Ok, ξέρετε τι παίζει με τη στήλη. Δεν είναι πως θάβουμε “κακά” παιχνίδια. Είναι πως γκρινιάζουμε για πράγματα που μισούμε, ακόμη κι αν αυτά είναι ο Μεσσίας του gaming. Μας είδατε, κράξαμε το Red Dead Redemption 2. Δεν έχουμε θέμα. Σήμερα πιάνουμε το Spiderman της Insomniac, όχι γιατί είναι κακό παιχνίδι, αλλά γιατί υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Stay with me, θα βγάλει νόημα.
Επί της ουσίας, το Spiderman είναι στην ουσία του ένα παιχνίδι Ubisoft. Έχει όλα τα στοιχεία εκείνα που χαρακτηρίζουν ένα παιχνίδι της Ubisoft και τα οποία λατρεύουμε να μισούμε. Θα ασχοληθούμε ένα-ένα και θα δούμε βασικά δύο ερωτήματα. Πρώτον γιατί το παιχνίδι αγαπήθηκε, ενώ έχει κάθε λόγο να το μισήσει κανείς. Δεύτερον, τι είναι τελικά αυτό που το κάνει καλύτερο από ένα παιχνίδι Ubisoft. Πάμε!
Ο Τεράστιος Χάρτης του Spiderman
Ένα παιχνίδι Ubisoft χαρακτηρίζεται πρώτον και κύριο από τον τεράστιο χάρτη του. Όπως και στο Odyssey και το Valhalla, το Spiderman έχει ένα τεράστιο χάρτη, ο οποίος δεν βοηθάει σε τίποτα. Δεκαπέντε ώρες καβαλάς το άλογο στα Assassin’s, δεκαπέντε ώρες να κάνεις κωλοτούμπες στον αέρα στο Spiderman. Δεν βλέπω διαφορά. Και ο χάρτης είναι το ίδιο “real estate” και στα δύο. Δεν είναι πως ο κόσμος του Spiderman είναι πιο interactive ή πιο ενδιαφέρον ή λιγότερο copy-paste από τα Assassin’s Creed. Είναι ακριβώς το ίδιο, κενός χώρος που χρησιμοποιείται για να πηγαίνεις από την μία αποστολή στην άλλη.
Collectathon Side Content
To side content του Spiderman είναι εγκληματικό. Παραπονιέστε για τον χάρτη της Ubisoft με τα 150 χιλιάδες map markers, αλλά και το Spiderman δεν πάει πίσω. Και τι δεν έχει. Μάζεψε τσάντες, τυχαία εγκλήματα, μάζεψε γατάκια, βοήθησε τα εργαστήρια του Osbourne, βγάζεις φωτογραφίες τα αξιοθέατα, κάνεις raids σε κάτι αποθήκες. Και φυσικά μαζεύεις και κάτι ΠΕΖΟΥΝΙΑ ρε φίλε. ΠΕΖΟΥΝΙΑ! ΕΙΣΑΙ Ο SPIDERMAN ΚΑΙ ΜΑΖΕΥΕΙΣ ΠΕΖΟΥΝΙΑ! (όπου πεζούνια, βάλτε περιστέρια οι εξ Ελλάδος). Δηλαδή κάπου έλεος. Και οι “side αποστολές” είναι λίγες και προβλέψιμες και είναι σαν να μην υπάρχουν.
Progression με tokens.
Όπως και στα παιχνίδια Ubisoft, έτσι κι εδώ έχουμε ένα φουλ rpg crafting system, το οποίο θέλει 7-8 διαφορετικά tokens για να ξεκλειδώσει. Θες να ξεκλειδώσεις στολές, βγάλε τόσες φωτογραφίες. Καινούργιο gadget; ΟΧΙ ΕΙΜΑΙ O SPIDERMAN, ΔΕΝ ΘΕΛΩ GADGET. Βάλε mods για την στολή κυρ-Στέφανε. Βάλε και talent tree, θα το κάψουμε απόψε. Τι από όλα αυτά χρειαζόταν το παιχνίδι; Τίποτα. Το παιχνίδι είναι action-adventure και όχι rpg. Δεν χρειαζόταν τόσο περίπλοκο progression σύστημα. Κι ο μόνος λόγος που το έχει, είναι για να δικαιολογήσει τον χαμό με τα collectibles που προαναφέραμε.
Πύργοι, κι άλλοι Πύργοι!
