Colorful RTX 2060 Review | Η entry-level πρόταση για να εισέλθετε στον κόσμο του Ray Tracing

708

Το θέμα hardware και κάρτες γραφικών μας απασχολεί πολύ έντονα τα τελευταία περίπου 2 χρόνια, όχι τόσο όσον αφορά τις τεχνολογίες οι οποίες παραδίδονται γενιά με γενιά, αλλά το πόσο δύσκολο είναι πλέον να βρεις stock. Και εάν βρεις φυσικά, σε τι τιμή θα το βρεις, μιας και η ζήτηση είναι πραγματικά τεράστια και η παραγωγή εμφανώς μικρότερη.

Πολλά έχουν παίξει στο παραπάνω ρόλο και φυσικά ένας από τους κύριους παράγοντες είναι και η πανδημία η οποία άφησε πίσω πολλά πράγματα γενικότερα στην gaming βιομηχανία.

Η αλήθεια είναι πως οι λόγοι ήταν πολλοί και δεν καταφέραμε μέχρι και σήμερα να έχουμε στα χέρια μας κάποια κάρτα γραφικών από τις RTX σειρές της Nvidia (2xx/3xx), αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ μιας και σήμερα έχουμε μία ενδιαφέρουσα πρόταση. Μία πρόταση για όσους δε θέλουν να δαπανήσουν 2 μηνιάτικα ή να καταλήξουν με ένα νεφρό, δεδομένων των τιμών που επικρατούν τώρα στην αγορά.

Η Colorful ήρθε και επίσημα στην Ελλάδα και Κύπρο μέσω της Zegetron η οποία και θα διανέμει τα προϊόντα του Κινέζικου κολοσσού. Με λίγα λόγια η Colorful είναι η πρώτη σε πωλήσεις κατασκευάστρια Κινέζικη εταιρία σε GPUs αλλά και γενικότερα σε hardware προσφέροντας τουλάχιστον 25% κάτω, τα προϊόντα της. Στη δε αγορά των GPUs αυτό προφέρει μία ανάσα και μία εξαιρετική λύση για όλους όσους ψάχνουν να αγοράσουν μία νέα κάρτα γραφικών.

Και επειδή πολλοί θα αναρωτιέστε Κίνα… Η εταιρία συνεργάζεται με όλους του τεράστιους κολοσούς παραγωγής chipset, και φυσικά με την ίδια την Nvidia. Θα την αποκαλούσα τη ”Xiaomi” του PC hardware.

Μετά από το εισαγωγικό παραπάνω, ας δούμε λίγο αναλυτικά την κάρτα μας. Πρόκειται για τη Nvidia RTX 2060, μία entry-level κάρτα γραφικών η οποία θα σας βάλει στον κόσμο του ray-tracing.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Η κάρτα έρχεται με αρχιτεκτονική στα 12nm και χρονισμούς που φτάνουν σε base 1365Mhz και σε Boost 1680Mhz. Έρχεται με μνήμη 6GB (GDDR6). Τη συνδέεται με ένα 8pin. H Colorful δίνει τα 500W ως προτεινόμενο αριθμό στα Watt.

Σαν κάρτα είναι αρκετά μαζεμένη μιας και οι διαστάσεις της είναι 28cm x 38 cm x 14cm πιάνοντας περίπου 2 slots στη μητρική σας. Ζυγίζει περίπου 690gr (1173gr μεικτό βάρος).

Στο εσωτερικό της θα βρούμε απλά την κάρτα καθώς και ένα manual.

Τέλος, στα display ports έχει τα πολύ βασικά, μιας και ενσωματώνει 1 θύρα Display Port, 1 HDMI και μία DVI. Αναλυτικά τα Specs:

Chip Series GeForce® RTX 2060
Product Series Colorful Series
GPU Code Name TU106
Manufacturing Process 12nm
CUDA Cores 1920
Core Clock Base:1365Mhz; Boost:1680Mhz
Memory Speed Grade 14Gbps
Memory Size 6GB
Memory Bus Width 192bit
Memory Type GDDR6
Memory Bandwidth 336 GB/S
Power Connector 8pin
Power Supply 6+2
TDP 160W
Display Ports DP+HDMI+DVI
Fans Type FAN
Heat Pipe Number/Spec 2*φ8
Power Suggest 500W
DirectX 12.1/4.5
NV technology Support Real-Time Ray Tracing, Ansel, GPU Boost
Slot Number over 2 slot
Product Size 222*126*42mm
Product Weight 0.9KG(N.W)
Accessories Warranty Card,Manual

Ποιότητα Κατασκευής – Design

Πρόκειται για μία απλή κάρτα δίχως κάτι ξεχωριστό. Μου θύμισε πάρα πολύ σχετικές υλοποιήσεις της MSI από την εποχή της 9xx σειράς, με το μαύρο και το κόκκινο χρώμα να κυριαρχούν. Το συγκεκριμένο design το ονομάζει Battle Ax, προσφέροντας τη δικιά της σφραγίδα.

Εξοπλίζεται με δύο ανεμιστήρες των 90 χιλιοστών για αυξημένη ροή αέρα  και δύο heat pipes. Το σύστημα ψύξης είναι σχεδιασμένο έτσι για να προσφέρει υψηλότερη απόδοση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και λιγότερο θόρυβο.

