Λίγα Λόγια για το Kingdom Come Deliverance 2

52

Έσκασε το trailer για το Kingdom Come Deliverance 2 και η ομάδα του ημίθεου Dan Vavra μας αποκάλυψε τι μας περιμένει στο νέο παιχνίδι της σειράς. Με ένα 13λεπτο trailer μας έδωσε το βασικό στίγμα του παιχνιδιού, το υπόβαθρο του, τους στόχους των δημιουργών του και άφησε μερικούς lead designers να μιλήσουν για την δουλειά τους. Το Hype πήγε στο θεό από το πρώτο δευτερόλεπτο και πάτησε ζενίθ όταν μας αποκάλυψε την ημερομηνία κυκλοφορίας. Μέσα στο έτος, δηλαδή τους επόμενους εφτά μήνες θα κυκλοφορήσει και θα δούμε ιδίοις όμμασι τι μας έχει ετοιμάσει η Warhorse.

Μην με παρεξηγείτε. Λατρεύω τον Dan Vavra και λατρεύω το Kingdom Come Deliverance. Θεωρώ πως είναι ένα ακατέργαστο διαμαντάκι, ένα παιχνίδι που είχε καρδιά, πάθος και φιλοδοξία με τρόπο που απουσιάζουν από τα σημερινά παιχνίδια. Όμως δεν μπήκα στο hype train για το παιχνίδι, παρόλο που ήθελα πολύ. Το trailer μου κίνησε το ενδιαφέρον, αλλά μου άφησε πολλά κενά, που ήθελα να τα δω να σχολιάζονται.

Τι με κέρδισε στο trailer του Kingdom Come Deliverance 2

Αλλαγή σκηνικού

Ένα παράπονο είχα από το Kingdom Come: Deliverance. Οκ, είχα πολλά, αλλά ένα από αυτά ήταν η απουσία ενός αστικού περιβάλλοντος. Μια πόλη με ψηλά κτήρια, ναούς, γλυπτά, gargoyles, λιθόστρωτους δρόμους, έμπορούς, παλάτια και άρχοντες. Το πιο μεγάλο που πήραμε από το πρώτο παιχνίδι ήταν το Rattay που ήταν ένα μεγάλο χωριό. Στο Kingdom Come Deliverance έχουμε επιτέλους την πόλη του Kuttenberg και θα δούμε επιτέλους τι μπορεί να κάνει το παιχνίδι σε μια μεγάλη πόλη, ως αλλαγή από το βουκολικό τοπίο του Samopesh και του Ledetchko.

Νέα όπλα

Στο Kingdom Come Deliverance 2 θα έχουμε την προσθήκη δύο νέων όπλων, των crossbows και των πρώιμων πυροβόλων όπλων. Μπορώ να πω πως έχω την περιέργεια να τα δοκιμάσω αυτά τα όπλα μιας και πιστεύω πως θα βοηθήσουν εν μέρει σε δύο βασικά προβλήματα που είχε το πρώτο παιχνίδι. Αφενός τα crossbows θα είναι πιο εύκολα στην στόχευση από ότι τα κανονικά τόξα και άρα ίσως πιο αξιόπιστα στην μάχη. Αφετέρου τα πυροβόλα όπλα ίσως να είναι μια ακόμη επιλογή απέναντι σε εχθρούς που είναι αρματωμένοι σαν αστακοί. Σκάει ο ιππότης ντυμένος κονσέρβα, του βγάζεις την χραπαχρούπα και τον μπουμπουνάς σαν τον Indiana Jones.

Η συνέχεια της ιστορίας του Kingdom Come Deliverance

Το προηγούμενο παιχνίδι είχε τελειώσει στο πιο ακατανόητο cliffhanger που θα μπορούσα να φανταστώ. Εκεί που λες “α έχω δυναμώσει, έχω κερδίσει συμμάχους, πάμε να πάρουμε εκδίκηση”, το παιχνίδι τελειώνει. Και τι έγινε το σπαθί; Τι απέγινε η αποστολή της εκδίκησης; Οκ, μάλλον θα το βγάλουνε στο επόμενο παιχνίδι και ναι, είχαμε δίκιο. Πλέον θα δούμε την ιστορία του Henry να συνεχίζεται και να κυνηγά τον φαλακρό κύριο με το μούσι (που ξεχνώ το όνομά του) στο ειδυλλιακό βασίλειο της Βοημίας.

Τι δεν με κέρδισε στο trailer του Kingdom Come Deliverance 2

Kingdom Come Deliverance: Μια από τα ίδια

Ήταν το μεγαλύτερο μου παράπονο και ίσως η βασικότερη ανησυχία μου. Έβλεπα τον Dan Vavra να μιλάει για το παιχνίδι και να λέει τα ίδια πράγματα που έλεγε και πριν δέκα χρόνια. Ναι, ξέρω πως είναι historic sim το παιχνίδι. Ναι, ξέρω πως θα έχει επιλογές και μπορώ να στήσω τον Henry όπως προτιμώ. Γνωρίζω πως το περιβάλλον αντιδρά ανάλογα με τις επιλογές μου. Ξέρετε γιατί; Γιατί τα ίδια στοιχεία είχαμε και στο πρώτο παιχνίδι. Πρακτικά, είδαμε γιατί το Kingdom Come Deliverance 2 θα είναι ίδιο με το 1. Αλλά δεν είδαμε σε έκταση σε ποια πράγματα θα είναι διαφορετικό.

