Wooting One Review

0
3059

Εν έτει 2017 οι κατασκευάστριες εταιρίες gaming περιφερειακών και δε μηχανικών πληκτρολογίων είναι πολλές. Οι απαιτήσεις ποικίλουν από χρήστη σε χρήστη και πλέον έχουμε  φτάσει σε σημείο να μπορούμε να βρίσκουμε οποιοδήποτε μηχανικό keyboard στο ακριβέστατο γούστο μας.

RGB φωτισμός; Πλέον έχει γίνει must. Πολυποίκιλοι μηχανικοί διακόπτες; Επίσης είναι must! Ποιο το παρακάτω βήμα όμως;

Σήμερα, θα εξετάσουμε το Wooting One. Πρόκειται για πρώτο μηχανικό αναλογικό πληκτρολόγιο που έρχεται στην αγορά και προσπαθεί να γράψει την δικιά του ιστορία.

H Wooting, απαρτίζεται από τρία άτομα, δύο νέους ανθρώπους από την Ολλανδία, όπου η αγάπη τους και το μεράκι τους για αυτό που αγαπούν τους οδήγησε στην υλοποίηση του πρώτου αναλογικού μηχανικού πληκτρολογίου. Φυσικά υπήρξε και μεγάλη βοήθεια από τον κόσμο, μιας και το project πέρασε αρκετό καιρό στο Kickstarter όπου από εκεί μαζεύτηκαν οι χρηματικοί πόροι και το ‘’One’’ κατάφερε και πήρα σάρκα και οστά.

Τι πάει να πει ‘’αναλογικό’’, πολλοί θα αναρωτιέστε. Όλα τα κλασσικά μηχανικά πληκτρολόγια έχουν την κλασσική αναλογία on/off. Η Wooting φεύγει από αυτό όμως… Μέσω του One, δεν υπάρχει μόνο ένα πάτημα ενεργοποίησης έτσι ώστε να δοθεί η εκάστοτε εντολή αλλά πολλαπλά βήματα. Έτσι με αυτόν τον τρόπο, δίνονται διαφορετικές εντολές-πληροφορίες. Στην ουσία λειτουργεί όπως και ένα controller (δείτε παρακάτω το σχετικό παράδειγμα).

 

Περιεχόμενα Συσκευασίας & Τεχνικά Χαρακτηριστικά 

Το Wooting One έρχεται σε μία λιτή αλλά ταυτόχρονα premium συσκευασία (στο εσωτερικό της).

Μέσα στο κουτί εκτός του πληκτρολογίου θα βρείτε, ένα keycap remover, το micro-usb καλώδιο το οποίο είναι αποσπώμενο καθώς και 4  ζευγάρια από blue flaretech switches και άλλα 4 από red flaretech switches. Τέλος υπάρχουν και 5 βίδες ώστε να σας βοηθήσουν στο να  κουμπώσετε καλά τα switches σε τυχόν αλλαγή. Αυτό είναι το βασικό πακέτο ή αλλιώς basic package που μπορείτε να αγοράσετε.

Υπάρχει και το premium package το οποίο εμπεριέχει όλα τα παραπάνω, με την διαφορά πως έχει εγκατεστημένους τους κόκκινους διακόπτες, αλλά μέσα στο κουτί εμπεριέχονται και 88 blue διακόπτες, δηλαδή ολόκληρο το πληκτρολόγιο.

Στα τεχνικά  χαρακτηριστικά το Wooting One έρχεται με διαστάσεις 369mm x 161 mm x 41mm. Είναι αρκετό μικρό μιας και το numpad δεν υφίσταται εδώ. Ζυγίζει κάτι λιγότερο από 1 κιλό και φυσικά ενσωματώνει RGB φωτισμό. Διατίθεται σε δύο εκδόσεις, μία με τους flaretech blue διακόπτες καθώς και στην έκδοση με τους flaretech red διακόπτες. Τέλος, υποστηρίζεται 2 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση.

Design & Ποιότητα Κατασκευής

Μιλάμε για ένα τελείως μινιμαλιστικό πληκτρολόγιο, με τελείως γραμμικές άκρες και μικρά περιθώρια στις γωνίες του πληκτρολογίου. Όλα είναι σημαζεμένα, μιας και είπαμε λείπει το numpad. Στο κάτω μέρος του πληκτρολογίου, κάτω από το ‘’Space’’, υπάρχει  και το λογότυπο της εταιρίας ‘’W’’, που προσδίδει μία όμορφη πινελιά στην συνολική εικόνα του πληκτρολογίου.

Όσον αφορά την ποιότητα κατασκευής και εδώ έχουμε να κάνουμε με υψηλής ποιότητας κατασκευή. Όλο το πληκτρολόγιο είναι κατασκευασμένο από πλαστικό. Να σας πω την αλήθεια αυτό με  προβλημάτισε λίγο μιας και εάν κάποιος αναλογιστεί τα χρήματα που ζητάει, σίγουρα θα μπορέσει να πει πως ίσως να γινόταν να χρησιμοποιηθεί και άλλου είδος υλικό, όπως για παράδειγμα μέταλλο (πράγμα που βλέπουμε τώρα  τελευταία σε αρκετά πληκτρολόγια διάφορων εταιριών).