Ο ορισμός της Ubisoft. Σκαρφάλωσε στον πύργο, παίξε ένα μίνι παιχνίδι, και ξεκλείδωσε την περιοχή με όλα τα map markers. Τα κράξατε στο Assassin’s Creed. Τα θάψατε στο Far Cry. Ακόμη και στο Fenyx Rising (τι θυμήθηκα) παραπονιόσασταν που σκαρφάλωνες στα αγάλματα. Για να μην πω για το Horizon Zero Dawn και τους πύργους-καμηλοπαρδάλεις. Παντού κράζουμε τους πύργους και πόσο παρωχημένο είναι, αλλά μόλις σας έβαλαν λίγους ιστούς, ψαρώσατε όλοι.
Quick Time Spiderman
QTE, η μεγάλη μάστιγα. Κάποτε ήταν καλά, τώρα όλοι τα μισούμε. Ειδικά αυτό που έκανε η Netherealm που έβαλε QTE στα CINEMATICS (για όνομα του θεού), ήταν απαράδεκτο. Πλέον τα QTE θεωρούνται η τεμπέλικη λύση, όταν σου έχουν τελειώσει όλες οι άλλες ιδέες. Αλλά το Spiderman δεν καταλαβαίνει από αυτά. Έβαλε ένα σωρό QTE και δεν άνοιξε ρουθούνι, κάνοντας με να απορώ, πού πήγαν όλα αυτά τα τρολ θάβουν παιχνίδια για ψύλλου πήδημα.
Failstate, oh Failstate
Θυμάστε πως ένα από τα βασικά παράπονα για το Star Wars: Outlaws ήταν τα συνεχή failstates, ειδικά στις αποστολές με stealth. Οκ, το καταλαβαίνω. Δεν θες ανά πέντε λεπτά να σου πετάει την οθόνη “You have failed”. Το καταλαβαίνω, αλλά… μισό λεπτό, γιατί ένας τυχαίος goon είδε τον Spiderman και πέθαναν οι όμηροι. Α, τώρα ένας άλλος τυχαίος goon είδε την Mary Jane και πάλι πέθανε. Πόσο πιο failstate να ήταν από το Spiderman; Και να πεις πως έχει κανα stealth της προκοπής; Σιγά! Κι όμως, πάλι κανένας δεν γκρίνιαξε και πάλι το παιχνίδι την έβγαλε καθαρή
Άρα γιατί το Spiderman είναι καλό παιχνίδι;
Πρακτικά γιατί κάνει όλα τα άλλα σωστά. Επειδή έχει μια ωραία ιστορία, με ωραίους χαρακτήρες, με μυστήριο και πλοκή. Γιατί είναι πιστό στο πνεύμα των comics. Έχει ωραία μάχη α λα Arkham. Επειδή στην τελική, γουστάρεις να πετάς ιστούς και να σκαρφαλώνεις κτήρια στο Μανχάταν. Και το αναγνωρίζω πως το παιχνίδι είναι φοβερό και απίστευτο και όσοι δεν το παίξατε, δώστε του μια ευκαιρία χθες.
Αλλά την υποκρισία και τα διπλά κριτήρια των gamer δεν τα μπορώ. Δεν μπορώ, όταν οι gamers περνάνε από μικροσκόπιο κάθε παιχνίδι που θέλουν να αποτύχει, αλλά καταπίνουν αμάσητα τις αδυναμίες των άλλων. Δεν γίνεται αυτά που κράζουμε στο ένα παιχνίδι, να τα παινεύουμε στο άλλο, απλά και μόνο επειδή γράφει Insomniac και όχι Ubisoft απ’ έξω. Ας κράζουμε την Bioware και την Bethesda, και ας εκθειάζουμε άλλα στούντιο, ακόμη κι όταν κάνουν τα ίδια λάθη.
Ας είμαστε ειλικρινείς. Το Spiderman είναι ένα ωραίο παιχνίδι, αλλά έχει όλα τα στοιχεία της Ubisoft. Το Outer Worlds είναι ωραίο παιχνίδι, αλλά έχει όλα τα loading screens που έχει και η Bethesda. Δεν μπορείς να θάβεις το Starfield, και να χειροκροτάς το Outer Worlds για τα ίδια πράγματα. Οφείλουμε ως gaming κοινότητα να δείχνουμε που και που έναν υγιή σκεπτικισμό απέναντι σε όλα τα παιχνίδια, και τα κακά αλλά κυρίως τα καλά. Αλλιώς καταλήγουμε – με συγχωρείτε – απλως fanboys προς εκμετάλλευση.