Και πρέπει να είναι διαφορετικό. Το σενάριο “χωρικός που γίνεται ιππότης” μπορεί να έπιασε στο πρώτο παιχνίδι, δεν θα πιάσει στο δεύτερο. Ο Henry είναι ήδη ένας ιππότης και κατέχει και το σπαθί και το τόξο. Πώς θα το κάνουν να το ξεκινάς από την αρχή πάλι, ώστε να γίνεις καλός, όπως στο πρώτο παιχνίδι; Πώς θα συνδυάσουν το progression με την ιστορία αυτή τη φορά;

Τα προβλήματα του πρώτου Kingdom Come Deliverance

Το πρώτο παιχνίδι είχε αρκετά προβλήματα σε πολλούς τομείς. Η μάχη του, το stealth του, το lockpicking, η ισορροπία των όπλων όλα είχαν θέματα. Μια από τις βασικές απορίες είναι: “θα διορθώσει το δεύτερο παιχνίδι τις αδυναμίες του πρώτου”; Δεν ξέρω και δεν το είδα στο trailer. Η μάχη θα είναι ιστορικά ακριβής. Αλλά θα είναι πιο λειτουργική για τον παίχτη; Κανείς δεν ξέρει. Θα είναι πιο φιλικό στους casual gamers; Θα είναι πιο hardcore; δεν έχουμε ιδέα. Αυτά τα ερωτήματα είναι σημαντικό να απαντηθούν. Είναι καίρια για το παιχνίδι, και αν έχει σκοπό να διευρύνει το πιστό του fanbase.

Τα ίδια λάθη με διαφορετικό πλαίσιο

Η πιστότητα στην ιστορία είναι ένα δίκοπο μαχαίρι. Μπορεί να σε βάζει μέσα στον κόσμο του παιχνιδιού, αλλά μπορεί να σου δημιουργήσει πονοκέφαλο. Για παράδειγμα τα crossbows. Είναι μια ωραία αλλάγή, αλλά αν θέλω μια αιωνιότητα και μια μέρα για να βάλω ένα βέλος, τότε δεν αξίζει. Αν ένα νέο σύστημα, είναι το ίδιο δυσλειτουργικό με τα προηγούμενα, τότε απλώς επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη χωρίς να μαθαίνουμε από αυτά. Έμαθε το Kingdom Come από τα λάθη του; Δεν το είδα στο trailer.

Μεγαλύτερο δεν σημαίνει βαθύτερο ή καλύτερο

Το Kingdom Come Deliverance 2 θα είναι μεγαλύτερο από το πρώτο. Πιο φιλόδοξο. Διπλάσιος χάρτης, μεγαλύτερη ιστορία, πιο διαδραστικός κόσμος. Όλα καλά όμως η γοητεία του πρώτου παιχνιδιού ήταν αυτή. Ήταν μικρό και σφιχτοδεμένο. Ήθελε να κάνει πέντε πράγματα, αλλά να τα κάνει σωστά. Τώρα που είναι μεγαλύτερο, ο φόβος μου είναι πως θα γίνει all over the place. Εμπιστεύομαι τον Dan Vavra και το όραμά του, αλλά όταν ένα παιχνίδι γίνεται μεγαλύτερο σε όγκο, αρχίζω να ανησυχώ μήπως στο τέλος καταρρεύσει κάτω από το ίδιο του το βάρος.

Bugs και Κυκλοφορία του Kingdom Come Deliverance 2

Λατρεύω την φιλοδοξία της Warhorse για μεγαλύτερο και βαθύτερο gameplay. Αλλά αυτό σημαίνει περισσότερα συστήματα, περισσότερος κώδικας και αναγκαστικά περισσότερα bugs και glitches. Το πρώτο παιχνίδι στιγματίστηκε από τα bugs του, που ήταν αποτέλεσμα της φιλοδοξίας του. Ήθελε να κάνει τόσα πολλά, που αναγκαστικά κάποια από αυτά έσπαζαν ή δεν λειτουργούσαν ή ήταν απλώς μισοτελειωμένα. Ξέρω πως η Warhorse πλέον έχει περισσότερους devs να δουλεύουν, αλλά το παιχνίδι θα είναι αισθητά μεγαλύτερο. Ο φόβος για την κατάσταση του παιχνιδιού day one είναι υπαρκτός.

Πόσο μάλλον όταν το παιχνίδι θα βγει σε εφτά μήνες. Θα προλάβουν οι QA να το τεστάρουν όπως πρέπει; Αν μου έλεγε πως θα έβγαινε το 2025 ίσως να μην αγχωνόμουν τόσο, αλλά το 2024 με ανησυχεί. Δεν ξέρω σε τι κατάσταση βρίσκεται το παιχνίδι και δεν ξέρω αν μετά από 6 χρόνια development, θέλουν απλώς να το βγάλουν. Εφτά μήνες για ένα παιχνίδι αυτού του μεγέθους – όπως το παρουσιάζουν – είναι λίγοι.

Τίποτα από όλα αυτά που με ανησυχούν δεν είδα στο trailer. Λογικό. Σιγά μην βγει ο Vavra και να πει “Παιδιά, συγνώμη για την άθλια κατάσταση που ήταν το πρώτο παιχνίδι. Αλλά μάθαμε από τα λάθη μας και θα το κάνουμε καλύτερα τώρα”. Αντ’ αυτού όμως βγήκε και μίλησε για το πόσο μεγαλύτερο και βαθύτερο και πολυπλοκότερο το παιχνίδι θα είναι. Και αναρωτιέμαι. Και προβληματίζομαι. Θα τα καταφέρει η Warhorse να δώσει ένα παιχνίδι που θα ικανοποιήσει τόσο τους φαν, τους κριτικούς και θα φέρει νέο κόσμο μέσα;

Ο χρόνος θα δείξει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.