Στο πίσω μέρος της κάρτας θα βρούμε ένα εξαιρετικό backplate με την επιγραφή ”Colorful” και κάποια κόκκινα σχέδια, το οποίο βοηθά και στην προστασία της κάρτας, αλλά και στην αποβολή θερμότητας για καλύτερες θερμοκρασίες στην ίδια την κάρτα. Συνολικά μιλάμε για μία εξαιρετική κατασκευή με πολύ καλής ποιότητας υλικά που μόνο ”Κινεζιά” δεν μπορεί να την αποκαλέσει κάποιος.

Τεχνολογίες

Όντας μία RTX κάρτα η οποία βασίζεται στην αρχιτεκτονική Turing, έρχεται με δυνατότητες όπως το Encoding μέσω NVENC για την καλύτερη ποιότητα Streaming και Recording. Φυσικά, υποστηρίζει DirectX 12, RTX τεχνολογίες και Nvidia DLSS (Deep Learning Super Sampling), το οποίο θεωρώ πως είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα στης Nvdia στις RTX σειρές της.

Τι είναι το DLSS 2.0;

Η νέα αυτή τεχνολογία η οποία λειτουργεί μόνο στις RTX GPUs της Nvidia χρησιμοποιεί μία νέα πατέντα ΑΙ μέσω μίας μηχανικής μάθησης, αναβαθμίζοντας την ανάλυση των παιχνιδιών.

Η νέα αυτή τεχνολογία μετατρέπει εικόνες χαμηλής ανάλυσης σε υψηλή, χρησιμοποιώντας τη μηχανική μάθηση. Μέχρι και τη σειρά 1000, η Nvidia έπρεπε εκείνη ”προπονήσει” την ΑΙ για κάθε παιχνίδι, πράγμα το οποίο απαιτούσε πολύ χρόνο.

Με λίγα λόγια ενεργοποιώντας το DLSS και έχοντας παράλληλα ανοιχτό το RTX θα δείτε καλύτερο framerate.

Benchmarks – Αποδόσεις

Η ώρα της αλήθειας έφτασε. Αρχίζοντας με ένα γενικό σχόλιο θα ήθελα να πω πως τρέχει αψεγάδιαστα σε 1080p και σε ό,τι παιχνίδι την έβαλα σημειώνοντας εξαιρετικά framerates. Την έβαλα σε μία σύγκριση αρχικά με την GTX 1070 και κατά μέσο όρο, σημειώνει 10-18 fps παραπάνω ανάλογα το παιχνίδι (παίζει ρόλο και το optimization του εκάστοτε παιχνιδιού).

Ένα δεύτερο σχόλιο είναι πως η κάρτα είναι πραγματικά αθόρυβη και δεν την είδα ποτέ να ξεφεύγει πάνω από τους 69°C ακόμη και σε απαιτητικούς τίτλους και δε μέσα στο καλοκαίρι. Εξαιρετικές θερμοκρασίες (μέση θερμοκρασία 56°C).

Όμως δεν είχε νόημα να πούμε παραπάνω για παιχνίδια τα οποία δεν υποστηρίζουν τις τεχνολογίες με τις οποία εξοπλίζεται η κάρτα, οπότε παρακάτω θα δούμε μερικά παιχνίδια, τα οποία υποστηρίζουν την RTX τεχνολογία.

Να τονίσουμε: Το DLSS κάνει θαύματα. Το RTX από μόνο του σαν τεχνολογία είναι πολύ βαρύ και πάντα ξαναλέω έχει να κάνει με το optimization του παιχνιδιού. Ενεργοποιώντας το DLSS δεν χάνεται ποιότητα και κερδίζετε ένα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ framerate.

CONTROL

WATCH DOGS: LEGION

CALL OF DUTY: BLACK OPS COLD WAR

METRO EXODUS

CYBERPUNK 2077

RED DEAD REDEMPTION 2

Όπως μπορείτε να δείτε η κάρτα στέκεται αντάξια αρχικά σε 1080p και σε RTX On (High). Εκεί που αρχίζει φυσικά και ζορίζεται είναι σε ανάλυση 2K αλλά είναι φυσικά πολύ φυσιολογικό. Σε 1080p η κάρτα πραγματικά τα βγάζει πέρα σε εξαίσιο επίπεδο και με λίγο πείραγμα στις επί μέρους ρυθμίσεις του εκάστοτε παιχνιδιού μπορείτε να κάνετε παπάδες.

Όταν δε ενεργοποιήσετε και το DLSS εκεί τα πράγματα γίνονται πραγματικά πάρα πολύ απλά κρατώντας μία εξαιρετική εικόνα σε ανεβασμένα framerates.

Εν κατακλείδι θεωρώ πως η Colorful με την RTX 2060 στην τιμή που την προσφέρει δεδομένων των συνθηκών μπορεί να βάλει πολύ εύκολα ένα τεράστιο μέρος των pc gamers στη γενιά του Ray Tracing. Δεν είναι μόνο οι τιμές είναι και οι αποδόσεις, οι οποίες δε διαφέρουν σχεδόν καθόλου από τιτάνες της βιομηχανίας (Asus, Gigabyte, EVGA και πάει λέγοντας).

To βραβείο μας λοιπόν:

Μπορείτε να βρείτε όλες τις κάρτες της Colorful και πιο συγκεκριμένα την RTX 2060 στα καταστήματα Bionic στην τιμή των €559 πατώντας εδώ

Ευχαριστούμε την Zegetron για την παραχώρηση της κάρτας ώστε να επιτευχθεί το Review.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.