Αυτό όμως δεν σημαίνει, πως το Wooting One υστερεί σε κατασκευαστική ποιότητα. Είναι ένα στιβαρό keyboard και σε καμία των περιπτώσεων δεν σου δίνει την εντύπωση πως οι κατασκευαστές έχουν τσιγκουνευτεί επάνω στα υλικά κατασκευής.

Eμπειρία Χρήσης

Δούλεψα αρκετό καιρό με το keyboard. Δυσκολεύτηκα στην αρχή να το συνηθίσω μιας και η αναλογική του φύση ήταν κάτι το οποίο προσωπικά βίωνα για πρώτη φορά. Έπειτα από λίγο καιρό συνειδητοποίησα ακριβώς για ποιο λόγο αυτό το keyboard είναι κάτι μοναδικό και πρωτοποριακό.

Αρχικά παίζοντας racing παιχνίδια μπορούσα και είχα τον απόλυτο έλεγχο της εκάστοτε κίνησης μου. Ήθελα να πάρω μία απότομή στροφή με πολύ λίγο γκάζι; Πατούσα ίσα  ίσα το ‘’W’’, μέχρι το πλήκτρο να φτάσει στην μέση της διαδρομής και αυτό πήγαινε σταθερά. Ήθελα να δώσω περισσότερο γκάζι στο αμάξι, πατούσα μέχρι κάτω το πλήκτρο και έτσι το αμάξι έφτανε στην μέγιστη ταχύτητά του.

Το ίδιο και στο GTA V για παράδειγμα οδηγώντας ελικόπτερα και αεροπλάνα ακόμη και σε απλά FPS παιχνίδια. Wooting One και απόλυτος έλεγχος της εκάστοτε κίνησης είναι το ίδιο και το αυτό. Πραγματικά έχει γίνει τρομερή δουλειά. Τα τρία παιδιά από την Ολλανδία κατάφεραν και δημιούργησαν ένα premium controller αλλά σε πληκτρολόγιο για PC Gamers.

Wootility & Flaretech Switches

Η Wooting, φρόντισε να δημιουργήσει και το σχετικό software για το πληκτρολόγιο της. Μέσω του Wootility, μπορείτε να ρυθμίσετε τον RGB φωτισμό του πληκτρολογίου σας, ο οποίος αποδίδει πάρα πολύ καλά, να δημιουργήσετε τα δικά σας profil και φυσικά να ρυθμίσετε και το actuation point του των διακοπτών. Δηλαδή το πόσο θα πρέπει να πατήσετε το εκάστοτε πλήκτρο  ώστε να αυτό να φτάσει στο τέλος της διαδρομής του.

Το πληκτρολόγιο φέρνει τους flaretech μηχανικούς διακόπτες. Στα χέρια μας ήρθε η έκδοση με τους μπλε διακόπτες η αλλιώς τους πιο ‘’clicky’’ και θορυβώδης. Παρ’ αυτά μέσα στην συσκευασία υπήρχε και ένα ζευγάρι με κόκκινους (W,A,S,D). Οι μπλε flaretech μου θύμισαν αρκετά τους αντίστοιχους της Cherry, μόνο που εδώ έχουμε να κάνουμε με λίγο πιο θορυβώδης διακόπτες και πιο δύσκολους στο πάτημα λόγω και της αναλογικής μορφής τους. Από την άλλη οι red, μου θύμισαν μία εκδοχή ανάμεσα στους αντίστοιχους brown και red της cherry με την κλίκι υφή να είναι δεδομένη αλλά αισθητά πιο μικρό θόρυβο. Η μέχρι τώρα εμπειρία μου δεν έχει να επιφέρει κάτι το αρνητικό. Αυτό σίγουρα θα δείξει σε βάθος χρόνου, αλλά αυτοί οι νέοι διακόπτες φαίνονται αρκετά σταθεροί και αξιόπιστοι.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα  να συγχαρώ της Wooting για αυτό τη το εγχείρημα. Όντας μία ομάδα τριών ατόμων, κατάφερε και μας έδωσε μία παγκόσμια πρωτοπορία και είμαι σίγουρος πως κάτι καλύτερο  ετοιμάζουν για το μέλλον. Εάν ψάχνετε για ένα όχι τόσο συνηθισμένο μηχανικό πληκτρολόγιο (‘’φορώντας’’ πάντα τα βασικά χαρακτηριστικά ενός μηχανικού πληκτρολογίου) το Wooting One, σίγουρα πρέπει να προσελκύσει το ενδιαφέρον  σας.

Μπορείτε να βρείτε το Wooting One μέσω της επίσης ιστοσελίδας της εταιρίας. Το κόστος της βασικής έκδοσης βρίσκεται στα 159,99€ ενώ η Premium έκδοση κοστίζει 199,99€. Περισσότερα μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.

Μετά από όλα αυτά δεν μπορούμε παρά να δώσουμε το παρακάτω βραβείο:

 

Ευχαριστούμε την Wooting για την παραχώρηση του πληκτρολογίου έτσι ώστε να επιτευχθεί το Review.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.