ακριβές υδροψύξεις της αγοράς και τις περισσότερες φορές βγαίνει κερδισμένη. Δύο αρνητικά έχω να επιρρίψω στην Noctua NH-D15, που αφορούν κυρίως αυτούς που κοιτάν την εξωτερική εμφάνιση και όχι τόσο πολύ τις αποδόσεις. Η εν λόγω αερόξυψη είναι μεγάλη, αυτό είναι γεγονός. Μία ψήκτρα η οποία καλύπτει σχεδόν όλη την μητρική χάρη στον όγκο της. Επίσης, δεν υπερηφανεύεται και για τον όμορφο σχεδιασμό της. Αυτά βέβαια πολλές φορές είναι υποκειμενικά, αλλά κατά γενική ομολογία υπάρχουν ωραιότερες αεροξύψεις στην αγορά. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε πως η ψήκτρα τοποθετήθηκε σε ένα mid tower, αρκετά μικρό (NZXT S340 Elite). Οπότε μην πανικοβληθείτε για το εάν η ψήκτρα θα χωρέσει σε περίπτωση που έχετε mid tower (όσον αφορά το ύψος και για το εάν θα βρει στο πλαϊνό panel). Σίγουρα, μελέτη θέλει η μητρική σας και η τοποθέτηση ram λόγο του όγκου.

Από την άλλη, μιλάμε ίσως για μία εκ των κορυφαίων μοντέλων στην αγορά. Η Noctua δικαίως ‘’υπερηφανεύεται’’ για το συγκεκριμένο μοντέλο. Τα γραφήματα παραπάνω έδειξαν φυσικά την αλήθεια, μιας και κατά γενική ομολογία η Ivy Bridge τεχνολογία και δε οι i7-3770 και i7-3770K δεν μπορούμε να πούμε πως είναι και από τους πιο ‘’κρύους’’ επεξεργαστές που κυκλοφόρησαν (μιλάμε για μοντέλα πενταετίας). Με το ανάλογο customization στο case σας, και την ενσωμάτωση μίας NH-D15 είδατε πως το K μοντέλο δεν ξεπέρασε τους 55 βαθμούς κατά μέσο όρο.

Εν κατακλείδι, μείναμε εντυπωσιασμένοι από την πρόταση της Noctua. Τα 100€ που ζητάει, είναι τίμια μιας και αντίστοιχες προτάσεις άλλων εταιριών και δε σε υδροψύξεις ζητούν άνω των 120€. Αυτό μαζί με τα κορυφαία αποτελέσματα αλλά και τα 6 χρόνια εγγύησης δεν μας αφήνει παρά να δώσουμε το παρακάτω βραβείο στην εν λόγω μοντέλο.

Ευχαριστούμε πολύ την Noctua, για την διάθεση της ψήκτρας για τις ανάγκες του Review.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.